AZ-EQ6 GoTo

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1250
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #241 od nosuh » 14. 08. 2018, 20:04

O tom prvním bode vim, uz si to tady vzpominal několikrát, ten druhej je pro me taktéž nova informace. Když jedu na rucku, tak jsem mel encodery vypnute, alespoň když jsem ji porizoval, nekde jsem to cet ( mam pocit, ze je to i v navodu). Ale uz jsem to od te doby nekontroloval, jestli to musim vypínat po kazdem zapnuti. Kazdopadne pokud si to ta montaz nepamatuje, když není rucka pripojena a jede to přes EQdir, tak by to mohlo vysvětlovat tak velkou odchylku..jeste to nekdy vyzkousim ( az bude hnusnejc nebo Mesic).
Kazdopadne rozebirat ji budu asi, az nebude v zaruce:D
Naposledy upravil(a) nosuh dne 14. 08. 2018, 20:25, celkem upraveno 1 x.
SW Flextube 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 2454
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #242 od biker.fm » 14. 08. 2018, 20:20

Taky to vyzkousim (s a odpojenymi enkodery). Ja ted vse mam na Linuxu a hledal jsem info zda jdou vypnout enkodery v INDI projektu, nenasel jsem prozatim nic jak to udelat po strance SW a nemuset vytahovat konektory z desky montaze. Ovsem je otazka jestli INDI nejak cte pozici z tech enkoderu, kdyz jsem povolil aretace a montaci jsem tocil v Ra i De, pozice montaze v KStaru byla porad na stejnem miste. Montaz jsem nechal v jine pozici, aretace uz nebyla povolena a dal jsem v KStaru najet na M27. Montaz se posunula jako by byla na te puvodni pozici pred povolenim aretace a rucnim posunutim. Montaz si tedy nevzala aktualni souradnice kam prave mirila.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

-------------------------------------------------------------
Moje fotky na www.astrofotky.cz.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18462
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #243 od MilAN » 14. 08. 2018, 20:26

Pokud vím, tak už asi před 2 roky byl pro INDI napsaán skript, který umí enkodéry softwarově odpojit a proto ti to tedy funguje. EQMOD to neumí.
............
Nevím, jak je na tom nový soft pro AZ- EQ6, ale aby montáž mohla fungovat v módu bez pohonu, musí číst polohu z těch enkodérů . Ručkou si je dovedeš odpojit- ale to platí jen pro provoz s ručkou. (Vše, co si montáž z nastavení pamatuje, je v ručce). Nemyslím ,že to, jak to funguje, je nějaká chyba. Tohle by se mělo vyřešit v EQMODu- když to jde v Linuxu, mělo by to jít i pro Win s EQMOD.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
KpS
Příspěvky: 2010
Registrován: 04. 09. 2006, 02:26
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #244 od KpS » 20. 08. 2018, 14:52

MilAN píše:Protože enkodéry nelze v EQMOD vypnout (nepomáhá ani předchozí vypnutí přes ručku !) , je jen jedna cesta. Odšroubovat čelní panel( s konektory) a při pohledu na montáž v levém horním rohu vytáhnout 2 krajní konektory - jsou označeny enkoder RA a enkoder DEC.

Nevím od které verze EQMOD (mám poslední), ale nyní lze enkodéry AZEQ6-GT v konfiguraci vypnout.
Karel

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18462
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #245 od MilAN » 20. 08. 2018, 17:00

Poslední verzi jsem opravdu neměl. Takže díky za tohle upozornění, je tam skutečně přepínač, který umožňuje vypnutí enkodérů ( jen funkci teď nemohu ověřit, mám to vypnuté hardwarově :).
Jen je potřeba, aby se tohle dostalo ve všeobecnou známost, bez toho vyřazení enkodérů je opravdu špatná přesnost najíždění !
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1250
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #246 od nosuh » 20. 08. 2018, 17:51

DIky, prozkoumam EQmod, jestli to tam mam, az budu fotit.
SW Flextube 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 2454
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #247 od biker.fm » 20. 08. 2018, 19:46

MilAN píše:Jen je potřeba, aby se tohle dostalo ve všeobecnou známost, bez toho vyřazení enkodérů je opravdu špatná přesnost najíždění !

Jsem mel za to, ze enkodery pomuzou pri pripadne nepresnosti a ony plni uplne opacnou funkci, nechapu to.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

-------------------------------------------------------------
Moje fotky na www.astrofotky.cz.

Uživatelský avatar
ok1in
Příspěvky: 552
Registrován: 27. 06. 2017, 19:23
Bydliště: Slaný
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #248 od ok1in » 20. 08. 2018, 20:38

To by me taky zajimalo - enkoder mi dava presnou informaci o kolik jsem zmenil polohu proti startovni pozici V cem je teda problem? Kdyz odpojim enkodery nevim o kolik jsem SKUTECNE posunul polohu proti vychozi...

(SRI za cestinu pisu z mobilu)
Klidně mi říkejte Petře... ;) www.ok1in.cz
Nasmyth "Vlček"-210/2100, AR 127/1200, SW 102/500, TS 70/350
Olympus E-300, ASI-174MMC, MikrOkular HD

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18462
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #249 od MilAN » 20. 08. 2018, 21:13

Celý problém je v tom, že přesnost enkodérů je menší, než když se počítají kroky krokových motorů. Takže montáž ví, kde je dalekohled, zrovna tak, jako to uměla původní EQ6, která žádníé enkodéry neměla. Enkodéry jsou tam pro to, že je možno otáčet dalekohledem bez motorů ručně, typicky při AZ módu. , a pak to jsou jediné informace o poloze. A pokud tohle nepotřebuji, typicky při EQ módu a nepoužívání ručních posuvů, tak je vhodné je vypnout . Protože kombinace vede k horší přesnosti. Není to můj výmysl, někdy je prostě potřeba si přečíst i manuál :).
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1250
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #250 od nosuh » 20. 08. 2018, 21:48

No ono i v navodu se pise, ze zapnute enkodery pomahaji montazi zorientovat se v tom, když po zarovnani na hvezdy hejbnes montazi ruco nekam do pryc..Taky by montaz mela porad vedet, kde cca je..Aspon tak to chápu podle navodu ja..
SW Flextube 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18462
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #251 od MilAN » 20. 08. 2018, 22:52

Jasně tak je to a proto tam ty enkodéry jsou - pro hýbání montáží ručně . Bohužel mají menší přesnost než motorový pohyb . A nevím, proč bych měl hýbat montáží ručně, když chci najíčdět co nejpřesněji. A to v tom návodu přesně je napsané : při požadavku na co nejvyšší přesnost vypnout enkodéry.
A pokud je mám vypnuté a pohybuji montáží motoricky, montáž ví přesněji, kde je. Na to enkodéry v tomto případě nepotřebuje. I montáže bez enkodérů ( HEQ5 i EQ6) vědí kde jsou a jsou přesnější než AZ EQ6 při zapnutých enkodérech.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Chef
Příspěvky: 1276
Registrován: 29. 12. 2006, 03:01

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #252 od Chef » 28. 09. 2018, 11:39

Stává se někomu , že najednou montáž přestane navigovat na objekt, na který dříve najela bez problému a podruhé , když se k němu chci vrátit , tak mi to napíše sleewing a nic se nehne. Na jakýkoliv jiný objekt to jde ale ten jeden objekt , co tam již dříve byl , se proste montáž rozhodne “ignorovat “.

Včera se mi to stalo u AZ-EQ6 a již dříve se mi to stalo u Dobsona Stargate... pomohlo jen vypnout s zapnout a znovu ustavit :/
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, AZ-EQ6, Dobson SW 12", SW MAK 180, iOptron Pro AZ goto, 10" DK R. F. Royce; Nagler 31; Nagler Zoom 6-3; TV Ethos: 21,13,8; TV Delite: 15,11,9; Paracorr, Powermate, ADC Omegon; ASI294MC; Baader 2" BBHS-Sitall

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1250
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #253 od nosuh » 29. 10. 2018, 16:50

Mam technickou na vyhledavani objektu mimo hlavni katalogy v rucce, za predpokladu, ze montaz neovladam pres PC (direct kabel). V navodu je celkem jasne popsany, ze lze ulozit asi 20 objektu (nemam to tedka pred sebou). Typicky treba katalogy temnych mlhovin, ktere nejsou soucasti nejakeho ngc, ic atd katalogu. Jak postupovat? Je nejlepsi tahle volba: ruco zadat RA a DE, nafotit pripadne testovaci snimky, upravit kompo a pak ulozit? Jsou pak tyto data pristupna i treba za den za dva za mesic, kdyz se k objektu potrebuju vratit a je potreba co nejvetsi presnost najeti na to same pole?
Nebo je cesta pouze pres direct link a ovladani pouze pres nejake planetarium?
DIky
SW Flextube 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18462
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #254 od MilAN » 29. 10. 2018, 17:26

Souřadnice se normáně uloží po označení objektu 1 až 20 a postupuje se jako u jiných objektů při používání GoTo; t.j. vybere se číslo objektu a zadá příkaz GoTo . Myslím, že je zbytečné nějak upřesňovat polohu, montáž najíždí se stejnou přesností, jako na ostatní objekty, t.j s tolerancí +/- 5´ a při opakované expozici je stejně potřeba objekt znovu ustředit - nenajede nikdy stejně.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1250
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #255 od nosuh » 29. 10. 2018, 17:29

A co myslis tim "oznaceni objektu" - zadani a ulozeni objektu do user objektu podle RA a DE?
Protoze identifikace pres okular nebo jen lehkej nahled ( byt 300s) treba neni mozna, pac je objekt tak slabej, ze se ukaze az za xy expozic..
SW Flextube 16"GoTo, SW 10" Classic, GSO 200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), 2" kkor SW f4 Aplanatic (GPU), SW AZ-EQ6


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti