Saturn
Saturn 2009
Mitovka, ta druhá úprava je asi ještě ostřejší! Jinak jestli budeš mít chuť pošli mi časem foto těch začatých jemných pohybů. Neříkám, že do toho půjdu, ale určitě by mě tvůj nápad zajímal. Mě právě taky napadaly zatím jen ty závitové tyče, možná by to chtělo něco úplně jiného? Nevím? Třeba nějaký ozubený převod? Někde jsem na netu ten jemný posuv ve výšce viděl.Myslím byl právě na bázi té závitové tyče. On by stačil, kolem té svislé osy takový problém nemám.
Rick, taky dobrá úprava, její kvalita není tak vidět na tom velkém Saturnu, když se trochu zmenší je to ještě lepší.
Rick, taky dobrá úprava, její kvalita není tak vidět na tom velkém Saturnu, když se trochu zmenší je to ještě lepší.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Saturn 2009
to hamr:
ta druha fotka nie je druha uprava. to je snimok zo 16.4., zo zatial najlepsieho ziskaneho videa. ten prvy je spracovany z dat 8.5., ktore som zverejnil vo forme 400 best framov na nete (co KpS tak vyborne spracoval).
Uploadujem aj data zo 16.4. ale az niekedy neskor, po 3 tyzdnoch som doma a nic nestiham.Jemne pohyby mam odfotene, poslem vecer snad.
ta druha fotka nie je druha uprava. to je snimok zo 16.4., zo zatial najlepsieho ziskaneho videa. ten prvy je spracovany z dat 8.5., ktore som zverejnil vo forme 400 best framov na nete (co KpS tak vyborne spracoval).
Uploadujem aj data zo 16.4. ale az niekedy neskor, po 3 tyzdnoch som doma a nic nestiham.Jemne pohyby mam odfotene, poslem vecer snad.
mitovka
Saturn 2009
pocasie nepraje, takze tu su slubene data zo 16.4.
http://uloz.to/1861690/output.rar
znova 400 best framov, ak ma niekto zaujem, tahajte, skladajte
mitovka
http://uloz.to/1861690/output.rar
znova 400 best framov, ak ma niekto zaujem, tahajte, skladajte
mitovka
mitovka
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Saturn 2009
Miťovka, pozrel som tú sekvenciu a musím pochváliť. Také snímky je radosť spracovávať. Seeing musel byť perfektný, taký som ešte asi ani nemal. Narýchlo som to spracoval v Registaxe (Resampling 3,6x, doostrenie, zmenšenie). Cez FFT som to neprehnal, pretože, i keď tu rušia tie pruhy, snímok mi pripadá detailnejší. Veľká škoda tých pruhov >:(.
PS: teším sa na spracovanie od KpS
edit: Ešte som to prehnal cez NeatImage a napočudovanie tie pruhy celkom dobre eliminoval, i keď na planéte sú stále trochu viditeľné:
PS: teším sa na spracovanie od KpS
edit: Ešte som to prehnal cez NeatImage a napočudovanie tie pruhy celkom dobre eliminoval, i keď na planéte sú stále trochu viditeľné:
Saturn 2009
No ja tiez verim ze KpS si najde na spracovanie cas a ukaze nam o com je vlastne postprocessing. Uvidime, je to casovo dost narocne, necham sa prekvapit.
Ja som si tie data skusil este raz naposledy a updatol som prispevok 343, tento rok uz fotit saturn nebudem. Mozno spravim o par mesiacov nejaku "bilanciu", lutujem vsak ze som nezalohoval vsetky data, teraz som sa naucil par tahov a uz ich nemam na com zrealizovat. Ale TOP videa nastastie ostali.
mitovka
Ja som si tie data skusil este raz naposledy a updatol som prispevok 343, tento rok uz fotit saturn nebudem. Mozno spravim o par mesiacov nejaku "bilanciu", lutujem vsak ze som nezalohoval vsetky data, teraz som sa naucil par tahov a uz ich nemam na com zrealizovat. Ale TOP videa nastastie ostali.
mitovka
mitovka
Saturn 2009
Tak jsem si ještě zkusil upravit to další video Saturnu Mitovky. Data jsou velmi kvalitní, ale neumím si prostě poradit s těmi proužky :-[.
Vrátil jsem se proto nakonec ještě k další úpravě svého videa z 25.5.
Mitovkův Saturn je nedostižný
, ale je to asi jeden z mých nejlepších letošních Saturnů:
Vrátil jsem se proto nakonec ještě k další úpravě svého videa z 25.5.
Mitovkův Saturn je nedostižný
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Saturn 2009
mitovka: tá posledná úprava v príspevku #343 sa zatiaľ pozdáva najviac. Tá predošlá bola síce bez šumu, ale Saturn vypadal, ako "vygumovaný". Je holt ťažké nájsť ten správny kompromis medzi odšumením a detailami (aj preto som to nechal na NeatImage, ktorý si so šumom poradil vcelku dobre a zároveň zachoval detaily na planéte).
- KpS
- Věk: 80
- Kontaktovat uživatele:
Saturn 2009
Pro Mitovka: Snímky ze 16.4. jsem stáhnul, ale s časem jsem na tom špatně. Snad později. Odstraňovat proužky pomocí FFT je jen východisko z nouze. Zkusil bych natočit za stejných podmínek samotné proužky, z nich "master" a ten pak od snímků odečetl dřív, než se s nimi bude provádět cokoliv dalšího. Šum zůstane, měl by však být více homogenní.
Karel
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Saturn 2009
KpS: to už ma tiež napadlo a aj som to už mitovke pred pár dňami referoval, ale napadá ešte jedna vec. A to, či to bude fungovať. Pri skladaní snímkov som si všimol, že tie pruhy, nie sú stále na jednom mieste (pohon samozrejme nedržal planétu bez pohybu na rovnakom mieste) a teda DF, či FF by bolo zbytočné aplikovať. Ako najlepšie riešenie mi vychádza resampling a pruhy "vymyť" v NeatImage a potom prípadne ešte aplikovať to tvoje spracovanie v "mapách" na zvýraznenie oblačnosti.
- KpS
- Věk: 80
- Kontaktovat uživatele:
Saturn 2009
rick01: Nevím, jak ty pruhy vznikají, ale předpokládám, že se jejich poloha nemění. Snímky, které poskytl Mitovka, jsou již registrované, tedy posunované. Jinak by musel mít montáž, která udrží 2" po dobu nejméně pěti minut, což je vyloučené. Proto jsem navrhoval natočit DF video a zkusit vhodně odečíst master DF od každého snímku dřív, než se s nimi začně kvůli skládání pohybovat.
Karel
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Saturn 2009
Hmm, teda, je možné, že tie pruhy sú stabilné a teda predsa by fungoval odpočet DF (Registax má na odpočet DF priamo funkciu). Ja myslím, že by to za pokus stálo, i keď mitovka mi vtedy odpísal, že odpočtu DF nie je treba - pri poslednom spracovaní nemusel FF ani použiť.
Saturn 2009
No pruhy nestoja na jednom mieste, pohybuju sa - "bezia" ako na starej telke.
Ale aj tak nechapem preco sa na zlozenine vobec vyskytuju:
1. Ak by sa aj pasy nehybali pocas snimania, planeta sa predsa stale trosku hybe (montaz nestala ako jeden novy automobil) a po spriemerovani (aligment point je na planete) by sa snad "zrusili"? Alebo sa mylim?
2. Ak by sa aj pasy hybali (co sa hybu) tak by sa po spriemerovani mali snad tiez zrusit?
Tak preco tam vlastne su?
K tomu odrataniu nejakeho master dark snimku. Priznam sa ze som to robil zatial iba par krat pri prvych pokusoch s DSO. Ale nedalo by sa vyrezat z vysledneho, poskladaneho snimku jeden stvorec okolo planety (ulozit ako subor a), jeden stvorec niekde vedla na pozadi rovnakej velkosti (ulozit ako subor b) a odratat subor b od a? pripadne vyrezat viac suborov b posunutych vzdy po jednom pixely (kvoli dosiahnutiu rovnakej polohy pruhov ako na subore a)?
mitovka
Ale aj tak nechapem preco sa na zlozenine vobec vyskytuju:
1. Ak by sa aj pasy nehybali pocas snimania, planeta sa predsa stale trosku hybe (montaz nestala ako jeden novy automobil) a po spriemerovani (aligment point je na planete) by sa snad "zrusili"? Alebo sa mylim?
2. Ak by sa aj pasy hybali (co sa hybu) tak by sa po spriemerovani mali snad tiez zrusit?
Tak preco tam vlastne su?
K tomu odrataniu nejakeho master dark snimku. Priznam sa ze som to robil zatial iba par krat pri prvych pokusoch s DSO. Ale nedalo by sa vyrezat z vysledneho, poskladaneho snimku jeden stvorec okolo planety (ulozit ako subor a), jeden stvorec niekde vedla na pozadi rovnakej velkosti (ulozit ako subor b) a odratat subor b od a? pripadne vyrezat viac suborov b posunutych vzdy po jednom pixely (kvoli dosiahnutiu rovnakej polohy pruhov ako na subore a)?
mitovka
mitovka
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Saturn 2009
mitovka: to odrátanie pozadia som umelo skúšal v photoshope, tým, že som obrázok zduplikoval a pomocou klonovacieho razítka som sa pokúšal saturn "vygumovať" (nahradiť pruhmi). Potom som tieto dva od seba odčítal. Ale nikdy som nedosiahol uspokojivý výsledok. Stačila malá nepresnosť a hneď sa prejavila na snímku (veď už len klonovanie = kopírovanie a pruhy nie sú nikde úplne identické).
Keďže tie pruhy zostávajú o po spriemerovaní, napadá ma, či sa nepohybujú v určitom rozmedzí, resp. môžu sa pohybovať náhodne, ale keď sa pohnú o vzdialenosť rovnú/podobnú vzdialenosti medzi dvoma pruhmy, tak to má podľa mňa rovnaký/podobný efekt, ako by sa pruhy nehýbali (heh, píšem to jak maďar ;D). Preto sa tie pruhy podľa mňa po zložení úplne nestratia.
Keďže tie pruhy zostávajú o po spriemerovaní, napadá ma, či sa nepohybujú v určitom rozmedzí, resp. môžu sa pohybovať náhodne, ale keď sa pohnú o vzdialenosť rovnú/podobnú vzdialenosti medzi dvoma pruhmy, tak to má podľa mňa rovnaký/podobný efekt, ako by sa pruhy nehýbali (heh, píšem to jak maďar ;D). Preto sa tie pruhy podľa mňa po zložení úplne nestratia.
Saturn 2009
No...aj ked sa pohybuju, ale nehybu sa nahodne..ale stale nejakym smerom a viacmenej kontinualne, pricom su na celej ploche rovnake.
Takze aj statisticky sa to pri priemerovani neda velmi odstranit, lebo v podstate ak na jednej snimke je nejaky pas, tak ten aj ked sa pohne na dalsich framoch dalej, ale po par dalsich snimkoch pride na to jeho miesto uplne rovnaky pas - tym padom sa pas "zvyrazni" pri priemerovani ...tak jednoducho sa to da podla mna predstavit, preco pasy nemiznu aj ked sa hybu
EDIT: Ach sorry..Roman to uz predsa len predomnou napisal...len som si nevsimol, lebo som nerefreshol stranku...takze aspon potvrdzujem
Takze aj statisticky sa to pri priemerovani neda velmi odstranit, lebo v podstate ak na jednej snimke je nejaky pas, tak ten aj ked sa pohne na dalsich framoch dalej, ale po par dalsich snimkoch pride na to jeho miesto uplne rovnaky pas - tym padom sa pas "zvyrazni" pri priemerovani ...tak jednoducho sa to da podla mna predstavit, preco pasy nemiznu aj ked sa hybu
EDIT: Ach sorry..Roman to uz predsa len predomnou napisal...len som si nevsimol, lebo som nerefreshol stranku...takze aspon potvrdzujem
http://astrofotografia.sk/
SW Newton 203/1000, SW ED 80, refr. 102/500, tr. 10x50, EQ-6 Syntrek, EQ-5M, Canon EOS 350D mod., Philips SPC900NC, QHY-5, Olympus C-760 UZ, clip CLS, okuláre 25, 10 (SW Plossl) a 5, 9mm (SW Planetary Pl.)
SW Newton 203/1000, SW ED 80, refr. 102/500, tr. 10x50, EQ-6 Syntrek, EQ-5M, Canon EOS 350D mod., Philips SPC900NC, QHY-5, Olympus C-760 UZ, clip CLS, okuláre 25, 10 (SW Plossl) a 5, 9mm (SW Planetary Pl.)