Kupole PULSAR 2.2 a 2.7 m

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Uživatelský avatar
midars
Příspěvky: 283
Registrován: 13. 03. 2018, 12:02
Bydliště: Hlučín
Věk: 66
Kontaktovat uživatele:

Kupole PULSAR 2.2 a 2.7 m

Příspěvek #1 od midars » 20. 05. 2021, 20:18

Abych nezapleveloval forum Stavěl jsem hvězdárnu, domeček zakládám tohle téma pro Pulsar 2.2 a 2.7m (vím zatím o 3 majitelích).
Novější verzi SW a ovladače jsem našel na stránkách Bresser.

Odkaz na návod INDI Pulsar Dome.

Propojení se podařilo na RPi4B 8GB 2GHz - zatím jen na ruční ovládání neb musím umístit magnet k senzoru pro kalibraci.
Až mě děsí, že to probíhá moc hladce Obrázek
TS RC 8"/1624 F/8 na EQ-6R Pro a výjezdní WO 4"/703 F/6,9 Triplet APO na HEQ5, ZWO ASI 1600MM Pro, Nikon D7000, Pulsar Dome 2,2m Full Height
Foto pokusy, AllSky a na astrofotky
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové

Uživatelský avatar
alda
Příspěvky: 819
Registrován: 03. 05. 2004, 19:43

Re: Kupole PULSAR 2.2 a 2.7 m

Příspěvek #2 od alda » 21. 05. 2021, 07:11

Tak já se hlásím jako jeden s majitelů, konkrétně Pulsar 2.2, ve verzi short height , tedy bez spodního "domečku". Zatím nemám kopuli (kupoli) nainstalovanou na střeše, ale snad se k tomu letos dostanu :-).
Kopule je koupená z Německa a nebylo k ní žádné příslušenství, takže zatím teoreticky řeším automatizaci. Ovládání štěrbiny jsem schopen asi vyřešit nějakým arduinem nebo něčím podobným, ale otáčení bude asi složitější. Rozhoduji se mezi bastlením a originálním řešením od Pulsaru:
https://www.pulsarastro.com/pulsar-dome-drive-44-p.asp
Ale je to celkem velký balík peněz, tak uvažuji o dalších řešení a hledám na internetu. Něco jsem našel, ale moc se mi to zatím nelíbí.

Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 9332
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Kupole PULSAR 2.2 a 2.7 m

Příspěvek #3 od Psion » 21. 05. 2021, 07:33

Nestudoval jsem to detailně, ale nefungovalo by něco takového?

https://shop.lunaticoastro.com/product/ ... ontroller/

Je k tomu i INDI podpora https://www.indilib.org/domes/dragonfly ... oller.html
Celestron 200/1200, Meade LX-200ACF
Zerochromat 200/2400, TEC 140
Celestron CG-5 AT GT, Gemini G42
SkyWatcher ED80, Pentax 75 SDHF,
Takahashi FC-100DL, Solarview 50
EOS 40Da cooled, SBIG ST-4000XCM
SBIG ST-402ME, ASI 071

Uživatelský avatar
alda
Příspěvky: 819
Registrován: 03. 05. 2004, 19:43

Re: Kupole PULSAR 2.2 a 2.7 m

Příspěvek #4 od alda » 21. 05. 2021, 14:41

Psion:
Tohle je na odsouvací střechy, není to na kopule, bohužel.


Viděl jsem pár projektů postavených na desce Vellemann a je k tomu i AscomDriver:
http://www.dppobservatory.net/DomeAutom ... Schematics
Někteří s tím nemají úplně dobré zkušenosti.
Další možností je koupit to od Poláků, že bych to postavil i na ArduinoKartě od ScopeDome:
https://www.scopedome.com/?page_id=2977&lang=en
Ještě nevím, jestli se do toho pustit tímto směrem nebo vzít komerční řešení :-) a být bez starostí (snad).

Uživatelský avatar
midars
Příspěvky: 283
Registrován: 13. 03. 2018, 12:02
Bydliště: Hlučín
Věk: 66
Kontaktovat uživatele:

Re: Kupole PULSAR 2.2 a 2.7 m

Příspěvek #5 od midars » 21. 05. 2021, 15:14

Takže dnešní denní zkouška "na sucho" s originál rotací kupole vypadá, že všechno šlape jak má. Po namontování magnetu a kalibraci se vrací při parkování s přesností 2mm na obvodu (průměr 2,2m). Když jsem dal sledovat dalekohled a "ručně z INDI" pohyboval montáží, tak štěrbina sledovala montáž O.K..
Jen je nutné dávat pozor na špagát ručního otevírání štěrbiny. Ovládal jsem to přes INDI a špagát se zamotal do kamery a než jsem to stačil stopnout, zasunul silou elektrický focuser na doraz :shock:. Snad bude fungovat :(
TS RC 8"/1624 F/8 na EQ-6R Pro a výjezdní WO 4"/703 F/6,9 Triplet APO na HEQ5, ZWO ASI 1600MM Pro, Nikon D7000, Pulsar Dome 2,2m Full Height
Foto pokusy, AllSky a na astrofotky
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 904
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: Kupole PULSAR 2.2 a 2.7 m

Příspěvek #6 od nou » 21. 05. 2021, 18:38

Tiez sa hlasim ako majitel tejto kopuly ktoru som kupil od MayJ.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
alda
Příspěvky: 819
Registrován: 03. 05. 2004, 19:43

Re: Kupole PULSAR 2.2 a 2.7 m

Příspěvek #7 od alda » 26. 05. 2021, 10:11

midars píše:Takže dnešní denní zkouška "na sucho" s originál rotací kupole vypadá, že všechno šlape jak má. Po namontování magnetu a kalibraci se vrací při parkování s přesností 2mm na obvodu (průměr 2,2m). Když jsem dal sledovat dalekohled a "ručně z INDI" pohyboval montáží, tak štěrbina sledovala montáž O.K..
Jen je nutné dávat pozor na špagát ručního otevírání štěrbiny. Ovládal jsem to přes INDI a špagát se zamotal do kamery a než jsem to stačil stopnout, zasunul silou elektrický focuser na doraz :shock:. Snad bude fungovat :(


To je super zpráva Radime, malinko mne to utvrzuje, abych šel touto originální cestou. Prosím Tě, jak dobře z hlediska technického a materiálového zpracování by jsi hodnotil ten systém na otáčení kopule ?

nou píše:Tiez sa hlasim ako majitel tejto kopuly ktoru som kupil od MayJ.

Máš to i s ovládáním nebo to taky řešíš ?

Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 904
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: Kupole PULSAR 2.2 a 2.7 m

Příspěvek #8 od nou » 26. 05. 2021, 11:14

Hej mam original otacanie kopule. Strbinu necham manualne kedze aj tak clovek musi odkrytovat dalekohlad.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro

Uživatelský avatar
midars
Příspěvky: 283
Registrován: 13. 03. 2018, 12:02
Bydliště: Hlučín
Věk: 66
Kontaktovat uživatele:

Re: Kupole PULSAR 2.2 a 2.7 m

Příspěvek #9 od midars » 26. 05. 2021, 11:30

alda píše:To je super zpráva Radime, malinko mne to utvrzuje, abych šel touto originální cestou. Prosím Tě, jak dobře z hlediska technického a materiálového zpracování by jsi hodnotil ten systém na otáčení kopule ?
Zatím hodnotím otáčení na 100% provedení jak HW tak SW (ať to nezakřiknu) = na rozdíl od nepřesností spodní části "podsady" (vlastní kupole byla podstatně přesnější).

Jen ještě upozornění. Nevím jak u Vás, ale spodní nenatřená (bílá) část - "podsada" pouští "pichlavé chlupy skelného vlákna". Asi to bude chtít něčím přetřít.
TS RC 8"/1624 F/8 na EQ-6R Pro a výjezdní WO 4"/703 F/6,9 Triplet APO na HEQ5, ZWO ASI 1600MM Pro, Nikon D7000, Pulsar Dome 2,2m Full Height
Foto pokusy, AllSky a na astrofotky
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové

Uživatelský avatar
midars
Příspěvky: 283
Registrován: 13. 03. 2018, 12:02
Bydliště: Hlučín
Věk: 66
Kontaktovat uživatele:

Re: Kupole PULSAR 2.2 a 2.7 m

Příspěvek #10 od midars » 04. 06. 2021, 19:11

Tak mám za sebou dvě noci focení v kupoli - zatím plná spokojenost.
K použití RPi4B s 8GB/2GHz s INDI - výkonově stíhá viz
Výkon.jpg
Výkon.jpg (368.06 KiB) Zobrazeno 324 x
jen při stahování fotek jede CPU pár sekund (max 4s) na 100%. Dneska jsem díky Nou zprovoznil i focení a ovládání přímo z kupole jen s RPi4B bez NB a vzdálené plochy. Blížím se cíli kupole.
Přestože je podlaha s mezerami mezi prkny 5mm pro ventilaci (pod podlahou je zatím zcela otevřený prostor) byla ráno na kupoli kondenzovaná voda (asi jak jsem funěl). Jediné co nefunguje jak má je el. focuser, který asi utrpěl při testech (viz výše) takže ostřím ručně (zatím) v kupoli s Bahtinovem.
TS RC 8"/1624 F/8 na EQ-6R Pro a výjezdní WO 4"/703 F/6,9 Triplet APO na HEQ5, ZWO ASI 1600MM Pro, Nikon D7000, Pulsar Dome 2,2m Full Height
Foto pokusy, AllSky a na astrofotky
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 2 hosti