Stránka 18 z 18

Re: AZ-EQ6 GoTo

Napsal: 29. 10. 2018, 17:34
od MilAN
Přeci si z katalogu zjistíš souřadnice objektu a ty zadáš. Vlastní katalog - objekt č. 1 ...(až 20) > RA, DEC > uložit

Re: AZ-EQ6 GoTo

Napsal: 29. 10. 2018, 18:23
od nosuh
Jj, tak sem to myslel..dikes;)

Re: AZ-EQ6 GoTo

Napsal: 15. 02. 2019, 19:13
od Giftmacher
Koupil jsem si lepší laptop s USB 3.0, tak jsem rozhodl že konečně rozchodím pointaci přes st4 port. Ukázalo se, že přes dodávaný kabel k počítači a redukci na USB značky Chipi-X nejde ani sériové propojení se Stellariem. Dřív to šlo bez problému. Ovladač redukce žádný problém nehlásí, číslo portu mám správně. Netuší někdo, co s tím je?
Obrázek

Re: AZ-EQ6 GoTo

Napsal: 15. 02. 2019, 20:20
od MilAN
Jaké Windowsy jsi tam měl před tím ? Staré kabely s převodníkem fungovaly do Win 7, od 8,1 už nemusí některé typy fungovat.

Re: AZ-EQ6 GoTo

Napsal: 15. 02. 2019, 22:28
od Giftmacher
Stále Win7 sp1. Na starém laptopu, na novém i na stolním pc.

Re: AZ-EQ6 GoTo

Napsal: 16. 02. 2019, 17:28
od Giftmacher
Případně by mě zajímalo, zda se dá az-eq6 použít pro automatické sledování družic (náhrada anténního rotátoru).

Re: AZ-EQ6 GoTo

Napsal: 23. 02. 2019, 07:14
od Giftmacher
Obrázek

Re: AZ-EQ6 GoTo

Napsal: 30. 07. 2019, 14:08
od AstroM
Ahoj, ospravedlňujem sa, ak to tu už raz bolo, vyhľadávaním som nič nenašiel a nemám čas prechádzať úplne celú tému, chcem vedieť kde je problém a pokiaľ možno ho vyriešiť výmenou.

Práve mi prišla novo kúpená Az-eq6 GT. Po základnom zostavení som na ňu naložil teleskop a hľa, objavil sa problém. Rektascenzia nedrží, aj keď je úplne zatiahnuta. Keď je teleskop vo vodorovnej polohe, nie je žiadny problém, logicky, ale akonáhle ho dám do inej polohy a rektascenziu zatiahnem, proste ho neudrží a teleskop sa hýbe. Teleskop má asi 15kg, čiže neprevysuje nosnosť. Určite to nie je normálne a ani bezpečné. Na starej EQ6 Pro, ktorú som mal držala rektascenzia pevne v akejkoľvek polohe teleskopu a nie to že som s ním dokázal aj pri zatiahnutej RA hýbať. Proste to nechápem. Všetky skrutky sú pevné zatiahnuté, nikde žiadna vôľa.
Deklinacia je pevná ako skala.
Kde môže byť problém?

Re: AZ-EQ6 GoTo

Napsal: 30. 07. 2019, 14:41
od MilAN
Pokud drží ve vodorovné poloze a dalekohled je vyvážený, tak ani v jiné poloze není přeci žádná síla, která by s ním měla někam otáčet.
Je al epravda, že to nijak extra nedrží, je potřeba dost utáhnout ustanovku. Drží to na tření a mazadlo tomu moc nepomáhá :)

Re: AZ-EQ6 GoTo

Napsal: 30. 07. 2019, 15:05
od AstroM
Vo vodorovnej polohe drží, ale to len vďaka závažiam, ktoré sú na opačnom konci. Vyvážiť ďalekohľad je ťažké, nakoľko aj keď je RA zatiahnuta, hýbe sa ako keby bola uvoľnená, iba o kúsok ťažšie. Dokonca aj keď RA skrutku na tom prstenci posuniem o jeden závit a zatiahnme na maximum, stále sa hýbe a posúvať sa ju ešte ďalej bojím, nakoľko potom na úplne zatiahnutie treba extrémne veľkú silu a vkastne sa už ani poriadne nedá uvoľniť.
Je to iný systém utahovania ako na EQ6 Pro? Lebo ako som spomínal, tam to drží pevne a nikto s tým ani len nepohne.

Re: AZ-EQ6 GoTo

Napsal: 30. 07. 2019, 15:10
od nosuh
kdyz jsi dotah az na doraz, zkus vysroubovat ten sroub, kterym se RA osa utahuje a zasroubuj ho o dve tri dirky dozadu a zkus jeste dotahnout, jestli to jde

Re: AZ-EQ6 GoTo

Napsal: 30. 07. 2019, 15:18
od AstroM
nosuh píše:kdyz jsi dotah az na doraz, zkus vysroubovat ten sroub, kterym se RA osa utahuje a zasroubuj ho o dve tri dirky dozadu a zkus jeste dotahnout, jestli to jde

Áno, to ide. O jednu dierku sa to ešte dá v pohode utiahnuť na maximum, ale ajtak sa RA stále hýbe. Ak to posuniem o 2, už sa to na maximum zatiahnuť nedá, respektíve treba takú silu, že by som asi zlomil závit.

Re: AZ-EQ6 GoTo

Napsal: 30. 07. 2019, 15:21
od MilAN
Pokud ti takhle ta ručka už naráží, tak je potřeba ji přesadit do jiné díry, aby se dotáhla silou někde uprostřed.Ta funkce spojky je jiná než na EQ6

Re: AZ-EQ6 GoTo

Napsal: 30. 07. 2019, 15:22
od nosuh
jj, tak to uz dal neutahuj, to mas asi utazeny dost

Re: AZ-EQ6 GoTo

Napsal: 30. 07. 2019, 17:03
od AstroM
MilAN píše:Pokud ti takhle ta ručka už naráží, tak je potřeba ji přesadit do jiné díry, aby se dotáhla silou někde uprostřed.Ta funkce spojky je jiná než na EQ6

Ale aj keď ju posuniem o jeden závit doprava, kde je pri takom optimálnom zatiahnutí s rozumnou silou asi v takejto polohe, ajtak sa RA os stále hýbe. Síce ťažšie, ale ajtak.
Dokonca aj keď ju zatiahnem s použitím podľa mňa neprimeranej sily až ku okraju, stále sa dá s RA osou hýbať.