Montáž HEQ-5

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
armichael
Příspěvky: 198
Registrován: 22. 12. 2019, 21:35
Bydliště: Znojmo
Věk: 50

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #361 od armichael » 01. 04. 2020, 18:02

To by mohlo pomôcť, ale pozor na to, aby boli konektory zapojené 1:1, v zriedkavých prípadoch sa môže stať, že narazíš na káble kde sú dva páry prekrížené alebo nejaký úplne blbo urobený. Kupované budú v poriadku.
- AZ-EQ5, TS Apo 115/800, ES 82° 30-18-11-6.5

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4434
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #362 od Bill » 01. 04. 2020, 23:56

Ještě bych zkusil resetnout nastavení do factory default...

Já jsem mělo podobný problém s EQ6...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
Ari
Příspěvky: 310
Registrován: 08. 02. 2015, 13:02

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #363 od Ari » 02. 04. 2020, 17:09

Default nastavenie som už skúšal ako jednu z prvých možností spolu s aktualizáciou firmwaru, s eqdir káblom som to testoval dva dni cca 20h a bez problémov. Vyskúšam vymeniť ten kábel od ručky, buď bude problém v ňom alebo v ručke. (Keď už mám eqdir kábel tak ju ani nebudem potrebovať, ovládam všetko cez Asiair a bez ručky bude jednoduchšie nastavovať montáž - netreba robiť star alignment, nastavovať čas, súradnice).
Skywatcher 300/1500 Dobson, ASI224MC, Canon 600D, eq plošina

Uživatelský avatar
armichael
Příspěvky: 198
Registrován: 22. 12. 2019, 21:35
Bydliště: Znojmo
Věk: 50

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #364 od armichael » 02. 04. 2020, 17:18

Ari píše: ... ovládam všetko cez Asiair a bez ručky bude jednoduchšie nastavovať montáž - netreba robiť star alignment, nastavovať čas, súradnice.


Ako v takom prípade budeš riešiť manuálne korekcie / posuny pomocou štyroch šípiek, ktoré sú na ručke a príp. zmenu ich rýchlosti? Pokiaľ to teda chceš či potrebuješ.
- AZ-EQ5, TS Apo 115/800, ES 82° 30-18-11-6.5

Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 3174
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #365 od biker.fm » 02. 04. 2020, 18:49

Jednoduse :-) Tedy beru to podle projektu INDI . Rucku nepotrebuji a ani snad nevim kde jsem ji naposledy videl. Vse ovladam z pocitace. Je tam i panel, ktery "supluje" onen ovladac, jsou na nem tlacitka.
Přílohy
ovladac.jpg
ovladac.jpg (13.3 KiB) Zobrazeno 1577 x
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

-------------------------------------------------------------
Moje fotky na www.astrofotky.cz.

Uživatelský avatar
Ari
Příspěvky: 310
Registrován: 08. 02. 2015, 13:02

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #366 od Ari » 03. 04. 2020, 02:07

Inak problém s ručkou bol v tom kábli, s druhým sieťovým káblom ručka funguje, ďakujem za radu.
Skywatcher 300/1500 Dobson, ASI224MC, Canon 600D, eq plošina

Uživatelský avatar
armichael
Příspěvky: 198
Registrován: 22. 12. 2019, 21:35
Bydliště: Znojmo
Věk: 50

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #367 od armichael » 03. 04. 2020, 08:58

biker.fm píše:
armichael píše:Ako v takom prípade budeš riešiť manuálne korekcie / posuny pomocou štyroch šípiek, ktoré sú na ručke a príp. zmenu ich rýchlosti? Pokiaľ to teda chceš či potrebuješ.

Jednoduse :-) Tedy beru to podle projektu INDI . Rucku nepotrebuji a ani snad nevim kde jsem ji naposledy videl. Vse ovladam z pocitace. Je tam i panel, ktery "supluje" onen ovladac, jsou na nem tlacitka.


Aha, jasné, že ma to nenapadlo. Tu by mne ale chýbali normálne tlačítka, ktoré môžem nahmatať a pritom pozerať do okulára. Dokonca by som si ideálne vedel predstaviť joystick :-D
- AZ-EQ5, TS Apo 115/800, ES 82° 30-18-11-6.5

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1733
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #368 od hades » 03. 04. 2020, 09:02

Joystick nevím, ale gamepadem to ovládat jde - alespoň v Kstars/ekos to jde. Měl jsem takto připojený DualShock od Playstationu
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
iooo
Příspěvky: 57
Registrován: 03. 08. 2019, 19:28
Věk: 49

Re: Montáž HEQ-5

Příspěvek #369 od iooo » 10. 04. 2020, 11:05

Umí to joystick a všechno co se jako joystick tváří. Osobně to ovládám bluetooth numpadem https://www.alza.cz/connect-it-numcalc- ... QoQAvD_BwE
Napsal jsem si k tomu emulaci joysticku a tlačítky * a / ovládám autofocuser přes indi_setprop. Případnému zájemci můžu poskytnout kód v C, ale musel by si ho upravit pro vlastní potřeby. Pomocí toho emulovaného joysticku může člověk jako fyzický ovladač použít cokoliv, z čeho je schopen nějak vyčíst stav tlačítek/páček.

Andrew
Příspěvky: 40
Registrován: 16. 08. 2018, 22:25
Bydliště: Brno
Věk: 39

Upevnení teleobjektivu na montáž heq5

Příspěvek #370 od Andrew » 07. 07. 2020, 09:56

Zdravím a mám amatérský dotaz.
Máte někdo zkušenost s upevněním starého těžkého teleobjektivu na fotografickou montáž? Mám na mysli 6kg monstrum. Existuje nějaká lišta vhodná pro tento účel?? Nebo nemám vymýšlet blbosti a osadit montáž dalekohledem pro ni určeným? :-) Děkuji!

Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 5017
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11

Re: Upevnení teleobjektivu na montáž heq5

Příspěvek #371 od vla » 07. 07. 2020, 11:14

Přijde na to, jaký objektiv to je, některé opticky nevyhoví, některé ano. přidělej k němu běžnou lištu pro dalekohledy a je vystaráno. Na jednom místě upevni za stativovou objímku a druhé vyber v místě, kde se nic nepohybuje a vyrob k tomu odpovádající úchyt.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.

Andrew
Příspěvky: 40
Registrován: 16. 08. 2018, 22:25
Bydliště: Brno
Věk: 39

Re: Upevnení teleobjektivu na montáž heq5

Příspěvek #372 od Andrew » 07. 07. 2020, 12:04

Děkuju, nějak to zkusím napasovat. Jednalo by se o 30 let starý nejtěžší objektiv od Nikonu 400mm 2.8 AF-I. Ocel a sklo. Optika by měla být v pohodě.

Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 5017
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11

Re: Upevnení teleobjektivu na montáž heq5

Příspěvek #373 od vla » 07. 07. 2020, 12:31

Jo, tak to by se mělo vyplatit, takový objektiv by se mi taky líbil.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.

Uživatelský avatar
Roman (Rick)
Příspěvky: 5198
Registrován: 12. 08. 2007, 23:11
Bydliště: Nitra

Re: Upevnení teleobjektivu na montáž heq5

Příspěvek #374 od Roman (Rick) » 07. 07. 2020, 15:02

Ja používam na EQ5 starý Canon 300/2.8L, tiež stará klasika, oceľ a sklo, ale váha je tuším len okolo 3kg. Objímka má uchytenie síce len na 1 skrutku, ale zatial nebol problém. 400 by mala mať úchyt na 2-3 skrutky, tak by stačila lišta a k nej statívové skrutky.

Uživatelský avatar
petr74
Příspěvky: 542
Registrován: 10. 12. 2016, 17:21
Bydliště: Stribro
Věk: 47

Heq5

Příspěvek #375 od petr74 » 08. 10. 2020, 15:06

Zdravím chci se zeptat jak velký dalekohled mohu dat na montaz heq5 na vizuál


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host