Příspěvek #139 od majklus » 21. 11. 2019, 08:15
MilAN píše:... že to jde třeba upravit SW nějakým sofistikovaným zásahem a udělat to "líbivějším", mě nijak neoslovuje. Dělám jiné snímky, než výstavní krásné umělé / umělecké obrázky.

Mě baví jiná astronomie.
Přiznám se, že mě to taky táhne tímto směrem. Jednak přiznávám, že ty kouzla moc neumím, takže znouze ctnost. Jednak mi to ale připadá tokový realističtější. Vyrůstal jsem na knížkách s mono fotkami povětšinou z poloviny 20. století a tohle mi je tak nějek připomíná. Možná proto se mi za prase nedaří složit koukatelný bicolor, tam se už asi s hvězdami pracovat musí, jinak to vypadá divně.
Asi se vyvíjím nějak "obráceně" - od touhy dělat ty krásné barevné plakátovky k mono úzkopásmu. Focení je prokleté tím, že když to všechno super funguje, tak u toho v podstatě není co dělat a je to i nuda. Když je to naopak, tak se člověk zabaví, ale zase ten výsledek stojí za prd. Touto katarzí jsem si prošel relativně nedávno a proto mě to poslední dobou vůbec místo focení táhne s rourou čumákovat do polí....
ES ED127/952, TS72/432 APO, N100/1029 na koukání; RC203/1624, N203/1000, N150/600 na focení; Canon 1000Dm, ASI174MM Cool