EQ6 PRO SkyScan

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
Jirka247
Příspěvky: 259
Registrován: 07. 10. 2011, 20:14
Bydliště: Jindřichův Hradec
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1006 od Jirka247 » 26. 11. 2019, 21:40

No jasně ;) Dostal jsem svolení od Honzy Zahajského , tak jsem se do toho pustil. Třeba to časem, někdy ještě komplet rozeberu, vyčistím seřídím a znovu namažu kvalitní vazelínou.
Zatím to nechám jak to bude šlapat.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19929
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1007 od MilAN » 26. 11. 2019, 22:55

biker.fm píše:Jeste by to chtelo "poladit" kolecka, aby tak nevydavaly rachotici zvuk a bude to dokonale :-)

No jo, ale tam je vůle většinou mezi mezikolem, a tam není co seřizovat. Oni v Číně věděli, proč tam kdysi cpali tu hodně lepivou vazelímu :) . Ale to je jen jeden zvuk, ten horší dělá elektronika s motory a dovede to pěkně rozdrnčet- a je jedno, jestli tak jsou kola nebo řemen.
Naštěstí to GoTo rozjíždí šetrněji, než přes tlačítka při stlačení nejvyšší rychlosti
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

kaudi
Příspěvky: 5
Registrován: 05. 04. 2019, 11:19

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1008 od kaudi » 21. 03. 2020, 15:49

ahoj vsem jen mozna hloupy dotaz na youtubu jsme postrehl za tato montaz EQ 6 PRO pri najeti na objekt pipne mne to nedela nic krom info na rucce je to v poradku nebo lze nekde nastavit,ze odpoved predem dekuji

kaudi
Příspěvky: 5
Registrován: 05. 04. 2019, 11:19

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1009 od kaudi » 03. 04. 2020, 21:37

no tak uz mam jasno pipnuti jde z rucky

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 273
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 34
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1010 od Jackxl » 16. 04. 2020, 12:20

Lze aktualizovat katalog objektů v ručce a případně jak ?
GSO200/800 na EQ6-R,hr coma, Canon 600d mod

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19929
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1011 od MilAN » 16. 04. 2020, 13:28

Domnívám se, že ty verze v ručce se neliší v použitém katalogu. Co chceš aktualizovat ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 273
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 34
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1012 od Jackxl » 16. 04. 2020, 13:54

MilAN píše:Domnívám se, že ty verze v ručce se neliší v použitém katalogu. Co chceš aktualizovat ?


Třeba seznam komet apod. Když to umí programy WinStar, Stellarium, Cartes du Ciel apod. tak by se to taky mohlo dát aktualizovat přímo v ručce.
GSO200/800 na EQ6-R,hr coma, Canon 600d mod

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19929
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1013 od MilAN » 16. 04. 2020, 14:07

Jenže ručka žádné komety ani asteroidy neobsahuje. Takže není co aktualizovat. A na rozdíl od ostatních objektů , s pevnými souřadnicemi, se tady dráhy podle elementů k danému datu a času musí vypočítávat. Tohle ručka neumí , s dráhovými elementy nepracuje. V PC na to jsou algoritmy, které to s nějakou přesností umí.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 904
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 35
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1014 od pavelseb » 20. 05. 2020, 21:26

Mám asi hloupej dotaz ale prostě nevím :roll:

Na původní montáži CG5 jsem měl vyznačenou startovací pozici, než zapnu ručku:
cg5_indexies.jpg
cg5_indexies.jpg (750.55 KiB) Zobrazeno 390 x


Na pro mě nové montáži EQ6 nic takového není? Jak srovnat montáž před prvním zapnutím, nebo EQ6 funguje nějak jinak ???

EQ6_missing.jpg
EQ6_missing.jpg (273.11 KiB) Zobrazeno 390 x
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 504
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1015 od nou » 20. 05. 2020, 21:58

Ja to nastavujem od oka. Najprv nastavim zavazie co najnizsie a potom upravim DEC tak aby smerovala na polarku len pohladom ponad dalekohlad.
SW 150/750, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19929
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1016 od MilAN » 20. 05. 2020, 22:11

Tak určitě jde přesně nastavit deklinace. Na hvězdě o známé deklinaci si seřídíš jednou pro vždy dekl. stupnici a pak nastavuješ 90°.
Podobně,okud se dobře pamatuji, šla zaaretovat RA stupnice. A není na tom dílu, co máš ty otazníky, nahoře trojúhelníkový nálitek ? U EQ 6 se tohle nějak časem všechno měnilo.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Jackxl
Příspěvky: 273
Registrován: 08. 12. 2007, 20:18
Bydliště: Velké Meziříčí
Věk: 34
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1017 od Jackxl » 20. 05. 2020, 22:26

Trojúhelníkový nálitek tam není.
Já to dělám tak, že v polárním hledáčku nastavím kříž vodorovně, tj. aby horizontální čára byla rovnoměrně se zemí, a pak zaaretuji osu RA na hodnotu nula na tom dolním trojúhelníku. Při dalším pozorování pak už stačí vždy natočit na nulu.
GSO200/800 na EQ6-R,hr coma, Canon 600d mod

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 904
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 35
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1018 od pavelseb » 21. 05. 2020, 09:02

Díky za rady...novej bazmek a jako bych začínal :D
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19929
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1019 od MilAN » 21. 05. 2020, 10:17

Jackxl píše:Trojúhelníkový nálitek tam není.
Já to dělám tak, že v polárním hledáčku nastavím kříž vodorovně, tj. aby horizontální čára byla rovnoměrně se zemí, a pak zaaretuji osu RA na hodnotu nula na tom dolním trojúhelníku.

Možná že ti to takhle vyšlo, ale obecně kříž v polárním hledáčku není nijak orientiovaný ani seřiditelný s osami . Polární hledáček se do osy zašroubuje, a jak je v něm destička natočen nemá na nic vliv, zrovna tak můžeš ten hledáček dotáhnout různou silou a bude to pootočené. Radši bych se držel originálního návodu. Je to sice až ta poslední věc, co člověk čte, ale je to tam dobře :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 904
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 35
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #1020 od pavelseb » 21. 05. 2020, 19:43

No přímo manuál nemám ale našel jsem toto:

https://inter-static.skywatcher.com/dow ... 8V1-EN.pdf

a tam na straně 8:

PART II : INITIALIZATION
• Tripod head is leveled.
• R.A. axis points towards the Northern Celestial Pole (in Northern Hemisphere) or the Southern Celestial Pole (in Southern Hemisphere).
• Counterweight rod is at its lowest position.
• The telescope points towards the Northern Celestial Pole (in Northern Hemisphere) or the Southern Celestial Pole (in Southern Hemisphere).

Což mi přijde dost zhruba. Možná na tom zase tak nesejde ale myslel jsem že jo.
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti