Montáž NEQ6 pro

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
amil
Příspěvky: 381
Registrován: 25. 10. 2010, 22:37
Bydliště: Bohouňovice I
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž NEQ6 pro

Příspěvek #31 od amil » 03. 08. 2017, 15:16

Martine díky jen jsem se chtěl ujistit.V návodu se píše ,že při uvedení do stavu Home parkovat a pak vypnout ,tak to prý vydrží do příštího dne.To má EQ6 el. pamět?
Dobson300/F6 Drbohlav,Netwon-čočková fotokomora uzavřený tubus 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav,vojenský triedr 10x80 Meopta r.1956,12x50,Canon350Da,450Da
MMys,NEQ6 Pro ,TV guider MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14873
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž NEQ6 pro

Příspěvek #32 od MMys » 03. 08. 2017, 18:40

Pokdu to zaparkuješ, tak si to asi uloží aktuální polohu šneku do paměti. A při zapnutí ji to zase vyvolá. Z toho bych očekával, že to nepíší do té paměti kontinuálně, a při vytržení napájení nebo vypnutí bez parkování se o PEC nastavení přijde.

Některé montáže na šneku snímač pro index puls, a pak je to opravdu trvalé. I bez parkování.

Ale jak je to doopravdy u EQ6, to nevím.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
amil
Příspěvky: 381
Registrován: 25. 10. 2010, 22:37
Bydliště: Bohouňovice I
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž NEQ6 pro

Příspěvek #33 od amil » 03. 08. 2017, 21:38

Tak díky za info a vyzkouším to v praxi a sdělím.Děkuji Andrej
Dobson300/F6 Drbohlav,Netwon-čočková fotokomora uzavřený tubus 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav,vojenský triedr 10x80 Meopta r.1956,12x50,Canon350Da,450Da
MMys,NEQ6 Pro ,TV guider MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1032
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Montáž NEQ6 pro

Příspěvek #34 od juh » 04. 08. 2017, 09:21

amil píše:...To má EQ6 el. pamět?

Vyzerá to tak, že je to vlastnosť ovládacieho zariadenia montáže (HC, programu v PC, ...), nie riadiacej elektroniky motorov. Ak dám napríklad zaparkovať EQ6 z HC, alebo z EQMOD, tak ďalekohľad zaparkuje do úplne odlišných polôh. V každom prípade HC musí mať nejakú pamäť, pretože si do nej ukladá údaje o pozorovacom mieste, čase, nastaveniach, užívateľom definovaných objektoch, ...

Uživatelský avatar
amil
Příspěvky: 381
Registrován: 25. 10. 2010, 22:37
Bydliště: Bohouňovice I
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž NEQ6 pro

Příspěvek #35 od amil » 04. 08. 2017, 09:31

Ahoj juh, logicky jsi mi to vysvětlil ,že pamět musí nějákou mít již proto jak píšeš o ukládání objektů a zpětném vyvolání to mě hned nenapadlo.Díky.
Dobson300/F6 Drbohlav,Netwon-čočková fotokomora uzavřený tubus 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav,vojenský triedr 10x80 Meopta r.1956,12x50,Canon350Da,450Da
MMys,NEQ6 Pro ,TV guider MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz

Uživatelský avatar
Ferfex
Příspěvky: 111
Registrován: 03. 05. 2018, 12:55
Bydliště: Zruč-Senec
Věk: 30

Re: Montáž NEQ6 pro

Příspěvek #36 od Ferfex » 19. 08. 2019, 21:00

Zdravím,

chtěl bych se zeptat na jeden problém, kterého jsem si teď všiml. Mám montáž EQ-6 Syntrek černou verzi a zjistil jsem, že při volném otáčení (bez zatížení, prostě holá montáž) trochu drhne. Nejprve jsem zjistil, že to dělá ta stupnice co je na šroubek, ale když jí povolím je to cítit stejně. Nejhorší je to když jí otočím o 180°, tak v tom místě je jasně cítit, že o něco lehce drhne a tuhost se značně zvýší. Je to cítit už od cca 60° do těch 180°. A vůbec celá RA osa nejde úplně lehce. Když jí plně osadím a vyvažuji dalekohled, tak to není úplně jednoduché .. ikdyž jí pootočím do 90° a posouvám 5kg závaží o cca 5cm poo tyči, nemá to vliv a montáž se ani nehne. Já teda nevím, ale 5cm mí přijde docela dost a těžiště by se mělo změnit výrazně .. ono se tedy změní, ale díky tuhosti montáže to není znát. Nakonec jí jakž takž vyvážím, když si jí trochu agresivněji posílám tam a zpět, tak dokážu odhadnout kde je cca vyvážená. Je to celkem starší montáž tuším z roku 2004 a jsem druhým majitelem .. Je mi jasné, že by asi snesla trochu údržby, pročištění, namazání atd, ale sám si na to netroufám, takže se rovnou zeptám .. je tu někdo z okolí Plzně, kdo by mi s tím pomohl?

BTW myslím, že to má vliv i na současný problém s pointací, se kterým se potýkám poslední 2 měsíce, kdy dá se říct pravidelně ujede RA osa až o 4" i více jednou do minuty a pointace to pak honí zpět. Mám za to, že to je právě tím, že se vždycky utrhne z té tuhosti ..
DSLR: Canon 700Dm + EOS Clip IDAS LPS-D1 / Astronomik 12nm H-alpha
Dalekohled: TS-Optics PhotoLine APO 102/714mm f/7 Doublet FPL53 + TS 0,8x corrector
Pointace: APM ImageMaster 60/240mm f/4 + ZWO ASI120MM Mini
Montáž: EQ-6 SkyScan
Astrofotky.cz

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18540
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: Montáž NEQ6 pro

Příspěvek #37 od MilAN » 19. 08. 2019, 23:12

Myslím, že tohle nesouvisí s mazáním ani čištěním, a už vůbec ne s pohonem. Tipoval bych to na příliš přitaženou polární osuTa se dotahuje maticí na spodní části u polárního hledáčku. Jak se k ní dostat je tady :
http://astrotuto.com/tutoriel/148
etape 4 : obr. 3-5
Odjistit červíky a trochu povolit, vyzkoušet a dotáhnout červíky.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Ferfex
Příspěvky: 111
Registrován: 03. 05. 2018, 12:55
Bydliště: Zruč-Senec
Věk: 30

Re: Montáž NEQ6 pro

Příspěvek #38 od Ferfex » 20. 08. 2019, 17:35

MilAN píše:Myslím, že tohle nesouvisí s mazáním ani čištěním, a už vůbec ne s pohonem. Tipoval bych to na příliš přitaženou polární osuTa se dotahuje maticí na spodní části u polárního hledáčku. Jak se k ní dostat je tady :
http://astrotuto.com/tutoriel/148
etape 4 : obr. 3-5
Odjistit červíky a trochu povolit, vyzkoušet a dotáhnout červíky.


Matici jsem povolil a tuhost se výrazně snížila, je to o 100% lepší ! RA osa jde teď krásně jemně kolem dokola a když ji roztočím udělá téměř 2x360° (dříve sotva 1x). Díky za pomoc :idea:
DSLR: Canon 700Dm + EOS Clip IDAS LPS-D1 / Astronomik 12nm H-alpha
Dalekohled: TS-Optics PhotoLine APO 102/714mm f/7 Doublet FPL53 + TS 0,8x corrector
Pointace: APM ImageMaster 60/240mm f/4 + ZWO ASI120MM Mini
Montáž: EQ-6 SkyScan
Astrofotky.cz


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host