EQ6 PRO SkyScan

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6098
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #976 od Cztwerec » 12. 09. 2018, 16:04

Dík za rady, kéž by to bylo tím :)
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec
Jsem opravdový pan kuchař, žádný astronom profesionál, proto se tak rád a často ptám na věci kterým nerozumím.

peterhudec
Příspěvky: 6
Registrován: 21. 11. 2018, 21:15

EQ6 problem s motormi

Příspěvek #977 od peterhudec » 12. 12. 2018, 17:41

Zdravim Vas
Chcem tu poziadat o radu ohladom montaze EQ6, problem spociva v tom ze Synscan mi pisal cca 2 dni hlasku no link to mount stand alone mode, bolo mi poradene ze som najskorej zapal amyom pc direct mode po vypati hlaska zmizla, ale hlavny problem je v motoroch mozem sa pohybovat v menu Synscan zadavat co kolvek ale ako nahle stlacim jedno zo styroch smerovych tlacidiel Synscan prstane reagovat, Montaz napajana je takziez funguje podsvietenie v polarnom hladaciku, taktiez som tam mal pripojeny guider

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3908
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #978 od Bill » 15. 12. 2018, 11:10

Zkus nejdříve reset do factory defaults. Řešil jsem skoro stejný problém. Měnil jsem kartu pro řízení motorů, přehrávál SW, ale tohle mě nenapadlo.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
Vladimir Nadvornik
Příspěvky: 57
Registrován: 11. 10. 2015, 21:47
Věk: 43

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #979 od Vladimir Nadvornik » 26. 02. 2019, 23:54

Používám EQ6 s INDI EQMOD driverem. Narazil jsem na to, že když z nějakého důvodu zůstane aktivní signál na ST4 portu, tak nejde zastavit motor. S tím driver nepočítá a přestane odpovídat až do doby, než se ST4 uvolní.

Tohle chování mi poněkud komplikuje skripty na automatické parkování montáže v případě problémů.

Chtěl bych se zeptat, jak se v takové situaci chová originální Synscan ručka (kterou nemám) nebo ASCOM EQMOD.

Uživatelský avatar
amil
Příspěvky: 387
Registrován: 25. 10. 2010, 22:37
Bydliště: Bohouňovice I
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #980 od amil » 14. 03. 2019, 20:19

Zdravím, mám problém s PH od této montáže nemohu zašroubovat víko půlkulaté protože je moc vyšroubován okulár aby ukazoval ostře obrazec a Polárku.Jedině jej musím zašroubovat abych zašrouboval víko.Dříve mi to nedělalo.Různě jsem ostřil s celým PH a žádná změna.Tak nevím co stím. Díky.
Dobson300/F6 Drbohlav,Netwon-čočková fotokomora uzavřený tubus 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav,vojenský triedr 10x80 Meopta r.1956,12x50,Canon350Da,450Da
MMys,NEQ6 Pro ,TV guider MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18676
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #981 od MilAN » 14. 03. 2019, 20:29

A nemáš PH nějak částečně vyšroubován ? Zkus ho dotáhnout do polární osy.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
amil
Příspěvky: 387
Registrován: 25. 10. 2010, 22:37
Bydliště: Bohouňovice I
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #982 od amil » 14. 03. 2019, 22:50

Ne,je dotažen na krev.Zkrátka ten okulár mi ostří jen když je více vyšroubován což vadí našroubování krytu.Ten kroužek co je obrazec mám daný tím osazením směrem ven k Polárce.Myslím si ,že to osazení je kvůli tomu aby nevypadl při štelování.Jedině ho mohu ještě dát obráceně směrem osazením k sobě.
Dobson300/F6 Drbohlav,Netwon-čočková fotokomora uzavřený tubus 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav,vojenský triedr 10x80 Meopta r.1956,12x50,Canon350Da,450Da
MMys,NEQ6 Pro ,TV guider MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18676
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #983 od MilAN » 14. 03. 2019, 23:11

Já tedy mám okulár vyšroubovaný tak max na 3 mm, abych viděl dobře obrazec.Pokud používáš silnější brýle, potom to bude potřeba mít vyšroubováno o něco dál.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
amil
Příspěvky: 387
Registrován: 25. 10. 2010, 22:37
Bydliště: Bohouňovice I
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #984 od amil » 15. 03. 2019, 06:48

Milane díky ,ještě to rozdělám a otočím obrazec mě příjde že chce více dovnitř.ted je vyšroubován 8mm aby byl ostrý bez brýlí.Pak se ozvu.
Naposledy upravil(a) amil dne 15. 03. 2019, 06:49, celkem upraveno 1 x.
Dobson300/F6 Drbohlav,Netwon-čočková fotokomora uzavřený tubus 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav,vojenský triedr 10x80 Meopta r.1956,12x50,Canon350Da,450Da
MMys,NEQ6 Pro ,TV guider MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz

Uživatelský avatar
amil
Příspěvky: 387
Registrován: 25. 10. 2010, 22:37
Bydliště: Bohouňovice I
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #985 od amil » 15. 03. 2019, 15:47

Tak již je to dobrý kovový prstenec s obrazcem musí být šroubením směrem k okuláru a tím je sklíčko hlouběji v PH a nyní mám též okulár vyšroubovaný 3mm a je ostrý obraz.Tak to bylo dříve než jsem to rozdělával a toho jsem si nevšiml.Díky za rady.
Dobson300/F6 Drbohlav,Netwon-čočková fotokomora uzavřený tubus 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav,vojenský triedr 10x80 Meopta r.1956,12x50,Canon350Da,450Da
MMys,NEQ6 Pro ,TV guider MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz

Uživatelský avatar
amil
Příspěvky: 387
Registrován: 25. 10. 2010, 22:37
Bydliště: Bohouňovice I
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #986 od amil » 12. 08. 2019, 16:44

Zdravím,měl bych dotaz mám NEQ6 Pro 10let a nedělá někdo revize jestli není potřeba namazat a zkontrolovat např.:hřídel deklinace lehounce drhne v jednom místě. a p. Díky .Andrej.
Dobson300/F6 Drbohlav,Netwon-čočková fotokomora uzavřený tubus 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav,vojenský triedr 10x80 Meopta r.1956,12x50,Canon350Da,450Da
MMys,NEQ6 Pro ,TV guider MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz

Uživatelský avatar
MynamesJJ
Příspěvky: 14
Registrován: 04. 01. 2014, 08:40
Bydliště: Jilove u Prahy
Věk: 36

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #987 od MynamesJJ » 23. 09. 2019, 20:35

Ahoj všem
Měl bych dotaz na ohledně EQ6 (koupena u Pazdery). Dlouhodobě se setkávám s jedním problémem.

Montáž šlape nějakou dobu v pohodě, ale po nějaké době mě vytrhne z rozjímání/mrznutí ztracená pointační hvězda ve chvíli, kdy najednou začne dalekohled svévolně ujíždět (to nastává i bez pointace). Po nějaké době (v řádech cca jednotek až prvních desítek minut - prostě pár pokažených snímků a nešťastného laborování po x-té co s tím...) je zase vše OK. Přiznám se, že jsem nevypozoroval jakýkoliv pattern, kdy k podobnému jevu dochází. Tipnul bych si, že se jedná o nějaký mechanický problém v části šnekového hnacího soustrojí, ale...

Přikládám fotky ve chvíli zmiňovaného problému a taky screen z PHD, kdy dané nastalo v průběhu kalibrace + průběh guidingu ve chvíli vzniku problému vedoucí v důsledku ke zdrhnutí pointační hvězdy.
* Měl jsem za to, že se problém týká RA osy, ale vzhledem k tomu, že v průběhu kalibrace to je "ujetý" v Dec, tak už vůbec nevím :roll:

Hledal jsem už mockrát, nenašel, takže musím s prosíkem za zkušenějšími
Díky moc za jakékoliv vysvětlení, návrh či nedej snad řešení :)
Přílohy
IMG_0068.JPG
IMG_0068.JPG (184.18 KiB) Zobrazeno 456 x
IMG_0174.JPG
IMG_0174.JPG (171.9 KiB) Zobrazeno 456 x
err1.jpg
err1.jpg (160.36 KiB) Zobrazeno 456 x
err2_2.jpg
err2_2.jpg (154.86 KiB) Zobrazeno 456 x
EQ6+SW200/1000+canon 40D, bino Skymaster 20x80, dobson SW 254/1200

Uživatelský avatar
amil
Příspěvky: 387
Registrován: 25. 10. 2010, 22:37
Bydliště: Bohouňovice I
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #988 od amil » 25. 09. 2019, 16:43

Ahoj, podívej se na ručce v Menu na Backlash měli by tam být samé nuly.Já jsem zkusil dát 0,2stup.dle návodu a blblo mi to taky tak jsem to vrátil na nuly.Třeba to tím nebude ale mrkni na to.Čau.
Dobson300/F6 Drbohlav,Netwon-čočková fotokomora uzavřený tubus 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav,vojenský triedr 10x80 Meopta r.1956,12x50,Canon350Da,450Da
MMys,NEQ6 Pro ,TV guider MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3908
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #989 od Bill » 25. 09. 2019, 19:37

MynamesJJ píše:Montáž šlape nějakou dobu v pohodě, ale po nějaké době mě vytrhne z rozjímání/mrznutí ztracená pointační hvězda ve chvíli, kdy najednou začne dalekohled svévolně ujíždět (to nastává i bez pointace). Po nějaké době (v řádech cca jednotek až prvních desítek minut - prostě pár pokažených snímků a nešťastného laborování po x-té co s tím...) je zase vše OK. Přiznám se, že jsem nevypozoroval jakýkoliv pattern, kdy k podobnému jevu dochází. Tipnul bych si, že se jedná o nějaký mechanický problém v části šnekového hnacího soustrojí, ale...


Máš montáž správně (ne)vyváženou? Pokud nemáš Ra osu rozváženou proti pohybu, pak stačí nepatrný impuls (slabý vánek) a rozstřelí to pointaci...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
MynamesJJ
Příspěvky: 14
Registrován: 04. 01. 2014, 08:40
Bydliště: Jilove u Prahy
Věk: 36

Re: EQ6 PRO SkyScan

Příspěvek #990 od MynamesJJ » 29. 09. 2019, 14:36

Díky za reakci
Vyvážením to (nejspíš) nebude, zkoušel jsem i různou míru té "asymetričnosti momentu", jestli nedojde ke zlepšení, bez vlivu. Kabely atd. mám podle mě taky v rámci možností pohlidany. Když teď vzpomínám, tak jsem tenhle problém vlastně zaregistroval i při focení jen se sestavou montáž/fotak, takže asi zbývá patrně jen ta montáž...(?)
EQ6+SW200/1000+canon 40D, bino Skymaster 20x80, dobson SW 254/1200


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host