M45
M45
Trocha inspiracie z dnesneho APOD:
>FunTomas: ta prva bola zelena, ta druha je cervena, v maili mas moju verziu...
>FunTomas: ta prva bola zelena, ta druha je cervena, v maili mas moju verziu...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
M45
FunTomas: vis proc ten snimek nestoji za mnoho? protoze rozliseni 800px nikoho nenadchne - tim zabijes veskery detaily, ktery tam kdy byly. Ani 1024px, ale 1200px uz je koukatelne. Pokud by Te trapila kresba ci nejaky roh, tak je lepsi to cropnout, ale zachovat detail, tj. co nejvetsi mlhovinu... (muj koni nazor).
jinak ten snimek od LKamarada je jen takovy pokus to nemuzes srovnavat s "nejakym" APM/TMB ci co to je 130mm. Lada fotil 200mm a predevsim FF (36mm) DSLR a ne pidi cipem KAF-8300 ;D coz je normalni, hezka 2Mpix kamera.
Ale nejde proste srovnat ta velikost objektivu a ohniskova vzdalenost...
nemluvim o tom zpracovani, coz vim moc dobre, jak je obtizne (ale fandim Ti Tomasi, neboj).
GaP: hele nekecam, ale na prvni pohled se mi Tvuj snimek libi mnohem vice. Pak me sice zaujaly ujete hvezdy vlevo a jeste ty debilni DSLR pruhy (stacilo by aplikovat dithering a lepsi dark ;D lepsi se hezky rekne vim, je to nerealne). Jinak se na to diva hezky a detaily tam mas!
FunTomas: a mas stejne filtry jako MMys? asi jo, nejake ty Astronomiky. Teoreticky by to pomohlo (pouzit stejne/podobne koeficienty), ale prakticky zalezi, kde se objekt na obloze nachazi. Ta modra mrcha je na refrakci desne citliva (kdyz mas objekt 40stupnu nad obzorem, uz je to skoro OK).
jinak ten snimek od LKamarada je jen takovy pokus to nemuzes srovnavat s "nejakym" APM/TMB ci co to je 130mm. Lada fotil 200mm a predevsim FF (36mm) DSLR a ne pidi cipem KAF-8300 ;D coz je normalni, hezka 2Mpix kamera.
Ale nejde proste srovnat ta velikost objektivu a ohniskova vzdalenost...
nemluvim o tom zpracovani, coz vim moc dobre, jak je obtizne (ale fandim Ti Tomasi, neboj).
GaP: hele nekecam, ale na prvni pohled se mi Tvuj snimek libi mnohem vice. Pak me sice zaujaly ujete hvezdy vlevo a jeste ty debilni DSLR pruhy (stacilo by aplikovat dithering a lepsi dark ;D lepsi se hezky rekne vim, je to nerealne). Jinak se na to diva hezky a detaily tam mas!
FunTomas: a mas stejne filtry jako MMys? asi jo, nejake ty Astronomiky. Teoreticky by to pomohlo (pouzit stejne/podobne koeficienty), ale prakticky zalezi, kde se objekt na obloze nachazi. Ta modra mrcha je na refrakci desne citliva (kdyz mas objekt 40stupnu nad obzorem, uz je to skoro OK).
M45
Konihlav: Tu ide o farebný efekt toho obrázku. na to bohato stačí aj tých 800px. Kresbu neriešim. Tá je v tomto prípade z môjho pohľadu výborná. Určite by sa tu však našiel hnidopich, ktorý by aj tam našiel slabé miesta, ale opakujem. Ide o farbu.
Ceres: tohto autora poznám. Fotky sú prekrásne a svojim spracovaním ukazuje, čo všetko sa nachádza tam, kde na tunajších obrázkoch majú autori len čierne pozadie. Aj preto si myslím, že tá červená (či jej hnedastá verzia) tam môže byť a nebránil by som sa jej. Na obrázky tohto štýlu však bude treba zájsť do tmavšej lokality ako je Bratislavské okolie. Ak mi to rodinná situácia dovolí, v zime by som to rád skúsil. Postačí víkend jasnej bezmesačnej oblohy niekde na horách. Díky za e-mail.
Ceres: tohto autora poznám. Fotky sú prekrásne a svojim spracovaním ukazuje, čo všetko sa nachádza tam, kde na tunajších obrázkoch majú autori len čierne pozadie. Aj preto si myslím, že tá červená (či jej hnedastá verzia) tam môže byť a nebránil by som sa jej. Na obrázky tohto štýlu však bude treba zájsť do tmavšej lokality ako je Bratislavské okolie. Ak mi to rodinná situácia dovolí, v zime by som to rád skúsil. Postačí víkend jasnej bezmesačnej oblohy niekde na horách. Díky za e-mail.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
M45
Lada fotil 200mm a predevsim FF (36mm) DSLR a ne pidi cipem KAF-8300 ;D coz je normalni, hezka 2Mpix kamera.
Ze stejné logiky vychází, že FF je bídná, 5MPix zrcadlovka
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
M45
...GaP: hele nekecam, ale na prvni pohled se mi Tvuj snimek libi mnohem vice...Toto je pekná ukážka ako asi záleží na nastavení monitora. O čo to ja vidím menej červené, o to to zase vidí GaP/Konihlav viac červené. Sondu na nastavenie nemám a základnú kalibráciu som si spravil podľa raz zverejneného postupu. Budem sa teda držať nastavenia svojho monitora. Ostatné fotky (napríklad MMysove, ktoré sú tu bežne označované ako výborné, prípadne Bíbove, alebo aj tá posledná ukážka z APOD) na ňom vyzerajú bezproblémovo. Na hore citovanej fotke mipráve tá červená ale chýba. Vpravo v tom chumáči by jej malo byť troška viac (podľa môjho subjektívneho názoru).
M45
FunTomas: ad farba - ja tam vidim trosku gradientu... to je ale obecny problem podminek, protoze ja mam gradienty i na Sumave (Sumava neni zas tak super misto, lec pochopitelne lepsi nez okraj mesta). S tim proste nelze nic delat, nez bojovat v post processingu s gradienty a timpadem se ze snimku hure lovi...
ad monitory - to je des, ja mam asi 4 typy na ktere koukam a pokazde to vypada uplne jinak :-/
ad monitory - to je des, ja mam asi 4 typy na ktere koukam a pokazde to vypada uplne jinak :-/
M45
FunTomas: Neodolal jsem a zkusil jsem si tvoje data zpracovat. Dekuji za jejich poskytnuti, bylo to pro me poucne jednou si pohrat s daty z chlazene kamery. Prikladam i vysledek, snad moje amaterske upravy nikoho neurazi 
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
M45
No nevím, proč by měly být hvězdy oranžové, ale hlavně mlhoviny se ztrácí - a to určitě bylo foceno kvůli nim.
.........
Barevné hvězdy se staly zde na AF strašnou módou a pokud náhodou na snímku nejsou, ozve se tu hned strašná kritika. Ale opravdu mají být ty hvězdy z nějakého důvodu barevné?
.........
Barevné hvězdy se staly zde na AF strašnou módou a pokud náhodou na snímku nejsou, ozve se tu hned strašná kritika. Ale opravdu mají být ty hvězdy z nějakého důvodu barevné?
lepší rada žádná než špatná
M45
...Ale opravdu mají být ty hvězdy z nějakého důvodu barevné?
MilAN-e, ved vies, ze co nie je farebne, to sa nerata Oranzove Plejady su predsa zaujimavejsie, ako tie modre, i ked su to mladi obri ;D
Ale, aby sme tu o tych farbach zbytocne netocili, uvediem dva extremy od naozaj renomovanych autorov
Tony Hallas:
Robert Gendler:
=APOD 9.1.2006
A k tomu ten dnesny APOD...
A teraz nech niekto povie, co je to prave. A ak to povie, akym pravom
MilAN-e, ved vies, ze co nie je farebne, to sa nerata Oranzove Plejady su predsa zaujimavejsie, ako tie modre, i ked su to mladi obri ;D
Ale, aby sme tu o tych farbach zbytocne netocili, uvediem dva extremy od naozaj renomovanych autorov
Tony Hallas:
Robert Gendler:
=APOD 9.1.2006
A k tomu ten dnesny APOD...
A teraz nech niekto povie, co je to prave. A ak to povie, akym pravom
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
M45
Tomáši,
nebyla by ta data v plném rozlišení, pouze zkalibrované a seskládané ? Tady jsou nějaké divné artefakty na hranách hvězd, zřejmě jako důsledek nějaké divné interpolace při registraci.
Jinak u Plejád je většina hvězd prakticky bílých, oranžových je tam jen pár.
Ty gradienty v obraze jsou docela výrazné, v jakých podmínkách je to focené ?
Jinak ke srovnání se snímkem L. Kamarada - pokud se na něj podíváš pořádně, uvidíš, že tam toho šumu je dost, pouze je maskovaný tím, že koukáš na zmenšeninu. Jinak je to úměrné celkové době. A pak, Láďa fotil na celkem tmavém místě v Orlických horách.
Podle mě musíš mít ze své kamery pěkný výstup v plném rozlišení. Pokud k TMB-čku nemáte rovanč, budou trošku oválné rohy, za to se nestyď. Ale je lepší to zpracovat v plném rozlišení, a teprve pak to zmenšit.
A co se šumu týká - pokud není místo opravdu tmavé, dominuje ve snímku fotonový šum, nikoli ten šum kamery. Na bídném místě tě špičková kamera nezachrání
nebyla by ta data v plném rozlišení, pouze zkalibrované a seskládané ? Tady jsou nějaké divné artefakty na hranách hvězd, zřejmě jako důsledek nějaké divné interpolace při registraci.
Jinak u Plejád je většina hvězd prakticky bílých, oranžových je tam jen pár.
Ty gradienty v obraze jsou docela výrazné, v jakých podmínkách je to focené ?
Jinak ke srovnání se snímkem L. Kamarada - pokud se na něj podíváš pořádně, uvidíš, že tam toho šumu je dost, pouze je maskovaný tím, že koukáš na zmenšeninu. Jinak je to úměrné celkové době. A pak, Láďa fotil na celkem tmavém místě v Orlických horách.
Podle mě musíš mít ze své kamery pěkný výstup v plném rozlišení. Pokud k TMB-čku nemáte rovanč, budou trošku oválné rohy, za to se nestyď. Ale je lepší to zpracovat v plném rozlišení, a teprve pak to zmenšit.
A co se šumu týká - pokud není místo opravdu tmavé, dominuje ve snímku fotonový šum, nikoli ten šum kamery. Na bídném místě tě špičková kamera nezachrání
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
M45
Môžem dať večer full dáta. Ale už som písal, že to je tou oblohou a používateľom. Už si mi to pred časom vysvetľoval. Jasné, že ak niekto môže fotiť v tmavej lokalite, tak sa to nedá porovnávať s fotkami z okraja Bratislavy. A ak sa to dá porovnávať, tak potom tá technika pracujúca pri meste predsa len prináša nejaký efekt.
M45
No dobre, dal som si prestávku na čaj. Plné rozlíšenie na adrese:
http://www.uloz.to/6602381/m45-rgb-reg-zip
Martin, prezraď tie koeficienty, nech to skúsim farebne skalibrovať aspoň naslepo.
http://www.uloz.to/6602381/m45-rgb-reg-zip
Martin, prezraď tie koeficienty, nech to skúsim farebne skalibrovať aspoň naslepo.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
M45
Dík, kouknu na to.
Jinak, ty jsi s těmi (menšími) snímky dělal už nějaké úpravy v intenzitě ? Já že mi z těch malých snímky vyšly koeficienty R=1, G=0.39, B=0.53, což je krajně podezřelé. Obvykle vychází u této kamery Při R položeno jedné G a B vždy větší než 1.
Zkusím to znova s těmi novými daty.
Jinak, ty jsi s těmi (menšími) snímky dělal už nějaké úpravy v intenzitě ? Já že mi z těch malých snímky vyšly koeficienty R=1, G=0.39, B=0.53, což je krajně podezřelé. Obvykle vychází u této kamery Při R položeno jedné G a B vždy větší než 1.
Zkusím to znova s těmi novými daty.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
M45
MMys: tak to jsem zvedav, s cim prijdes. Ja nebudu mit dnes sanci se na to sam podivat, skoda...
jo a taky me bude zajimat, zda nejak s Milosem otestujete ten zvlastni Baader UV/IR cut, co cutuje UV od 400nm +...
jo a taky me bude zajimat, zda nejak s Milosem otestujete ten zvlastni Baader UV/IR cut, co cutuje UV od 400nm +...
M45
Nič som Martin nerobil. Obyčajná kalibrácia pomocou AA (DF a FF) a následná registrácia jednotlivých kanálov pomocou SIMS najnovšej verzie a uloženie výsledku ako mediánu. Tri kanály som potom otvoril v Registare, zregistroval a registrované obrázky znovu uložil. Ak používaš nejalý iný postup, daj vedieť, nech sa niečo naučím. Hlavne ma zaujíma ako tvoríš výslednú trichromiu. Ja som to nechal v Registare spojiť do hotového obr., ktorý bol ale totálne zelený. Ak som dal rovnakú operáciu urobiť v SIMS, tak bol obrázok nezregistrovaný a nijako ani zregistrovať nešiel. V AA mi to nešlo vôbec, pretože vzhľadom na rôzne posuny a rotácie jednotlivých kanálov vyšli obrázky rôzne veľké a AA mi povedal, že musia mať na trichromiu rovnaký rozmer. Tak som vychádzal z toho obr. vyskladaného z Registaru a aj preto tam bolo toľko zeleného ... Budem rád, ak sa od niekoho dozviem ako sa tie "trikolóry" robia.