Foto M51

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
Rob_B

Foto M51

Příspěvek od Rob_B »

Fra: No ano, najskor bude chyba u teba, ja tu fotku vidim Pamatam sa, ze casom mi Mozilla vobec nezobrazovala fotky na tomto fore, tak skus update.. Ja pouzivam operu a bez problemov.

jirka.praks: Ano, flat field sa tiez nauc Kvoli odstraneniu vignetacie (nerovnomerne osvetlenie zorneho pola a tym padom stmavene rohy...) a takisto na zbavenie sa tych flakov po bordeli co sa usadza na cipe fotoaparatu. Vsimni si tie tmave fleky co tam su na fotke. Ak to nie je sposobene nejakym neduhom pocas spracovavania, tak by som povedal, ze to je pravdepodobne nejaky prach a spina na cipe.
Ale samozrejme vsetko pekne poporiadku Najskor zacni s dark frame a ked zistis dostatok dalsich informacii o tom ako na to a preco je potrebny, nastuduj aj flat field.
A este aby som nezabudol...bolo by potrebne spomenut aj bias snimok (alebo casto uvadzany ako offset frame)...ten sa robi pri uplne najkratsej expozicii a sluzi na odstranenie vycitavacieho "sumu" (nespravne sa temnemu prudu aj offsetu casto hovori sum...). Ale nebudem ta tu zavalovat radsej tolkymi informaciami tak zhurta ;D
Myslim ze k tomu dojdes postupne...

Tak krasneho Silvestra!
Robo
http://astrofotografia.sk/
SW Newton 203/1000, SW ED 80, refr. 102/500, tr. 10x50, EQ-6 Syntrek, EQ-5M, Canon EOS 350D mod., Philips SPC900NC, QHY-5, Olympus C-760 UZ, clip CLS, okuláre 25, 10 (SW Plossl) a 5, 9mm (SW Planetary Pl.)
BiF
Věk: 54
Kontaktovat uživatele:

Foto M51

Příspěvek od BiF »

Rob_B napsal: Fra: No ano, najskor bude chyba u teba, ja tu fotku vidim  :) Pamatam sa, ze casom mi Mozilla vobec nezobrazovala fotky na tomto fore, tak skus update..
Firefoxe mám aktuálního, dnes se mi sám updatoval...
IE 6.0 mi tu fotku taky neukáže, problém je ale určitě v těch mezerách, když je dám pryč, tak fotku vidím.
Franta
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
jirka.P
Věk: 53

Foto M51

Příspěvek od jirka.P »

mezera je odstraněna
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Foto M51

Příspěvek od Roman (Rick) »

Zaujímavé, v mozile snímok stále nevidím, ale v opere je to ok.
Inak super snímok vhľadom na techniku aj podmienky.
A čo sa týka tých darkov, flatov a pod., tak to nie je nič zložité :). Nájdeš tu o tom dosť a pre začiatok ti na spracovávanie postačí DeepSkyStacker ;).
jirka.P

Foto M51

Příspěvek od jirka.P »

Zajímavé.Mám firefox verze 1.5.0.12 a vše je ok.Možná by to mohlo byt firewalem.No raděj napíšu odkaz http://piccdrop.com/images/1230678136.jpg.
Mám teď do soboty od oblohy útrum,tak je vyrobím a zkusím si s tím ješte pohrát.DSS mám.Jestli dobře chápu tak každý snímek v dss sečtu s dark a flat frame a potom je spojím v registaru a potom upravím pozadí,úrovně,křivky ve photoshopu. Při dalším výjezdu se budu koukat na orion a jednorožce.Jsou ode mě směrem do tmy a je tam toho požehnaně.Dík za pochvalu.Vyždímu z optiky ještě víc,jsem sní spokojen.Jen trochu svářečkou poupravím paral. kolébku a bude jak píšou"skálově pevný":-).
Trochu jsem odbočil od m51,tak to proberem ve vlákně techniky astrofotografie,zpracování snímků.Ahoj Jirka
MilAN
Věk: 77

Foto M51

Příspěvek od MilAN »

jirka.praks napsal: t.DSS mám.Jestli dobře chápu tak každý snímek v dss sečtu s dark a flat frame a potom je spojím v registaru a potom upravím pozadí,úrovně,křivky ve photoshopu.       Zbytečně si to komplikuješ. DSS udělá vše sám, ve PS si tu jen upravíš úrovně a vzhled.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Rob_B

Foto M51

Příspěvek od Rob_B »

Ak pouzijes DSS a ten posklada vsetko bez problemov, Registar ti vobec netreba v tom pripade.
V DSS len pootvaras postupne zhora vlavo: "Open picture files", "Open dark files", "Open flat files"...
Potom uz len to das vsetko zlozit (register alebo stack), vypluje ti to vysledny snimok, ktory potom dalej musis upravovat vo Photoshope napriklad.
SW Newton 203/1000, SW ED 80, refr. 102/500, tr. 10x50, EQ-6 Syntrek, EQ-5M, Canon EOS 350D mod., Philips SPC900NC, QHY-5, Olympus C-760 UZ, clip CLS, okuláre 25, 10 (SW Plossl) a 5, 9mm (SW Planetary Pl.)
jirka.P

Foto M51

Příspěvek od jirka.P »

Borci díky.
Vyfotím,vyzkouším,porovnám podle vašich rad.
Přeji všechno nejlepší do novýho roku.
jirka.P

Foto M51

Příspěvek od jirka.P »

Zdravím astro fórum a především lidi v tomhle vlákně co mi poradili snímek upravit.
dark a flat snímek opravdu pomohl a šum se zredukoval na minimum.Zkusím je aplikovat na mé předešlé snímky.Použil jsem ve photoshopu kromě úrovní i funkci zostření smart sharpen,možná to není úplně fér,ale při tomhle zvětšení se zlepší detaily.Zaostřit v tomhle ohnisku není nejlehčí.Ohnisko 2m,iso 1600,expozice 5,8,11,15 min.

http://piccdrop.com/images/1231171753.jpg
Rob_B

Foto M51

Příspěvek od Rob_B »

Ahoj :)

No vidis, ze sa oplatilo ;)
Aj nieco z toho bordelu zmizlo. aj ked nie vsetko. A ako pozeram, tak oproti povodnej verzii sa tam objavil nejaky bordel navyse (pozrel som si v PS pri inom gamma) :)
Smietka sa na cipe inak stale posuvaju po case... Preto je vhodne robit flatfield co najskor a co najcastejsie po foteni. Hlavne ak casto fotak presuvas na roznu techniku, davas dolu a spat... Ak to budes aplikovat ten isty flatfield na dalsie snimky, ktore boli vyhotovene z vacsim casovym odstupom, uvidis..ale to teraz nevadi, kedze predtym si ziaden flatfield asi nemal Aspon odstranis vignetaciu. (ak mas vsetky zabery fotene tou istou optikou).
Inak mozno pri tomto rozliseni to nevidno, ale to doostrovanie pomocou smart sharpen ti aj zvyrazni sum. Ten tam stale je, nikdy sa ho len tak lahko nezbavis...iba ak toho nafotis fakt vela..povedzme 20-30 zaberov.
Este jedna vec predsa...skusil by som trosku svetlejsie pozadie alebo sa nesnazit velmi stmavovat. Teda neviem ako to vyzera u teba na monitore, ale tie slabe prachove okrajove casti tej malej galaxie vidno potom lepsie. Ale inak ok, ved kazdy ma rad ine pozadie :)
Toto ale nemusi menit Len to co, by si mohol trosku upravit je farebne vyvazenie. Predpokladam, ze si pozadie asi nastavil tak, ze si si do cierneho kapatka nastavil vlastnu ciernu..taku viac do modra, kedze cista obloha bez znecistenia by taka mala byt  8), ale vsimni si, ze trosku aj ta galaxia je prilis modra aj v tych castiach, kde by nemala byt. Zislo by sa to teda mozno farebne vyvazit viac do neutralu.

Ale aj tak naozaj velmi pekne.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Foto M51

Příspěvek od Konihlav »

Jirko mas to dost solidni! takhle velkou galaxii jsem uz dlouho nevidel :D
jirka.P

Foto M51

Příspěvek od jirka.P »

Ahojte
Barvy jsem původně neměnil,ale jak rob_B píše,modré je tam moc,takže jsem jen decentně popotahl vyvážení barev a je to lepší.Líp se ukázaly mlhoviny.Trochu jsem přidal přidal jas-kontrast pro zvýraznění okolí ngc 5195,ale je to na úkor zvýšení šumu.Asi už se stěch 4 snímku víc dostat nedá :-).
Až budu severně od brna,tak jí zkusím znova ať mám víc expozic.Musí být ale dobrý podmínky a dobrá poloha kvůli pointaci.Teď jsem využil pár jasných nocí a zkusil v tomhle ohnisku krabí mlhovinu,ale byla už dost nad obzorem a pointace vždy trochu ujela.Každopádně jsem vyjel kvůli orionu a mlhovina na surových snímcích vypadá nadějně.
To konihlav.Díky,říkám si že když už mám takový ohnisko,tak proč toho nevyužít,když podmínky dají.Zmenšit se dá vždycky:-).
-SF-

Foto M51

Příspěvek od -SF- »

Tady je můj snímek z noci z 28. na 29. 12. 2008. Je to foceno přes Newton 200/1000 na EQ-6 bez pointace. Použil jsem digitální kompakt Canon Ixus 970, expozice 15 sekund na snímek a ISO 1600. Je to složenina 10 snímků s odečteným jasem oblohy a darkframe. Není to sice nic moc, ale jsem spokojený, že je tam vůbec něco vidět.

Newton 200/1000 (2x), 114/900; montáže EQ-6, EQ-5, EQ-3; triedr 10x50; triedr WO 8x42; Astronomik UHC; Celestron SkyScout
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Foto M51

Příspěvek od Psion »

jirka.praks napsal: Teď jsem využil pár jasných nocí a zkusil v tomhle ohnisku krabí mlhovinu,ale byla už dost nad obzorem a pointace vždy trochu ujela.
Částečně se dá špatná pointace opravit deconvulencí, jako příklad uvádím tvé foto M51

SKLP

Foto M51

Příspěvek od SKLP »

to -SF- : to je pěkná foto ... úplně něco jiného, dává takovou zvláštní atmosféru a i když není dokonalá, tak mě se moc líbí!
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Odpovědět