Sh2-101 - Tulipán

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Uživatelský avatar
Sasa3
Příspěvky: 4372
Registrován: 06. 11. 2007, 15:22
Bydliště: Ricany
Kontaktovat uživatele:

Sh2-101 - Tulipán

Příspěvek #1 od Sasa3 » 15. 08. 2009, 10:11

Včera (14./15.8.2009) jsem se pokoušel mezi mraky zachytit tuto mlhovinu. Bohužel se mi povedlo nasnímat jenom 1.5h použitelných expozic a tak je to na plné rozlišení málo. V polovičním rozlišení (2x2bin, na klik) už je ale docela koukatelný:


N150/750+Paracorr, Atik314L, 88 minut (16x5+1x8 min) přes 7nm Ha filtr. Foceno v Říčanech. Snímek odpovídá přibližně tomu, jak bych mlhovinu zachytil s 80mm refraktorem na 4 hodinové expozici (kdybych tedy měl reduktor 0.9x místo 0.8x). Snímek to není nijak vyjmečný, šoupnul jsem ho ale sem, když už jsem si s ním dal tolik práce (3x jsem v průběhu noci  nastavoval v kompozici - po nastavení montáže jsem zapoměl utáhnout aretační šrouby v azimutu - snímky ujížděly v jižním směru jak divé, no a za zbytek mohly mraky).

Mám pocit, že v noci asi vypadlo chlazení kamery (přívodní kabel na 12V už trochu zlobí a občas vypadne napětí, což se tuhle noci stalo a software, který chlazení automaticky zapíná, byl z toho asi zmatený). Na složeném snímku byly totiž stopy po několika stovkách nových hot pixelů. Naštěstí si s nimi bez problému poradila metoda kappa-sigma (nebo jak se vlastně jmenuje).
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/

Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5496
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

Sh2-101 - Tulipán

Příspěvek #2 od Konihlav » 15. 08. 2009, 14:55

velmi zajimavy snimek a objekt vubec. Jak zjistim jaky to je IC ci NGC? GoTo rucni ovladac u SkyScan to tusim neumi hledat podle Sh... nema nekdo tip? A ja bez GoTo nedam ani ranu (zvlast pokud nemusim ;-)).

jinak by to samozrejme chtelo hodne dat, protoze v tom polovicnim rozliseni (bin 2x2) je to opravdu velmi, ale velmi male :-(

jak casem zjistuji, dat neni nikdy dostatek :-) zvlast v OIII :-) Ha je proti tomu zlaty dul...

Uživatelský avatar
Sasa3
Příspěvky: 4372
Registrován: 06. 11. 2007, 15:22
Bydliště: Ricany
Kontaktovat uživatele:

Sh2-101 - Tulipán

Příspěvek #3 od Sasa3 » 15. 08. 2009, 15:05

IC ani NGC číslo tahle mlhovina nemá. Můžeš ale najet na eta Cygni a odtamaď je to už jen o trochu víc než jedno zorné pole - tak jsem ji hledal já. U kratšího ohniska ji budeš mít v rozném poli rovnou.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14830
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Sh2-101 - Tulipán

Příspěvek #4 od MMys » 15. 08. 2009, 22:36


GoTo rucni ovladac u SkyScan to tusim neumi hledat podle Sh... nema nekdo tip?  

Neumí ten ovladač ale ruční zadání RA a DE ? To by snad umět měl, to je jedna ze základních funkcí. Pak zkušební expozice a vycentrování objektu a nastavení expozice. Osobně si dělám přípravu, kdy si vytisknu mapku s promítnutím rámečku zorného pole zvoleného přístroje a senzoru, zapíšu si i potřebný úhel natočení kamery pro zamýšlenou kompozici. Pak nemusím slabý objekt při dělání kompozice expoznovat přes h-alfu desítky sekund až minuty, ale dám krátké expozice, aby byly vidět nějaké hvězdy, a pak prakticky s několikavteřinovými prodlevami jenom hýbu dalekohledem, až poloha hvězd sedí proti tomu výtisku na papíře.

Takhle lovím já se svojí EQ6 (bez Skyscanu, s mojí vlastní elektronikou) tyhle slabé mlhovinky. Vizuálně je to špatné, jedině doskákat na pole podle mapky a pak tam dát h-alfa filtr (což třeba u Borga znamená vyšroubovat i rovnač/reduktor) a vyměnit okulár za kameru.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18459
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Sh2-101 - Tulipán

Příspěvek #5 od MilAN » 15. 08. 2009, 22:47


GoTo rucni ovladac u SkyScan to tusim neumi hledat podle Sh... nema nekdo tip? A ja bez GoTo nedam ani ranu (zvlast pokud nemusim ;-)).
Každopádně to ale umí ve funkci GoTo najet na vlastní objekt, který je zadán souřadnicemi, nebo jedu přímo ručně se zobrazením souřadnic na požadovanou polohu
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Sasa3
Příspěvky: 4372
Registrován: 06. 11. 2007, 15:22
Bydliště: Ricany
Kontaktovat uživatele:

Sh2-101 - Tulipán

Příspěvek #6 od Sasa3 » 16. 08. 2009, 00:50




Pak nemusím slabý objekt při dělání kompozice expoznovat přes h-alfu desítky sekund až minuty, ale dám krátké expozice, aby byly vidět nějaké hvězdy, a pak prakticky s několikavteřinovými prodlevami jenom hýbu dalekohledem, až poloha hvězd sedí proti tomu výtisku na papíře.

Takhle lovím já se svojí EQ6 (bez Skyscanu, s mojí vlastní elektronikou) tyhle slabé mlhovinky. Vizuálně je to špatné, jedině doskákat na pole podle mapky a pak tam dát h-alfa filtr (což třeba u Borga znamená vyšroubovat i rovnač/reduktor) a vyměnit okulár za kameru.

Tahle mlhovina je docela jasná. S Atikem 314L je pěkně vidět i na třívteřinové expozici přes Ha filt (s binováním 3x3). Jinak postupuji stejně, kompozici si připravím dopředu a orientuji se hlavně podle hvězd.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/

Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5496
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

Sh2-101 - Tulipán

Příspěvek #7 od Konihlav » 16. 08. 2009, 15:28

diky za tipy, ja si vcera hral s rucnim ovladacem a zjistil jsem to (ze lze zadat vlastni objekt a nebo si dat zobrazit pozici a pak prejizdet dokud nebudu v RA a DEC tam kde chci).

Takze abysme to meli komplet, jake jsou RA a DEC souradnice Sh2-101 ci kde je katalogove hledat? Urcite to na netu nekde bude, ptam se jen, jestli nekdo nemate svuj oblibeny web, ktery by se mohl stat i mym oblibenym webem :-)

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18459
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Sh2-101 - Tulipán

Příspěvek #8 od MilAN » 16. 08. 2009, 16:20

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18459
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Sh2-101 - Tulipán

Příspěvek #9 od MilAN » 16. 08. 2009, 18:18

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
Froggy
Příspěvky: 152
Registrován: 12. 05. 2004, 23:41

Sh2-101 - Tulipán

Příspěvek #10 od Froggy » 21. 08. 2009, 03:41

Tak jsem včera ráno zkusil také tuto mlhovinu vyfotit. Chtělo by to ale pořídit větší množství dílčích snímků, protože mlhovina je dost slabá a při zpracování na můj vkus vylezlo moc šumu. Foto v plném rozlišení a bližší informace na klik.


http://astrofotky.cz/~Froggy

ED refraktor SW 80/600, refraktor SW 100/500, CCD Atik ATK-16, CCD Meade DSI Pro, EQ-6 Sky Scan

Uživatelský avatar
Froggy
Příspěvky: 152
Registrován: 12. 05. 2004, 23:41

Sh2-101 - Tulipán

Příspěvek #11 od Froggy » 22. 08. 2009, 14:34

Dnes jsem snímek zpracoval ještě jednou a s výsledkem sem již celkem spokojený  ;) (nové foto v předešlém příspěvku)
http://astrofotky.cz/~Froggy

ED refraktor SW 80/600, refraktor SW 100/500, CCD Atik ATK-16, CCD Meade DSI Pro, EQ-6 Sky Scan

Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3773
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

Sh2-101 - Tulipán

Příspěvek #12 od Vabra » 03. 04. 2011, 08:51

Tak tady mam prvni svetlo z me prave dokoncovane zahradni pozorovatelny:


TT data jako obvykle:
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=./~Vabra/1301813267.jpg

Mam z toho velkou radost, celkem vse zafungovalo jak melo, snad jen pointaci bude treba jeste trochu doladit...
Pavel Vabrousek

Uživatelský avatar
Konihlav
Příspěvky: 5496
Registrován: 24. 01. 2008, 15:21
Kontaktovat uživatele:

Sh2-101 - Tulipán

Příspěvek #13 od Konihlav » 03. 04. 2011, 10:58

Babra: koukam, ze jsme fotili dnes rano stejny objekt - ja tedy jen 1x10min jako pokus ;-) jinak nevim, co jsi s tim delal, je to desne ponicene (jako zmuchlany papir a rozlozeny) - proste komprese JPEG kvalita 3 nebo 4 ???

urcite by to chtelo lepsi podminky (ja mel doma SQM 20.70 a super svetelne delo z Areny Bolevec - svine zkurveny) nebo navstivit LuLu (ted bylo o Ourednikojc :) hvezdarne chvilka v Objektivu...)

Uživatelský avatar
janek950
Příspěvky: 612
Registrován: 30. 12. 2005, 15:38

Sh2-101 - Tulipán

Příspěvek #14 od janek950 » 03. 04. 2011, 12:05


(ted bylo o Ourednikojc hvezdarne chvilka v Objektivu...)  
Asi minuta. Čas začátku 22m 40s.
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N

Uživatelský avatar
Vabra
Příspěvky: 3773
Registrován: 10. 02. 2006, 17:20

Sh2-101 - Tulipán

Příspěvek #15 od Vabra » 03. 04. 2011, 12:54


... jinak nevim, co jsi s tim delal, je to desne ponicene (jako zmuchlany papir a rozlozeny) - proste komprese JPEG kvalita 3 nebo 4 ???

Urcite by to chtelo lepsi podminky (ja mel doma SQM 20.70 a super svetelne delo z Areny Bolevec - svine zkurveny)

Obavam se, ze na o mnoho lepsi podminky nez SQM mezi 19.50-20.00 - jak bylo vcera - v centru Melnika moc casto nedosahnu. JPEG kompresi to urcite neni, spise ranni snahou o extremnejsi loveni ve snimku... On ten Tulipan totiz moc jasny neni, a navic byl nad mezi 2 a 3 jeste docela nizko nad obzorem.

Ale jak jsem psal vyse, je to prvni svetlo a ja jsem s nim po celodenni drine s pilkou a vrtackou celkem spokojeny. Treba az se trochu prospim, bude jeste cas si s tim jeste trochu vice pohrat (tohle byla jen rychla DSS sloznina 16ti light a 10 darku, bez flatu a BIASu).

PS: i ten SW Maksutov-Newton 190/1000mm na muj vkus kresli docela obstojne v celem poli APS snimace (i bez Ha filtru ;) ).
Pavel Vabrousek


Zpět na “Snímky”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 hostů