Včera jsem se po skoro půlroční pauze vykopal konečně ven
Než dofotím data alespoň na bicolor, uplyne další půlrok, takže zatím alespoň ty 4 hodiny Ha.
Zpětně mě trochu mrzí, že jsem nezvolil kompozici trochu do šikma a nezkontroloval si po půlnoci ostření, ale co už...
Tak včera večer jsem se vrátil k tomuto objektu. Zrovna jsem měl možnost vyzkoušet i vylepšenou sestavu o filtr kolo a H-Alfa filtr. No není to zdaleka taková nádhera jakou tady vidívám, ale na to, že to je pouze live stacking 4x300s to asi nebyl úplně marný pokus..
Přílohy
IC 1396_Elephant trunk_N200_4x300s_Ha_corrector_guiding.jpg (409.83 KiB) Zobrazeno 3593 x
Newton 200/600, NEXUS kk, ASKAR FRA 300, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF, SW EQ6-R Pro, ASI 2600mm, ASI 290mm, ZWO EFW, 36mm filtry Astronomik R/G/B,CLS CCD,Ha,OIII,SII 6nm https://www.astrobin.com/users/Daveone/
To je hodně povedené, jen škoda, že tam není víc toho chobotu, ale předpokládám, že jsi na té montáži používal precise goto a to to natočí vždycky takhle.
Explore Scientific AP 102/714 ED APO Triplet + Lightwave 0.8x rovnač, Celestron 127/1500, Malokuk 60/240, Canon 100D, Canon 6D, ZWO ASI1600MM-Pro, ZWO ASI120MM-mini, Celestron Nexstar SLT, iOptron CEM60, Skywatcher Star Adventurer Mini Astrofotky
Zdravím pánové, tak jsem včera celkově 2 hodiny znovu útočil na tento objekt Je to 1hod Ha(12x300sec) + 1hod OIII(12x300sec) + darky. Zatím jsem v Pixi vyplodil tyto verze ať si každý vybere tu pro něj nejschůdnější Žádný zázrak to samozřejmě není, ale myslím, že je tam určitý pokrok.
Přílohy
IC 1396_Elephant trunk_bicolor_3.jpg (1.02 MiB) Zobrazeno 3344 x
IC 1396_Elephant trunk_bicolor_5.jpg (908.05 KiB) Zobrazeno 3344 x
IC 1396_Elephant trunk_bicolor_2.jpg (941.8 KiB) Zobrazeno 3344 x
Newton 200/600, NEXUS kk, ASKAR FRA 300, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF, SW EQ6-R Pro, ASI 2600mm, ASI 290mm, ZWO EFW, 36mm filtry Astronomik R/G/B,CLS CCD,Ha,OIII,SII 6nm https://www.astrobin.com/users/Daveone/
Podělím se s fotkou svýho chobotu .. ehm .. Nejsem si úplně jistej, zda jsem z toho vytáhnul maximum, ale více zatím neumím. Celkem 15h40min na IDAS LPS-D1 filtr + 17h40min na 12nm H-alfy (dohromady 33h) modifikovanou zrcadlovkou Canon 700D. Je jasné, že z chlazené mono kamery by za stejný čas vylezlo mnohem více.
Je pravda, že by mi bylo líto obětovat tolik hodin expozice. Je to sice s minimem šumu, ale za 2 hodiny po trochu razantnějším zpracování to tam musí být také všechno. Po tolika hodinách toho musí jít vytáhnout určitě ještě trochu víc, ale i tak bych tolik hodin s DSLR na to neobětoval.Ten zisk z tolikanásobné expoziční doby je celkem minimální a naráží se na limity kamery
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Docela by mi zajímalo kolik tam toho tedy je když už jsem promarnil tolik hodin Kdyby někdo měl chuť založil jsem v patřičném tématu příspěvek s odkazy na TIF soubory.
DSLR: ZWO ASI294MM Pro / Nikon Z6ii Dalekohled: TS-Optics 8" ONTC809 200/900mm f/4.5 Pointace: ZWO OAG + ZWO ASI120MM Mini Montáž: EQ-6 SkyScan / Star Adventurer Astrofotky.cz
MilAN píše:Je pravda, že by mi bylo líto obětovat tolik hodin expozice. Je to sice s minimem šumu, ale za 2 hodiny po trochu razantnějším zpracování to tam musí být také všechno. Po tolika hodinách toho musí jít vytáhnout určitě ještě trochu víc, ale i tak bych tolik hodin s DSLR na to neobětoval.Ten zisk z tolikanásobné expoziční doby je celkem minimální a naráží se na limity kamery
Ono se opravdu naraží na limity kamery, ten zisk Halfa u DSLR je zoufalý a za 2 hodiny tam bude s razantnějším zpracování mraky šumu. Tento objekt bych v takovém malém poli v RGB asi vůbec nefotil s DSLR (nevyniknou barvy hvězd a okolí), několikrát jsem to fotil a na displeji fotáku nebylo skoro nic moc vidět ani po 6 minutové expozici. Tenhle objekt bych spíše prezentoval černobílý, je vidět že tam je šum i po té obří 17 hod Halfa expozici.
Snímek obrazovky 2019-09-29 v 13.47.jpeg (849.92 KiB) Zobrazeno 3096 x
[/url]
Snímek obrazovky 2019-09-29 v 14.12.jpeg (1.31 MiB) Zobrazeno 3096 x
Jo, ten roh se mi také nelíbí, ale s2mm imbusem to není legrace kolimovat, protože i sebemenší pohyb rozhodí zase jiný roh a nějaká 1/10 otočky už je moc. A také zatím nevím, co z toho dělá zrcadlo, co tubus a co kolimace . Rozdíl oproti středu je cca 5 um, to je problém i na mikrometru
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz