SynScan SkyScan Syn nebo Sky ?

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Přečti si ještě jednou moje příspěvky.  Dalekohled  namířený na NPC je nesmysl, protože ho tak můžeš nastavit v libovolné rektascenzi- tím nic neustavíš. Na pólu to nepoznáš, na hvězdě  ano. Tak dojeď napoprvé na toho Arktura ručními pohyby, nech dalekohled  najet a vypnout v parkovací poloze a na montáži si pro tuto polohu udělej značku.  Pokud  dalekohled z této polohy   nastartuješ znovu nebo příště, nejede to již korektně. Je to nejjednodušší a funguje to.  Další postupy existují, ale jsou vhodné pouze pro  pevné stanoviště nebo pro opakované pozorování bez demontáže montáže ze stativu. A nejsou ani přesnější., jen umožňují parkovat dalekohled v jiných pozicícnež tato základní, která zajištuje, že to lze provést celkem od oka a k první hvězdě dojet ovladačem.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
astropintr

Příspěvek od astropintr »

Ahoj, mám Skycan a popíšu, jak ustavuji dalekohled. Dalekohled dám do parkovací pozice - nastavím dalekohled na Polárku a to tak, že dalekohled mám rovnoběžně s montáží ve tvaru T. Poté zadám 3 hvězdné ustavení. Montáž mně najede ne moc přesně na první hvězdu. V tom ale není problém, protože ručně si v hledáčku vycentruju přesně na kříž. U druhé hvězdy, kterou volím dost daleko od první mně montáž najede přesněji, ale také musím ručně hvězdu vycentrovat do kříže. Ale chyba montáže u druhé hvězdy je menší, než u první. Třetí hvězdu volím na druhé straně oblohy, abych měl co nejlépe ustaveno. Například pro současné ustavení v létě volím tuto trojici hvězd: Arcturus, Dubhe a Deneb. U poslední hvězdy Deneb opět montáž nejede s určitou chybou, kterou pak zase eliminuju tím, že ji nastavím do středu zorného pole. Tímhle nastavím dalekohled tak přesně, že všechny požadované objekty noční oblohy mám vždy přesně v centru a ani nevyužívám pak dalších korekcí.
Pokud máš špatně nastavené datum, nebo čas v UT, najíždění na první hvězdu může být více nepřesné. Navíc se Ti může stát, že uděláš tak velkou korekci, že ti montáž napíše alignment failed, pak stačí jen znovu dát dalekohled do parkovací polohy, pozměnit čas nebo datum či co tam máš špatně a začít znovu. Mrkni se taky na správnou zeměpisnou šířku a délku, když sem začínal, udělal jsem chybu, protože jsem to obrátil, místo šírky jsem použil délku a naopak... pak Ti některé objekty napíše, že jsou pod obzorem i když jsou dost vysoko na obloze...
:)
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

MilAN: vim, ze jsi toho na toto tema jiz napsal hodne, ale Tve prispevky asi tak nejak predpokladaji, ze ten druhy ma urcite znalosti a pochopi to, jenze ja potrebuju vse polopate jak pro blba :-)

astropintr: diky za info, presne to same delam ja, jenze u ty prvni hvezdy je to fakt mimo. Jeste by me zajimalo, jaky uvadis cas a casove pasmo (time zone), v tom by mohl byt zakopany pes.

Nakonec jsem to po nekolika pokusech vzdal s tim, ze jsem teda dokoncil alignment a psalo to WARNING RA OFFSET > 45 stupnu, ale kdyz jsem vyzkousel zda GoTo funguje, tak vse OK, najizdelo v pohode a presne. Na konci pozorovani (kolem 2hod rano) jsem zkusil alignment znova a tentokrat to napsalo Alignment Failed, nic vic, nic min.

Zarovnaval jsem na Arcturus, Dubhe a Vega (a to jak v Praze pres tyden, tak u Plzne ted o vikendu).
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Doufám, že můj poslední příspěvek je tak pochopitelný,polopatický a nevyžaduje naprosto žádné znalosti,  že to podle něho jde udělat.
Smiř se už konečně s tím, že neustavená montáž ( tím mám na mysli nejen  nastavení polárního hledáčku na pól, ale i se stejnou přesností zaparkovaný dalekohled), se nemá podle čeho  sama zorientovat  a proto  ta první hvězda nebude  v tom případě určitě v hledáčku.
.................
Stále se tu totiž věnujete pouze správnému nastavení montáže na pól. Tím jsou sice definovány správně osy montáže, ale stále chybí definice výchozího bodu, od kterého má montáž počítat a měřit. A tím je právě definovaná parkovací poloha . A to se stejnou přesností, jako to nastavení na pól.
astropintr

Příspěvek od astropintr »

TO KONIHLAV:
no, mám nastaveno dle návodu UT+1 hodina, ale pozor na day light saving, pro březen až listopad, odsouhlaš day light saving, pro data mimo tuto dobu, dávej no day light saving, ale podle mě to bude opravdu špatně zadanou parkovací pozicí, jak psal Milan. Datum a čas dávám aktuální, jaký je, bez ohledu na letní nebo zimní. Funguje to i tak.

Tu parkovací pozici opravdu nastav tak, že hledáčkem nastavíš Polárku tak, že deklinační i rektascenční osa musí být rovnoběžná s montáží. Pokud je parkovací poloha jiná, pak máš velkou odchylku a může Ti psát právě tohle.
:)
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
HonzaS

Příspěvek od HonzaS »

Z důvodu snadného a opakovatelného nalezení parkovací polohy doporučuji:
- postavit stativ vodorovně (stačí podle libely, která je součástí výbavy, poprvé je dobré zkontrolovat, zda li Číňan nenalepil libelu křivě)

- ustavit montáž podle místního času, dle polárního hledáčku

- nalézt parkovací polohu, v RA otočením DE o 90st. a nalezením příslušné hvězdy pro správnou polohu v RA. Otočit měřící kruhy (o 90st.), podle zaměřované polohy, aby na parkovací poloze ukazovaly nulu.

- vrátit DE na parkovací polohu (dalekohled směřuje směrem k polárce) a nalézt vhodnou hvězdu pro 90st. polohu v DE.

pozn.: RA osa má na polárce nízké rozlišení, proto je dobré seřizovat na rovníku. Osa DE je na polárce ok.

V této nalezené poloze je dobré za pomoci např. strojařské rýsovací jehly udělat si na všech dílech rysku. Zejména na ose RA. Toto mi samozřejmě i usnadňuje přesné ustavení na polárku (mohu přesněji odečíst čas na stupnici).

Příští vyhledání parkovací polohy provedu pouze ustavením a srovnáním rysek do jedné linie, v této poloze montáž vypnu, zapnu a je to.

HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Honzo, já bych to nekoplikoval. Pokud provedu  ustavení na 3 hvězdy ( a je jedno, na kolik budu hvězdy dojíždět ručně) a pošlu-li potom  montáž do parkovací polohy,  montáž si ji najde sama. A tam si mohu odělat značku.
..............
Nehledejte v tom žádnou vědu, současný SW udělá opravdu vše za vás.Jen do toho nesmíte vnášet různé zaručené rady.
...................
Go-To z tohoto SW vám bude fungovat. i když montáž otočíte o 90° - jen ty 3 hvězdy budete muset najet ručně !!!!!
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

kluci diky za rady, ja to jeste proverim.

astropintr: presne tak ty casy zadavam, takze v tom chyba neni.

Mam za to, ze parkovaci poloha je pro SynScan ta, ve ktere jsem zapnul montaz a ovladac. Na konci pozorovani dam park scope a on se mi vrati presne tam kde byl na zacatku, kdyz jsem montaz zapinal. To je snad spravne. No a pak je otazka jak ho prvne donutit k tomu, aby byla predpokladana parkovaci poloha spravne (aby najizdel i na prvni hvezdu +- presne). Mel jsem dotedka za to, ze staci mit montaz ustavenou na pol, dle hledacku a osy rovnobezne s montazi a ze timto se SynScan sam zorientuje, kdyz vi datum, cas, polohu...
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Možná si stále komplikuješ život zbytečnou úvahou.
Vyjedeš-li z parkovací polohy, montáž se do ní vrátí. Zatím co poprvé nemůže  vědět, v jaké pozici  byl dalekohled, potom, co provedeš iniciaci na 3 hvězdy, a dáš zaparkovat, montáž  si  tuhle polohu zapamatuje a při říštím startu z ní už najíždí i na 1. hvězdu skoro přesně.  A tak to bude vždy, dokud nepovolíš aretace a nebudeš manipulovat s montáží ručně, bez motorů.   Abys i  l tohle  mohl udělat,   uděláš si na montáži značky  parkovací polohy. A co je nejdůležitější : parkovací polohu  si můžeš  i určit , je tedy zbytečné vymýšlet postupy, kde ji najít či změřit. Současná verze SS má 3 možné parkovací polohy - resp. způsoby, jak zaparkovat :

1/ HOME :  DEC= 90° , hodinový úhel ten, z kterého byl start  ( udělat značku)

2/ CUSTOM  : libovolná pozice,  z které bylo startováno a do níž se  montáž vrací ( je potřeba udělat 2 značky) = poloha vhodná  např pro zakrytí...

3/CURRENT :  dalekohled se zaparkuje v posici, v které zrovna je.

Ze všech těchto pozic najíždí dalekohled ze známé polohy, a neměl by být problém, aby v hledáčku byla 1. hvězda
(Pozn.: pokud má montáž pevné místo, není potřeba dělat samozřejmě žádné značky)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

jeste jednou diky za informace priste uz mi to snad pujde vse jak ma. Problem je (byl), ze montaz zatim prevazim mezi praci a domovem a samozrejme s osami manipuluju rucne a zadny znacky jsem si nevytvoril...
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

tak po celonocnim hrani musim konstatovat, ze je stale nekde chyba. Vzal jsem si k srdci Vase rady, ale ma to jeden hacek. Udelam vse (domnivam se) spravne a napise to Alignment Failed, ale vse chodi jak ma - GoTo najde vse bez potizi. Ovsem, kdyz mi to jednou napsalo Alignment Succeeded, tak GoTo slo uplne blbe (Jupiter to naslo v nadhlavniku :D). Park scope na Home Position je OK, pak to funguje a najizdi na 1. hvezdu spravne a to at dam pak 3star alignment nebo ho preskocim. Jen to vzdy napise Alignment Failed, ale funguje normalne. Tak nevim nevim, chtelo by to holt aby se mi na to nekdo podival osobne [BTW nevidim to moc realne].
vaclav1

Příspěvek od vaclav1 »

To Konihlav:
Co přejít na verzi firmware dozadu na 3.20?Třeba poslední verze není správně odladěna a vypisuje chyby při ustavení na některé hvězdy.
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
AlesU
Věk: 52

Příspěvek od AlesU »

To je divný. Používám verzi Fw 3.22 a bez problémů. Co se týká alignmentu, tak jsem nezaznamenal žádný rozdíl oproti starším verzim.Na 1. hvězdu to napoprvé nenajede přesně, je tam rozdíl cca 5 stupňů ale to neřešim. Alignment failed mi to taky občas při ustavování na 3 hvězdy napíše. Vždycky zvolím jiný hvězdy a pak to jede bez problémů.
Celestron CPC 1100; LUNT H-alfa 35mm; Megrez 72; Triedr KOWA Genesis 8x33, okuláry Vixen LVW 41, Hyperion Aspheric 31, Hyperion 24,Hyperion 13,Morpheus 17,5 Morpheus 9.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

vaclav1: pozoroval jsem v PO, ST, PA a ted v PO. Minuly tyden jsem ve ST pred pozorovanim udelal ten update a jelikoz to od ty doby nechodi spravne (nebo proste delam neco jinak) zkousel jsem jeste v ten den downgrade na 3.21 (pote co mi verze 3.22 trikrat napsala WARNING RA OFFSET > 45) a hned napoprve se to chytlo s tim, ze to napsalo Alignment failed, ale GoTo fungovalo presne. V PA jsem mel taky 3.21, jen jsem se stehoval domu, takze jsem montaz komplet rozebral a zas sestavil a taky jsem mel stejny potize. Vcera jsem si zas dal zpet 3.22, protoze verze FW podle me nehraje roli, protoze jini ji maji a funguje jim. Leda, ze bych zkusil jeste tu puvodni 3.12, ale zda se mi to zbytecne. BTW zkousel jsem i reset to factory settings, coz me zbavilo toho RA OFFSET, ale stale "kvoka" s failed Jinak kdyz delam update pres USB/RS232C prevodnik, tak mi Wokna obcas vytuhly modrou obrazovkou a s chybou v ser2pl.sys, takze jsem pak update provadel radeji na desktopu s primym spojenim RS232C -> rucni ovladac.

AlesU: kdyz zvolim jiny hvezdy nez obvykle Arcturus, Dubhe, Vega, treba Altair, Denub a neco tak to funguje uplne stejne, Alignment failed, ale GoTo jde.

Myslim, ze jsem na tohle tema napsal jiz hodne, takze napisi zas, az na neco prijdu. Pokusim se precist nejaky dalsi manualy/navody stejne se jeste potrebuji hodne ucit :D

-----
Edit: ted tedy neni problem v tom, ze mi to na 1. hvezdu najizdi spatne, to jsem poresil, ale v tom, ze to pise Alignment succeeded a failed zcela opacne, nez jak tomu ve skutecnosti je...
HonzaS

Příspěvek od HonzaS »

Mam nejstarsi verzi 2.02, obsahuje spoustu ruznych chyb, ale kalibrace GOTO na 1 nebo 3 hvezdy je bez problemu, taktez bez problemu najizdi na objekty (mlhoviny, tak i planety a Mesic). 2 hvezdy jsem netestoval. Uspech kalibrace mi napise temer vzdy, to uz musim mit neco sakra nakrivo, aby to zahlasilo chybu. Pro kalibraci GOTO vyuzivam jen nekolik stalych hvezd, o kterych vim, ze jsou v katalogu spravne. (Vega,Altair,Capella,Dubhe)

Jo, a obvykle uz kalibruju tak, ze v okularu 35mm pri 70x zvetseni umistim danou hvezdu vzdy priblizne doprostred. GOTO pak chodi tak, ze objekt je nekde kolem toho stredu okularu - me to tak staci, nebavi me to honit v nejakem kratkem okularu s krizem.

HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
Odpovědět