EQ8

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3739
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: EQ8

Příspěvek #286 od FunTomas » 14. 03. 2019, 21:47

hokle píše:..Pro info v ručce mám fw 3.39.05

Tak určite pri procedúre polárneho ustavenia v rúčke pohybovať každou osou zvlášť. Je to tak napokon uvádzané v tom postupe.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
hokle
Příspěvky: 1295
Registrován: 03. 03. 2009, 13:21

Re: EQ8

Příspěvek #287 od hokle » 14. 03. 2019, 22:27

Jojo, to dělám. Dík. Určitě jako první odzkouším ten Auto home. Pokud nebudou výsledky, tak budu vypínat encodéry.
NWT 14", SW 254/1200, TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, SPC900NC, турист-4 10x30, ASI120MM, ASI290MC, Atik460EXm

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6493
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ8

Příspěvek #288 od Cztwerec » 24. 06. 2019, 15:02

Kluci přijde mi že eq8 při najíždění goto je celkem hlasitá. Je to samozřejmě relativní. Ale dá se někde nastavit slew limit pro najíždění goto? Řve to jako drak. Doufám, že to není vyloženě špatným vyvážením nebo něčím jiným.
Dobrý seeing, to je oč tu běží...
https://fotografovaniplanet.webnode.cz/seeing/

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3739
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: EQ8

Příspěvek #289 od FunTomas » 24. 06. 2019, 15:09

Skontroluj si, akú verziu firmweru pre motory máš nainštalovanú. Postup je na stránke skywatcher.com. Ak je to staršia montáž a nebol robený upgrade, je to možná príčina. Po preprogramovaní to má plynulejšie rozbehy aj brzdenia. Rýchlosť sa konfiguruje v rúčke a je to parameter SLEW. Nájdeš to ľahko podľa manuálu.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6493
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ8

Příspěvek #290 od Cztwerec » 24. 06. 2019, 17:40

Tak to je možné. Díky za radu kouknu se na to.
Dobrý seeing, to je oč tu běží...
https://fotografovaniplanet.webnode.cz/seeing/

Uživatelský avatar
LukasNestak
Příspěvky: 1223
Registrován: 11. 07. 2018, 17:27
Bydliště: Sereď
Věk: 36

Re: EQ8

Příspěvek #291 od LukasNestak » 25. 09. 2019, 12:26

Novinka:
Skywatcher Mount EQ8-R SynScan GoTo
https://www.skywatcher.it/sky-watcher-eq8r/
alebo
https://www.astroshop.de/parallaktisch- ... to/p,63746
Ako hodnotíte progres?
Inak našiel som u Maďarov EQ8 PRO zo statívom za veľmi zaujímavú cenu, bezmála 3300 euro!
https://tavcso.hu/termekcsoport/eq8
T7m_6Dmod_qhy10_gs190/50mm_N250f4CFmod_LosmandyG11Geminy1
http://astrofotky.cz/~Nestak

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19458
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: EQ8

Příspěvek #292 od MilAN » 25. 09. 2019, 13:07

Řešení té kabeláže vypadá dobře.
Jinak zřejmě žádné podstatnější změny, alespoň podle parametrů a snímků, nejsou.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Zdeněk Vojč
Příspěvky: 166
Registrován: 10. 12. 2015, 08:36
Bydliště: Staré Homole
Kontaktovat uživatele:

EQMOD home position a alignment na EQ8

Příspěvek #293 od Zdeněk Vojč » 05. 03. 2020, 22:32

Zdravím vás,
rád bych ovládal EQ8 přímo z počítače. Tak jsem nainstaloval ascom platformu, eqmod, Carte du Ciel a montáž propojil s PC EQdirect kabelem.
Všechno jsem to nějak zprovoznil, že mohu pohybovat dalekohledem, navádět na objekty z planetária atd..
Akorát, že to navádí úplně někam jinam.
Vůbec netuším jak udělat základní nastavení montáže a následně alignment na hvězdy.
Zkusil jsem ručně nastavit montáž do home position a spustil jsem eqmod. Ten si ale myslí, že je někde úplně mimo, točí nesmyslně někam do země.
Jak mu řeknu, že je montáž nastavena v základní poloze směrem k pólu?
A jak následně provedu alignment?
Nastavení jako poloha pozorovatele jsem samozřejmé udělal.
Díky moc za pomoc.
Zdeněk

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19458
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: EQMOD home position a alignment na EQ8

Příspěvek #294 od MilAN » 05. 03. 2020, 22:46

Pokud je všechno ostatní vpořádku nastavené, dal bych dalekohled do Home pos. ručně, a nechal najet montáž na 1 hvězdu. Pokud to pojede jinam, buď připraven povolit ustanovy. Až se motory zastaví, s těmi povolenými ustanovkami dostrkej dalekohled co nejpřesněji na tu vybranou hvězdu, utáhni ustanovky a dej montáž najet zpět do Home pos. Měla by se vrátit do původní tvojí polohy. No a pak to zopakuj- pokud je vše ostatní O.K. měla by už montáž bez dalšího nastavení najet hodně blízko té hvězdy. Zbytek dorovnáš jemným pohybem z ovládacího panelu EQMOD a dáš sesynchronizovat ( teď nevím, jestli to tak nazývá CdC) a mělo by být vše O.K.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Zdeněk Vojč
Příspěvky: 166
Registrován: 10. 12. 2015, 08:36
Bydliště: Staré Homole
Kontaktovat uživatele:

Re: EQMOD home position a alignment na EQ8

Příspěvek #295 od Zdeněk Vojč » 06. 03. 2020, 07:54

Nejspíš bude chyba v tom, že jsem ručně hejbal s montáží, když byla zapnutá. Takže správný postup:
1. montáž je vypnutá
2. ručně nastavím montáž do základní home position (dalekohled míří na Polárku)
2. zapnu počítač a montáž
3. spustím planetárium a připojím montáž přes ascom driver HEQ5/6
4. eqmod předpokládá, že je montáž nastavena na pozici dle bodu 2
5. vyberu hvězdu a nechám montáž na ni naject.
6. Pomocí eqmod dokoriguju pozici hvězdy
7. Synchronizuju pozici

Uživatelský avatar
KpS
Příspěvky: 2022
Registrován: 04. 09. 2006, 02:26
Kontaktovat uživatele:

Re: EQMOD home position a alignment na EQ8

Příspěvek #296 od KpS » 06. 03. 2020, 11:49

Bod 4. je jinak. EQmod je třeba říci, že je v Home position. Nejprve vynuluji nějaké pozůstatky po alignment a teprve potom provedu předefinování Home position. Montáže se při tom nepohne a na displeji naskočí deklinace 90° atd. Mohu nyní jen tak pro kontrolu zaparkovat do Home position, montáž se ani nehne.
Karel

Zdeněk Vojč
Příspěvky: 166
Registrován: 10. 12. 2015, 08:36
Bydliště: Staré Homole
Kontaktovat uživatele:

Re: EQMOD home position a alignment na EQ8

Příspěvek #297 od Zdeněk Vojč » 06. 03. 2020, 12:53

nastavím montáž do home position (ručně), pustím PC a montáž.
Odparkuju, v Park Mode nastavím Park to Home Position a stisknu tlačítko Synchronize (obr.1).
Tím dostanu koordináty na 90°(obr.2)
A mohu začít najíždět na hvězdy.
Přílohy
eqmod2.png
eqmod2.png (166.57 KiB) Zobrazeno 536 x
eqmod.png
eqmod.png (154.5 KiB) Zobrazeno 536 x

Uživatelský avatar
billy
Příspěvky: 98
Registrován: 23. 09. 2014, 21:18
Bydliště: Ružomberok
Věk: 65

Re: EQMOD home position a alignment na EQ8

Příspěvek #298 od billy » 07. 03. 2020, 10:36

EQ8 má dva home position senzory. Aký je dôvod dať ju do tejto pozície ručne? Určite je to presnejšie ako urobiť to ručne.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19458
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: EQMOD home position a alignment na EQ8

Příspěvek #299 od MilAN » 07. 03. 2020, 11:18

billy píše:EQ8 má dva home position senzory. Aký je dôvod dať ju do tejto pozície ručne? Určite je to presnejšie ako urobiť to ručne.

To je ale funkce v ručce . Pro EQMOD tato funce není -(nebo jsem se s ní tam minul )
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
billy
Příspěvky: 98
Registrován: 23. 09. 2014, 21:18
Bydliště: Ružomberok
Věk: 65

Re: EQMOD home position a alignment na EQ8

Příspěvek #300 od billy » 07. 03. 2020, 15:01

Áno je to funkcia v rúčke, ale prečo teda nenastaví montáž do Home position pomocou rúčky a potom zapne PC. Ak by aj bola podmienka, že sa najprv zapína PC a potom montáž, tak jednoducho vypnem montáž s tým, že ju zaparkujem v Home position (samozrejme všetko rúčkou).


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 1 host