Diky.
Nastavujem ju primarne na polarku a potom este upravim rychlost motora individualne a podla zostavajuceho driftu objektu, uz menim orientaciu plosiny podla tahaku, co som si vyrobil, mam ho prilepeny na teleskope.

- Orientacia_platformy.jpg (511.78 KiB) Zobrazeno 1294 x
Pozorujem z terasy a podla noziciek na platforme, mam na terase zakreslenu pribliznu orientaciu na sever. Je to ale velmi individualne a kazdy objekt si vyzaduje doladit podla aktualnej polohy. Najprv rychlost motora a potom orientaciu plosiny.
Zatial som mal velmi malo casu skusat Poncetku verziu 2. Primarne si myslim, ze medzi oboma plosinami, co som zostrojil nie je az taky velky rozdiel, ale zalezi na aktualnych podmienkach a objekte, a hlavne nech je co najvyssie na oblohe. Myslel som si ze star trailing je chybou, co vznikla pri vyrobe plosiny, ale presvedcil som sa, ze tomu tak nie je, pretoze obe plosiny maju trailing priblizne rovnaky, aj podla pozicie ked natocim teleskop na rozne svetove strany, je trailing tym istym smerom pri oboch plosinach. Skusal som menit vyskovy rozdiel hornej aj dolnej dosky, posuvat pivot plosiny, severne segmenty, vsetko s minimalnymi rozdielmi. Teraz som si prisposobil Poncetku 2 k mojmu teleskopu, cize zmenil som dlzku plosiny o 15 cm, aby sedela s vyskou osi otacania a myslena ciara, veduca od teleskopu, presekla juzny pivot pri 49 stupnovom uhle, kedze sa nachadzam na 49 stupnoch severnej sirky.
Mozno komercne platformy to maju inak, ale nikdy som ich nemal prilezitost vyskusat, sam mam este velmi malo skusenosti. Teleskop mam len od oktobra 2024 a postupne sa ucim.