WO FLT 98 Triplet Alu APO

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
LuKo78

Příspěvek od LuKo78 »

Zdravím,

nějakou dobu jsem čekal jak dopadne hodnocení nového tripletu od WO v karbonovém tubusu. Po vylepšení hlavně co se týká okulárového výtahu, kdy byla menší slabina právě u tohoto typu jsem se rozhodl objednat novější typ WO FLT 98 Alu s 3,5" výtahem, oproti 2,5" výtahu u karbonového modelu.
Optika je stejná, hmotnost malinko větší a kresba vynikající!

Příští týden dorazí, tak pak se podělím o další info.

LuKo78 ;)
t0mas

Příspěvek od t0mas »

ja pokukujem po
William Optics Megrez 90 Doublet APO (90/621mm) dufam ze to bude dobra volba na vizualne pozorovanie ci neskor pokusy z fotenim....

odkial si ho zohnal?? to FLT? na SK/CZ strankach ho nikde neviem najst...
Hyperion 13mm,  SQM;  nikon CF 10x50
LuKo78

Příspěvek od LuKo78 »

Zdravím,

tak nějaký čas uplynul a mne konečně přišel v těchto dnech tento dlouho očekávaný refraktor od WO.

Na rozdíl od karbonového "staršího" bratříčka má tento cvalík 3,5" okulárový výtah vzkutku nebývalé krásy a hlavně kvality. Nestačil jsem kulit oči jak precizní je zpracování nejen tohoto dalekohledu, ale hlavně toho výtahu. Výtah je absolutně bez vůle! 360 st. rotátor je velmi plynulý a jemný také s nulovou vůlí.

Na co jsem se ale nejvíce těšil, bylo zjištění, které jsem asi tak před měsícem konečně nalezl na webu, že k tomuto refraktoru lze připojit velký 3" rovnač pole, který se používá u FLT 110 a FLT 132 s 4" výtahy.

Tento rovnač opravdu jde našroubovat na 3,5" výtah, takže se už těším na tento tripletový rovnač, jak bude spolupracovat s FLT98.

Nějaké snímky jsou níže:

....v porovnání s Equinoxem 80ED

.....výtah s reduktorem 0,8x typIII

..... s velkým 3" rovnačem

Doufám, že co nevidět se dostanu na nějaké testování s QHY9 a FLT98. :D

Určitě se podělím o další poznatky. ;)

LuKo78 ;)

Vabra

Příspěvek od Vabra »

Vypada to luxusne, skoro zacinam litovat ze jsem sel to karbonu ;).

Vidim ze uz jsi investoval i do rovnacu tak ted jen s tim pod oblohu.

Nekdy se tak k vam do Prcic zajedu podivat a treba z toho bude pekna porovnavaci recenze...
Pavel Vabrousek
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Tady jsou ty testy kresby Lukášova dalekohledu. Všechny jsou to pointované 10ti sekundové expozice na kameru QHY9 (pixel 5.4 mikronů) přes L filtr (to už si nepamatuji přesně, snad to Lukáš bude vědět). Na klik jsou k dispozici originální fit soubory (nevydrží tam dlouho, mají 18MB) jinak zde je výřez z centrální oblasti lineárně upravený (4x zjasněný, aby šlo něco vidět).

Bez reduktoru:

FWHM dvou nejjasnějších hvězd z obrázu jsou 1.7px a 1.5px (můj software), Astroart hlási FWHMx=1.5px a FWHMy=2.2px u té první jasnější hvězdy (u té druhé jsem si to nezapsal). O kresbě v rozích nemá smysl ani diskutovat. Rovnač je prostě nutností.

Pak jsme ještě testovali 0.8x rovnač/eduktor od WO (nevím přesně, jaký typ):

Můj program hlasí FWHM 1.4px, Astroart FWHMx~1.3px a FWHMy~1.7-1.9px. Rohy jsem neproměřoval, ale nevypadají vůbec špatně.

Lukáš pak má ještě jeden 3" rovnač, ten nezkracuje ohnisko. Ten jsme ale nestihli proměřit.

Řekl bych, že malý 5.4 mikronový pixel je k tomuto dalekohledu docela dobrou volbou. Nepřeexponované hvězdy mají "kostičkovaný" vzhled, což je známka podsamplování.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

tak jsem si ztahnul FITy a MaxIm DL tez hlasi FWHM neco pres 1.5 u snimku bez rovnace (krouzim-li po stredu snimku) a cca 1.3 u snimku pres rovnac - ten je fakt super, moc se mi libi, zvlast centralni cast :-)

takze bych ja rekl, ze to sedi dost dobre jsem mile prekvapen.

Jeste by LuKo78 (a honza.ho) mohl napsat nejakou "minirecenzi" na tema, jak se s QHY9 pracuje a podobne postrehy z praxe (do sekce fototechnika, samozrejme), protoze to asi ted bude hodne lidi zajimat! tesim se na opravdove snimky DSO ;-)
LuKo78

Příspěvek od LuKo78 »

Jeste by LuKo78 (a honza.ho) mohl napsat nejakou "minirecenzi" na tema, jak se s QHY9 pracuje a podobne postrehy z praxe (do sekce fototechnika, samozrejme), protoze to asi ted bude hodne lidi zajimat! Smiley tesim se na opravdove snimky DSO Wink
 to Konihlav:

...no myslím, že dlouho to trvat nebude, jelikož příští týden se sejdeme a budeme spolu s Honzou testovat kamery na svých refraktorech, takže je dost možné, že z toho vznikne nějaká pěkné minirecenze na QHY9.

L. ;)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

zajimalo by me, zda nekdo z majitelu WO FLT 98 zkousel rovnost pole s alespon APS (nebo alespon APS-C) cipem a jak to dopadlo pri pouziti ktereho rovnace/reduktoru... ?

zkousel to nekdo?

P.S.: me porad schazi ve vybave jeste jeden refraktor s delsim ohniskem (a hlavne bytelnym vytahem).
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Pavle, co myslíš formátem APS? Já znám APS-C, APS-H ale samotné APS nevím?!
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Psion: ted u sebe nemam svuj astro-notysek, kam si zapisuji myslenky, vypocty a jine nesmysly... nicmene APS je o nejaky milimetr +- vetsi nez APS-C (cca odhadem 23.5mm versus 22.2mm ci tak nejak). APS ma treba Nikon D40 ci QHY8/10/12. APS-C maji Canon CMOS DSLRs.
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Nikon i Canon mají buď APS-C (i když odlišný rozměr), nebo pak FF (možná nesprávně označovaný Full Frame, tedy formát kinofilmu). APS-H je např. Canon 1D. APS byl označován kinofilm (Advanced Photo System), ale u digitálních přístrojů jsem toto viděl jenom jednou, tak pátrám, jak to vlastně je :)
Odpovědět