CG-5 Advanced - problém

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
Panda
Příspěvky: 58
Registrován: 13. 10. 2007, 21:58
Bydliště: Košice
Věk: 50

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1156 od Panda » 28. 06. 2019, 06:59

Tento problém som mal. Chyba bola vo vypínači. Prišiel som na to opakovaným zapínaním a vypínaním. Montáž pritom niekedy nabehla. Vypínač som vybral a vyčistil. Odvtedy ide.
SW 72/420 ED,Celestron omni 120/1000, ES MN152 ,SCT 8 CG5 GT, Bino 8x40,20x60,20x80

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 883
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 34
Kontaktovat uživatele:

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1157 od pavelseb » 28. 06. 2019, 07:41

Díky za tip, vyzkouším...
GSO 150/750, CG5 Advanced GT, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000

Uživatelský avatar
pavelseb
Příspěvky: 883
Registrován: 22. 11. 2009, 22:40
Bydliště: Senetářov
Věk: 34
Kontaktovat uživatele:

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1158 od pavelseb » 04. 07. 2019, 13:34

Bylo to ono, díky moc
GSO 150/750, CG5 Advanced GT, SW 70-500 + QHY5L-II, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x, HR Planetary 7mm, SW 25mm, mod. pas. chlazená Logitech QC 4000

Uživatelský avatar
zbignieww
Příspěvky: 1246
Registrován: 23. 02. 2007, 18:54
Bydliště: Ostrava
Věk: 77

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1159 od zbignieww » 27. 07. 2019, 17:47

No jo, 78 stranek s problemy cg5gt ...hmm, to o necem svedci... :( Pridam taky :

jako blesk s nebe na displeji vse mam ve spanelskym, nebo portugalskym. Nereaguje to na Menu ani na Info, vlastne na nic nereaguje ...
K montazi se chovam jako k miminku, byl na prohlidce u p. REHACKA, Jemu vse fungovalo bez problemu, namazal atp atd.
Presto pomalu reagoval a reaguje na tlacitka ovladace - nebo vubec nereaguje, Byly taky vymeneny silikonove tlacitka, vlastne cela ta silikonova tabule.
Uz ho vubec nepouzivam na go to, hlavne at te motorky pracuji - a ted takovy dalsi pruser... neplni prikazy a k tomu ten cizi jazyk...

Pomuze nekdo ??? :(
Dobson GSO delux 10",TS102/f.7, Bino MaxBright, CG5gt, Star Adwenturer, skytee -2, Canon EOS 650
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
http://deepskycolors.com/pics/astro/200 ... 1499WF.jpg

Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 4754
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1160 od vla » 27. 07. 2019, 18:51

Já myslím, že to svědčí o tom, že to je oblíbená a hodně rozšířená montáž a proto je k ní tolik napsáno.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3899
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1161 od Bill » 27. 07. 2019, 19:16

vla píše:Já myslím, že to svědčí o tom, že to je oblíbená a hodně rozšířená montáž a proto je k ní tolik napsáno.


Já si to nemyslím. Já bych čekal, že (H)EQ5-6 budou mnohem oblíbenější. Ale holt krokové motorky jsou asi spolehlivější než tyhle DC s kodéry. Taky jsem nikdy neslyšel, že by EQ montáže měli problém s vypínačem. Tady bych čekal, že za ním bude kondenzátor a špičky při zapínání ten vypínač likvidují - jinak je to určitě podobný jako u EQ...

U CG5 jsem jednou musel přehrát FW, protože se mi poškodil. Jednou jsem to musel restartovat do factory defaultu. Tohle se mi prozatím taky u EQ6 nestalo...
Na druhou stranu mám v EQ6 opravovanou základní desku :-(
M:736 750 113

Uživatelský avatar
zbignieww
Příspěvky: 1246
Registrován: 23. 02. 2007, 18:54
Bydliště: Ostrava
Věk: 77

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1162 od zbignieww » 29. 07. 2019, 17:31

No prosim , reflex dedka ...!
Nedalo mi to klid a krome premysleni pohrabal jsem v papirech...

Mudr. ing. Zdenek Rehor mi opravoval montaz - a ne jakysi Rehacek :( Odkud jsem vzal toho Rehacka ???

Tim se omlouvam panu Zdenkovi a slibim, ze uz navzdy si budu pamatovat to prave !

:)
Dobson GSO delux 10",TS102/f.7, Bino MaxBright, CG5gt, Star Adwenturer, skytee -2, Canon EOS 650
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
http://deepskycolors.com/pics/astro/200 ... 1499WF.jpg

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 217
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1163 od nou » 08. 10. 2019, 17:45

Moje trapenie s CG-5 ADV pokracuje
viewtopic.php?f=44&t=17008&start=150#p405769
viewtopic.php?f=17&t=9062&start=480#p407260

neviem ci od nej ocakavam prilis vela ked chcem 2-3 minutove expozicie (s pointaciou). Uvazujem ci je riesenim kupit Skywatcher EQ-6R montaz. Nechcem totiz dat 1500€ za novu montaz aby som potom zistil ze mi roby to iste.

Mam problem s Dec osou kedy mi to kedy to ani rozvazenie neodstranilo. Totiz montaz ide otacat fakt ztuha. Okrem toho neudrzi sa ani v najmensom vanku 1-2m/s takze sa mozem fotit len v absolutnom bezvetri.
Celestron C8-N 203/1000, SW 150/750, CG-5 ADV GoTo, Canon 1100D, ASI120MM-S

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3899
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1164 od Bill » 08. 10. 2019, 20:46

nou píše:Mam problem s Dec osou kedy mi to kedy to ani rozvazenie neodstranilo. Totiz montaz ide otacat fakt ztuha.


Pokud ti jde DEC osa ztuha, tak doporučuji sestavu přesně v DEC vyvážit (ale ne v RA, tam musí být vždy rozvážena proti pohybu). Já jsem s tím měl u téhle montáže lepší výsledky. Moje neměla v DEC ose kuličkové ložisko a nikdy se to nepodařilo rozvážit tak, aby nebyly problémy.

Pokud ti jde ztuha Ra osa - tak je moc utažená. Tam je určitě kuličkové ložisko a to musí jít lehce. Taky v obou osách (hlavně Ra) musí být znatelné vůle. Bez toho se fotit nedá.
M:736 750 113

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 217
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1165 od nou » 08. 10. 2019, 21:26

Tak ak je prazdna tak sa to da povazovat ze ide zlahka. Ked ju svihnem v RA tak spravi 1/4-1/3 celej otacky. Pri vyvazovani ale mam tak 5-7cm volu kde uchytit listu alebo zavazie bez toho aby sa preklapal dalekohlad na jednu alebo druhu stranu. Ale celkovo to neriesi problem s vetrom kedy aj jemny vanok mi ju rozkmyta. V druhom odkaze je vidno graf z PHD kde je vidno dva taketo zakmity. Prikladam vyrez z jedneho snimku. Z 10 pokusnych su kruhove hviezdy na 3.

Tu EQ-6R som planoval kupit v buducnosti takze ak mi jej kupa pomoze vyriesit tieto problemy tak s tym nakupom nebudem cakat.
Přílohy
ocasky.jpg
ocasky.jpg (568 KiB) Zobrazeno 224 x
Celestron C8-N 203/1000, SW 150/750, CG-5 ADV GoTo, Canon 1100D, ASI120MM-S

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 217
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1166 od nou » 09. 10. 2019, 09:40

Este ma teraz napadlo ze skusim dat 2x5kg proti zavazie namiesto 1x5kg ci to pomoze. Dvojnasobna hmotnost znamena polovicnu paku co znamena ze by mal klesnut moment zotrvacnosti na polovicu kedze ten je m*r^2.
Celestron C8-N 203/1000, SW 150/750, CG-5 ADV GoTo, Canon 1100D, ASI120MM-S

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18636
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1167 od MilAN » 09. 10. 2019, 12:55

Jenže při rovnoměrném pohybu tohle nemá vůbec na nic vliv + soustava je vyvážená Tohle bude mít vliv v okamžiku nějakého vnějšího impulsu
Z tvého grafu bych to viděl spíš tak, že DEC motor nemůže překonat nějaký odpor, i když se o to dlouho snaží. Pak to povolí a rozkmitne to samozřejmě celou soustavu. Jestli to jsou kabely, nebo příliš utažená ložiska DEC osy, je potřeba zjistit.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3899
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1168 od Bill » 09. 10. 2019, 13:05

MilAN píše:Z tvého grafu bych to viděl spíš tak, že DEC motor nemůže překonat nějaký odpor, i když se o to dlouho snaží. Pak to povolí a rozkmitne to samozřejmě celou soustavu. Jestli to jsou kabely, nebo příliš utažená ložiska DEC osy, je potřeba zjistit.

CG5 ADV GT to dělá "sama o sobě" - nemá v DEC kuličková ložiska (alespoň můj dřívější kousek) a to kluzné ložisko prostě při trošku větší zátěži poskakuje. Taky se mi DEC osa trošku kývala v obou směrech, takže byl problém s pointací v jednom směru...

Jaké máš nastavení PHD?
Mi ty linky nefungují - míří někam o několil lez zpátky...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 217
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1169 od nou » 09. 10. 2019, 13:48

Tak skusme tie linky znova prvy link druhy link obydva moje prispevky na ktore odkazujem su na predposlednej strane.

Nastavenie PHD:

Kód: Vybrat vše

Guiding Begins at 2019-10-07 21:25:31
Dither = RA only, Dither scale = 1.000, Image noise reduction = none, Guide-frame time lapse = 0, Server enabled
Pixel scale = 4.30 arc-sec/px, Binning = 1, Focal length = 180 mm
Search region = 15 px, Star mass tolerance = 50.0%
Equipment Profile = ASI120 CG-5
Camera = ZWO ASI120MM-S, gain = 48, full size = 1280 x 960, have dark, dark dur = 2000, no defect map, pixel size = 3.8 um
Exposure = 1000 ms
Mount = On Camera,  connected, guiding enabled, xAngle = -0.7, xRate = 1.335, yAngle = -89.0, yRate = 1.679, parity = ?/?, AuxMount=
X guide algorithm = Hysteresis, Hysteresis = 0.100, Aggression = 0.700, Minimum move = 0.190
Y guide algorithm = Resist Switch, Minimum move = 0.190 Aggression = 50% FastSwitch = disabled
Backlash comp = disabled, pulse = 20 ms
Max RA duration = 2500, Max DEC duration = 2500, DEC guide mode = North

RA = 14.50 hr, Dec = 41.0 deg, Hour angle = 0.82 hr, Pier side = West, Rotator pos = N/A, Alt = 80.8 deg, Az = 269.9 deg
Lock position = 679.653, 442.966, Star position = 679.653, 442.966, HFD = 3.42 px


Ale ako hovorim EQ-6 som chcel kupit aj tak. Myslel som ze ked pridam pointaciu tak by mohla ta CG-5 zvladnut par minutove expozciie. Nebudem sa ale asi trapit a frustrovat a pojdem do tej EQ6 rovno.
Celestron C8-N 203/1000, SW 150/750, CG-5 ADV GoTo, Canon 1100D, ASI120MM-S

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 3899
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: CG-5 Advanced - problém

Příspěvek #1170 od Bill » 09. 10. 2019, 14:16

Já bych zkusil otestovat něco jako:

Y guide algorithm = Resist Switch, Minimum move = 1.000 Aggression = 100% FastSwitch = disabled
Backlash comp = disabled, pulse = 20 ms
Max RA duration = 2500, Max DEC duration = 2500, DEC guide mode = Both

Mohlo by to částečně vyřešit ty snahy o pointaci v obou směrech a zákmity, které to dělá. Já jsem používal původní PHD a tam se samostně s DEC nic nedalo udělat - tak jsem si koupil EQ6 :D
M:736 750 113


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host