Fotky Měsíce

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Fotky Měsíce

Příspěvek od Roman (Rick) »

Nevedel som, či to dám medzi mesačné detaily, alebo sem. Nakoniec som sa rozhodol hodiť snímok sem. Je to taká mini mozaika z troch snímkov v metrovom ohnisku newtona z dnešného rána. Väčší na klik:

mkcz
Věk: 59

Fotky Měsíce

Příspěvek od mkcz »

To rick01:

Moc pěkné :). Dobrá práce.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

Fotky Měsíce

Příspěvek od Roman (Rick) »

Vďaka, ešte spracovávam mozaiku v 2,5 metrovom ohnisku. Ale to asi až budúci víkend (keď sa vrátim zo zapadákova s tmavou oblohou :))
caribic10

Fotky Měsíce

Příspěvek od caribic10 »

Ahoj. Oživím toho téma. Dnes jsem se odpoledne trochu nudil, tak jsem vytáhnul dalekohled na balkon, že zkusím nafotit nějaká letadla. A když už tam ten Měsíc tak svítil tak jsem se na něho kouknul taky. Obraz plaval jako blázen, ale pokoukání to po dlouhé době bylo hezké. Nakonec mi to nedalo a zkusil jsem ho i nasnímat. Měsíc byl hodně nízko, přecházela přes něho vysoká oblačnost, ale i tak jsem se na nějakou dobu zabavil. Tento snímek vyšel z Registaxu.
Je to celkově špatné to vím, ale když už jsem tu mozaiku celou udělal... :-?

Nasnímáno v ohnisku 130/1000 na spc900nc. Poskládáno v Autosticht ze 13 polí.

Kuba
http://planetaryphoto.cz/ ,  EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
MaG
Kontaktovat uživatele:

Fotky Měsíce

Příspěvek od MaG »

Při přípravě na pozorování se za soumraku objevil Měsíc nad blízkým kopcem. Tady je jedna momentka z toho okamžiku.

http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 043929.jpg
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Vejr

Fotky Měsíce

Příspěvek od Vejr »

Pri mesici v uplnku toho moc jineho k foceni neni, takze volba padla samozrejme na nej. Obraz hrozne plaval, navic byly na obloze celkem oblacnost. Prsto jde o muj zatim nejpovedenejsi zaber...
Foceno v primarnim ohnisku N150/750 na Nikon D90. Slozenina 40 zaberu
Jsem zacatecnik, ale lecim se :-)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Fotky Měsíce

Příspěvek od Konihlav »

Vejr: pekny, jen jedinou drobnost bych k tomu rekl - trosku bych oriznul ty velke cerne okraje, zdaji se mi extremne dlouhe - nejake cerno tam ale byt musi, to samozrejme ano, jen tady se mi zda, ze je ho moc to jsem ale rejpal vid?
MilAN
Věk: 77

Fotky Měsíce

Příspěvek od MilAN »

to : Vejr : proč si kazíš obraz skládáním snímků? Ta kontura nalevo na osvětleném okraji je potom výsledkem těch procesů. Měsíc dává přebytek světla - normální  denní fotky také neskládáš ani na ně neaplikuješ  zbytečnou matematiku
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Vejr

Fotky Měsíce

Příspěvek od Vejr »

Konihlav - naopak, jakekoliv pripominky vitam Protoze vzdy je co vylepsovat a kazdy vidi neco jineho... Takze diky

Milan - No protoze vyleze vic detailu... Preci jen pri foceni na blizko nedochazi k takovym deformacim vlivem chveni vzduchu (a ze tentokrat to bylo dost hrozne). Rekl bych, ze skladani nebyl az takovy problem, ta kontura tam spis vylezla az prilis silnym doostrovanim. Ja se prznam, ze s timhle moc praxe nemam, takze to jeste asi moc dobre neodhadnu... Chybama se clovek uci, diky za pripominku
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Fotky Měsíce

Příspěvek od Konihlav »

Vejr: slozenina 40 zaberu? neni to nejak moc? sice s tim nemam temer zkusenosti, ale pokud bych chtel udelat nejaky pekny, ostry Mesic pres DSLR, tak bych spis z tech 40 vybral 3-5 opravdu nejlepsich a ty se pokusil slozit (byt si tedy ja s Registaxem nerozumim). Cil by byl ostry Mesic v techto barvach. No a pokud bych chtel udelat "barevny" Mesic, tak bych prave sel do techto desitek snimku, jejichz zprumerovanim bych se pokusil snimek "vyhladit" a pak sahnout na saturaci a nejak to "ohulit" treba by to slo tot jen muj teoreticky nazor, jak se to dela v praxi netusim...
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Fotky Měsíce

Příspěvek od Konihlav »

ted me napada, ze mam doma Dobsona 8" a taky DSLR Canon, tak bych mohl zkusit foto v primarnim ohnisku jen nemam asi potrebnou redukci na pripojeni DSLR k 2" vytahu... musim se doma podivat, ale asi fakt nemam... pokud nebude dneska totalni deka, mohl bych to zkusit i z ruky :-)
Vejr

Fotky Měsíce

Příspěvek od Vejr »

Konihlav - ja s tim skladanim moc zkusenosti opravdu nemam, takze to zkousim metodou pokus omyl Navic zrovna Registax mi prijde hrozne neprehledny program, ktery mi ke vsemu celkem casto skonci nejakou chybovou hlaskou (vetsinou nedostatek pameti nebo chyba v adresaci knihovny atp.). Takze jsem vetsinou rad, ze neco vypadne...

Tech 40 snimku bylo puvodne, ale pri skladani byl nejaky limit, aby vzal jen lepsi. Z kolika to nakonec slozil netusim Ale zkusim to, jak rikas - vybrat rucne...

O barevny jsem se take pokousel, ale stale jeste zapasim s vyvazeni bile. Ostatne muzes si to na tomhle zkusit - je cely do cervena Takze jsem zustal u klasickeho barevneho podani... Ja to beru zatim jako skoleni - neco zkusim a pak vidim, kde je potreba zapracovat :-)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Fotky Měsíce

Příspěvek od Konihlav »

no jo, ja tomu taky rozumim "jako koza petrzeli" s Registaxem proste nekamaradim, ale mozna ho nekdy vezmu na milost (az budu mit nejakeho newtona na paralaktice)...
toz at se dari Vejr :-)
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Fotky Měsíce

Příspěvek od Sasa3 »

V noci z 9./10.8. jsem si kromě M27čky zkusil znovu v ohnisku 150mm Newtona Měsíc. Tentokrát už s Paracorrem a na CCD kameru Atik314L. Výsledná mozaika z dvou polí dopadla takhle:

.

Na každé pole mozaiky jsem nabral 32 snímků, které jsem zaregistroval, složil a doostřil v Registaxu v5. Rozdíl oproti poslednímu pokusu bez Paracorru a na DSLR je znát: http://www-hep2.fzu.cz/~kupco/astro/200 ... ic_041.jpg
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Vejr

Fotky Měsíce

Příspěvek od Vejr »

Jo tak ten rozdil je znatelny, moc pekna prace... Pri te prilezitosti se zeptam - ja jsem fotil Mesic take pomoci DSLR a proti tve fotce Atikem je celkem neostry (podobne jako tva fotka ze zrcadlovky). Castecne to je urcite seeingem, ktery byl ten vecer hrozny a castecne mou neschopnosti idealne zaostrit. Ale v co jeste dela takovy rozdil? jenom ten paracorr? Jak by dopadla v tvem pripade zrcadlovka s paracorrem?
Odpovědět