AZ-EQ6 GoTo

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
hutman05
Příspěvky: 3
Registrován: 15. 06. 2018, 09:06

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #271 od hutman05 » 24. 01. 2020, 18:29

Vážení POZOR!
podle přiloženého obrázku se mi podařilo přepólovat a také odpálit motherboeard na AZ-EQ6 Pro. Tam je + a - OBRÁCENĚ! Vždy raději odmontovat kryt a podívat se na zapojení zdroje, uvnitř je + červený kablík. Na štěstí mi jeden borec z fóra byl schopen motherboard opravit.

Cztwerec píše:Přátelé prosím Vás teď nevím jestli se bavíme o EQ 6 nebo o AZ EQ 6. Autokabel bych taky rád zahodil, ale zatím mi to šlape s udaným zdrojem jako hodinky :)





Tahle zástrčka je na desce a má nějaký prazvláštní rozměr (který jsem zatím nenašel na žádném jiném zdroji), verze na fotografii (těžko říct jestli to třeba ty novější mají???), má tedy zřejmě udělaný nalevo i klasický jako EQ6, nevím jestli se pletu, opravdu do toho nebudu kecat, jelikož elektronice skoro nerozumim (jen jako uživatel). :)

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19236
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #272 od MilAN » 24. 01. 2020, 18:51

No, nepochopil jsem , proč ses řídil nějakým 5 roků starým obrázkem, navíc ne k dalekohledu, který máš. A jinak natočený konektor. Při tom v manuálu to máš nakreslené.
N
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
AstroM
Příspěvky: 72
Registrován: 16. 01. 2016, 16:03
Bydliště: Rimavská Sobota
Věk: 18
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #273 od AstroM » 28. 01. 2020, 15:32

Zdravím. Tak AZ-EQ6 je už nejaký ten rok vonku.
Ja ju mám asi pol roka, všetko beží ako má, je super tichá, presná, stabilná, ale v poslednej dobe som si všimol problém so závitom, ktorým sa nastavuje sklon montáže, pripadne sa ním dá umiestniť do AZ módu :x
Funguje dobre, ale keď s ním prídem k 90° a dám montáž do AZ módu, v prípade, že ju chcem vrátiť naspäť na EQ mód nastane problém. Závit proste ako keby nevládze zabrať a začať meniť sklon, čiže mu musím pomôcť tým, že na začnem polarnu os montáže tlačiť rukou hore. Potom sa chytí a nie je žiadny problém po celom rozsahu, ale bez toho, aby som tomu trochu pomohol by som tým neotočil.
Tento problém nastáva len keď je montáž okolo 90°, inak to beží hladko.
Stretol sa s tým už niekto z vás? Je to veľký problém, alebo to stačí len namazať, pripadne je to normálne? Montáž je v záruke, ale nechcem ju zbytočne reklamovať a nedaj bože zamieňať, nakoľko všetko ostatné funguje bezchybne.
Dúfam, že som to opísal zrozumiteľne, keď tak viem v piatok priložiť ak fotky pre lepší popis.
Vopred ďakujem za odpovede a pomoc :)
Hvezdáreň Rimavská Sobota
Astrogotofrafická stránka
Vybavenie: 10" Newton SkyWatcher Qattro 254/1000; SkyWatcher AZ-EQ 6 Pro GT; Canon EOS 6D

vader.s
Příspěvky: 11
Registrován: 04. 08. 2018, 17:31

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #274 od vader.s » 29. 01. 2020, 17:38

Ahoj,

To je očekávané chování, když chceš montáž používat v AZ módu. Je to napsané i doslovně v návodu. Vyšroubovat zvedací šroub až do přibližně 88 st. , kde šroub “vyskočí”. Následně ručně donastavíš do 90 st. a zajistíš šrouby. Ale to je pro AZ mód. V EQ módu se stejně k těmto stupňům nedostaneš, pač v EQ funguje jestli se nepletu do 75 st.
Přílohy
CBAD7CC6-5F43-4BEE-A55A-3505643DF228.jpeg
CBAD7CC6-5F43-4BEE-A55A-3505643DF228.jpeg (644.1 KiB) Zobrazeno 608 x

Uživatelský avatar
AstroM
Příspěvky: 72
Registrován: 16. 01. 2016, 16:03
Bydliště: Rimavská Sobota
Věk: 18
Kontaktovat uživatele:

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #275 od AstroM » 30. 01. 2020, 09:47

To áno, šrób tam končí a treba tam tie dva prešróbovať aby sa dala dať do 90°. To je jasné. Ale keď ju dávam naspäť, šróby dám tam kam majú byť a ručne ju posuniem na 88°, závit by sa mal "chytiť", ale nechytí (respektíve chytí, ale akoby nevládal zabrať). Ani s ním nejde otočiť, musím sklon dosť silno tlačiť rukou a počas toho sa snažiť otáčať šróbom až kým sa "nechytí". Potom už nie je problém.
Problém je, že si nepamätám, či to takto bolo od začiatku :D
Hvezdáreň Rimavská Sobota
Astrogotofrafická stránka
Vybavenie: 10" Newton SkyWatcher Qattro 254/1000; SkyWatcher AZ-EQ 6 Pro GT; Canon EOS 6D

Uživatelský avatar
Yarkho
Příspěvky: 171
Registrován: 23. 07. 2018, 18:20
Bydliště: Říčany
Věk: 38

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #276 od Yarkho » 04. 02. 2020, 15:03

Chcel by som sa opýtať na napájanie montáže. V originálnom balení bol káblik, ktorý končí koncovkou do auto-zapaľovača. Je možné nejak montáž pripojiť (cez príslušný stabilizovaný 12V adaptér) do siete?

12V adaptérov mám niekoľko, avšak ani jeden z nich nemá príslušnú koncovku do AZ-EQ6. (Nejaký dôvod to zrejme má - malý prúd.)

Manuál vraví, že:
• Output Voltage: DC 11V (minimum) to DC 16V (maximum). Voltage not in this range might cause permanent damage to the motor controller or the hand controller.
• Output Current: 4A for power supply with 11V output voltage, 2.5A for power supply with 16V output voltage.
• Do not use an un-regulated AC-to-DC adapter. When choosing an AC adapter, it is recom-mended to use a switching power supply with 15V output voltage and at least 3A output current

a našiel som toto:
https://www.primalucelab.com/astronomy/ ... z-eq6.html
Celestron 9.25" XLT + AZ-EQ6 - NexStar 5SE - TS Apo 102mm f/7 - TS Apo 80mm f/7 - Omegon Apo 66/400mm
binohlava Lacerta / okuláry Vixen SSW / Baader Morpheus / SW Aero ED

Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 1011
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #277 od hades » 04. 02. 2020, 15:13

Jestli jsi jenom trochu zručný tak si ten adaptér můžeš vyrobit. Stačí dvě věci:
1) konektor, například: https://www.elektro-hofman.cz/auto-napa ... -na-kabel/
2) zdroj, například: https://www.elektro-hofman.cz/napajeci- ... w-vnitrni/
jo a pak ještě nějaký přívodní kabel do sítě, ale ten doma určitě nějaký máš
SW Evostar 80ED, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad Autofocuser a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky

Uživatelský avatar
Yarkho
Příspěvky: 171
Registrován: 23. 07. 2018, 18:20
Bydliště: Říčany
Věk: 38

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #278 od Yarkho » 04. 02. 2020, 15:34

Asi preferujem overené komerčné riešenie pred bastlením niečoho sám doma (zásuvku vymením, ale toto je asi nad moje sily).
Celestron 9.25" XLT + AZ-EQ6 - NexStar 5SE - TS Apo 102mm f/7 - TS Apo 80mm f/7 - Omegon Apo 66/400mm
binohlava Lacerta / okuláry Vixen SSW / Baader Morpheus / SW Aero ED

xarrow
Příspěvky: 70
Registrován: 13. 06. 2018, 14:44

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #279 od xarrow » 04. 02. 2020, 20:36

Yarkho píše:Asi preferujem overené komerčné riešenie pred bastlením niečoho sám doma (zásuvku vymením, ale toto je asi nad moje sily).

pokud zvládneš zásuvku, tak toto by neměl být problém. Není to obrázek přímo k tomu zdroji z odkazu (tam nejde popisek přečíst), stejnej typ, jiný paramety. Zapojení podle nálepky (jsou to dvě zásuvky)
Obrázek

případně něco takovýho:
https://zbozi.mobilmania.cz/q/menic+trafo+220v+12v/
ale mě se ten autokonektor na ven do vlhka moc nelíbí.

Sám používám na HEQ5 něco takovýho:
https://www.gme.cz/napajeci-adapter-sitovy-12v-3000ma-5-5-2-1mm-mean-well
tady je asi potřeba ještě tohle:
https://www.astroshop.eu/power-cables/pierro-astro-power-cable-for-az-eq-5-az-eq-6-eq-6-r/p,59246

ten konektor přímo na zdroji spíš nebude, používá se pro audio, ale koupit se dá:
https://www.ebay.co.uk/itm/Multi-Contact-Multi-Pin-Connector-Socket-or-Plug-Microphone-Aviation-GX16-x1-/152578170486

Uživatelský avatar
Yarkho
Příspěvky: 171
Registrován: 23. 07. 2018, 18:20
Bydliště: Říčany
Věk: 38

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #280 od Yarkho » 06. 02. 2020, 18:50

Ďakujem všetkým za rady.
Rozhodol som sa však pre adaptér od PrimaLuceLabs, ktorý dnes doručil kuriér UPS. Riešenie síce drahšie, ale bez dodatočného majstrovania.
Celestron 9.25" XLT + AZ-EQ6 - NexStar 5SE - TS Apo 102mm f/7 - TS Apo 80mm f/7 - Omegon Apo 66/400mm
binohlava Lacerta / okuláry Vixen SSW / Baader Morpheus / SW Aero ED

vader.s
Příspěvky: 11
Registrován: 04. 08. 2018, 17:31

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #281 od vader.s » 13. 02. 2020, 14:02

AstroM píše:To áno, šrób tam končí a treba tam tie dva prešróbovať aby sa dala dať do 90°. To je jasné. Ale keď ju dávam naspäť, šróby dám tam kam majú byť a ručne ju posuniem na 88°, závit by sa mal "chytiť", ale nechytí (respektíve chytí, ale akoby nevládal zabrať). Ani s ním nejde otočiť, musím sklon dosť silno tlačiť rukou a počas toho sa snažiť otáčať šróbom až kým sa "nechytí". Potom už nie je problém.
Problém je, že si nepamätám, či to takto bolo od začiatku :D


Tak to jsem nepřesně pochopil. Po nějaké odmlce jsem se dostal k montáži asi a 10x jsem to zkoušel. Většinou to vrácení šroubu jde lehce, ale podařilo se mi také tu matici s vnitřním závitem dostat do polohy, kdy se závitu na šroubu příliš nechce. Je na té matici lehká vůle kolmo k ose šroubu, která umožní jakési vystředění, aby se ten závit chytil. Nejsem tedy strojař, tak se předně omlouvám za mou terminologii, ale snad si budeme rozumět.

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 19236
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #282 od MilAN » 13. 02. 2020, 14:17

Jsem přesvědčen, že konstruktér ani výrobce nepředpokládal, že se poloha hlavy bude stále přestavovat ( to by udělal celé jinak) . Ale udělal tu montáž tak, aby si ji uživatel mohl přizpůsobit způsobu pozorování. Takže vyrábí jednu montáž, a je na uživateli, který režim si zvolí.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 4839
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #283 od vla » 13. 02. 2020, 16:09

Vem si šroub a matku a zkoušej to našroubovat ne sebe. Nejde to v každé poloze, ale musí na sebe sednout začátky závitu, takže to první pootočení, než se závit chytne je třeba dělat bez zátěže, to je podstata tvého problému. Jsou samozřejmě i jiná, ovšem výrobně dražší řešení, dále viz. Milan.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.

vader.s
Příspěvky: 11
Registrován: 04. 08. 2018, 17:31

Re: AZ-EQ6 GoTo

Příspěvek #284 od vader.s » 13. 02. 2020, 18:33

MilAN píše:Jsem přesvědčen, že konstruktér ani výrobce nepředpokládal, že se poloha hlavy bude stále přestavovat ( to by udělal celé jinak) . Ale udělal tu montáž tak, aby si ji uživatel mohl přizpůsobit způsobu pozorování. Takže vyrábí jednu montáž, a je na uživateli, který režim si zvolí.


Souhlas. Proste tak to funguje a je to výrobcem takto navrženo. Řešit to jinak by mělo patrně vliv na cenu. Mě osobně to nijak nevadí a s trochou citu a cviku je to v pohodě.


Zpět na “Montáže a navigace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host