Příspěvek #232 od MMys » 26. 09. 2019, 21:15
Ten obrazec ve FF a obraze není první případ, už mi to referoval i jiný majitel zrcadlovky 6D. Prostě to tak je. V tom FF je to přítomné, a Psion to pouze zvýraznil, tím že udělal v PI funkci ABE, čímž odstranil ten plynulý přechod vinětace, a zůstaly tam pozue ostřejší přechodu. Typ filtru v DSLR zdá se nehraje roli, dělá to s IR blok filtrem i bez něj. Objeví se to, pokud je pozadí jasné a FF nesedí dokonale (což nesedí vždy, pokud je dělaný pomocí flatboxu). Jediné, co to dokáže eliminovat, je přesný FF z oblohy. Pomocí ABE/DBE v PI to prakticky zlikvidovat nelze, protože ten obrazec má poměrně ostré přechody jasu.
Podle mě to vzniká šikmými paprsky, rozptýlenými v tubusu a v korektoru (jejichž stěny nejsou úplně matné). A jelikož tyto paprsky mají jinou geometrii, tak se nedostanou tolik za hranu šachty jako normální svazek z oblohy, a udělá to takovýto příspěvek jasu jen uvnitř šachty, a stín mimo ni (je to vlastně normální vinětace, ale její kombinace pro přímé i rozptýlené světlo). V tom okamžiku ale už záleží, co je při focení lightu a FF pomocí Newtona i v okolí tubusu, a jak dobře matný je tubus. Pokud je totiž stěna naproti výtahu nasvícená, rozptyl z ní, prošlý korektorem, se přičítá k FF, a ten pak nesedí. Pokud jsou světelné podmínky v noci a při focení FF v okolí dalkohledu různé, je to problém. Ostatně, stačí se podívat přibližně z místa senzoru foťáku (když je sundaný) okem do korektoru, a hed bude vidět, co kolem sekundárního zrcátka je ze stěny tubusu vidět.
U jiného nešťastníka s 2" Paracorrem na fullfarme 6D (zoufalý pokus, v rohu senzoru je signálu téměř čistá 0) je ten jev podstatně výraznější.
A podle mě to dělá i nemodifikovaný foťák, bude se to zkoušet, ale s modifikací to asi nemá souvislost, je to ryze geometrická záležitost.
S fotoobjektivy to nenastává, ty nevinětují o hranu šachty, protože výstupní čočka fotoobjektivu je menší než kratší rozměr šachty, a paprsky z ní vycházejí "za roh" - prostě osa kužele svazku je odkloněná od optické osy ven. K vinětaci dochází pouze v optice objektivu a je kruhově symetrická.
http://foto.astronomy.cz,
http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200