CG-5 Advanced - problém

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
ms
Příspěvky: 205
Registrován: 06. 07. 2012, 17:48
Bydliště: Trenčín
Věk: 46

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1096 od ms » 20. 04. 2016, 21:41

poradí niekto ako sa odrušia motory u staršej CG-5? kondenzátory, tlmivky, tienenie... ? ďakujem za radu

Uživatelský avatar
Aletel
Příspěvky: 279
Registrován: 25. 09. 2009, 06:56
Bydliště: Plzeň - Valcha
Věk: 58

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1097 od Aletel » 20. 04. 2016, 22:17

Diskuse na dane tema ruseni DEC motoru je na nize uvedenem odkazu. K potlaceni ruseni a indukci staci provest alespon zakladni odruseni motoru keramickymi kondenzatory 0.1 µF.
https://stargazerslounge.com/topic/206725-motor-noise-on-encoder-ground-is-it-a-problem/
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a stále nevím nic - tudíž to vím správně.
Astrotrac TT320X + objektivy + Canon xxxx, vlastní montáž EQ v Astro-budce, INDI projekt, QHY-9, GSO 200/800

Vlk
Příspěvky: 76
Registrován: 01. 09. 2010, 23:48

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1098 od Vlk » 26. 04. 2016, 13:09

Aleši, dík za opravu vypínače na mojí CG5. Nenapadlo mne, že by mohl být vypálený, a tak si myslím, že stojí za to o tom tady napsat:
Krmil jsem CG5 Adv. GoTo z malého zdroje pro 220 V (nejspíš od Číňana). Netušil jsem zradu v podobě napěťových špiček. Odnesl to ten malý spínač a naštěstí už nic za ním. Od této zkušenosti budu montáž napájet z autobaterie. Tu je možné dobíjet podle potřeby třeba i během provozu, kdyby to bylo nutné. Nejsem elektrikář, takže sice cosi vím o potřebě odfiltrovat u měniče napěťové špičky, ale nenapadlo mne, že by to zrovna u montáže poháněné 12 V mohlo nadělat takovou paseku. A vono jo!

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1024
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1099 od juh » 26. 04. 2016, 22:20

Odpaleny mechanicky vypinac od prepatovych spiciek 12V zdroja? Nie je to uz prilis prehnane tvrdenie?

Vlk
Příspěvky: 76
Registrován: 01. 09. 2010, 23:48

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1100 od Vlk » 27. 04. 2016, 13:34

Jiné vysvětlení není. Také bych to nebyl řekl. Ale pravda je, že mně před rokem odešlo čidlo na enkodéru decl. motoru (psal jsem zde o tom) a od té doby kvůli podezření na napěťové špičky motory šetřím tím, že neměním rychle za sebou směr pohybu. Najíždím vždy v jednom směru a přiměřenou rychlostí (obvykle 5), a pokud přejedu, pokaždé pár sekund počkám, než stisknu tlačítko opačného směru. Ale jak už jsem psal výše - nejsem elektrikář a netroufám si tuto opatrnost doporučovat.
Nejsem přesvědčen o odolnosti ručky, nemá spolehlivě provedená tlačítka. Stává se mi, že záleží na síle stisku a podle toho motor běží pomaleji nebo při silném stisku zřetelně zrychlí. Začínám vážně uvažovat o tom, jak udělat robustnější ovládání paralelní k ručce. Zatím ale nevím, jak do toho.

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1024
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1101 od juh » 27. 04. 2016, 14:01

Ja by som to skor tipoval bud na vyrobnu vadu toho vypinaca, alebo zaoxidovanie jeho kontaktov. Tie vypinace su dimanzovane na omnoho vyssie napatia, ako dava 12 V zdroj v spickach. To, co ho mohlo znicit, je skor zvyseny prechodovy odpor. Vyrobcovia sa snazia setrit na vsetkom, na com sa da, tak tam daju vypinac dimenzovany na nizke prenasane prudy (mozno 2-3 A).

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18462
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1102 od MilAN » 27. 04. 2016, 14:14


Začínám vážně uvažovat o tom, jak udělat robustnější ovládání paralelní k ručce.
Vzhledem k tomu, že na ručce nejsou silová tlačítka, a hlavně, je to všechno na desce s elektronikou, tak bych to moc na domácí výrobu neviděl
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Vlk
Příspěvky: 76
Registrován: 01. 09. 2010, 23:48

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1103 od Vlk » 27. 04. 2016, 17:36

Myslím si totéž, ale napadlo mne, že bych snad mohl využít port pro guider a simulovat jeho signály tlačítky na extra panelu.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18462
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1104 od MilAN » 27. 04. 2016, 17:48

Tím bys vyvolat pohyb pouze nastavenou pointační rychlostí - t.j. do 1x siderické
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Aletel
Příspěvky: 279
Registrován: 25. 09. 2009, 06:56
Bydliště: Plzeň - Valcha
Věk: 58

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1105 od Aletel » 27. 04. 2016, 21:26


Ja by som to skor tipoval bud na vyrobnu vadu toho vypinaca, alebo zaoxidovanie jeho kontaktov. ...

V tomto případě byl na vině používaný stabilizovaný, spínaný síťový adaptér (původně napájecí zdroj pro externí HDD), který na výstupu 12V propouštěl vysokofrekvenční složku. Tahový přepínač zmiňované CG5 měl vnitřní mechanismus řešen formou volně loženého kolébkového kontaktu (nikoliv samočistící princip přesouvaných samosvěrných nožů). Přechodové odpory na mechanismu přepínače a nedostatečně vyfiltrovaná vysokofrekvenční složka vytvořila postupem času na kontaktech "izolační krustu".
Vyplatí se být značně obezřetný ve výběru síťových napáječů, zvláště v dnešní době nerozebíratelných "černých skříněk" s neznámým obsahem součástek a provedení.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a stále nevím nic - tudíž to vím správně.
Astrotrac TT320X + objektivy + Canon xxxx, vlastní montáž EQ v Astro-budce, INDI projekt, QHY-9, GSO 200/800

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1024
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1106 od juh » 28. 04. 2016, 10:28

Dik za vysletlenie.
V kazdom pripade sa mi islo o to, ze sa nejednalo o nejaky okamzity / kratkodoby narast napatia na zdroji, o ktorom sa dost pojednava napriklad aj na tomto fore.
Bol to dlhodobo vznikajuci problem, ktoreho dosledkom bol narast prechodoveho odporu na kontaktoch vypinaca. K poskodeniu vypinaca v tomto pripade nedoslo vyvinutim nadmerneho joulovho tepla v dosledku narastu napatia (Q = U.I.t), ale vyvinutim nadmerneho joulovho tepla v dosledku narastu prechodoveho odporu (Q = R.I2.t)

Vlk
Příspěvky: 76
Registrován: 01. 09. 2010, 23:48

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1107 od Vlk » 28. 04. 2016, 12:56

Jsem za tuto diskuzi rád, protože asi žádný výrobce neupozorní uživatele na možné komplikace. V mém případě jsem si prostě řekl, že 12V je 12V a nic by nemělo hrozit. Milan zde použil termín "silová tlačítka", čímž mne upozornil na to, že klávesy na ručce fungují jinak, než jsem si představoval. Ale pořád nechápu, proč potom u jednoho z nich (RA vlevo) evidentně záleží na síle stisku a může se v závislosti na ní měnit rychlost motoru. Rád bych nějak získal schema obvodů v ručce - nezná někdo šikovný pramen?

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1024
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1108 od juh » 28. 04. 2016, 14:40

Obavam sa, ze schema bude v tomto pripade zbytocna. Vnutri rucky je mikrocip, ktory komunikuje s elektronikou montaze. Ta komunikacia vyzera nasledovne [url]https://code.google.com/archive/p/skywatcher/wikis/SkyWatcherProtocol.wiki">https://code.google.com/archive/p/skywatcher/wikis/SkyWatcherProtocol.wiki] [url]https://code.google.com/archive/p/skywatcher/wikis/SkyWatcherProtocol.wiki
To, ze je rychlost posunu montaze zavisla od sposobu stlacenia tlacidla na rucke, bude skor zavisle na nejakom probleme kontaktnej plochy toho tlacidla, teda vycitania udajov mikrocipu o tom, ci je tlacidlo stlacene, alebo nie.

Vlk
Příspěvky: 76
Registrován: 01. 09. 2010, 23:48

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1109 od Vlk » 29. 04. 2016, 14:02

To by ovšem signál od toho tlačítka musel oscilovat mezi On/Off tak rychle, že by i motor ustavičně spínal a zase vypínal. V tom případě: Chudák motor!

ms
Příspěvky: 205
Registrován: 06. 07. 2012, 17:48
Bydliště: Trenčín
Věk: 46

CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1110 od ms » 13. 06. 2016, 16:44


K potlaceni ruseni a indukci staci provest alespon zakladni odruseni motoru keramickymi kondenzatory 0.1 µF.
ten 100nF kondenzátor naozaj stačí a montáž už nejaký čas funguje bez problémov.
občas sa zvykla zresetovať, tak som vyradil ten hračkársky hlavný spínač ktorý evidentne nefungoval dobre. keď sa montáž po dlhej dobe zresetovala zas, pozrel som sa na napájací konektor a zistil som že rozdelený stredový kolík a prítlačný plech nemajú žiadnu pružnosť. Tak som vyradil aj ten, a napájacie vodiče som prispájkoval priamo na plošný spoj. Pre istotu som dal medzi ne elyt kondenzátor na zachytenie prípadných špičiek.
ďakujem za rady. montáž je zachránená.


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti