Příspěvek #239 od MilAN » 14. 08. 2018, 18:04
Problematika montáže AZ -EQ6 je trochu složitější. A vzhledem k tomu, že už jich dost u nás funguje , mě celkem překvapuje, že se zde ještě neřešil problém přesnosti navádění téhle montáže.
Když jsem tuhle montáž před cca 3,5 lety pořídil , kromě pozitiv mě celkem nemile překvapily 2 věci
a/ PE je sice menší než u EQ6, ale za to během 8 minut se křivka zupakuje 4x - tedy rychlé změny
b/ přesnost najíždění na objekty je výrazně horší než u staré EQ6
S obojím se dá žít, takže jsem to dále neřešil . Problém byl akutnější, když jsem začal fotit 2m ohniskem a s kamerou ATIK , kde mám pole 15´x11´ .To už mi nepřesnost v najíždění dost vadila, a zvlášť v okamžiku, kdy jsem potřeboval od blíké hvězdy popojet třeba jen 5 ° a měl jsem po najetí objekt i po tak krátké dráze mimo zorné pole. A protože jsem ( asi jako většina ) typ, který bere manuál do ruky , až už nic jiného nepomáhá, dočetl jsem se v něm , že doplňkové enkodéry, kterými je montáž vybavena, jsou vhodné na ruční navádění. ALE , pokud vyžadujeme přesnější navádění, je potřeba je vypnout.( jedna z funkcí v ručce. A po dalším pátrání v internetu jsem objevil názor, že alespoň na alignment je potřeba enkodéry vypnout. A protože k ovládání nepoužívám ručku, kde by to šlo vypnout, ale EQMOD přes EQDIR, další zajímavá informace byla, že v tom případě enkodéry určitě nepoužívat. Nikde jsem se nedopátral, jak vlastně montáž při běžném provozu ty enkodéry využívá. Co je ale jisté je to, že údaje , které se zobrazují, pocházejí z těchto enkodérů - které jsou ale méně přesné , než odečítání z krokových motorů. A najíždění , parkovací poloha a pod. vychází z těchto údajů a časem se přesnost najetí na 1. objekt stává už neúnosnou a dalekohled v parkovací poloze míí evidentně někam jinam.
Naštěstí je náprava velmi jednoduchá.
Protože enkodéry nelze v EQMOD vypnout (nepomáhá ani předchozí vypnutí přes ručku !) , je jen jedna cesta. Odšroubovat čelní panel( s konektory) a při pohledu na montáž v levém horním rohu vytáhnout 2 krajní konektory - jsou označeny enkoder RA a enkoder DEC. Potom stačí zapnout montáž z parkovací polohy ( nějak od oka nastavené) , nechat najet na 1. hvězdu, nesahat na jemné elektrické pohyby, povolit ustanovky a dostrkat dalekohled hezky ručně co nejpřesněji na hvězdu. Po opětovném utažení ustanovek dát pokyn k zaparkování.
Dalekohled si najde správnou polohu k zaparkování.Zde je potřeba v nastavení EQMOD uložit parkovací polohu a je vhodné na montáži si nastavit dělené kruhy na 0. Pokud budeme kdykoliv manipulovat s odaretovanou montáží, lehce nastavíme parkovací polohu zase s dostatečnou přesností.
Pokud jste nějakou dobu používali montáž s těmi enkodéry, budete mile překvapeni, o kolik se zpřesní najetí na 1. hvězdu a jak po synchronizaci přesně ta montáž najíždí. A to bez ohledu na vzdálenost, na kterou se přesouvá ( samozřejmě, vzhledem k nějaké nepřesnosti ustavení montáže se vzrůstají vzdáleností nepřesnost narůstá), ale i tak přesnost najetí vyhovuje a dosahuje prakticky lepších výsledků, než deklarovaná hodnota 5´.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz