EQ8

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Zdeněk Vojč
Příspěvky: 135
Registrován: 10. 12. 2015, 08:36
Bydliště: Staré Homole
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ8

Příspěvek #271 od Zdeněk Vojč » 22. 07. 2018, 10:12

Tady nejde o prepeti v siti. To je ochraneno presne jak rikas. Vse je pod jednim vypinacem. Ale nahodna indukce v slaboproudem rozvodu pri uderu bleskem je problem, proti kteremu neni obrany. I kdyz vypojim kabelaz, tak riziko pouze minimalizuji. Sic velmi, ale vypojujte to vsechno porad dokola. To zase odejdou ty cinsky konektory.

zuzi
Příspěvky: 435
Registrován: 21. 03. 2017, 08:14
Bydliště: Zdemyslice
Věk: 34

Re: EQ8

Příspěvek #272 od zuzi » 22. 07. 2018, 10:59

No každopádně by měl být vstup všech zařízení ošetřený proti přepětí v řádu kV a 1,2/50us impulsu. O čemž ale poněkud pochybuji a obrázky zde to i potvrzují:
https://www.teleskop-express.de/shop/pr ... ounts.html

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6154
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ8

Příspěvek #273 od Cztwerec » 10. 03. 2019, 21:41

Kolegové co to je za šroub co drží hlavu montáže EQ 8 na stativu?

Klasická M12 x 50 mm? Mám trošku jiný stativ a chtěl bych vyměnit na matku s madlem. Za případné info budu rád.

Martin
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec
Jsem opravdový pan kuchař, žádný astronom profesionál, proto se tak rád a často ptám na věci kterým nerozumím.

Uživatelský avatar
billy
Příspěvky: 89
Registrován: 23. 09. 2014, 21:18
Bydliště: Ružomberok
Věk: 64

Re: EQ8

Příspěvek #274 od billy » 10. 03. 2019, 22:31

Na ten statív s adaptérom som mal M12×45 plus podložka.

Dušan

Uživatelský avatar
Cztwerec
Příspěvky: 6154
Registrován: 03. 02. 2007, 17:58
Bydliště: Břežany II.
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ8

Příspěvek #275 od Cztwerec » 10. 03. 2019, 22:38

Děkuji moc Dušane... ;)
Dobrý seeing, to je oč tu běží... http://astrofotky.cz/~Cztwerec
Jsem opravdový pan kuchař, žádný astronom profesionál, proto se tak rád a často ptám na věci kterým nerozumím.

Uživatelský avatar
hokle
Příspěvky: 1277
Registrován: 03. 03. 2009, 13:21

Re: EQ8

Příspěvek #276 od hokle » 14. 03. 2019, 13:46

Po polárním ustavení montáže (metoda polar alignment) mě montáž po zaparkování do home position a vypnutí správně nenajede. Musím znovu provádět při inicializaci ustanovení podle hvězd. Když jsem měl EQ-6SS, tak mě to druhý den najelo +-dobře. S EQ8 jsem vždy mimo. :( . Nevím, jestli by nepomohla Auto-home nebo Synchronize Encoder funkce. Nějak mi to z manuálu není jasné. Jaké máte majitelé EQ8 zkušenosti vy?
NWT 14", SW 254/1200, TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, SPC900NC, турист-4 10x30, ASI120MM, ASI290MC, Atik460EXm

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18886
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQ8

Příspěvek #277 od MilAN » 14. 03. 2019, 13:52

U AZ -EQ6 jsem tenhle problém odstranil vypnutím enkodérů. Ono to je i v manuálu :) ( jenže kdo ho čte,- ani já )
Ale i tak je potřeba provést synchronizaci na 1 hvězdu (pokud ovládáš z PC) nebo Alignment na 1 hvězdu z ručky.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1394
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ8

Příspěvek #278 od nosuh » 14. 03. 2019, 14:45

chapu to tedy spravne tak, ze i kdyz je montaz perfektne ustavena ( treba napevno, v budce), ovladana plne pres ASCOM a je tedy vzdy plne sycnhronizovany cas pozorovani - pri kazdem pripojeni se sycnhronizuje cas v ASCOM s casem v PC. Tak i presto se pri kazdem zapnuti musi provest synchronizace alespon na 1 hvezdu, jinak je montaz "ztracena" ?
dobson SW 16" Flextube, dobson SW 10" Classic, GSO200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), AZ EQ6

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18886
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQ8

Příspěvek #279 od MilAN » 14. 03. 2019, 15:11

Ne není to tak. Montáž ví, v jaké pozici je v daný okamžik objekt a pokud je zaparkovaná ve správné pozici ( od minule , kdy byla zaparkována s ní nikdo nehýbal), tak najede na daný objet. Přesnost najetí se udává do 5´. A ty si objekt jen vycentruješ a dáš synchronizovat( to je ta funkce v PC planetáriích ( najet , synchronizovat). A takhle to můžeš udělat kdykoliv během pozorování, když se ti zdá, že je objekt zbytečně od osy.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1394
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ8

Příspěvek #280 od nosuh » 14. 03. 2019, 15:25

Aha, ok, diky za info
dobson SW 16" Flextube, dobson SW 10" Classic, GSO200/800mod, ASI 1600 MMC Pro (mono), AZ EQ6

Uživatelský avatar
hokle
Příspěvky: 1277
Registrován: 03. 03. 2009, 13:21

Re: EQ8

Příspěvek #281 od hokle » 14. 03. 2019, 15:42

Nosuh: Já to tak zatím musím dělat. První den provedu co nejpřesnější polární ustavení a další dny inicializace a nastavení na jednu hvězdu. Jenže pokud se chci připravit na druhý den např. na Venuši, Merkur ve dne, tak jsem nahranej, nemám hvězdu a hledám planetu v hledáčku, do zorného pole dalekohledu mě to ani omylem nenajede. Jsem klidě mimo o cca 1° i více.
@Milan: No já z toho manuálu moc chytrej nejsem. Je pravda a píšou tam, že vypnutím encoderů zvýším přesnost. Mě zase zapnutí vyhovuje, protože pokud pozoruji vizuálně, tak se mě povede drbnout do mojí roury a brzdy to neudrží. Jedině mě napadá ještě, že bych mohl dělat chybu při tomto postupu.
1. Inicializace, nastavení na dvě hvězdy.
2. Polar align. (v menu ručky), tady během procedury pohybuji s oběma osama. Tady bych mohl splnit podmínku, že jsem pohnul s osou a měl bych synchronizovat encoder. Je to tedy moje doměnka Viz. manuál: 8.12 Synchronizing Encoders
If the mount lost the correct position of any of its two axes; for example, the axis is manually
moved, the pointing accuracy will be poor when the SynScan hand control tries to locate an
object.

Ještě zkusím tedy to vypnutí encodérů.
NWT 14", SW 254/1200, TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, SPC900NC, турист-4 10x30, ASI120MM, ASI290MC, Atik460EXm

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18886
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Re: EQ8

Příspěvek #282 od MilAN » 14. 03. 2019, 17:54

Jen pro info sem dávám odkaz na příspěvek, kde jsme to řešili u AZ. Podstatný je až poslední odstavec, kromě mechanického odpojení enkodérů. To lze z ručky a dnes i softwarově v EQMODE
viewtopic.php?f=35&t=14721&start=238
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3730
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: EQ8

Příspěvek #283 od FunTomas » 14. 03. 2019, 18:17

Okrem Milanom popisovaného vypnutia enkodérov môže pomôcť aj táto procedúra. Mne zvýšila presnosť nabiehania po naštartovaní z parkovacej home polohy.

SW montáž, ktorá vie urobiť AutoHome, má možnosť aktualizovať odchýľku po opätovnom spustení montáže z parkovacej pozície. Platí to pre zaparkovanie do takzvanej Home pozície - tubus nad montážou a mieriaci na pól.
Je to popísané na strane 40 v bode 11.6. tohto manuálu https://inter-static.skywatcher.com/upf ... 653149.pdf.

V skratke a našou rečou ide o toto:
- Predpokladáme ustavenú montáž, ktorú následne zaparkujeme do Home pozície.
- Vypneme montáž a po zapnutí ovládač vypíše Auto-Home? treba zvoliť 1 na vykonanie AutoHome (nájdenie tejto polohy pomocou snímačov v montáži).
- Nasleduje inicializácia ovládača (dátum, čas, poloha...).
- Napokon vykonáme ustavenie na 1 hviezdu. Po tomto ustavení sa ovládač spýta, či chceme aktualizovať H.P.O. to je nameraná odchýľka od Home pozície. Zvolíme 2 a od tohto momentu sú štarty výrazne presnejšie.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3730
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Re: EQ8

Příspěvek #284 od FunTomas » 14. 03. 2019, 18:24

hokle píše:...
2. Polar align. (v menu ručky), tady během procedury pohybuji s oběma osama. [glow=red]...

Pozor na toto!! Záleží od verzie ovládacieho programu v rúčke. Staršia fungovala týmto spôsobom, novšia striktne vyžaduje separátne nastavenie v každej osi zvlášť. Myslí sa v azimute a výške.
mail to:fun2mas(at)gmail.com

Uživatelský avatar
hokle
Příspěvky: 1277
Registrován: 03. 03. 2009, 13:21

Re: EQ8

Příspěvek #285 od hokle » 14. 03. 2019, 21:10

Pánové děkuji za rady! Snad dorazí brzy jasno a začnu laborovat. Pro info v ručce mám fw 3.39.05
NWT 14", SW 254/1200, TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, SPC900NC, турист-4 10x30, ASI120MM, ASI290MC, Atik460EXm


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host