Stránka 20 z 21

Re: EQ8

Napsal: 14. 03. 2019, 21:47
od FunTomas
hokle píše:..Pro info v ručce mám fw 3.39.05

Tak určite pri procedúre polárneho ustavenia v rúčke pohybovať každou osou zvlášť. Je to tak napokon uvádzané v tom postupe.

Re: EQ8

Napsal: 14. 03. 2019, 22:27
od hokle
Jojo, to dělám. Dík. Určitě jako první odzkouším ten Auto home. Pokud nebudou výsledky, tak budu vypínat encodéry.

Re: EQ8

Napsal: 24. 06. 2019, 15:02
od Cztwerec
Kluci přijde mi že eq8 při najíždění goto je celkem hlasitá. Je to samozřejmě relativní. Ale dá se někde nastavit slew limit pro najíždění goto? Řve to jako drak. Doufám, že to není vyloženě špatným vyvážením nebo něčím jiným.

Re: EQ8

Napsal: 24. 06. 2019, 15:09
od FunTomas
Skontroluj si, akú verziu firmweru pre motory máš nainštalovanú. Postup je na stránke skywatcher.com. Ak je to staršia montáž a nebol robený upgrade, je to možná príčina. Po preprogramovaní to má plynulejšie rozbehy aj brzdenia. Rýchlosť sa konfiguruje v rúčke a je to parameter SLEW. Nájdeš to ľahko podľa manuálu.

Re: EQ8

Napsal: 24. 06. 2019, 17:40
od Cztwerec
Tak to je možné. Díky za radu kouknu se na to.

Re: EQ8

Napsal: 25. 09. 2019, 12:26
od LukasNestak
Novinka:
Skywatcher Mount EQ8-R SynScan GoTo
https://www.skywatcher.it/sky-watcher-eq8r/
alebo
https://www.astroshop.de/parallaktisch- ... to/p,63746
Ako hodnotíte progres?
Inak našiel som u Maďarov EQ8 PRO zo statívom za veľmi zaujímavú cenu, bezmála 3300 euro!
https://tavcso.hu/termekcsoport/eq8

Re: EQ8

Napsal: 25. 09. 2019, 13:07
od MilAN
Řešení té kabeláže vypadá dobře.
Jinak zřejmě žádné podstatnější změny, alespoň podle parametrů a snímků, nejsou.

EQMOD home position a alignment na EQ8

Napsal: 05. 03. 2020, 22:32
od Zdeněk Vojč
Zdravím vás,
rád bych ovládal EQ8 přímo z počítače. Tak jsem nainstaloval ascom platformu, eqmod, Carte du Ciel a montáž propojil s PC EQdirect kabelem.
Všechno jsem to nějak zprovoznil, že mohu pohybovat dalekohledem, navádět na objekty z planetária atd..
Akorát, že to navádí úplně někam jinam.
Vůbec netuším jak udělat základní nastavení montáže a následně alignment na hvězdy.
Zkusil jsem ručně nastavit montáž do home position a spustil jsem eqmod. Ten si ale myslí, že je někde úplně mimo, točí nesmyslně někam do země.
Jak mu řeknu, že je montáž nastavena v základní poloze směrem k pólu?
A jak následně provedu alignment?
Nastavení jako poloha pozorovatele jsem samozřejmé udělal.
Díky moc za pomoc.
Zdeněk

Re: EQMOD home position a alignment na EQ8

Napsal: 05. 03. 2020, 22:46
od MilAN
Pokud je všechno ostatní vpořádku nastavené, dal bych dalekohled do Home pos. ručně, a nechal najet montáž na 1 hvězdu. Pokud to pojede jinam, buď připraven povolit ustanovy. Až se motory zastaví, s těmi povolenými ustanovkami dostrkej dalekohled co nejpřesněji na tu vybranou hvězdu, utáhni ustanovky a dej montáž najet zpět do Home pos. Měla by se vrátit do původní tvojí polohy. No a pak to zopakuj- pokud je vše ostatní O.K. měla by už montáž bez dalšího nastavení najet hodně blízko té hvězdy. Zbytek dorovnáš jemným pohybem z ovládacího panelu EQMOD a dáš sesynchronizovat ( teď nevím, jestli to tak nazývá CdC) a mělo by být vše O.K.

Re: EQMOD home position a alignment na EQ8

Napsal: 06. 03. 2020, 07:54
od Zdeněk Vojč
Nejspíš bude chyba v tom, že jsem ručně hejbal s montáží, když byla zapnutá. Takže správný postup:
1. montáž je vypnutá
2. ručně nastavím montáž do základní home position (dalekohled míří na Polárku)
2. zapnu počítač a montáž
3. spustím planetárium a připojím montáž přes ascom driver HEQ5/6
4. eqmod předpokládá, že je montáž nastavena na pozici dle bodu 2
5. vyberu hvězdu a nechám montáž na ni naject.
6. Pomocí eqmod dokoriguju pozici hvězdy
7. Synchronizuju pozici

Re: EQMOD home position a alignment na EQ8

Napsal: 06. 03. 2020, 11:49
od KpS
Bod 4. je jinak. EQmod je třeba říci, že je v Home position. Nejprve vynuluji nějaké pozůstatky po alignment a teprve potom provedu předefinování Home position. Montáže se při tom nepohne a na displeji naskočí deklinace 90° atd. Mohu nyní jen tak pro kontrolu zaparkovat do Home position, montáž se ani nehne.

Re: EQMOD home position a alignment na EQ8

Napsal: 06. 03. 2020, 12:53
od Zdeněk Vojč
nastavím montáž do home position (ručně), pustím PC a montáž.
Odparkuju, v Park Mode nastavím Park to Home Position a stisknu tlačítko Synchronize (obr.1).
Tím dostanu koordináty na 90°(obr.2)
A mohu začít najíždět na hvězdy.

Re: EQMOD home position a alignment na EQ8

Napsal: 07. 03. 2020, 10:36
od billy
EQ8 má dva home position senzory. Aký je dôvod dať ju do tejto pozície ručne? Určite je to presnejšie ako urobiť to ručne.

Re: EQMOD home position a alignment na EQ8

Napsal: 07. 03. 2020, 11:18
od MilAN
billy píše:EQ8 má dva home position senzory. Aký je dôvod dať ju do tejto pozície ručne? Určite je to presnejšie ako urobiť to ručne.

To je ale funkce v ručce . Pro EQMOD tato funce není -(nebo jsem se s ní tam minul )

Re: EQMOD home position a alignment na EQ8

Napsal: 07. 03. 2020, 15:01
od billy
Áno je to funkcia v rúčke, ale prečo teda nenastaví montáž do Home position pomocou rúčky a potom zapne PC. Ak by aj bola podmienka, že sa najprv zapína PC a potom montáž, tak jednoducho vypnem montáž s tým, že ju zaparkujem v Home position (samozrejme všetko rúčkou).