EQ6 PRO SkyScan

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18886
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #961 od MilAN » 19. 08. 2018, 11:40

To se ale nejlépe pozná, když tam nejsou motory a otáčíš šnekem rukou :).
Jinak by ta polární osa měla mít trochu vakl - to je dobře cítit, když zebereš rukou. Pokud tam není, mohou už nastat problémy - jak při změnách teploty , tak na jiná části šnekového kola .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

jirka.P
Příspěvky: 400
Registrován: 01. 06. 2008, 01:26
Bydliště: Sulíkov
Věk: 46

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #962 od jirka.P » 01. 09. 2018, 13:31

Ahojte
Na základě kladných reakcí upgrade eq6ky na řemenový převod o tom přemýšlím taky.
Nevíte kdo to dělá v čechách?Třeba i instalaci.Taky který upgrade beld kit se vyplatí.
Našel jsem jen dva prodejce:
https://www.primalucelab.com/astronomy/ ... r-eq6.html
https://www.dalekohlad-mikroskop.sk/pro ... heq-5_eq-6

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18886
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #963 od MilAN » 01. 09. 2018, 13:40

A ty ses někde dočetl kladné reakce na upgrade ?Která důležitá vlastnost montáže se vylepšila ? Nemyslím nějaké dojmy , zajímají mě nějaká čísla, hodnoty, podle kterých se to dá tvrdit. U 100% provedení se nic nezlepší, u trochu horšího se naopak zhorší PE. Tedy PE v úvozovkách, protoře před tím ani potom to není periodické
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

jirka.P
Příspěvky: 400
Registrován: 01. 06. 2008, 01:26
Bydliště: Sulíkov
Věk: 46

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #964 od jirka.P » 01. 09. 2018, 14:04

Jde mi hlavně o pointaci a co jsem se zde dočetl je,že průběch pointace je plynulejší.To dává smysl,protože tam nejsou uzubená kola a vůle na nich.Potom by graf v PHD neměl mít tak strmé křivky nahoru a dolu.Vůle bude až na šneku a to se řeší rozvážením.
Můj názor,nemám zkušenost.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18886
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #965 od MilAN » 01. 09. 2018, 14:17

Vůle na ozubení v záběru nehraje roli. U řemenového převodu vstupuje do toho průtažnost řemenu a problematické upnutí řemenic červíkem s boku a tím i vzniklá házivost a z toho vyplývající periodické chyby. Navíc 4 násobné, pokud je malá řemenička excentricky, což vzhledem k upnutí bude vždycky. Moje zkušenost z AZ EQ6 je taková, že to není vůbec dobré řešení, pokud není převodový poměr 1:1 nebo podobný, kdy to lze řešit poměrně velkými řemenicemi.
Ono těch, kdo to zde mají, zase tolik není a jsou to vždy jen nedoložené dojmy. Ano, je to tišší při běhu, ale stejně nejvíc hluku dělá elektronika při vyšších rychlostech. Podle mě to jsou vyhozené peníze. Ukaž graf chodu své montáže, ať je vidět, co ti tam vadí. Pak se lze bavit o tom, jestli se něco zlepší nebo ne. Celková PE bude ale stejná, její chod a strmost se nemá čím změnit.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

jirka.P
Příspěvky: 400
Registrován: 01. 06. 2008, 01:26
Bydliště: Sulíkov
Věk: 46

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #966 od jirka.P » 01. 09. 2018, 14:31

To upnutí řemenice červíkem a následné vyosení mě nenapadlo.Pružení řemene zrovna u mé, na doraz těžké sestavy je taky aktuální.Tak jste mě přesvědčil,raději počkám.Hodím sem pak aktuální graf z PHD,jak budu fotit.
Díky za důležité informace.

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6154
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #967 od Cztwerec » 08. 09. 2018, 23:24

Chtěl bych se zeptat, dnes jsme ustavovali EQ 6 na 3 hvězdy kvůli GOTO. Avšak chovala se zvláštně, nejdřív hláška offset in RA is more than 45 degress, check your site. Po tomto (ne) ustavení si montáž našla M31 zkusmo někde v Hadonoši, Altair +- stupeň ano, Vegu mimo, Kochab, jako referenční první hvězdu skoro ano, atd. Nastavené máme souřadnice správně, čas snad také (+1). Proč se to nechce ustavit?

A dále jsme zjistili, že polární hledáček má vůli v tom okuláru co má, při ostření se vychyluje a možná tedy ani nepůjde přesně polárně ustavit, žádné dotažení ani povolení červíků nepomohlo... Nevíte co s tím, kde je chyba?

Děkuji Martin
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec
Jsem opravdový pan kuchař, žádný astronom profesionál, proto se tak rád a často ptám na věci kterým nerozumím.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18886
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #968 od MilAN » 09. 09. 2018, 02:45

Cztwerec píše:Chtěl bych se zeptat, dnes jsme ustavovali EQ 6 na 3 hvězdy kvůli GOTO.

Nedělej to, mockrát se to tu už psalo- alignment na 3 hvězdy dělá problémy. Pokud nebudeš prokládat dalekohled, dělej to na 2 hvězdy, v pevné pozorovatelně na 1.
Polární hledáček je tam pouze našroubovaný, pokud tedy je nějaký problém, vyšroubuj ho, zaostři a dotáhni tu matici u objektivu. A zase celý hledáček našroubuj na pevno do osy. Pak už se tam snad nemá co hýbat. No a pak si ho seřiď těmi červíky- hledáček nepovoluj !
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6154
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #969 od Cztwerec » 09. 09. 2018, 11:59

No, me spíš šlo o to, že jsem se domníval, že když budu mít ustaveno na 3 hvězdy, ikdybych měl špatně ustaveno na polárku, popřípadě pokud se jedná o základní parkovací polohu neměl to úplně přesně, že by to mělo alespoň částečně najet na objekt, ale ono to odjelo klidně na úplně jiné souhvězdí. Například když jsem dal hledat M31 ukázalo mě to místo někde kousek od M15, na Dubhe to chtělo čumet skoro do země a hláška s tím jaká je chyba v rektascenzi je i tak zvláštní. Údaje jsem zadal jak jsem mel.

V tom polárním hledáčku žádná vůle není, opravdu jen v tom šroubovacim okuláru, nevím jak to stáhnout.
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec
Jsem opravdový pan kuchař, žádný astronom profesionál, proto se tak rád a často ptám na věci kterým nerozumím.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18886
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #970 od MilAN » 09. 09. 2018, 12:13

Ale ten otáčející se okulár nemá na nic vliv. Objektiv i s tubusem je pevně v polární ose, zrovna tak jako ohnisková destička, která se těmi červíky šteluje v tubuse. Okulár na nic nemá vliv, pouze na zaostření. Ale ne na žádný pohyb nebo vakl
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6154
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #971 od Cztwerec » 09. 09. 2018, 12:35

Tak snad ano. Pokud ovšem úzkostlivě držím osu, tak pokud se pohne s tím okularem (jak je ta vule) je vidět, že polarka která byla v poli správně ustavena je o kousek jinde. Ale rozumím tomu jak si to vysvetlil.

A ohledně toho goto si budu muset pročíst asi vic.
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec
Jsem opravdový pan kuchař, žádný astronom profesionál, proto se tak rád a často ptám na věci kterým nerozumím.

Uživatelský avatar
myXall
Příspěvky: 225
Registrován: 25. 11. 2013, 12:45
Bydliště: Žilina
Věk: 34

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #972 od myXall » 09. 09. 2018, 12:59

Napadla ma mozno banalna vec... Datum mas nastaveny spravne? mm/dd/yyyy?
SW ED80/600, HEQ5 Pro belt mod., Canon EOS 450Dm, Canon EOS 550D, Canon 50mm F/1.8 II, ASI 120MM

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6154
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #973 od Cztwerec » 09. 09. 2018, 13:25

Mám to nastavené správně, vím, že tam je tenhle formát kdy je měsíc jako první, přepočet souřadnic je také dobře.
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec
Jsem opravdový pan kuchař, žádný astronom profesionál, proto se tak rád a často ptám na věci kterým nerozumím.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18886
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #974 od MilAN » 09. 09. 2018, 13:36

Cztwerec píše:Tak snad ano. Pokud ovšem úzkostlivě držím osu, tak pokud se pohne s tím okularem (jak je ta vule) je vidět, že polarka která byla v poli správně ustavena je o kousek jinde.

Pokud by to bylo tak, že pokud pohneš okulárem nebo i jen okem a Polárka změní trochu polohu, nemáš dobře zaostřený hledáček. Máš zaostřenou destičku okulárem , ale ten polární hledáček se ostří objektivem. Takže postup je takový ž si zaostříš okulárem destičku a potom objektivem předmět v nekonečnu. Nějaká paralaxa tam asi zůstane stejně. Ale tohle nemá žádný vliv na GoTo a přesnost najíždění , tohle má vliv jen na to, že bude muset trochu víc pracovat pointace
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

KoMar
Příspěvky: 576
Registrován: 16. 11. 2006, 19:41

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #975 od KoMar » 12. 09. 2018, 12:33

Cztwerec píše:Avšak chovala se zvláštně, nejdřív hláška offset in RA is more than 45 degress, check your site.


Ahoj,

prověř napájení, zda nekolísá napětí zdroje. Zkontroluj i kabel. Nám tohle dělala klubová AZ-EQ6, na chybu kabelu jsme přišli, až když odešla pojistka (v konektoru do autozapalovače je vestavěná pojistka a ta měla asi špatný dotek).


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host