Je to více jak 10 let, co sem dal svůj příspěvek Honza. Já v tu dobu neměl na to žaludek a chuť s něčím takovým se trápit. Jednak jsem na to neměl potřebné HW vybavení a postrádal jsem zkušenosti. V nejlepším případě jsem se zmohl na 1x2 pole a byl to boj. Přesto jsem se k něčemu podobnému (znatelně menším poměru) při návratu k astrofotografii dokopal a během čtyř fotografických noci v průběhu září a října jsem nasnímal potřebná data a vrhl se na složení. Celkem se jedná o složeninu 2x3 pole. Jednotlivá pole jsou složená z 24 dvou minutových subexpozic, která byla snímána DSLR Canon EOS 6Dmod s objektivem Samyang 135mm/F2@F2, ISO800 na cestovní montáži SkyWatcher SA bohužel bez guidingu. Vzhledem k nepointaci byl ve většině případů odpad až 60%. Našla se i světla chvilka, kdy do hodiny jsem měl na 1 pole data nasnímaná, ale to bylo jen jednou. Konkrétně pole které tvoří horní pravý roh jsem fotil na 3x. Poprvé bylo značně poznamenáno SZ a podruhé jsem měl všechny expozice do 3/4 překryté slabou vrstvou cyrrů, které vlivem rozptýleného světla do snímku zanesly opět SZ. Všechna data do výsledného 16bit tifu byla zpracována v Astro Pixel Processor (kalibrace pomocí BPM, MF a MB, registrace, normalizace, integrace). U každého pole zvlášť byl vytvořen model SZ. Výsledné snímky byly poté složeny, vytvořen opět model SZ/gradientů, kalibrace pozadí, kalibrace hvězd a DDP. Snímek byl poté upraven za pomoci křivek a úrovní přes masky, zvýšená saturace a ostrost a zmenšení na 50% původní velikosti (100% cca 9500px x 9500px).
Níže je snímek v rozlišení okolo 30%.
Ještě přikládám 50% rozlišení na astrobinu:
https://www.astrobin.com/full/hfxzlg/0/?real=&mod=
MartinV