Montáž NEQ6 pro

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
amil
Příspěvky: 392
Registrován: 25. 10. 2010, 22:37
Bydliště: Bohouňovice I
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž NEQ6 pro

Příspěvek #31 od amil » 03. 08. 2017, 15:16

Martine díky jen jsem se chtěl ujistit.V návodu se píše ,že při uvedení do stavu Home parkovat a pak vypnout ,tak to prý vydrží do příštího dne.To má EQ6 el. pamět?
Dobson300/F6 Drbohlav,Netwon-čočková fotokomora uzavřený tubus 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav,vojenský triedr 10x80 Meopta r.1956,12x50,Canon350Da,450Da
MMys,NEQ6 Pro ,TV guider MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 15066
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž NEQ6 pro

Příspěvek #32 od MMys » 03. 08. 2017, 18:40

Pokdu to zaparkuješ, tak si to asi uloží aktuální polohu šneku do paměti. A při zapnutí ji to zase vyvolá. Z toho bych očekával, že to nepíší do té paměti kontinuálně, a při vytržení napájení nebo vypnutí bez parkování se o PEC nastavení přijde.

Některé montáže na šneku snímač pro index puls, a pak je to opravdu trvalé. I bez parkování.

Ale jak je to doopravdy u EQ6, to nevím.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
amil
Příspěvky: 392
Registrován: 25. 10. 2010, 22:37
Bydliště: Bohouňovice I
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž NEQ6 pro

Příspěvek #33 od amil » 03. 08. 2017, 21:38

Tak díky za info a vyzkouším to v praxi a sdělím.Děkuji Andrej
Dobson300/F6 Drbohlav,Netwon-čočková fotokomora uzavřený tubus 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav,vojenský triedr 10x80 Meopta r.1956,12x50,Canon350Da,450Da
MMys,NEQ6 Pro ,TV guider MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz

Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 1077
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Montáž NEQ6 pro

Příspěvek #34 od juh » 04. 08. 2017, 09:21

amil píše:...To má EQ6 el. pamět?

Vyzerá to tak, že je to vlastnosť ovládacieho zariadenia montáže (HC, programu v PC, ...), nie riadiacej elektroniky motorov. Ak dám napríklad zaparkovať EQ6 z HC, alebo z EQMOD, tak ďalekohľad zaparkuje do úplne odlišných polôh. V každom prípade HC musí mať nejakú pamäť, pretože si do nej ukladá údaje o pozorovacom mieste, čase, nastaveniach, užívateľom definovaných objektoch, ...

Uživatelský avatar
amil
Příspěvky: 392
Registrován: 25. 10. 2010, 22:37
Bydliště: Bohouňovice I
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž NEQ6 pro

Příspěvek #35 od amil » 04. 08. 2017, 09:31

Ahoj juh, logicky jsi mi to vysvětlil ,že pamět musí nějákou mít již proto jak píšeš o ukládání objektů a zpětném vyvolání to mě hned nenapadlo.Díky.
Dobson300/F6 Drbohlav,Netwon-čočková fotokomora uzavřený tubus 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav,vojenský triedr 10x80 Meopta r.1956,12x50,Canon350Da,450Da
MMys,NEQ6 Pro ,TV guider MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz

Uživatelský avatar
Ferfex
Příspěvky: 119
Registrován: 03. 05. 2018, 12:55
Bydliště: Zruč-Senec
Věk: 30

Re: Montáž NEQ6 pro

Příspěvek #36 od Ferfex » 19. 08. 2019, 21:00

Zdravím,

chtěl bych se zeptat na jeden problém, kterého jsem si teď všiml. Mám montáž EQ-6 Syntrek černou verzi a zjistil jsem, že při volném otáčení (bez zatížení, prostě holá montáž) trochu drhne. Nejprve jsem zjistil, že to dělá ta stupnice co je na šroubek, ale když jí povolím je to cítit stejně. Nejhorší je to když jí otočím o 180°, tak v tom místě je jasně cítit, že o něco lehce drhne a tuhost se značně zvýší. Je to cítit už od cca 60° do těch 180°. A vůbec celá RA osa nejde úplně lehce. Když jí plně osadím a vyvažuji dalekohled, tak to není úplně jednoduché .. ikdyž jí pootočím do 90° a posouvám 5kg závaží o cca 5cm poo tyči, nemá to vliv a montáž se ani nehne. Já teda nevím, ale 5cm mí přijde docela dost a těžiště by se mělo změnit výrazně .. ono se tedy změní, ale díky tuhosti montáže to není znát. Nakonec jí jakž takž vyvážím, když si jí trochu agresivněji posílám tam a zpět, tak dokážu odhadnout kde je cca vyvážená. Je to celkem starší montáž tuším z roku 2004 a jsem druhým majitelem .. Je mi jasné, že by asi snesla trochu údržby, pročištění, namazání atd, ale sám si na to netroufám, takže se rovnou zeptám .. je tu někdo z okolí Plzně, kdo by mi s tím pomohl?

BTW myslím, že to má vliv i na současný problém s pointací, se kterým se potýkám poslední 2 měsíce, kdy dá se říct pravidelně ujede RA osa až o 4" i více jednou do minuty a pointace to pak honí zpět. Mám za to, že to je právě tím, že se vždycky utrhne z té tuhosti ..
DSLR: Canon 700Dm / Canon 6D + 50mm f/1.8 STM
Dalekohled: TS-Optics PhotoLine APO 102/714mm f/7 Doublet FPL53
Pointace: APM ImageMaster 60/240mm f/4 + ZWO ASI120MM Mini
Montáž: EQ-6 SkyScan / Star Adventurer
Astrofotky.cz

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18772
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: Montáž NEQ6 pro

Příspěvek #37 od MilAN » 19. 08. 2019, 23:12

Myslím, že tohle nesouvisí s mazáním ani čištěním, a už vůbec ne s pohonem. Tipoval bych to na příliš přitaženou polární osuTa se dotahuje maticí na spodní části u polárního hledáčku. Jak se k ní dostat je tady :
http://astrotuto.com/tutoriel/148
etape 4 : obr. 3-5
Odjistit červíky a trochu povolit, vyzkoušet a dotáhnout červíky.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Ferfex
Příspěvky: 119
Registrován: 03. 05. 2018, 12:55
Bydliště: Zruč-Senec
Věk: 30

Re: Montáž NEQ6 pro

Příspěvek #38 od Ferfex » 20. 08. 2019, 17:35

MilAN píše:Myslím, že tohle nesouvisí s mazáním ani čištěním, a už vůbec ne s pohonem. Tipoval bych to na příliš přitaženou polární osuTa se dotahuje maticí na spodní části u polárního hledáčku. Jak se k ní dostat je tady :
http://astrotuto.com/tutoriel/148
etape 4 : obr. 3-5
Odjistit červíky a trochu povolit, vyzkoušet a dotáhnout červíky.


Matici jsem povolil a tuhost se výrazně snížila, je to o 100% lepší ! RA osa jde teď krásně jemně kolem dokola a když ji roztočím udělá téměř 2x360° (dříve sotva 1x). Díky za pomoc :idea:
DSLR: Canon 700Dm / Canon 6D + 50mm f/1.8 STM
Dalekohled: TS-Optics PhotoLine APO 102/714mm f/7 Doublet FPL53
Pointace: APM ImageMaster 60/240mm f/4 + ZWO ASI120MM Mini
Montáž: EQ-6 SkyScan / Star Adventurer
Astrofotky.cz

Uživatelský avatar
Ferfex
Příspěvky: 119
Registrován: 03. 05. 2018, 12:55
Bydliště: Zruč-Senec
Věk: 30

Re: Montáž NEQ6 pro

Příspěvek #39 od Ferfex » 28. 09. 2019, 11:24

Ještě doplňující dotaz ... Jak moc může být ta matice povolená? Čím více, tím jde osa jemněji, dá se říct, že jsem ji vlastně vůbec neutáhl a kdyby nebyla zafixována těma červíkama, tak se s ní normálně dá točit prsty po závitu. Je to na škodu? Protože jedině tak jde celá osa kolem dokola naprosto jemně a dalekohled lze opravdu krásné vyvážit.

Existuje podobné utahování pro deklinační osu ? Je to stejný problém..

Díky
DSLR: Canon 700Dm / Canon 6D + 50mm f/1.8 STM
Dalekohled: TS-Optics PhotoLine APO 102/714mm f/7 Doublet FPL53
Pointace: APM ImageMaster 60/240mm f/4 + ZWO ASI120MM Mini
Montáž: EQ-6 SkyScan / Star Adventurer
Astrofotky.cz

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18772
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: Montáž NEQ6 pro

Příspěvek #40 od MilAN » 28. 09. 2019, 11:50

Jak moc povolit ? Je potřeba, aby nevykazovala jak v radiálním tak axiálním směru žádný možný vakl. Uvolnit to více a pak postupně utahovat, až nebude žádný vakl a osa se bude ještě volně otáčet kolem dokola.
A obdobně to je v DEC ose.
Tady je výhoda, že postup lze jednoduše zopakovat kdykoliv - na rozdíl od nastavování vůle šneků, která je u těchto montážní řešena neskutečně- kdy je naprosto nutné odstrojit celou montáž a nastavovat na povolených přírubách a po dotažení to je zase jinak, než chceme.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
amil
Příspěvky: 392
Registrován: 25. 10. 2010, 22:37
Bydliště: Bohouňovice I
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž NEQ6 pro

Příspěvek #41 od amil » 30. 10. 2019, 16:38

Zdravím, měl bych dotaz jestli není potřeba montáž nějákým topným odporem vytápět proti mrazu a vlhku?Mám na mysli tu el.destičku. Díky.
Dobson300/F6 Drbohlav,Netwon-čočková fotokomora uzavřený tubus 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav,vojenský triedr 10x80 Meopta r.1956,12x50,Canon350Da,450Da
MMys,NEQ6 Pro ,TV guider MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz

Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 2533
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž NEQ6 pro

Příspěvek #42 od biker.fm » 30. 10. 2019, 19:10

amil píše:Zdravím, měl bych dotaz jestli není potřeba montáž nějákým topným odporem vytápět proti mrazu a vlhku?Mám na mysli tu el.destičku. Díky.

NEQ6tku jsem mel nekolik roku na sloupe a byla prikryta jen kusem igeiltu (se spodu to ale vetralo) kdyz jsem nefotil a vse bylo bez problemu.
Naposledy upravil(a) biker.fm dne 30. 10. 2019, 19:41, celkem upraveno 1 x.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

-------------------------------------------------------------
Moje fotky na www.astrofotky.cz.

Uživatelský avatar
Vladimir Nadvornik
Příspěvky: 59
Registrován: 11. 10. 2015, 21:47
Věk: 43

Re: Montáž NEQ6 pro

Příspěvek #43 od Vladimir Nadvornik » 30. 10. 2019, 19:15

Zapnutá montáž má příkon asi 24W. To ji vyhřeje dost.

Uživatelský avatar
amil
Příspěvky: 392
Registrován: 25. 10. 2010, 22:37
Bydliště: Bohouňovice I
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž NEQ6 pro

Příspěvek #44 od amil » 31. 10. 2019, 20:30

Díky moc za komentáře ale stalo se mi že jsem ji musel doma vysoušet.Že topí sama jsem si taky myslel.Tak to nechám být.
Dobson300/F6 Drbohlav,Netwon-čočková fotokomora uzavřený tubus 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav,vojenský triedr 10x80 Meopta r.1956,12x50,Canon350Da,450Da
MMys,NEQ6 Pro ,TV guider MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz

Uživatelský avatar
amil
Příspěvky: 392
Registrován: 25. 10. 2010, 22:37
Bydliště: Bohouňovice I
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Re: Montáž NEQ6 pro

Příspěvek #45 od amil » 14. 11. 2019, 17:54

Zdravím,měl jsem dle kolegy M.Podneckého dosti vůle na mé montáži a tak mi ji pomohl odstranit za což mu děkuji.Návod jak jsme postupovali mám na stránkách abych to zde nerozepisoval.Je to určeno pro ty ,kteří se do montáže bojí šáhnout jako já a nyní není se čeho bát.
Dobson300/F6 Drbohlav,Netwon-čočková fotokomora uzavřený tubus 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav,vojenský triedr 10x80 Meopta r.1956,12x50,Canon350Da,450Da
MMys,NEQ6 Pro ,TV guider MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti