CG-5 Advanced - problém

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Vlk
Příspěvky: 76
Registrován: 01. 09. 2010, 23:48

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1141 od Vlk » 15. 02. 2017, 14:23

Dotázal jsem se přímo na webu Celestronu, jak mám chápat údaje ručky Azm a Alt zobrazované funckí Get Axis Postn. Dověděl jsem se toto:

"The menu item is called Get _Axis_ Position. It shows the real raw encoder counts of each axis motor, unfiltered by the complexity of the alignment model."
Jsem rád, že se to vyjanilo.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18462
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1142 od MilAN » 15. 02. 2017, 15:19

Takže odchylka od skutečné polohy v RA,DEC je dána pouze odchylkou v polárním ustavení. Pokud bude dobře ustaveno, hodnoty se budou shodovat .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 881
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 34
Kontaktovat uživatele:

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1143 od pavelseb » 17. 05. 2017, 20:30

Ahoj. Potřeboval bych poradit.
Nechal jsem bohužel omylem zaplou montáž od poslední návštěvy a ta narazila na sloupek a odešlo mi řízeni pro RA osu.
Motorek jede, když sem přehodil kablík RA s DEC tak ten RA normálně jel a DEC nejel.
Lze to nějak opravit? Vyměnit součástku na řídící desce? Má s tím někdo zkušenosti?

Moc děkuji za jakékoliv rady.
GSO 150/750, CG5 Advanced GT, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000

Uživatelský avatar
Aletel
Příspěvky: 279
Registrován: 25. 09. 2009, 06:56
Bydliště: Plzeň - Valcha
Věk: 58

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1144 od Aletel » 17. 05. 2017, 21:09

Zkus info u p.Zahajského - měl by vědět o šikulovi přímo z Brna (to bude nejblíž), který by to dokázal vyléčit - patrně jen výměna brouka budiče motoru.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a stále nevím nic - tudíž to vím správně.
Astrotrac TT320X + objektivy + Canon xxxx, vlastní montáž EQ v Astro-budce, INDI projekt, QHY-9, GSO 200/800

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 881
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 34
Kontaktovat uživatele:

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1145 od pavelseb » 18. 05. 2017, 20:16

Aletel: Díky moc za informaci...
GSO 150/750, CG5 Advanced GT, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 881
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 34
Kontaktovat uživatele:

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1146 od pavelseb » 29. 05. 2017, 14:12

Tak na nefunkční motorek v RA pomohla výměna jednoho integráče. Ale objevila se jiná závada.
Tentokrát pohon v DEC začal blbnout tak, že se zdá že jede maximální rychlostí a nerespektuje nastavení rychlosti na ručce.
Pokud vyměním kablík s RA, tak stále blbne motor v DEC, tzn. že chyba bude tentokrát v motorku (ve zpětné vazbě?).
Zajímavé je to, že když nechám montáž delší dobu vypnutou tak po zapnutí, když nechám montáž najet na nějaký objekt, tak chvilku jede montáž i v DEC ok, ale najednou se během najíždění pustí motor v DEC maximální rychlostí.

Setkal se někdo s tímto druhem závady? A neví někdo, jestli se dá se motorek koupit samostatně?
GSO 150/750, CG5 Advanced GT, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000

Uživatelský avatar
Aletel
Příspěvky: 279
Registrován: 25. 09. 2009, 06:56
Bydliště: Plzeň - Valcha
Věk: 58

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1147 od Aletel » 29. 05. 2017, 20:26

Vadu motorku bych vyloučil. Hledal bych nejdříve chybu s pomocí lupy po výměně integráče L293D (Dual H-bridge), kde nemusel zatéci dostatečně cín pod jednu z dvaceti nožiček brouka SMD, nebo zůstala někde přehlédnuta drobná kapička cínu mezi nožičkami. V krajním případě mohla zkolabovat optická součástka enkodéru na tišťáku (pod černým plastovým krytem DEC motoru - v případě potřeby mám ještě několik kousků v šuplíku).
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a stále nevím nic - tudíž to vím správně.
Astrotrac TT320X + objektivy + Canon xxxx, vlastní montáž EQ v Astro-budce, INDI projekt, QHY-9, GSO 200/800

Uživatelský avatar
caradoc
Příspěvky: 157
Registrován: 04. 02. 2014, 09:07
Věk: 44

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1148 od caradoc » 25. 02. 2018, 21:40

dobrý den,
tak se mě dnes při focení zastavila CG5, po vyp/zap se pouze červeně rozsvítí ručka a to je celé, kontrolka u vypínače napájení nesvítí, na ručce na displeji se nic neukáže,..
montáž jsem odpojil, odzbrojil dal jí do tepla a po aklimatizaci zkusil znovu zapnout, výsledek stejný, překonektorování nepomohlo,. měl jste někdo obdobný problém???
PS, napájená byla ze zdroje 12V 2A, případně jsem zkoušel i baterii pB 12V 7Ah,...

děkuji za reakce,
Caradoc

Uživatelský avatar
caradoc
Příspěvky: 157
Registrován: 04. 02. 2014, 09:07
Věk: 44

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1149 od caradoc » 25. 02. 2018, 22:43

tak závadu jsem vyřešil, motor v RA se "vzpříčil" a musel jsem mu povolit vůle,... po znovu připojení a "odlehčení" se montáž rozjela a točí oba motory oběma směry,... důvod tohoto záseku dávám za vinu rozvážené montáži,...
tož díky za přečtení, pokud zítra bude jasno zkusím test a případně napíšu výsledky,

Caradoc

Uživatelský avatar
John2y92
Příspěvky: 249
Registrován: 26. 08. 2017, 16:05
Bydliště: Brno
Věk: 26
Kontaktovat uživatele:

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1150 od John2y92 » 08. 12. 2018, 12:49

Ahoj,
tak jsem si během dvou dnů pročetl celé vlákno a už dlouho se tu neřešila ta oscilace v deklinaci, tak bych si ji dovolil znova vytáhnout, protože si dělám naděje, že by mi někteří, kteří se s tím potýkali mohli trochu poradit. Jsem teď ve fázi, kdy musím po noci focení povyhazovat cca 70% snímků, protože na nich nejsou hvězdy kulové, ale jsou to knedlíky.

Ty oscilace se objevují a zase mizí náhodně, nezáleží na poloze objektu, na vyvážení sestavy ani na nastavení PHD2, to všechno jsem už zkoušel měnit a nic nepomohlo. Poslední, co jsem zkoušel bylo povolit trochu šneka, protože jsem zjistil, že tam byl naražený úplně nadoraz, ale vzhledem k počasí jsem ještě neměl šanci to vyzkoušet.

Taky nevím jak moc v porovnání s ostatními jsou ty oscilace závažné, protože všechny obrázky, které se tohoto týkali jsou už mrtvé.

Tady je kratší časový úsek, kdy je vidět, že ke konci se ta frekvence oscilací prodlužuje, kdybych to nechal běžet dál, úplně by zmizely a po určité chvíli by to zase pomalu začalo lítat sem tam.
guide1.PNG
guide1.PNG (34.25 KiB) Zobrazeno 1120 x

Toto je mnohem delší časový úsek, kdy je hezky vidět, že jsou opravdu náhodné jak v amplitudě, tak ve frekvenci.

Povedlo se to někomu z vás aspoň částečně vyrušit? Dělám si teď naděje od toho mírného povolení šneka, protože to je snad jediné, co jsem nezkoušel.
Díky za případné nápady
Honza
Přílohy
guide2.PNG
guide2.PNG (151.52 KiB) Zobrazeno 1120 x
Explore Scientific AP 102/714 ED APO Triplet + Lightwave 0.8x rovnač, Celestron 127/1500, Malokuk 60/240, Canon 100D, Canon 6D, ZWO ASI1600MM-Pro, ZWO ASI120MM-mini, Celestron Nexstar SLT, iOptron CEM60, Skywatcher Star Adventurer Mini
Astrofotky

Uživatelský avatar
Aletel
Příspěvky: 279
Registrován: 25. 09. 2009, 06:56
Bydliště: Plzeň - Valcha
Věk: 58

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1151 od Aletel » 08. 12. 2018, 13:49

John2y92 píše:Ahoj,
Ty oscilace se objevují a zase mizí náhodně, nezáleží na poloze objektu, na vyvážení sestavy ani na nastavení PHD2, to všechno jsem už zkoušel měnit a nic nepomohlo.
Tady je kratší časový úsek, kdy je vidět, že ke konci se ta frekvence oscilací prodlužuje, kdybych to nechal běžet dál, úplně by zmizely a po určité chvíli by to zase pomalu začalo lítat sem tam.

Vzhledem k tomu, že je tam periodicita v korekcích Dec osy, tak nebyla správně polárně ustavena montáž. Kdyby jsi vypnul motor deklinace (vytažením kablíku), utekla by červená linka z grafu celkem rychle pryč. To, že po čase začne být průběh lepší, jen potvrzuje, že regulace funguje. PHD2 je vlastně PID regulátor (proporcionální, integrační, derivační) a tam platí, že pokud jsou v začátku velké regulační odchylky, tak chvilku trvá, než si průběhy odchylek a regulačních zásahů navzorkuje, zahrne do modelu "předpokládaného chování" a začne přiměřeně regulovat odchylky od ideální nuly. Správně vyvážená a nastavená soustava nepotřebuje téměř žádnou regulaci.
Správně ustavit montáž a ostatní už půjde snadněji.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a stále nevím nic - tudíž to vím správně.
Astrotrac TT320X + objektivy + Canon xxxx, vlastní montáž EQ v Astro-budce, INDI projekt, QHY-9, GSO 200/800

Uživatelský avatar
John2y92
Příspěvky: 249
Registrován: 26. 08. 2017, 16:05
Bydliště: Brno
Věk: 26
Kontaktovat uživatele:

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1152 od John2y92 » 08. 12. 2018, 17:36

Ustavení určitě není ten problém, nevěřím, že by se mi během roku nepodařilo ani jednou ustavit montáž, pochopil bych to doma, kde ustavuji nepřímo buď přes polar align v ručce nebo drift alighnem v phd, protože nevidím Polárku, ale na chalupě, kde ji krásně vidím a ustavuji to přes program to nehrozí, navíc to dělá v podstatě vždy ať mám vše vyvážené sebe líp nebo záměrně trochu rozvážené. Co se té regulace týče, to by dávalo smysl, ale ono to po chvíli zase oscilovat začne, proto mám pocit, že to jsou ty oscilace, které tu popisovali jiní uživatelé.
Explore Scientific AP 102/714 ED APO Triplet + Lightwave 0.8x rovnač, Celestron 127/1500, Malokuk 60/240, Canon 100D, Canon 6D, ZWO ASI1600MM-Pro, ZWO ASI120MM-mini, Celestron Nexstar SLT, iOptron CEM60, Skywatcher Star Adventurer Mini
Astrofotky

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18462
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1153 od MilAN » 09. 12. 2018, 14:12

Také bych to viděl spíš na špatné ustavení montáže v azimutu. než něco jiného.Určitě zkus vpynout pointaci v deklinaci v PHD2. Pokud to jede jedním směrem stále pryč, nemá to nic společného s pohybem v DEC, ale s ustavení,.
A pak bych zkusil, místo těch všech programů na ustavení zase volit jen tu nejjednodušší metodu, do které nezasahue nic ( od polárnho hledáčku po nějaký software.) Prostě Scheinerovu ( driftovou) metodu . Namířit dalekohled zhruba na jih a do výšky tak rovníku , pustil hodinový stroj a sledoval, co mi hvězda během doby provádí. Bude tam periodická chyba ( pohyb vlevo /vpravo = v RA. A pak to něco bude dělat v DEC. Když to neudrží v DEC alepoň 5 minut s přesnsotí na 1", je to špatně ustavené v azimutu. Pokud to bude O.K., pokračuj Scheinerovou metodou na východě nebo západě podle té metody. Tím si zkontroluješ ustavení.

Jo, a klidně si to před tím ustav tím softwarem - budeš mít kontrolu, jak je použitelný.

P.S.: Možná by bylo zajímavé, co máš nastaveno v PHD pro DEC, = jaké je ohnisko pointeru a jaký je pixel kamery, jaká je hodnota agresivity, hystereze, Min. Mot.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Aletel
Příspěvky: 279
Registrován: 25. 09. 2009, 06:56
Bydliště: Plzeň - Valcha
Věk: 58

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1154 od Aletel » 10. 12. 2018, 16:47

John2y92 píše:...Poslední, co jsem zkoušel bylo povolit trochu šneka, protože jsem zjistil, že tam byl naražený úplně nadoraz, ale vzhledem k počasí jsem ještě neměl šanci to vyzkoušet.
... navíc to dělá v podstatě vždy ať mám vše vyvážené sebe líp nebo záměrně trochu rozvážené.

Může to být, a je to z hlediska průběhů grafu celkem i pravděpodobné, že je na ose deklinace nějaký zvýšený, statický odpor. Z grafu není zřejmé, jaké byly korekční zásahy, zda po celou dobu regulačních odchylek a jak byl nastaven MnMo parametr pásma tolerance. Pokud tam vzniká statický odpor (ať utaženým šnekem, ložiskem Dec osy, nebo příliš velkým rozvážením k eliminaci vůle), může soustava deklinační osy -motor-převodovka-šnek-šnekové kolo- zafungovat, jako opakovaně napínaná pružina, která po překonání odporu, případně dosažením nulové osy a v kombinaci mrtvé vůle s ujížděním v deklinaci, než narazí kolo do záběru , způsobí prudký pohyb do překmitu. Podobné, nežádoucí efekty, může rovněž způsobovat zapnutí Backlash Compensation.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a stále nevím nic - tudíž to vím správně.
Astrotrac TT320X + objektivy + Canon xxxx, vlastní montáž EQ v Astro-budce, INDI projekt, QHY-9, GSO 200/800

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 881
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 34
Kontaktovat uživatele:

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1155 od pavelseb » 28. 06. 2019, 06:24

Zdravím, mám "drobný" problém s elektronikou CG5.
Po připojení napájení 12V se červená ledka značící napájení rozsvítí slabě a ručka se vůbec nepustí.
Obě desky jsem vytáhnul a zjistil jsem že na na samostatné desce A (vstupní deska s hlavním vypínačem viz obr.) je na vypínači normálně 12V. Pokud připojím desku B, řídící deska, klesne napětí na 7V. Měřeno na vyznačených bodech (viz obr.).

Má někdo zkušenosti s elektronikou CG5 aby mě nasměroval co proměřit/vyměnit?

Díky
Přílohy
CG5_BothBoards.jpg
CG5_BothBoards.jpg (911.12 KiB) Zobrazeno 289 x
GSO 150/750, CG5 Advanced GT, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti