Dalekohled na dálkové ovládání

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 4755
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11

Re: Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #76 od vla » 04. 10. 2004, 22:53

Tak to bylo 280Kč, vlastně 1000kč, a  pak dalších 900 a pak něco na střechu, a pak..... Tak konečně víme jak je to ve skutečnosti. Díky .
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.

Uživatelský avatar
Tomkk
Příspěvky: 356
Registrován: 11. 11. 2003, 18:14

Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #77 od Tomkk » 04. 10. 2004, 22:56

Jo, ještě k tý vidlici, co tam vidím. Právě teď jednu smolím a tvar a tlouštku profilů musím volit jen odhadem a podle fotek z netu. Je ta Tvoje dost tuhá, nebo se to (hlavně u objektů nízko nad obzorem) kroutí a dlouho kmitá?

Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 9977
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #78 od MaG » 04. 10. 2004, 23:05


robokop napsal:
s tim materialem z te stavby pocitam kazdopadne protoze neni problem sehnat nejakej jinej nekde jinde

ano uznavam mate nejlevnejsi lec s trochu horsi pouzitelnosti
ja jsem onehda narazil na planek kopule z polystyrenu
dobre povrchove upraveny polystyren (mysleno ten penovy zateplovaci co se da krajet horkym dratem atd...) je natolik pevny ze se da po nem i chodit (windsurfingova prkna)
pridavam link
http://www.orednet.org/~jgarlitz/geodome.htm
Chvílemi přemýšlím, zda ten na druhém konci drátu jen píše, nebo i pracuje. Ale jo. prokousal jsem se opět také.

Takže co se týče materiálu, návrh obejít stavby zní zajímavě, to by mě prostě nenapadlo. Možná by to i fungovalo.

Co se polystyrénu týče, musím se ospravedlnit. Úplně jsem zapoměl. Soused z něho dělá vše. Nekupuje ten tvrzený. Když se na to hodí patina, je to tvrdý jak kámen (umělý kámen je jeho oblíbená hračka ze zbytků, třeba do terárka :-) viz. www.decorater.cz - konec reklamy :-) ). Pokud si pamatuju a srovnám to s tím odkazem, taková kopule by na materiálu přišla na tisíce korun. Raději neříkám na deset tisíc. Myslím, že polystyrén je zajímavý, ale ve velkém dost drahý. Ne jako dřevo, ale je třeba jej dodatečně upravit, nebo koupit hotový za víc.
Martin Gembec, Astronomické události
CG5 GT Adv., Celestron ED80/600+Vixen 0,67x, Orion Optics Newton CT 200, Canon 30Dmod + 5D

Uživatelský avatar
robokop
Příspěvky: 54
Registrován: 30. 07. 2004, 16:46
Bydliště: Praha
Věk: 38
Kontaktovat uživatele:

Re: Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #79 od robokop » 04. 10. 2004, 23:15

no skutecnost je takova ze 280 to zatim stalo a tak to vydrzi jeste hodne dlouho a je to pouzitelne
ale jakmile clovek nema dilnu a obe ruce leve tak je to o jinejch castkach
spotrebni material jsem nepocital protoze to poradne nejde a je to proste spotrebni material a tim myslim i cement atd..
proste to jsou veci co dum dal a neplatil jsem je proste jsem je nezapocital protoze to je spotreba
kdybych to nedal do hvezdarny dal bych to jinam
a navic to jsou korunove castky
co se tyce te strechy tedy tech 6ti desek po 150 korunach to je odhad ceny te desky ale neobjednaval jsem je protoze ted potrebuju kazdou kacku
no a pokryt to lze treba i jen plachtou za 100

ale to jsou celkem zanedbatelne polozky oproti nejakejm desetitisicum nebo stotisicum coz predpokladam byla puvodni predstava

btw kdyz jsem to poptaval u truhlare jako montovany zahradni domek tak si rekl 90 000,-
to jen pro predstavu kse jsem vzal ty cisla


melouny :-)
njn jako by jsme nemeli skleniky a foliaky prez pul zahrady
pravda asi jsem se inspiroval (mame v rodine dva botaniky a s tou zahradkou je to tu opravdu sileny) no ale asi tam nic neporoste protoze jsem to napajcoval celkem silnym smejdem
a prijde tam pak jedna deska na podlahu ale to vse je otazka dalsi prace a penez a jelikoz nemam ted ani korunu a ani cas tak je to spis do budoucnosti


jeste k te montazi
tahle montaz opravdu neni tuha a ani si takove naroky neklade
je to z nekolika duvodu predevsim je to prototyp
zadruhe staticky to ani nepotrebuje a pohyb mam hodne pomaly
setrvacne sily a  kmitani je zanedbatelne a neni tedy problem
navic jak pisu je to prototyp

nejdriv jsem to mel jen pod plachtou ale nejak to neslo dohromady s potrebnou opakovatelnosti atd...
takze jsem postavil domecek a na tomhle delam ted pokusy
jestli to budu pak mit na stabilno tak to znamena vyrobit prirubu k prevodovce a vyztuzit ty ramena aby to nekmitalo
pak se to asi da pouzit

i preze vsechny tyhle nedostatky to ma ale az zazracnou opakovatelnost najezdu na polohu coz me presvedcuje o tom ze cile ktere jsem si dal jsou realne

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18676
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #80 od MilAN » 05. 10. 2004, 01:12


robokop napsal:
kdzy jasne vim kdy se mi jak montaz nahne a kde mam jak krivej zub v prevodovce
nebo kde mi smajda snek tak to vykoriguju tak ze autopointer muze korigovat pouze a jen naprosto neurcitelne odchylky zpusobene buhvicim
pocinaje spinou v prevodech a konce ja nevim vetrem ktery cosi provede s montazi

tim padem vysledek MUSI byt lepsi a to uz snad musi uznat kazdy


Nebudu polemizovat s Tvými teoretickými vývody. Jen informace pro ty ostatní, které téma robotizovaný dalekohlede dále zajímá:
Nic z toho, co je uvedeno výše, mě při použití autopointeru opravdu nezajímá. Nemusím počítat s deseti možnými  a dalšími nepředpokládanými vlivy na chybu v ohnisku mého dalekohledu. Slušně a jednou pro vždy ustavená montáž vyžaduje tak 1 zásah za 10  minut v deklinaci . Takže  fukce autopointeru je korigovat  hlavně pouze  rektascenzi a citlivost lze  nastavot až na úroveň seeingu.  To celé bez počítače, s obyčejnou kamerou jako čidlem.
Zrovna o víkendu jsem si ověřoval  funci autopointeru, který byl na Newtonu F 890 mm a "táhl"  Cassegrain s F 4750 mm s kamerou.Obrazy hvězd mají kruhový průměr do 5".
Jsem taky dost technický perfekcionista, toto je jen jiný přístup k dosažení požadované přesnosti.A funguje !

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 9977
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #81 od MaG » 05. 10. 2004, 01:45

No jo Milane, ale to pak musím připustit, že to, co uvádí Robokop, opravdu jde sestrojit. A mě to vůbec nejde dohromady. kdybych to neviděl na vlastní oči :-)
Martin Gembec, Astronomické události
CG5 GT Adv., Celestron ED80/600+Vixen 0,67x, Orion Optics Newton CT 200, Canon 30Dmod + 5D

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 18676
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 70

Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #82 od MilAN » 05. 10. 2004, 02:11


MaG napsal: No jo Milane, ale to pak musím připustit, že to, co uvádí Robokop, opravdu jde sestrojit. A mě to vůbec nejde dohromady. kdybych to neviděl na vlastní oči :-)
Ale to vůbec ne. Já nevedu dalekohled naslepo  za nějakým složitě vypočítaným  hypotetickým bodem  na sféře.Já si pěkně nastavím dalekohled na vybranou  kontrétní hvězdu a autopointer se stará o to, aby nevybočila ze záměrného kříže.A autopointeru je úpně jednou, z jakého důvodu a jakým vlivem se  hvězda posouvá  mimo vymezenou oblast. Žádné vlivy nepočítá. Je to jen zpětná vazba , která  koriguje pohon a vrátí hvězdu na kříž.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
MaG
Příspěvky: 9977
Registrován: 06. 04. 2002, 21:22
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Kontaktovat uživatele:

Re: Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #83 od MaG » 05. 10. 2004, 02:43

No jasně. Já jen přemýšlel, že ti do zoho zas tak často autopointer sahat nemusí.. ne?

To že je lepší k sebelepší montáži autopointer dát si nicméně myslím pořád, byť by to bylo pro sichr...

V tom jsem se s Robokopem lišil, ale už jsme si to vyjasnili.
Martin Gembec, Astronomické události
CG5 GT Adv., Celestron ED80/600+Vixen 0,67x, Orion Optics Newton CT 200, Canon 30Dmod + 5D

Uživatelský avatar
SKYMASTER
Příspěvky: 871
Registrován: 05. 02. 2004, 05:32

Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #84 od SKYMASTER » 05. 10. 2004, 04:46

:rotflmao:

Tak nejak mi pripada, ze urcita skupina lidi v CR musi davat naodiv, jak za par korun udela vse, jak kde a co ukradli.

Jini na to potrebuji tymy, velke penize a pritom je to tak jednoduche, domecek za 280, kopule za 1000, dalekohled mam z komina, zrcadlo jsem mel na policce.

No beru to z humorem, protoze vsichni konstrukteri vedi o cem mluvim.

:banghead:

Videl jsem montaze od prednich stavitelu dalekohledu a jejich presnost neni nic moc. U komerce se to dohani elektronikou a je to spravny krok. Je to levnejsi, lehci atd. a funguje to slusne.

Nedelam si iluze, ze nas dalekoledy budou mit presnost vetsi nez 5". Vic take nema smysl, protoze je tu seeing a dalsi nesmysly :-)

Pomoci CCD se take da pouzivat tzv. track and accumulate, to je fce, ze to automaticky sklada snimky na sebe napr. 10x 30s a je z toho 300s. Fce funguje velmi dobre a tim se opet zmensuje narok na presnost montaze.

Problem u automatickeho systemu je, ze pokud je to jen dalkove, pak mu ty hvezdy odklepnu, pokud ne, pak to neumi (aspon soft dodavany s kamerami), takze by se to musi udelat vice snimky a ty pak poskladat pozdeji.

---------------------------------------------------------
Montáž EQ6 je německého typu, a z toho plyne oproti vidlici několik problémů s ovládáním. Obě mají společného jmenovatele - nabourání tubusu do stativu v některých polohách, a z toho vyplývající nutné přeložení montáže při přechodu z východní na západní část sféry. Softwarově a z hlediska matematického je to poměrně komplikovaná záležitost (převd polohy dalekohledu z EQ do AZ souřadnic a tam kontrola na nějakým způsobem posanou "zakázanou oblast" ), takže by mě zajímala zkušenost vlastníků podobných zakoupených systémů (najdou-li se tací), jak je to řešeno tam. Mám tím na mysli, jestli se montáž danému místu vyhýbá sama, nebo si to musí uživatel ohlídat sám a popřípadě včas zabrzdit a montáž přeložit.
-----------------------------------------------------------


Tak k tomuhle jen reknu, ze to napr. CGE ma vyreseno Zapnes funkci prekladu, prelozis a on si zjisti co mu to udelalo kdyz prelozil, pak si to vse ulozi a je to docela presne. V kazdem pripade je samozrejme jasne lepsi neprekladat. Vzdyt na obloze je vsude toli hezkych veci :rotflmao:


----------------------------------------------------------
Dále se na mě nezlob, ale to co jsi napsal:
"tak tohle je dost soukromy pocin a asi tak drahy jako ze kopule jde vyrobit za 1000 korun
ja jsem ji jeste nestavel ale na pristo dalekohled to bude chtit
zatim mam domecek s jezdici strechou za 280kc"
je vyloženě perla.. měl by sis to po sobě občas přečíst. Pokud bych chtěl zítra mít na zahradě domek s odsuvnou střechou za 280 Kč, rád si tě pozvu. Kde ukradneš materiál je tvoje věc. O kopuli za tisíc nemluvím.
----------------------------------------------------------


Plny souhlas. Kopule je samozrejme uplne neco jineho nez odsuvna strecha. Ja sam bych si udelal taky odsuvnou strechu, ale bohuzel viz http://www.skymaster.cz duvody pro kopuli byly doslova zasadni. Pokud nekdo dokaze delat fcni kopule za 1000,- Kc , tak at je prodava za 10.000 Kc a ma sileny zisk a neuveritelny zajem :nono:

Ale bacha lidi, nekdo toho nakeca :sleeping: a pak nic.

---------------------------------------------------------
Celestron CGE ma na montazi mikrospinace, ktore vypnu system pri bliziacej sa kolizii. Napokon SKYMASTER ti o tom urcite napise siahodlhy material.
---------------------------------------------------------


Ano doslova jsi to napsal za mne. Takze co dodat. Asi opravdu nic. Jen ze se na to muzete prijet mrknout :book:

Jinak jsem se musel mrknou kolik je robokopovi let. A pokud je tech 23 pravda :-) pak smekam. A zaroven dodavam, ze jsem si to pred 10 lety taky myslel :-)

-------------------------------------------------------
Nic z toho, co je uvedeno výše, mě při použití autopointeru opravdu nezajímá. Nemusím počítat s deseti možnými a dalšími nepředpokládanými vlivy na chybu v ohnisku mého dalekohledu. Slušně a jednou pro vždy ustavená montáž vyžaduje tak 1 zásah za 10 minut v deklinaci . Takže fukce autopointeru je korigovat hlavně pouze rektascenzi a citlivost lze nastavot až na úroveň seeingu. To celé bez počítače, s obyčejnou kamerou jako čidlem.
Zrovna o víkendu jsem si ověřoval funci autopointeru, který byl na Newtonu F 890 mm a "táhl" Cassegrain s F 4750 mm s kamerou.Obrazy hvězd mají kruhový průměr do 5".
Jsem taky dost technický perfekcionista, toto je jen jiný přístup k dosažení požadované přesnosti.A funguje !
-------------------------------------------------------


Samozrejme kdo zna Milana asi s nim nebude polemizovat, az my budeme mit za sebou to co on, tak uz dohori Slunce :-) Proto maji vsechny lepsi kamery autoguider cip.

Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....

Uživatelský avatar
robokop
Příspěvky: 54
Registrován: 30. 07. 2004, 16:46
Bydliště: Praha
Věk: 38
Kontaktovat uživatele:

Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #85 od robokop » 05. 10. 2004, 14:37

no neda mi to anych se vratil k tomu polystyrenu
nevim kdo kde vzal 10 000 za material
za 20 000 se da oblozit cely rodinny dum
tedy pocitam pouze material

co se tyce chlubeni se nizkymi cenami tak to bylo az kvuli recem o nehoraznych a nerealnych cenach
proste nesnazim kdyz nekdo skuhra jak je tohle drahe a tamto taky skoro jako duchodce a pritom neni o moc starsi nez ja

nejde o to kolik co stoji
ale kdyz to nejde takhle tak si proste nejak musim poradit


jo a zkuste nekdo tedy zjistit kolik stoji nekolik baliku polystyrenu
aby to plochou dalo na 3 metrovou kopuli
ja nevim ale 10 000 je proste moc
ztraty na materialu jsou opravdu male
takze to znamena jen praci a praci a praci a samozrejme trpelivost a trochu duvtipu jak to cele udelat aby to vypadalo

jeste bych dodal ze kdyz nakoupim material za 1000 (dodavam pro presnost to je odhad)

tak za 9000 si sve prace nevazim
a byl bych i blbej kdybych to delal na kseft a neprodaval alespon za 100 000 vzhledem k male konkurenci a nastavene cene na trhu


vzhledem k tomu ze v poslednim pulroku mam slabsi prijmy a velike vydaje tak jsem se musel podle toho zaridit
ale nikdo nerika ze kradu nebo neco tak takze by jste si to mohli odpustit

dal jeste musim podotknout ze proste nehodlam fotit uplne bez autopointeru a nikdy jsem to nerekl jen jsem to udaval jako priklad
a plne souhlasim s MilAn ze poradne fungujici montaz je zaklad vseho a kdyz on tvrdi ze 10 minut vydrzi ta jeho bez zasahu tak ve finale teoreticky na takove montazi vlastne lze fotit s digitakem bez autopointeru
netvrdim ze on to dela netvrdim ze ja to delam netvrdim ze nekdo to dela
netvrdim ze on to bude delat
netvrdim ze ja to budu delat
a netvrdim ze nekdo to bude delat
a v minulem case taky
to jen dodavam pro ty mene bystre co to tu budto poradne nectou a nebo nechapou!

jedna vec je testovani (tam se ten autopointer vypne a pocka se co to udela) a druha vec je realna fotografie ktera musi byt proste perfetni coz je samozrejme pitomost nechat delat nejakou peknou fotku bez autopointeru kdyz je jasne ze neurcitelne odchylky muzou fotografii poznamenat

ve finale se pak jedna o sazku do loterie

kdyz mam dalekohled ktery rekneme 10 minut jede bez korekce
a chci udelat 20 2 minutovejch expozic
kolik z nich bude spatnych?

dal taky muzu udelat 50
a vim ze 20 jich bude dobrejch

takze mi ted zkuste tohle poprit ze je nemozne udelat fotku bez autopointeru

zase se bavim o teoreeticke fotce
tedy o tom ze na zkousku to je zajimave ale kdyz chci mit tu fotku jistou a nechci tech fotek delat vic tak si ten autopointer radsi pustim


jen chci rict ze je urcite vyhodou kdyz ta montaz je potreba korihovat za 10 minut oproti montazi co potrebuje korigovat 1x za minutu
oproti montazi co potrebuje korigovat neustale

zatim jsem doma na 20 minutach bez korekce a dyl jsem to nezkousel
a ani vickrat takze to muze byt i nahoda ze se to tak pekne povedlo
(pro presnost - testovano vizualne pri 100x zvetseni takze to muze byt zatizene chybou ) ale i tak si myslim ze to prekonava vsechny zdejsi reci o tom ze to neni mozne a ze to nejde kvuli tomu ci onomu

proste vas tady asi stve jen to ze si to chci delat po svem a taky to delam
a delam to z mnoha duvodu ale to nema cenu rozebirat
stejne vas to bude urazet protoze to holt delam po svem

domecek jsem si udelal po svem
je myslim dostatecny a velmi levny
ucel splnuje a po zakryti bude jeste lepe a stejne vam to asi neni dost dobre
protoze by ste to delali jinak

je mi celkem jedno jak by jste to delali
ale ja to delam takhle a myslim ze jsem docilil vysledku kterych jsem chtel docilit tedy mit zakryty dalekohled
a aby to bylo dost levne protoze kupovat neco za tak nehorazne penize se mi opravdu nechtelo navic je ani nemam
a i kdybych je mel tak je to proste nehorazne drahe
a byl bych blbej za neco davat treba 90 000 kdyz si to muzu udelat sam skoro zadarmo

ale vam to asi stejne nebude dobre
protoze jsem to nedelal po vasem











Uživatelský avatar
robokop
Příspěvky: 54
Registrován: 30. 07. 2004, 16:46
Bydliště: Praha
Věk: 38
Kontaktovat uživatele:

Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #86 od robokop » 05. 10. 2004, 15:12

navic uz me nebavi se tu stale dokola bavit o jednom a tom samem
tahle debata je jen o tom ze tu nekdo asi nema co delat
kdyby jste radsi sli delat neco kontruktivnejsiho nez tu porad omilat jedno a to same

nekdo neco namitne ja najdu zpusob jak to lze resit
pripadne to i obcas overim a vturanu namitne nekdo dalsi to same

to je uplne ztracenej cas

s tou cenou toho domecku jsem nechtel nikoho urazit lec stalo se a je mi to lito
ja osobne bych si tu kopuli skoro urcite nekoupil ale je to jen moje rozhodnuti

pro spoustu lidi je vyhodnejsi si na ni vydelat v praci a pak si ji koupit nez ztracet cas vlastni vyrobou

ja jsem celkem zrucny takze je to naopak

a plne chapu ze si ji nekdo koupi

tohle bylo predevsim pro SKYMASTER

ale opravdu mi nedela dobre kdyz nekdo skuhra ze si to nemuze dovolit a jeste pro to nic nedela

to si hnedle predstavim zastupy nezamestnanych pred pracovnimi urady a je mi jasne ze to nebude nicim jinym nez lenosti


takze uz se odmitam dale bavit na tahle temata ktera jsem uz nekolikrat zodpovedel a jiste se na ne nekdo zase zepta a rozjizdim konstruktivnejsi debatu

(a uz tu nic takoveho nechci videt a myslim ze ani autor tohoto tematu ne)

premyslel jsem jak udelat detekci spatnych pozorovacich podminek

jedna vec je voda
a druha vec jsou mraky
s mrakama mam uz jakz takz zkusenosti
staci modifikovana webka a sirokac a pak uz jen doladit nejaky ten software

druha vec je voda
tedy dest a snih

na dest ma skodovka zarizeni ktere byva montovane do drzaku zpetneho zrcatka a pouziva to princip totalni reflexe a jeji zmeny v prostredi sklo/vzduch sklo/voda

to ale uplne neresi problem snehu ktery taky muze nastat

mate s tim nekdo nejake zkusenosti?

zna nekdo principy takovychto zarizeni?

prodava to nekdo nekde?

Alien
Příspěvky: 223
Registrován: 06. 02. 2003, 19:52

Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #87 od Alien » 05. 10. 2004, 16:30

Ale MilAN říkal, že dobře ustavená montáž vydrží 10 minut bez korekce v deklinaci a že korekce se musí pak provádět jen v rektascenzi a ne že to jede 10 minut bez autopointeru. Takže nevím kdo z nás tady nečte pořádně ;).

Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 14965
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #88 od MMys » 05. 10. 2004, 17:18

Na co potřebuješ detekovat vodu a sníh, z jasné oblohy přeci ani neprší, ani nesněží. Prostě kamerou přehlídni oblohu, a když není jasno, tak stejně nemá cenu otvírat, ne ?

Navíc detekce vody by to jen mátla, ve vlhké noci se to může orosit, i když neprší a je dokonale jasno.
http://foto.astronomy.cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N300/1200, N185/610, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, CCD G3-16200

Uživatelský avatar
PDlink
Příspěvky: 315
Registrován: 26. 08. 2003, 16:25
Bydliště: Slovakia
Kontaktovat uživatele:

Re: Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #89 od PDlink » 05. 10. 2004, 18:30

Velmi nerad sa zapajam do podobnych diskusii, ale po poslednych prispevkoch mi to neda. Na jednej strane sa tu uvadzaju zavratne vysoke sumy na zadovazenie jednotlivych sucasti (dalekohlad, montaz, CCD kamera, kopula, ...) a na druhej strane sa tu hazdu smiesne sumy ako 280Kc (ved len 2m2 plechu stoja okolo 300Sk, tak ako by si chcel mat pokrytu tu kopulu, igelitom?) a podobne. Tie zavratne sumy su bohuzial ponuky znackovych firiem, ktore sa zivia predajom svojich produktov. Preto sa mnoho amaterov rozhoduje, co si kupi a co si urobi svojpomocne. Ja som sa rozhodol kupit len optiku a ostatne sa snazim vytvorit sam. Neratam nakup veci do 1-2 stoviek ako nejaky kov, skrutky a podobne. Zatial sa mi dari. Ale Tvoje navrhy ako si predstavujes, ze to vsetko bude chodit  uplne perfektne su (prepac) nerealizovatelne, pokial by si za to nevynalozil obrovske sumy. To sa ale potom mozeme rozhodnut kupit si odrazu hotove produkty.

Ale, aby som len tak netaral, napriklad vyrobit elektronicke riadenie montaze sa da poskladat fakt skoro zadarmo. Mna stalo asi okolo 200-300Sk. Bol to nakup starych disk. mechanik a nejakych vyradenych pocitacov. Program na ovladanie som si urobil sam. Tento system pouzivaju okrem mna aj dalsi dvaja astro nadsenci. Myslim, ze su dost spokojny. Maju tiez to takmer zadarmo. Ak chcete, na mojich strankach je popis aj odkaz, na ine stranky, kde sa to pouziva.

Co sa tyka montaze (vidlicova), tu som si vyrobil (a este stale nie vo finalnej podobe) zo vselicoho. Po bazaroch sa daju kupit rozne osky, predovky. Napriklad spojku som poriesil zo stareho sijaceho stroja. Ked sa na tu montaz pozriem, vypada smiesne, no na druhej strane nehrozi aby som jemnym nastavovanim pozicie rozkmital dalekohlad. Par krat som nieco skusal fotit na hvezdarni a ta montaz je profi vyrobok a s rokmitanim bol dost problem. Co sa tyka presnosti, nemoze zatial superit s montazami za stovky tisicok. A myslim si, ze nejako podobne skonci kazdy, kto si robi taketo veci doma na kolene.

Problemy pri realizacii komplexneho systemu, akym je astronomicky dalekohlad na montazi, su velke. Prajem Ti vela uspechov a uz sa tesim spolu s ostatnymi na fungujuci vysledok.
N 170/1150;N 360/1500; N400/1980; N200/800; Canon 70-200 F4; Canon 300 f4; Canon 350D + "drobotiny"

Jan
Příspěvky: 307
Registrován: 10. 05. 2003, 15:58

Dalekohled na dálkové ovládání

Příspěvek #90 od Jan » 05. 10. 2004, 19:47


PDlink napsal: ....Program na ovladanie som si urobil sam. Tento system pouzivaju okrem mna aj dalsi dvaja astro nadsenci. Myslim, ze su dost spokojny. Maju tiez to takmer zadarmo. Ak chcete, na mojich strankach je popis aj odkaz, na ine stranky, kde sa to pouziva.....

Prosím o URL adresu Tvojej WEB stánky. Ďakujem
Jan


Zpět na “Dalekohledy”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti