Zamrzani primaru a sekundaru
Dnes jsem pozoroval PN na mem stanovisti s Cassim, Ladou a Honzou. Pozorovani super, pocasi super, teplota nad nulou.
Co ovsem nechapu - cca po 3h pozorovani mi regulerne "namrzlo" zrcadlo primaru, resp se stalo nepruhlednym s jakoby krystalickou vrstvou na povrchu. Pripodobnil bych to jako kdybyste vzali smirglpapir a zbrousili primar na nepruhledno. Sekundar byl "pouze" zamlzeny.
Otazka je - jak je mozne, ze se toto stalo, i kdyz teplota byla par stupnu nad nulou? Jinak byla silna vlhkost, vse (mapy, tubus...) byly mokre.
Pritom Lada s jeho 250/1200 (tez SW) byl bez problemu, primar i sekundar mel zcela ok. Mel oproti me navic jen cca 30cm sirokou rosnici na tubusu dobsona z karimatky...
Diky za fundovane odpovedi a Vase osobni zkusenosti s timto nemilym problemem, kvuli kteremu jsem musel predcasne zabalit nacini a ukoncit velmi dobre pozorovani >:(
Co ovsem nechapu - cca po 3h pozorovani mi regulerne "namrzlo" zrcadlo primaru, resp se stalo nepruhlednym s jakoby krystalickou vrstvou na povrchu. Pripodobnil bych to jako kdybyste vzali smirglpapir a zbrousili primar na nepruhledno. Sekundar byl "pouze" zamlzeny.
Otazka je - jak je mozne, ze se toto stalo, i kdyz teplota byla par stupnu nad nulou? Jinak byla silna vlhkost, vse (mapy, tubus...) byly mokre.
Pritom Lada s jeho 250/1200 (tez SW) byl bez problemu, primar i sekundar mel zcela ok. Mel oproti me navic jen cca 30cm sirokou rosnici na tubusu dobsona z karimatky...
Diky za fundovane odpovedi a Vase osobni zkusenosti s timto nemilym problemem, kvuli kteremu jsem musel predcasne zabalit nacini a ukoncit velmi dobre pozorovani >:(

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Čau, ode mně se nic fundovaného nedozvíš, ale nenech se mást teplotou. Jestli byla několik stupňů nad nulou.. nevím, možná tak 3 stupně ne .. tak dole u země bylo klidně kolem nuly nebo pod ní a při tý včerejší vlhkosti to mohlo být znát. Nevím kam si převážně mířil s tubusem, ale třeba opravdu tu 250tku zachránila ta karimatka, že tam nenapadalo tolik vody, která by pak namrzala.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Je pravda, ze Ladis s 200kou prave miril vic k obzoru, Lada s 254kou zas vic nahoru.
Ale je mi divny, ze to chytl i primar, ktery je na dne tubusu. To se mi taky jednou stalo s moji 300kou (pritom tubus miril nahoru!), ale bylo to v zime (mohlo byt tak -5°C).
Ale je mi divny, ze to chytl i primar, ktery je na dne tubusu. To se mi taky jednou stalo s moji 300kou (pritom tubus miril nahoru!), ale bylo to v zime (mohlo byt tak -5°C).
Kometa C/2024 Y1
Nic, uz mam "suroviny" a zbastlim si primitivni vyhrivani primaru, sekundaru, hledacku a okularu pres Pb zdroj, odporove draty, potenciometr a vypinace / cinche.
Bude to sice bastl nejtezsiho kalibru, nerad bych vsak zazil znovu to, co dnes v noci, kdy jsem musel predcasne skoncit s perfektnim pozorovanim jen kvuli zamrzlemu primaru...
Bude to sice bastl nejtezsiho kalibru, nerad bych vsak zazil znovu to, co dnes v noci, kdy jsem musel predcasne skoncit s perfektnim pozorovanim jen kvuli zamrzlemu primaru...

Ladislav Červinka
No, tak poučen z minula, jsem přibalil do Klužínku fén, natáhla se prodlužovačka a v pozorovacích pauzách jsem sklopil tubus Dobsona foukal teplý vzduch fénem do tubusu, jako do horkovzdušného balónu a taky na okuláry..A zdá se, že to funguje!! S rosením a nedejbože namrzáním pak nebyl problém, snad jen se to musí dělat v pravidelných intervalech! Tubus byl totiž z vnější strany mokrý až hrůza!!
Občas jsem fučel féno-vzduch zespoda na zrcadlo.. Snad to obraz moc nezdeformovalo...Aspoň jsem si ničeho nevšiml.. ;D
P.S. Zjistil jsem, že když je tubus namířen hodně nahoru, tak se optika zarosí rychleji, než když je tubus většinu času víceméně natočen na objekty níž nad obzorem..
Občas jsem fučel féno-vzduch zespoda na zrcadlo.. Snad to obraz moc nezdeformovalo...Aspoň jsem si ničeho nevšiml.. ;D
P.S. Zjistil jsem, že když je tubus namířen hodně nahoru, tak se optika zarosí rychleji, než když je tubus většinu času víceméně natočen na objekty níž nad obzorem..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Dotaz: je nejaky bateriovy fén ? protoze na pozorovacim miste mimo domov neni el. zdroj resim ted jak zamezit roseni-zamrzani teleobektivu na fotaku ... diky
alien5 napsal: Dotaz: je nejaky bateriovy fén ? protoze na pozorovacim miste mimo domov neni el. zdroj resim ted jak zamezit roseni-zamrzani teleobektivu na fotaku ... diky
Lze sehnat:
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... hluss.html
za 25,- Euro.
Habl
Lze sehnat:
http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... hluss.html
za 25,- Euro.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
alien5 napsal: Dotaz: je nejaky bateriovy fén ? protoze na pozorovacim miste mimo domov neni el. zdroj resim ted jak zamezit roseni-zamrzani teleobektivu na fotaku ... diky
Už sa to tu niekde spomínalo, ale pre istotu ...
http://www.karavan.cz/e-shop/elektro-12 ... y-12v.html
Už sa to tu niekde spomínalo, ale pre istotu ...
http://www.karavan.cz/e-shop/elektro-12 ... y-12v.html
Tady by stálo za to diskusi přesunout na téma zhoršování obrazu libovolným vyhříváním, třeba i fénem... A jak má vypadat vyhřívání, co obrazu neuškodí... Já by jsem zkusil třeba něco, jako větráček k dobrému proudění vzduchu+ topný element pod kryt primáru a termostat, ale co sekundár? Osobně jsem to ještě nevyřešil, ale asi budu muset- a to rychle. ::)
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
SW 2''-80°-20/50/96
Ten fén z karavan.cz mám. Vlasy bych si teda s ním sušit nechtěl, ale na odrosení optiky je docela dobrý. Vzduch jde z něj jen taktak vlažňoučký (ale opravdu hodně vlažňoučký), že to stačí na odrosení. Nějaké poškození optiky teplem rozhodně nehrozí. Navíc je pěkně malý / skladný.
Dávám ho tak 5-10cm od optiky, dál stejně nedofoukne a tak za 1 minutu mám čočky suché. Pak mi to vydrží třeba zase půl hodiny, než se to začne rosit znovu.
Dávám ho tak 5-10cm od optiky, dál stejně nedofoukne a tak za 1 minutu mám čočky suché. Pak mi to vydrží třeba zase půl hodiny, než se to začne rosit znovu.
Další využití vidím v tom, že jsem si fén /ale klasický výkonnější na 220 V/ občas zastrčil i za bundu.
Holt v boji se zimou je vše dovoleno!

Holt v boji se zimou je vše dovoleno!
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Ještě jednou opakuju, co jsem napsal:
Tady by stálo za to diskusi přesunout na téma zhoršování obrazu libovolným vyhříváním, třeba i fénem... A jak má vypadat vyhřívání, co obrazu neuškodí... Já by jsem zkusil třeba něco, jako větráček k dobrému proudění vzduchu+ topný element pod kryt primáru a termostat, ale co sekundár? Osobně jsem to ještě nevyřešil, ale asi budu muset- a to rychle.
Rosení 200mm a nerosení 250mm by jsem ožná vysvětlil výhodnějším poměrem ochlazovací plocha/hmotnost? [glb]Rosení je sakra problém.[/glb]
Tady by stálo za to diskusi přesunout na téma zhoršování obrazu libovolným vyhříváním, třeba i fénem... A jak má vypadat vyhřívání, co obrazu neuškodí... Já by jsem zkusil třeba něco, jako větráček k dobrému proudění vzduchu+ topný element pod kryt primáru a termostat, ale co sekundár? Osobně jsem to ještě nevyřešil, ale asi budu muset- a to rychle.
Rosení 200mm a nerosení 250mm by jsem ožná vysvětlil výhodnějším poměrem ochlazovací plocha/hmotnost? [glb]Rosení je sakra problém.[/glb]
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 2''-80°-20/50/96
SW 2''-80°-20/50/96
grajda napsal:
Tak to ne - ta 200ka nemela rosnici. Uz jsme meli dve stejne 250ky jednu s rosnici a jednu bez na Jizerce, ta bez rosnice byla po case nepouzitelna. lada
Tak to ne - ta 200ka nemela rosnici. Uz jsme meli dve stejne 250ky jednu s rosnici a jednu bez na Jizerce, ta bez rosnice byla po case nepouzitelna. lada
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
ladin napsal:
Zajimava informace! Takze jako uplne prvni vec pred vyhrivanim - udelat z karimatky rosnici...
Netusil jsem, ze bude treba i na dobsona...
Zajimava informace! Takze jako uplne prvni vec pred vyhrivanim - udelat z karimatky rosnici...
Netusil jsem, ze bude treba i na dobsona...

Ladislav Červinka
Ona je hlavně důležitá pro sekundár.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz