EQ6 PRO SkyScan

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4435
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1036 od Bill » 27. 07. 2020, 10:02

Ono několik let můžeš používat ručku...
Já mám doma jak Raspberry, tak kabel - ale nikdy jsem si nenašel čas to otestovat a zprovoznit.

Já bych se asi primárně věnoval focení a zpracování snímků - až potom řešil nějakou automatizaci :-)
M:736 750 113

Uživatelský avatar
Beny44
Příspěvky: 83
Registrován: 19. 07. 2020, 19:22
Bydliště: Kladno
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1037 od Beny44 » 27. 07. 2020, 10:36

To už mě pár lidí tak říkalo, ale já tak nějak jedu od zadu. Možná to bude velký oříšek a opravdu začnu jen s ručkou, uvidím. Navadění přes Sky Safary je ale pěkný a dávky ve frontě jak by smet. Jen to ostření u EF skel ...
EQ6 Pro, EOS 1Dx, 7D nemod, EF 35mm f/1.4 L USM; EF 24-70 mm f/2,8 L USM II; EF 70-200 mm f/2,8 L IS II USM, Astroberry Pi4, GPS dongle U-blox 7
Benyho rosnička

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4435
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1038 od Bill » 27. 07. 2020, 12:30

Beny44 píše:Jen to ostření u EF skel ...


Já si nejsem jistý (všechny objektivy mám bez AF), ale některý program možná umí AF motorek ovládat a zaostřit automaticky (nebo aspoň ručně z počítače). Zkus se mrknout na popisy programů APT (Astro Photography Tool) a Backyard EOS.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
Beny44
Příspěvky: 83
Registrován: 19. 07. 2020, 19:22
Bydliště: Kladno
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1039 od Beny44 » 27. 07. 2020, 12:34

APT to umí to jsem zkoušel na stole, jen já furt koukám po Malině a Astroberry :-(
EQ6 Pro, EOS 1Dx, 7D nemod, EF 35mm f/1.4 L USM; EF 24-70 mm f/2,8 L USM II; EF 70-200 mm f/2,8 L IS II USM, Astroberry Pi4, GPS dongle U-blox 7
Benyho rosnička

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1740
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1040 od hades » 27. 07. 2020, 12:56

Je možnost ostřit přes automatický fokusér, řemínkem. Mrkni na DeepSkyDad.com
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
Beny44
Příspěvky: 83
Registrován: 19. 07. 2020, 19:22
Bydliště: Kladno
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1041 od Beny44 » 27. 07. 2020, 13:03

...... no to je mazec ...
EQ6 Pro, EOS 1Dx, 7D nemod, EF 35mm f/1.4 L USM; EF 24-70 mm f/2,8 L USM II; EF 70-200 mm f/2,8 L IS II USM, Astroberry Pi4, GPS dongle U-blox 7
Benyho rosnička

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1740
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1042 od hades » 27. 07. 2020, 13:08

Jsme už dost mimo téma, co jsem to ale zběžně prohledal tak to asi nepůjde. Zkus se podívat sem:
https://indilib.org/forum/general/4155- ... odule.html
https://indilib.org/forum/ccds-dslrs/39 ... html#30003
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
Beny44
Příspěvky: 83
Registrován: 19. 07. 2020, 19:22
Bydliště: Kladno
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1043 od Beny44 » 27. 07. 2020, 13:17

Tento odkaz super. Já si pořád říkal, že při první připojení na Ekos mě to přes tlačítka ostřilo, ale druhý den jsem to nemohl rozchodit. Zkusím postup, jak popisují v prvmím příspěvku.
Děkuju
EQ6 Pro, EOS 1Dx, 7D nemod, EF 35mm f/1.4 L USM; EF 24-70 mm f/2,8 L USM II; EF 70-200 mm f/2,8 L IS II USM, Astroberry Pi4, GPS dongle U-blox 7
Benyho rosnička

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4435
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1044 od Bill » 27. 07. 2020, 14:47

Beny44 píše:
hades píše:Je možnost ostřit přes automatický fokusér, řemínkem. Mrkni na DeepSkyDad.com

...... no to je mazec ...

No hlavně je to úplná kravina, když objektiv má svůj ostřící motor, který se dá se zrcadlovky ovládat. A nemá vůle a hysterezi, jako ostření přes ostřící prstenec. Tohle má smysl jenom, pokud člověk používá objektiv s astro kamerou bez připojení bajonetu.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
Beny44
Příspěvky: 83
Registrován: 19. 07. 2020, 19:22
Bydliště: Kladno
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1045 od Beny44 » 31. 07. 2020, 23:55

MMys píše:Ručka na to není potřeba. Pokud to umí tvoje deska v EQ6, tak je na to utilitka EQDimmer z balíku EQMOD.
http://tech.groups.yahoo.com/group/EQMO ... Dimmer.exe

Jelikož je ke stažení jen registrovaným na Yahoo groups, tak jsem to dal ještě sem:
http://foto.astronomy.cz/AstroForum/EQDimmer.exe

Pokud ti to nebude chodit, tak to nebude chodit asi ani z ručky, protože můžeš mít starší firmware v desce motorů. Záleží, ze kdy jsou.

Aby to fungovalo, musí být nainstalovaný celý EQMOD, spuštěná a k EQMODu připojená montáž.




Nevíte někdo, jak lze rozsvítit LEDka v hledáčku, pokud mám montáž připojenou na Astroberry? Hledal jsem za není něco na nate v kombinaci s EQDimmerem a nic.
Díky
EQ6 Pro, EOS 1Dx, 7D nemod, EF 35mm f/1.4 L USM; EF 24-70 mm f/2,8 L USM II; EF 70-200 mm f/2,8 L IS II USM, Astroberry Pi4, GPS dongle U-blox 7
Benyho rosnička

Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 3182
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1046 od biker.fm » 01. 08. 2020, 07:34

Nebude si montaz pamatovat nastaveni jasu LEDky pres rucku?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

-------------------------------------------------------------
Moje fotky na www.astrofotky.cz.

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 798
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1047 od nou » 01. 08. 2020, 07:40

To je cudne mne na EQ6-R LED svieti stale len po zapnuti napajania nemusim mat pripojene nic ine. A tiez si urcite pameta nastavenie jasu takze by som skusil zvysit pomocou rucky.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4435
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1048 od Bill » 01. 08. 2020, 08:11

Beny44 píše:Nevíte někdo, jak lze rozsvítit LEDka v hledáčku, pokud mám montáž připojenou na Astroberry? Hledal jsem za není něco na nate v kombinaci s EQDimmerem a nic.
Díky


Pokud máš hodně starou řidící desku, tak jas je napevno a (aspoň u mé EQ6) je tak slabý, že ve městě určitě nepoznáš, že svítí...
Ale zase ve městě žádné podsvícení nepotřebuješ, když svítí celá obloha. Zkus, zda jde regulovat jas z ručky.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
Beny44
Příspěvky: 83
Registrován: 19. 07. 2020, 19:22
Bydliště: Kladno
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1049 od Beny44 » 01. 08. 2020, 08:42

Jsem včera večer ustavil, když byla vidět jen Polárka. To bylo OK, ale jakmile jsem to o půlnooci přendal na jinou část balkonu, tak jsem tam zaboha nic neviděl. Respektive Polárku asi ano, ale nic na hledáčku. Koukal jsem že si pomáháte blikačkou, pokud vám to nesvítí. Nějak jsem to zkoušel taky, ale neměl jsem trpělivost. Ručku jsem pak zapojil, ale jilikož nemám manuál, tak jsem se k nastavení (pokud by to tedy šlo) nedostal. Manul jsem našel tak to teď ráno zkusím. Pokud by byla LEdka včudu, dá se vyměnit ne?
Ještě se musím mrnout o koli jdou vytáhnout nohy, protože se pod hledáček dostanu jen tak, když si sednu na zem :-) A s tím mým nezavřením jednoho oka, je to pak kombinace. Jo holt fotograf. Zase jsem mohl sledovat druhým okem co se děje na druhý sraně zimáku :-)
EQ6 Pro, EOS 1Dx, 7D nemod, EF 35mm f/1.4 L USM; EF 24-70 mm f/2,8 L USM II; EF 70-200 mm f/2,8 L IS II USM, Astroberry Pi4, GPS dongle U-blox 7
Benyho rosnička

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4435
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1050 od Bill » 01. 08. 2020, 08:46

Beny44 píše: Pokud by byla LEdka včudu, dá se vyměnit ne?


To je nejméně pravděpodobná závada... Při tom proudu musí vydržet tisíce let.
Zkus to ve tmě - třeba někde doma...

Já jsem tam ke své montáži přidával odpor, ať to svítí trochu více. Ale samozřejmě - nejdříve zkus přes ručku přidat jas. Ono ti to napíše, že to nejde - pokud máš starší desku.
M:736 750 113


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host