EQ6-R SynScan

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
chickenkkrust
Příspěvky: 74
Registrován: 23. 08. 2020, 22:00
Bydliště: Starý Plzenec-Sedlec
Věk: 36
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #181 od chickenkkrust » 24. 05. 2021, 14:46

Také se mi to stává. Dobře to určitě není, ale pochybuji, že tomu lze nějak zabránit.
Co se šroubů týče... pro ně je určitě lepší točit s nimi, když na montáži nic není, ale... třeba při platesolvingu musíš mít celou fotosestavu už nasazenou a polárně ustavuješ s tím vším. Když k tomu připočteš, jak je vlastně ta montáž vymyšlená, tak se ty šrouby ohýbat asi budou. Ale u EQ6R jsou celkem silný. Já na ní mám nasazeno přes 20kg (10kg dalekohled + 10kg závaží) a zatím je to zdá se v pohodě. To u mojí Exos1 (ekvivalent EQ3-2) jsem je ohnul hned při druhém pozorování ;)
TS APO 125/975 na EQ6-R, Bresser AR 90/900 na Exos1, N130/650

Jasnovidec
Příspěvky: 335
Registrován: 28. 03. 2010, 14:49
Kontaktovat uživatele:

EQ-6R nefunguje s lacertou MGEN 2

Příspěvek #182 od Jasnovidec » 11. 08. 2021, 22:53

Zdravím, dovedl by někdo poradit v čem je problém a zda se dá nějak řešit? Používal jsem sestavu HEQ5 Pro s lacertou MGEN2 dlouhá léta, teď jsem pořídil novou montáž EQ-6R a při použití lacerty se po kalibraci a spuště ní AG - start to chvilku vypadá, že lacerta jede a pointuje, ale po chvíli jede jen v jedné ose a ujede i s hvězdou. Ví někdo v čem je problém?

Děkuji

Hledal jsem, nenašel.
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200

Uživatelský avatar
Pupak
Příspěvky: 416
Registrován: 17. 11. 2005, 01:23

Re: EQ-6R nefunguje s lacertou MGEN 2

Příspěvek #183 od Pupak » 12. 08. 2021, 07:57

Vyzkoušej si rozhraní, jestli fungují všechny 4 signály řízení os. Možná je zoxydovaný konektor a máš tak v některém směru nedotek. Vliv mohou mít i vůle v převodech. Těch faktorů, proč to nefunguje je poměrně dost. Musíš eliminovat jeden po druhém.

Uživatelský avatar
biker.fm
Příspěvky: 3304
Registrován: 09. 06. 2008, 02:34
Bydliště: Frydek-Mistek
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ-6R nefunguje s lacertou MGEN 2

Příspěvek #184 od biker.fm » 12. 08. 2021, 08:31

Pointace pres pocitac a propojeni pres ST4 taky nefunguje ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

-------------------------------------------------------------
Moje fotky na www.astrofotky.cz.

Jasnovidec
Příspěvky: 335
Registrován: 28. 03. 2010, 14:49
Kontaktovat uživatele:

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #185 od Jasnovidec » 02. 09. 2021, 22:39

Nevím jak bych měl pointovat přes počítač, ale vyzkoušel jsem lacertu na HEQ5 a tam normálně šlape, tady na EQ-R6 ne. Kalibraci projede ok, ale jak zapnu pointování, tak ujíždí souvisle v jedné ose pryč.
Astronoobík v akci, lidlskop + triedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200

Uživatelský avatar
aston24
Příspěvky: 80
Registrován: 18. 08. 2011, 02:37

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #186 od aston24 » 09. 09. 2021, 11:35

Ake su moznosti manualneho trackingu ISS na tejto montazi? Bolo by v tomto pripade lepsie AZ-EQ6 oproti EQ6R?
A ake su moznosti automatickeho trackingu? Niekde som cital ze montaz neni dostatocne rychla.

Ospravedlnujem sa za mozno hlupy dotaz, nemam s EQ ziadne skusenosti. Ako zlozite je vymienat Newton OTA z Dobsona na EQ montaz a naopak? Je mozne to uchytit do kruhov bez toho aby som odmontoval z tubusu tu cast ktora ho drzi na dobsonovej montazi?
Konkretne ma to zaujima na pripade SW 200/1200.
SW 200/1200 Dobson, ZWO ASI224MC

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21976
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #187 od MilAN » 09. 09. 2021, 13:07

K manuálnímu sledování rychle se pohybujících objektů je rozhodně lépe použít azimutálně montovaný dalekohled ( Dobson nebo AZ montáž )
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
aston24
Příspěvky: 80
Registrován: 18. 08. 2011, 02:37

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #188 od aston24 » 15. 09. 2021, 20:48

aston24 píše:Je mozne to uchytit do kruhov bez toho aby som odmontoval z tubusu tu cast ktora ho drzi na dobsonovej montazi?
Konkretne ma to zaujima na pripade SW 200/1200.


Je to sice EQ5 ale tato fotka je asi odpovedou na moju otazku. Alebo sa to da aj inak?
Přílohy
unnamed.jpg
unnamed.jpg (246.32 KiB) Zobrazeno 205 x
SW 200/1200 Dobson, ZWO ASI224MC

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21976
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #189 od MilAN » 15. 09. 2021, 21:01

Já tedy na té fotce vidím klasického Newtona v kruzích - nic z Dobsona, co by tam zůstalo nebo bylo vidět, že to byl Dobson
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
astar
Příspěvky: 1311
Registrován: 01. 02. 2008, 21:15
Věk: 64

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #190 od astar » 15. 09. 2021, 21:23

To že to byl tubus Dobsona je patrné na první pohled . Jsou tam vidět zatmelené ty úchyty na trny na kterých se to točilo. Ty se ani nemusejí oddělávat, pokud se to natočí mimo lištu. Jasně okulárový výtah asi nebude směřovat optimálním směrem. Pak můžeš dalekohled používat na obou montážích.
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 21976
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 72

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #191 od MilAN » 15. 09. 2021, 22:23

Jo, když si to zvětším, zak je tam opravdu vidět zatmelení po dírách. No, ale to jasně odpovídá na položenou otázku :
Je mozne to uchytit do kruhov bez toho aby som odmontoval z tubusu tu cast ktora ho drzi na dobsonovej montazi
NEJDE
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 2018
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #192 od hades » 16. 09. 2021, 07:43

Jde:
dob_on_eq.jpg
dob_on_eq.jpg (42.72 KiB) Zobrazeno 143 x
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
dvader
Příspěvky: 3309
Registrován: 06. 04. 2007, 15:36
Bydliště: Praha 9
Věk: 55

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #193 od dvader » 16. 09. 2021, 08:19

Zajímavé…
A není problém s vyvážením?
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO Megrez 72 APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42 mm, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Radian 8 a 5 mm, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 2018
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #194 od hades » 16. 09. 2021, 08:28

To netuším, je to obrázek z webu. A něco mi říká, že i tady na fóru to takto někdo měl, ale hledat to nebudu.
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
astar
Příspěvky: 1311
Registrován: 01. 02. 2008, 21:15
Věk: 64

Re: EQ6-R SynScan

Příspěvek #195 od astar » 16. 09. 2021, 09:30

Lukáši, přesně to jsem měl na mysli ve svém minulém příspěvku .
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti