Fotografie IC 5067 a NGC 7000

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
ogami
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ogami »

konihlav: dekuju, fakt si toho vazim nechlubim se hlavne proto, ze mam v planu co nejdrive poridit dalsi expozice pres ha filtr. 6 snimku je malo a teploty v noci uz taky nejsou co pred par mesici. hargb byl muj hlavni cil a jsem za ten snimek neskutecne rad, hlavne kdyz prihlednu k pocasi a poctu noci, kdy jsem mohl fotit a ziskavat zkusenosti. urcite mi napomaha i to kratke ohnisko co mam, odpadne tak spousta problemu.

no a kdyz uz si to tady nakousnul, tak se teda pochlubim :D

jinak jsem samozdrejme otevren jakekoli kritice, takze pokud se vam neco na snimku nelibi, klidne mi to napiste :)
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
psmolly

Příspěvek od psmolly »

Mě se to líbí moc. Super výsledek ... pro mě :)
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
Prazan
Věk: 50

Příspěvek od Prazan »

Já Ondřejovi děsně fandím ... je super sledovat, jak je čím dál lepší a lepší. Pro mně moc pěkný snímek!
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
Ondra.P

Příspěvek od Ondra.P »

Taky jsem ji v patek zkusil ulovit dirama v mracich:

7x600s, Borg 101ED F4, CLS CCD, EOS450D, Jirny od baraku v backorach

Zatim je to bez vyraznejsich uprav v PS, jeste si s tim budu hrat az bude cas ;)
Dobson 400/2000, Borg 101ED F4, Walimex 90/500, EQ6, MII G2-8300, Watec 120n+, TV Guider
http://astrofotky.cz/~Ondra.P/
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Tak ja dam svou kuzi taky na trh, jedna se o me prvni foceni ccd kamerou a hodne praxe s fotakem jsem nepobral, takze to zkousim.

G2-8300
8x300sec
HAlfa filtr
slozeno v SIMSu a nasledne mirne upraveno v GIMPu

Na astrofotky.cz to jeste nebudu davat, az se naucim lepe zpracovat data tak az potom, ted bych si tim jen uriz ostudu ;-)

A jen tak dotaz o radu, je zde nekdo kdo by mi poradil jak z jednotlivych RGB snimku v GIMPU slozit jeden barevny snimek ?

Co se tyce G2-8300, je to dobra masinka, proti fotaku Canon (putoval cestou zdejsiho bazaru k jinemu majiteli) je to obrovska zmena.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Stando neboj, zadny uceny z nebe (potazmo z vesmiru) jeste nespadl, takze vse casem prijde.

Kriticke postrehy:
- vypada to mekke, nezaostrene. Jak ostris? muze to taky ukazovat na jiz diskutovane namrzani optickeho okenka, na kolik jsi chladil a jaka byla cca vlhkost tu noc? Ptal jsi se MII na tyto mozne problemy? (ja preventivne ano). Vzhledem k tomu, ze mas nove 6ti resp. 12ti nm filtry, tak tam by problemy s halem byt uz nemely jako u starsich 13nm apod. Astronomiku
- kompozice vzhuru nohama je zajimava, nezvykla, FOV tez
- zmenseni na minimum beru, protoze vim, ze mas problemy s kresbou/ne-sou-ososti...

SIMS by mel umet slozit barevny snimek ze tri mono snimku (R/G/B), urcite to tam nekde v navodu bude (sam jsem nezkousel).

no a drzim palce a tesim se na dalsi :-)
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tohle není kamerou, to je dost silně nezaostřené, a ty artefakty kolem kolem jasnějších hvězd má na svědomí asi příliš vysoká JPG komprese.

to Konihlav: Ono se snad někdy řešilo namrzání u této kamery namrzání okénka komory senzoru ? U půjčené G2-8300 jsem ho nikdy neregistroval ani při -30 stupních, tím to myslím nebude. Ale co jsou ty tmavé šmouhy vlevo a dole opravdu netuším. Není tam spadlé nějaké smetí ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

u MII se zatim neresilo, pokud vim, ale u vsech ostatnich vyrobcu kamer s timto cipem se drive ci pozdeji resilo... ptal jsem se na prevenci (nekdo vyhriva, nekdo ma silna ci dvojita skla a nekdo jedno dlouhe okenko) a uvidime. Drzim palce, aby u MII tento problem nikdy nebyl nebot bych si taky MII chtel koupit, lec nemuzu :-/
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

U SBIGu žádný problém- při žádné teplotě ani vlhkosti
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Taky jsem docela zvědavý jestli se s tím někdo u MII setká. Zatím s tím měl problém snad každý výrobce včetně SBIGu - alespoň co sleduji reakce na CN. Například onen SBIG, cituji jednoho uživatele:

"... I'm going to have to contact SBIG, I think. I was out with mine last night, +19 ambient, cooled the camera to -5 and it was frosting/dewing within 30 minutes (don't know what the humidity was, exactly, but it was damp. I'd say 60-80%) ....

... After a couple of emails with SBIG, I was told that they are working on a solution similar to what they did with the STL cameras"

U QHY to vyřešilo dodatečné vyhřívání sklíčka. V tomhle případě ale není zaostřeno, rosa vypadá jinak. Nebo je to v binu 4x4, to vypadá stejně :)
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Neviem ako to riešia výrobcovia. Napríklad Ivanmsk vychladí kameru astropix na cca -10°C v priebehu pár desiatok sekúnd. Okienko na kamere sa však nikdy nezarosilo. Zdôvodnil to vyplnením priestoru kvalitným suchým inertným plynom a dokonale čistým a hermeticky uzavretým priestorom. Skrátka nemá sa tam čo vymraziť.
Na druhej strane v návode k G2 a aj všeobecne sa doporučuje pomalšie vychladenie. Vtedy má čas zvyšková vlhkosť vymrznúť na najstudenšom prvku, ktorým je chladič vedúci od čipu. Ak sa teplota hlavne okolo nuly znižuje postupne, tak vlhkosť vymrzne tuná a nie na sklíčku.

Vie to niekto skúsenejší potvrdiť, resp. vyvrátiť?
mail to:fun2mas(at)gmail.com
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Není to problém také skladování kamery? Mám kameru stále v kopuli, t.j ve venkovních podmínkách a ani v zimě, ani za tropických teplot u SBIGu tento problém nenastal. Nemůže jít také v některých případech k namrzání vlhkosti i z venkovní strany sklíčka ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Stando neboj, zadny uceny z nebe (potazmo z vesmiru) jeste nespadl, takze vse casem prijde.

Kriticke postrehy:
- vypada to mekke, nezaostrene. Jak ostris? muze to taky ukazovat na jiz diskutovane namrzani optickeho okenka, na kolik jsi chladil a jaka byla cca vlhkost tu noc? Ptal jsi se MII na tyto mozne problemy? (ja preventivne ano). Vzhledem k tomu, ze mas nove 6ti resp. 12ti nm filtry, tak tam by problemy s halem byt uz nemely jako u starsich 13nm apod. Astronomiku
- kompozice vzhuru nohama je zajimava, nezvykla, FOV tez
- zmenseni na minimum beru, protoze vim, ze mas problemy s kresbou/ne-sou-ososti...

SIMS by mel umet slozit barevny snimek ze tri mono snimku (R/G/B), urcite to tam nekde v navodu bude (sam jsem nezkousel).

no a drzim palce a tesim se na dalsi :-)
Ahoj Pavle,
diky za pripominky, jestli vyjde, cas, tak zitra zkusim ty data znovu zpracovat. ostrim pomoci bah.basky. Mozna ze se mi pohnul vytah. Premyslim ze do te ED80ky co mam zde z bazaru koupim nejaky festovnejsi vytah.
Kameru jsem chaldil na -25C a nespechal jsem, mel jsem nastave ze teplota ma klesnout o 2C za 1minutu, to je doporuceni i od p.Cagase, jinak ze se to muze zarosit.
Co se tyce skladani barevnych snimku v SIMSu, tak ten to umi, zkusil jsem doma vyfotit pres objektiv kousek interieru u me doma (L-RGB) a kdyz jsem to poskladal, tak z toho vypadl barevny snimek. Kdyz skladam L-RGB (okoli Antares-e), tak mi z toho vypadne nesmyslny obrazek, treba je cely cerny a kolem hvezd jsou jen barevne krouzky. Kdyz se divam na samostatne RGB sninky, tak tam je videt ze jsou mirne rozdilne podle tech barev.
Mel bych dotaz, nevim ale jestli je to spravne v tomto vlakne, na snimcich mam u jasnejsich hvezd zvlastni efekt, prostredek hvezd je cerny  v podstate ty hvezdy vypadaji jak male prstynky. Zkousel jsem meknit cas snimani, ale to nepomohlo.
Standa

biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

U půjčené G2-8300 jsem ho nikdy neregistroval ani při -30 stupních, tím to myslím nebude. Ale co jsou ty tmavé šmouhy vlevo a dole opravdu netuším. Není tam spadlé nějaké smetí ?Jak "rychle" jsi chladil, taky 2C za 1 minutu nebo vice ? Ty pruhy budou od dratu VN - moje chyba.

FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Tie deravé hviezdy... Keďže si nefotil zrkadlovým prístrojom s centrálnym tienením, tak neostrosťou to nebude. Binoval si pri fotení? Niektoré modely 8300 vraj majú problém a tento efekt vzniká kvôli chybe v softe kamery. Problém vraj je pri horizontálnom binovaní. Skús urobiť upgrade firmwéru.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Odpovědět