psmolly napsal: To Psion:
Neber to zle, nejsem astrofotograf, ale není škoda toho přeexponovaného jádra galaxie?Fotka je pěkná jen ten bílý flek místo centrální části. Je to příliš dlouhou délkou expozice?
psmolly napsal: Krásně jsou vidět oblaka temného plynu. Jádro už není přeexponované. Moc pěkná fotka.U různých fotografií galaxií jsou patrné třeba hvězdokupy atp. V M31 si nevzpomínám, že bych něco takového viděl. Čím to je?
Galaxie má trochu odlišné rozměry od mlhovin, takže to temné není zcela určitě plyn, ale mezera mezi rameny galaxie, tvořenými hvězdami. Jinak M31 je poměrně bohatá na viditelné kulové hvězdokupy - určitě nejbohatší z toho pohledu, co můžeme amatérsky pozorovat.
psmolly napsal: Krásně jsou vidět oblaka temného plynu. Jádro už není přeexponované. Moc pěkná fotka.U různých fotografií galaxií jsou patrné třeba hvězdokupy atp. V M31 si nevzpomínám, že bych něco takového viděl. Čím to je?
MP napsal: Tak se tedy take pridam. Toto je vedlejsi produkt testu WO Megrez 80II ED, slozenych 20x30sec. pri ISO 3200 Canonem EOS 20D ( tedy podexponovane a zasumene, ale snad to prezijete) :
No Milane, já jsem o M31 zatím četl jen "oblaka temného plynu zžakrývají..." a tak podobně. Myslel jsem, že je to třeba stejného původu jako temná čára v galaxii Sombrero.
MilAN napsal:
Galaxie má trochu odlišné rozměry od mlhovin, takže to temné není zcela určitě plyn, ale mezera mezi rameny galaxie, tvořenými hvězdami. Jinak M31 je poměrně bohatá na viditelné kulové hvězdokupy - určitě nejbohatší z toho pohledu, co můžeme amatérsky pozorovat.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti