CG-5 Advanced - problém

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Vlk
Příspěvky: 76
Registrován: 01. 09. 2010, 23:48

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1126 od Vlk » 04. 02. 2017, 18:01

Je to tak. V tom případě by nemuselo příliš záležet na přesném ustavení polární osy, Vrtá mi ale hlavou, odkud bere ručka místní hvězdný čas...

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18462
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1127 od MilAN » 04. 02. 2017, 18:18

Vlk píše:Je to tak. V tom případě by nemuselo příliš záležet na přesném ustavení polární osy, Vrtá mi ale hlavou, odkud bere ručka místní hvězdný čas...

Ono na tom ustavení nezáleží GoTo ( to si s tím poradí), ale při delším fotografování "jede" po jiné kružnici montáž a po jiné obloha Tam to ale vadí.
Ručka nepotřebuje místní hvězdný čas.Při iniciaci nastavíme na kříž jednu hvězdu o známých souřadnicích a zároveň začíná běžet montáž hvězdnou rychlostí. Na další objekt lze potom podle souřadnic najet už tak, že se spočítá rozdíl souřadnic. Víc k tomu není potřeba.
Ale montáž zná přeci hvězdný čas, protože v okamžiku startu zná datum ,pásmový čas i zeměpisné souřadnice pozorovacího místa
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Vlk
Příspěvky: 76
Registrován: 01. 09. 2010, 23:48

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1128 od Vlk » 04. 02. 2017, 21:25

Možná mám nějakou mezeru vo znalostech, ale myslel jsem, že bez znalosti hv,času pro světovou půlnoc aktuálního data se neobejdu. Hodně se zabývám řízením CG5 počítačem, na kterém běží buď Stellarium, anebo KStars plus INDI. Každý z obou programů ukáže i lokální hvězdný čas. Ten umím spočítat jen tehdy, když znám greenwicheský hv.čas pro aktuální půlnoc GMT, jinak to neumím.
Z mých experimentů plyne, že ručka vůbec neví, jak probíhá (kudy) místní horizont (neptá se na nadmořskou výšku). Hodně mne zpočátku pletlo, že funkce Get axis position ukazuje azimut a altitudu, jenže zatím co azimut jakž takž souhlasí, altituda rozhodně není výškou hvězdy nad obzorem a nabývá i šílených hodnot - třeba 176°. Dokud jsem si neuvědomil, že jde pouze o vnitřní souřadnice montáže, byl jsem z toho jelen. Myslel jsem si totiž, že si procesor ručky nějak modeluje aktuální oblohu. Souhlasím s Tebou v tom, že jakmile je nalezena první hvězda, zbytek už je triviální diference v úhlech. Jen pořád netuším, podle čeho ručka zaměřuje dalekohled na tu první hvězdu. Pokud by přepočítávala své vnitřní souřadnice na ekvatoreální II., pak by potřebovala, jak se domnívám, znát místní hvězdný čas...

Uživatelský avatar
KpS
Příspěvky: 2009
Registrován: 04. 09. 2006, 02:26
Kontaktovat uživatele:

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1129 od KpS » 04. 02. 2017, 21:41

Při inicializaci ručky zadávám zeměpisnou délku, datum a pásmový čas. Z těchto hodnot si ručka spočte hvězdný čas. Je to vidět už z toho, že hned nato obdržím informaci o hodinovém úhlu Polárky.
Karel

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18462
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1130 od MilAN » 04. 02. 2017, 21:55

Jak už jsem psal výše a následně i KpS, hvězdný čas umí montáž spočítat.A to zrovna tak, jako PC planetaria, která používáme.
Algoritmus výpočtu je jednoduchý a je v něm i výpočet hvězdného času o půlnoci UT v Greenwichi
třeba zde :
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hv%C4%9Bz ... D_%C4%8Das
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18462
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1131 od MilAN » 05. 02. 2017, 09:07

Vlk píše:Z mých experimentů plyne, že ručka vůbec neví, jak probíhá (kudy) místní horizont (neptá se na nadmořskou výšku). Hodně mne zpočátku pletlo, že funkce Get axis position ukazuje azimut a altitudu, jenže zatím co azimut jakž takž souhlasí, altituda rozhodně není výškou hvězdy nad obzorem a nabývá i šílených hodnot - třeba 176°. Dokud jsem si neuvědomil, že jde pouze o vnitřní souřadnice montáže, byl jsem z toho jelen. Myslel jsem si totiž, že si procesor ručky nějak modeluje aktuální oblohu.

Tady je několik tvrzení, s kterými nemohu zásadně souhlasit
1/ systém nepotřebuje k ničemu znát nadmořskou výšku, alespoň ne pro to , aby nastavoval zadanou RA a DEC objektů ( DSO).
Ta by byla potřeba pouze v případě velmi blízkých objektů- kde se projevuje paralaxa - a kde by nebylo možné dosáhnout deklarované přesnosti GoTo.Jenže tyhle objekty ( bližší než Měsíc) nelze zadat jejich parametry do systému. Z toho důvodu je nadmořský výška nepatřebná
2/Vnitřní a vnější souřadný systém ( t.j. systém, montáže a systém RA/DEC ) jsou identické sférické systémy, lišící se pouze o hodnoty, o kterou jme špatně polárně ustavili montáž
3/ V okamžiku, kdy jsme sesouhlasili při iniciaci systém na 1. hvězdu, nemůže být odchylka v GoTo větší než maximálně 1 stupeň ( za předpokladu, že jsou vzájemně "rozumně" kolmé osy montáže a zrovna tak kónická chyba) .Údaj h= 176° bych opravdu rád viděl - to by ten, kdo psal software musel být úplně mimo a montáž by nikdy nefungovala.
4/ Systém se stejnou přesností ví, kde je místní horizont
5/ reset systému ( bez toho, že by se znovu z vnějšku nahrál nově software) může pouze odstranit všechny nesmysly, které jsme do něho vložili.

Takže, pokud nám nefunguje systém správně, je vždy potřeba se podívat, jaké jsme si do systému zadali hodnoty, překontrolovat polární ustavení a scentrovat 1. hvězdu ( a nesplést se na obloze při její identifikaci)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 9949
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1132 od MaG » 05. 02. 2017, 16:43

K bodu 5/ Milane:

hodnoty uložené v systému jsem (před resetem) pracně všechny prošel a jsem si jist, že po resetu mám stejné. Chtěl jsem mít jistotu, že mám vše stejně, jako před resetem. Takže nemohu úplně souhlasit, že reset by vymazal nevhodné nastavení něčeho (navíc jsem nikdy neměl chuť něco menit, bez znalosti něčeho). Uznávám, dává mi to taky smysl, ale žádnou odlišnost v nastavení před a po jsem nenašel. Dokonce to vypadá, že jedu celou dobu na výchozí hodnoty a evidentně se s tím taky dá žít.
Martin Gembec, Astronomické události
CG5 GT Adv., Celestron ED80/600+Vixen 0,67x, Orion Optics Newton CT 200, Canon 30Dmod + 5D

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3775
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1133 od Bill » 05. 02. 2017, 16:49

MaG píše:Tak jsem na nic nepřišel. Ani po důkladné analýze montáž nenajížděla. Byla vždy asi o 35° západně a po ručním natočení na předpokládané místo byl i asi o 10° severně v DE. Nicméně nakonec jsem udělal Factory Reset a světe div se, vše je ok.


No já mám podobnou zkušenost. Do CG5 jsem zadával vždy jenom datum a čas a přesto se jednou "zbláznila". Po resetu do factory default se problém vyřešil...
M:736 750 113

Vlk
Příspěvky: 76
Registrován: 01. 09. 2010, 23:48

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1134 od Vlk » 05. 02. 2017, 21:23

Mám shodnou zkušenost s MaGem a Billem. Jakmile se začne zkoušet tahle a potom tamto, a druhý den zase něco dalšího, je v tom zmatek a reset systému je rozumným řešením. Po něm lze začít znovu a systematičtěji. Žádný software není dokonale blbuvzdorný a docházívá k tzv. zavlečeným chybám. Jejich příčina se dohledává špatně, protože se tváří jako něco úplně jiného. To není mystika, tohle se ve světě počítačů děje. Za starých časů se psávala dokumentace k software mnohem podrobněji, k uživatelskému manuálu existovala i technická dokumentace, což dens už není dodržováno a manuály jsou psány spíš pro cvičeného pudla, než uživatele, který potřebuje znát podrobnosti. Manuál k CG5 bohužel není výjimkou. Mně samotnému by třeba moc pomohlo, kdybych znal strukturu databáze v ručce. Pak bych věděl, s jakými daty disponuje třeba záznam o určitém objektu, a to by mně pomohlo domyslet si, jak je ten program v ručce koncipován. Takto je to všechno mnohem komplikovanější. Za takových okolností je záchranná brzda v podobě factory settingu dobré řešení. V čem byl zakopaný pes, na to se třeba přijde náhodou v nečekané souvislosti a někdy až po dlouhé době.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18462
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1135 od MilAN » 05. 02. 2017, 21:37

to: Vlk :
K pochopení toho, jak funguje navádění a funkce GoTo, je potřeba trochu ovládat sférickou astronomii, jinak se budeš hrabat v pojmech podobně jako v příspěvku č. 1128 ( ale na to jsem už reagoval) A transformace souřadných systémů je triviální úloha.Nic jiného ta montáž nedělá.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Vlk
Příspěvky: 76
Registrován: 01. 09. 2010, 23:48

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1136 od Vlk » 06. 02. 2017, 17:15

Obrázek
No comment.

//opraveno vložení obrázku. MMys.

Vlk
Příspěvky: 76
Registrován: 01. 09. 2010, 23:48

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1137 od Vlk » 06. 02. 2017, 18:54

Omlouvám se, nepoveddlo se mi vložit obrázek displeje ručky jinak, než jako odkaz. Je na něm vidět, že CG5 opravdu ukazuje také altitudu větší, než 90°.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18462
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1138 od MilAN » 07. 02. 2017, 08:31

To, že by se na dsipleji tohle nemělo objevit za žádných okolností je jasné. Co není jasné, po jaké tvojí manipulaci to vzniklo.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Vlk
Příspěvky: 76
Registrován: 01. 09. 2010, 23:48

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1139 od Vlk » 07. 02. 2017, 22:47

Vzniklo to takto: Hned po zapnutí montáže jsem vyvolal Menu a dále Utilities/Get Axis position. Jak už jsem zde psal, displej ukáže Azm:90°00'00"
a Alt: 90°00'00". Podotýkám pro pořádek, že jsem měl montáž v základní pooloze dané značkami od výrobce. To znamená: deklinační osa je v rovině, která při přesném ustavení montáže je totožná s rovinou meridiánu a tubus míří k severnímu pólu.
Pohon hodinové osy neběží, přeskočil jsem zadávání duta a času i následný alignment. V tomto případě lze pomocí směrových tlačítek pohybovat montáží podle obou os a sledovat údaje azimut i altituda na displeji. Deklinačním tlačítkem jsem začal otáčet hlavici (bez dalekohledu) a sledoval hodnotu altitudy. Jakmile se osa tubusu stane rovnoběžnou se zemí (dalekohled by mířil na východní bod), je altituda rovna nule. Pokračuje-li se v otáčení dále (jakoby pod horizont), ukazuje altituda pochopitelně hodnoty v intervalu 270 - 360 stupňů. Tak jsem posléze otočil deklinační osou až na těch 176°abych Ti sem mohl vlepit ten obrázek.
Domnívám se, že nedorozumění je v tom slově "altituda". Ta v daném případě neznamená výšku nad obzorem, ale úhel, který svírá směr, kterým míří dalekohled s rovinou "rovníku montáže", měřeno po kružnici procházející oběma "póly montáže". Přijde mi to docela pochopitelné, když si uvědomím, že princip polárního ustavení montáže spočívá ve sjednocení vnitřní souřadné soustavy montáže se souřadnicemi ekvatoreálními.
Všimnul jsem si před časem, že azimutánlí GoTo montáž Celestronu má stejné motory, jako CG5. Z hlediska software pro ručku si umím představit, že její programové vybavení je v principu stejné jak pro azimutální, tak i pro paralaktcikou montáž, protože transformační algoritmy jsou v obou případech obdobné.
Stejně poučné je, když se provede stejný experiment s hodinovou osou.
Mimochodem: KStars parkuje montáž defaultně tak, aby kurzor montáže mířil do východního bodu.
Budu Ti, Milane, vděčen za sdělení, co je na mém počínání a úvaze blbě.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18462
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1140 od MilAN » 07. 02. 2017, 23:45

Vlk píše: displej ukáže Azm:90°00'00"
a Alt: 90°00'00". Podotýkám pro pořádek, že jsem měl montáž v základní pooloze dané značkami od výrobce. To znamená: deklinační osa je v rovině, která při přesném ustavení montáže je totožná s rovinou meridiánu a tubus míří k severnímu pólu.

Nevím, jakou má systém vnitřní logiku, ale pokud neprovedu základní nastavení, nemůže tušit, v jaké zeměpisné šířce se nalézám a protože jsem nic nenastavil, dá se předpokládat, že to nic bere jako 0. Pak ty hodnoty Az a Alt mají logiku
Vlk píše: Jakmile se osa tubusu stane rovnoběžnou se zemí (dalekohled by mířil na východní bod), je altituda rovna nule. Pokračuje-li se v otáčení dále (jakoby pod horizont), ukazuje altituda pochopitelně hodnoty v intervalu 270 - 360 stupňů.

Tak tohle snad nemyslíš vážně. Co je na tom pochopitelné, když Alt dosahuje z definice hodnot +/- 90°. To, že to takhle ukazuje, je se 100% pravděpodobností kiks
Vlk píše:Domnívám se, že nedorozumění je v tom slově "altituda". Ta v daném případě neznamená výšku nad obzorem, ale úhel, který svírá směr, kterým míří dalekohled s rovinou "rovníku montáže", měřeno po kružnici procházející oběma "póly montáže". Přijde mi to docela pochopitelné, když si uvědomím, že princip polárního ustavení montáže spočívá ve sjednocení vnitřní souřadné soustavy montáže se souřadnicemi ekvatoreálními..
.
To, co ukazuje ručka, je v obou případech výstup a to poloha na obloze, kam míří dalekohled. Máš dvě možnosti zobrazení RA/DEC nebo AZ /ALT. Ručka ukazuje jen tyto hodnoty. To co píšeš, nemá žádnou logiku Odchylka vnitřního systému a reálného na obloze je při ustavení s odchylkou určitě menší než 1°, takže i kdyby (což určitě tak není ) ručka ukazovala hodnoty vnitřní, byly by takřka stejné jako hodnoty na výstupu , t.j na obloze
Vlk píše: Budu Ti, Milane, vděčen za sdělení, co je na mém počínání a úvaze blbě.
.
Já začnu od konce. Blbě je to, že chceš od montáže nějaké výstupy, aniž bys ji zadal základní hodnoty, z kterých může něco počítat.
Zkus to pořádně a na obloze, a pak má cenu dál o něčem uvažovat a diskutovat. Promiň , ale tohle,co provádíš mi připadá, jako když nastartuji auto, dám tam volnoběh , přidávám plyn a sleduje na GPS , jakou rychlostí a kam jedu. A divím se :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti