Galaxie M83 Southern Whirpool
Po delší době zakládám nové vlákno pro premiérový objekt.
Jedním z plánovaných objektů letošní Španělské výpravy byla galaxie M83. Určitě by snesla i delší ohnisko, ale mne potěšila i takto na půl metru.
Jedním z plánovaných objektů letošní Španělské výpravy byla galaxie M83. Určitě by snesla i delší ohnisko, ale mne potěšila i takto na půl metru.
Pavel Vabrousek
No zcela evidetne to je nakej velkej dalekohled s ohniskem 4.5m.
newton 30 cm, eq6
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Re: Galaxie M83 Southern Whirpool
Počas upratovania archívu som narazil na túto krásku z juhu. Ide o 15 minút cez L filter 70cm newtonom nachádzajúcim sa v Austrálii, ovládaným na diaľku. Bol to len taký test, takže kvalita skôr náhľadová, na spetrenie
. Na klik astrofotky.

- honza6
- Kontaktovat uživatele:
Honzo čítal som tvoj blog a poviem ti teda, že si viem živo predstaviť, čo si to ty pri tom fotení M83 prežíval.
Škoda toho guideru a to že si mohol robiť len tie 30 s. expozície. Píšem to preto, lebo už na budúci týždeň sa chystám tú krásku tiež vyfotiť na La Palme.
Dobre že som videl tvoj a Vabrov pokus s 500, rsp. 740 mm ohniskom a ja radšej použijem na tento účel C11 aj napriek nepriaznivému F
Tvoja M83 je takto zmenšená fajn, ale tie krátke expozície je poznať hlavne potom pri dolovaní a naháňaní detailov pri spracovaní.
Škoda toho guideru a to že si mohol robiť len tie 30 s. expozície. Píšem to preto, lebo už na budúci týždeň sa chystám tú krásku tiež vyfotiť na La Palme.
Dobre že som videl tvoj a Vabrov pokus s 500, rsp. 740 mm ohniskom a ja radšej použijem na tento účel C11 aj napriek nepriaznivému F
Tvoja M83 je takto zmenšená fajn, ale tie krátke expozície je poznať hlavne potom pri dolovaní a naháňaní detailov pri spracovaní.
- honza6
- Kontaktovat uživatele:
Pánové díky. Novo: jo přesně tak, a budu držet palce ať se daří.. H.
NN Newton 192/800, Atik One 6 http://www.astrodvorek.cz
Podmienky ako som už písal neboli žiadne víťazstvo , ale nedalo sa nenafotiť túto galaxiu a rozšíriť tak galériu jej obrázkov.
C11 bol obsadený, ale aj tak pri tom seeingu by mi bol na dve veci....

C11 bol obsadený, ale aj tak pri tom seeingu by mi bol na dve veci....
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Je tam krásně vidět maska, kteoru si upravoval jen galaxii a hodně blízké okolí. To by asi nemělo být vidět... 
Lectorem iustus...
A vidíš stane sa
. Nie som doma, takže to poriadne nevidím o čom hovoríš, ale nastať to mohlo tým, že sa mi práve už nechcelo robiť žiadnu masku a tak som len v PS urobil lasom slučku okolo najbližších partii okolo galaxie aby som odsaturoval nepríjemný farebný gradient a asi som nedal dostatočne velký prechod.
Priznávam, že tentokrát bolo nutných viac zásahov zo "skladu náradia" a nechal som sa trocha uniesť. Dáta totižto neboli bohvie čo. A keď z 5" chcete urobiť 16", tak to proste potom bolí návštevníkov oči.

Priznávam, že tentokrát bolo nutných viac zásahov zo "skladu náradia" a nechal som sa trocha uniesť. Dáta totižto neboli bohvie čo. A keď z 5" chcete urobiť 16", tak to proste potom bolí návštevníkov oči.
Aaaa už viem o čom hovoríš. Ty si nevidel asi L kanál. To nie je prechod medzi galaxiou a okolím, ale halo okolo galaxie. Trocha som ho odfarbil od far. bordelu ,ale je to stále len halo. Keď sa vrátim zajtra domov vystavím L ko aby to bolo pekne vidieť.