prosím o názor na malé SCT

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Pawlos

Příspěvek od Pawlos »

Zdravím velectěné osazenstvo tohoto fóra. Tohle je můj první příspěvek, AF čtu už skoro rok, ale až teprve ted jsem se zaregistroval. Díky za spoustu dobrých rad a příspěvků. Tak jako spousta ostatních i já bych si rád pořídil dalekohled, nechci se ale vyloženě ptát jaký. Začínal jsem kdysi koukat divadelním kukátkem (nesmějte se), pak přišel triedr po dědovi, v nejblizší době si chci pořídit mapy, atlas a nějakou literaturu a k vánocům si chci nadělit "pořádenej scope". Od Vás vím, že žádný univerzál není. Ale ostatně jako každý kdo začíná bych rád co nejuniverzálnější:-).Bydlím v Praze, ale pozoroval bych po nejvíce u rodičů na vsi, výška zhruba 250m nad morem, obloha docela tmava, ale seeing nic moc, už pouhým okem vidím hvězdy blikat. Je jasné, že se chci podívat na planety, těch ale moc není, takže bych i rád deepsky. Jelikož rád cestuju po zemích koruny české a šlapu po horách, rád bych něco, co je snadno přenosné a lehké. Takže mě nejvíc zaujal Celestron NEXSTAR 5 SE, vaha cca 12,5kg, nebo NEXSTAR 6 SE vaha cca 14,5kg. Nejde mi o tu go-to montáž, snad nejsem uplně tupej a po určitý době na nebi něco najdu:-), jde hlavne o tu nízkou hmotnost. V úvahu ještě přichází rozkládací Dobs 8" LightBridge od Meade, který mě z techto přijde i díky F/6 jako nejuniverzálnější, avšak ta váha okolo 20kg mě nečiní šťastným a je nepravděpodobné, že bych ho někdy táhnul pěšky v batohu třeba v Krkonoších na Labskou. Na netu jsem toho prošel fůru, takže si uvedomuju, ze SCT jsou tak trochu kompromisní optické soustavy, ale na druhou stranu asi nejlépe vystihují moji představu o grab and go dalekohledu. Dost ale řečí a k otázce. Vas praktiků jsem se chtěl zeptat, zda jako začátečník jsem schopen registrovat nižší kontrast soustavy SCT a vůbec, je v SCT opravdu tak mizerný obraz? Z tohoto fóra jsem nabyl dojmu, ze horší optická soustava snad neexistuje. A dále jsem se chtel zeptat, zda tech 5" není na deepsky málo? Většinou tady čítávám, že kdo nemá alespoň 8" neuvidí nic, občas ale někdo napíše, že i menším dalekohledem je toho spoustu vidět, tak nevím. Jde mi o to abych v té 5" neměl za týden všechno prohlédlé a nescháněl něco nového. Rád bych aby mi ta 5" tak 5let vydržela na pozorování a pak by přišel upgrade na větší rouru. Když si ale hned pořídím 8"Dobs, co si pořídím později? No, takovej 14" Ritchey-Chretien by nebyl k zahození:-). Omlouvám se za spoustu řečí, otázkami jsem nepřekvapil, ale přesto prosím o Vaše názory. Diky za Váš čas a za pochopení. Vybrat správnej dalekohled je fuška, ale krasná:-).
Kubajz

Příspěvek od Kubajz »

S SCT zkušenost nemám,ovšem mám ji s Makem 127/1500 což přístroj obdobných parametrů jako onen 5" SCT a trochu podobného optického systému.Hledáš-li takto přenosný přístroj,nebál bych se zrovna tohoto Maka třeba na eq3-2(ale bez problémů ho praktikuju na astro3).Přístroj je dle mého názoru velice podařený,zobrazuje ostře a poměrně kontrastně a jako cestovní přístroj je perfektní.Na planety je skvělý a DSO ukáže stejně dobře jako každý 13cm dalekohled,v dosahu tohoto přístroje jsou desítky jasnějších galaxií,mlhovin hvězdokup.Bezproblémů rozloží okraje jasných kulových hvězdokup a pěkně ukáže celou řadu objektů.A ušetřené peníze vůči go-to SCT lze vrazit třebas do kvalitních okulárů :)Sám kolikrát radši vytáhnu tohoto maka kousek na pole než bych se táhnul s dobsonem,takže můžu říct-dalekohled se neokouká a neztratí.A k tvému problému-co když mi to za chvíli nebude stačit a budu chtít větší?Jak praxe ukazuje tak majitelé větších dalekohledů časem pořizují menší a přenosnější se kterými zkrátka mohou pozorovat častěji(a tak mnozí třeba ze 40centimentrů skončí dobrovolně pomalu na triedru či prostém oku ;D).Takže koupíš-li menší přístroj,tak budeš-li chtít časem pořídit větší,není problém a přitom si ponechat malý cestovní,pokud koupíš hned velkou "krávu" tak časem stejně zjistíš potřebu něčeho menšího :P

tak to malinký offtopic ovšem k tématu :-*když přenosný scope,proč ne maksutov-cassegrain(ale určitě nebude na škodu když si daný dalekohled nějprve u někoho osaháš,ať už u pražských kolegů,popř. na Kladno to taky nemáš daleko kdybys chtěl mrknout)
Jakub Kristek
Obrázek
vla

Příspěvek od vla »

Mám od časného jara Celestron SC 6", jelikož mě tento systém dlouho "neseděl" tak jsem si ho před koupí pěkně otestoval porovnáním s jinými dalekohledy, je sice pravda, že má menší kontrast díky centrálnímu zastínění a že se možná bude rosit dříve než oblíbené newtony, ale to značně omezí jakákoli rosnice. Jenže nižší kontrast poznáš pouze tehdy, když budeš vedle mít postaven kvalitní ED refraktor, jinak nepoznáš nic. Nižší kontrast je způsoben centrálním zastíněním a to přeci mají i všechny newtony a ty mají ještě navíc kříž sekundáru. Jediná nevýhoda, která mě napadá je že pro pro ferktní zobrazení je vhodné nechat ho minimálně hodinku temperovat, v zimě lépe dvě.( u newtonů této velikosti stačí řekněme polovina této doby) Takže jako nepřítel SC systémů musím říci je to vynikající dalekohlídek, perfektně zobrazuje, fantasticky přenosný, lehký a krátký, takže ho unesou i menší montáže, řekněme někde od Astro 3-2, CG 4 atd. Takže pokud zvládneš průměr 150mm je to v dané cenové relaci asi nejlepší kompromis kvality a přenosnosti co lze zakoupit. Jestli nevíš na Posec-u je testík této soustavy, tak tam mrkni. Pro ty co nepochopili: Tento dalekohled miluju a že jich mám doma hodně.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
voko

Příspěvek od voko »

Pawlos napsal: je v SCT opravdu tak mizerný obraz? Z tohoto fóra jsem nabyl dojmu, ze horší optická soustava snad neexistuje. A dále jsem se chtel zeptat, zda tech 5" není na deepsky málo? Začnu odzadu. Vždy uvidíš menším průměrem míň než větším. Je to otázka určení dalekohledu. Z Tvého příspěvku vyplývá, že ho chceš pořizovat kvůli pozorování i na cestách. V tom případě je to celkem ideální průměr, který se dá ještě pohodlně sbalit. Třeba 8" si už na přenášení v batohu (+ spoustu dalších ostatních potřebných věcí) představit nedovedu. A hlavně - vzhledem k průměru (pominu-li ultralehké Dobsony) je to nejskladnější a nejlehčí kompaktní dalekohled. Mak daného průměru bude vzhledem k masívnějšímu menisku vždy o něco těžší.
Co se týká kvality obrazu, je to pokaždé určitý kompromis, SCT má patrné zklenutí pole, takže pokud zaostříš na střed zorného pole, tak u kraje už nebudou hvězdy ideálně ostré. O kontrastu už mluvil vla přede mnou. Ale zase korekční deska má  tu výhodu, že minimalizuje komu, takže (aspoň u mého SCT) je i v okraji pole téměř neznatelná.
Závěrem: klidně do toho běž, SCT je na cesty při daném průměru vzhledem k váze a délce tubusu ideální dalekohled, pokud se nerozhodneš pro ultralehkého Dobsona.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
KoMar
Věk: 55

Příspěvek od KoMar »

Při Tvém předpokládaném finančním limitu bych ještě zvážil možnost koupit si dalekohledy dva. U rodičů na vsi "zaparkovat" většího Dobsona a do Prahy a na výlety si koupit něco malého a skladného, např. refraktor nebo Mak na jednoduché montáži.
vaclav1

Příspěvek od vaclav1 »

Poměrně slušný dalekohled je Maksutov-Cassegrain 152 mm / 1900 mm od TS.Mám ho a s příslušenstvím (barlow 2x) je vhodný na digitální foto planet.S reduktorem Lumicon 0.4x se zvýší světelnost na 1:5 a je možno snímat DSO ccd kamerou.Malá nevýhoda vyšší hmotnost cca 6kg.

Schmidt-Cassegrain 150/1500mm od Celestronu má nižší hmotnost okolo 4,5kg.

Kvalita zobrazení hvězd v zorném poli je výborná až k okraji.Sklenutí pole je patrné o obou dalekohledů.
Komu jsem nepozoroval u Maksutova, Schmidt ji v podstatě taky nemá.

Výhoda snadné centrování optiky na rozdíl od Newtona není nutné často centrovat.
U Schmidt-Cass se centruje pouze sekundár.

U Maksutova primární zrcadlo čas od času lehce vycentrovat bude nutné.

Barevnou vadu oba systémy mají nepozorovatelnou.
Zvětšení až 2D tj u 150mm = 300x není problém za výborného seeingu.

Temperace dalekohledu Maksutov-Cassegrain zhruba 2 hodiny pro kvalitní obraz.

Schmidt-Cassegrain se obvykle temperuje kratší dobu 1-1,5 hodiny.

Rosení menisku či korekční čočky je bohužel nectností obou systémů.

Výhoda obou systémů je v nižší hmotnosti a kratším tubusu - velice kompaktní a proto nevyžadují velké a extrémně masivní montáže.
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
vaclav1

Příspěvek od vaclav1 »

Jako kvalitní okulár postačuje Plossl řekněme 16,20,25,32,40 mm pro oba systémy Cassegrainů.
Pro vyšší zvětšení 12,10,8,6 např. Vixen LV - výstupní pupila okuláru 20 mm!

Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Pawlos: vitej na astroforu :)

SCT jsou dobre dalekohledy a reci o spatnem obrazu jsou znacne nadsazene. Neni zadny duvod je zavrhovat, pokud ti bude nejake SCT vyhovovat, s klidnym svedomim si ho porid. Stejne dobre ovsem poslouzi i MCT - po opticke strance o neco lepsi soustava, pricemz zachovava kratky tubus.

Zasadni vec je ta prenosnost - tady bych byl opatrny a vsechno si nejdriv dukladne prohlednul a osahal. Na prvni pohled se muze pristroj zdat jako snadno prenosny, ale po nekolika kilometrech v terenu budes mit sto chuti shodit ho do nejake rokle Predpokladam, ze by se ti v batohu hodilo misto i na jine veci nez jenom dalekohled - to se tyka zejmena montaze a stativu.

Zkus popremyslet o variante 80mm APO + kvalitni fotograficky stativ + 8"-10" dobson. Refraktor nabidne velmi siroke zorne pole (ocenis pod tmavou horskou oblohou), da se vyborne pouzit pro pozemni pozorovani a v Praze pekne ukaze Slunce, Mesic a planety (v klidu snese 150x-200x zvetseni) bez nutnosti dlouheho temperovani. Dobson pak muzes mit na pevnem stanovisti na deep-sky. Takova sestava te zabavi na peknych par let a nebudes omezen zadnymi kompomisy.
Risben

Příspěvek od Risben »

K příspěvkům výše bych dodal jen drobnost. Na akci Zatmění Měsíce konané v Hodkovicích nad Mohelnou jsme z Vabrou po ránu testovali SW ED80, SW MAK150 a CEL. SCT150. Při stejném zvětšení jsme zaměřily vzdálený sloup, který měl cca do poloviny v pozadí les a druhá polovina měla v pozadí oblohu. V tomto "testíku" se nejostřejší kresba jevila v SCT150 ;).
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Co jsem mel moznost pozorovat na MHV, tak i s malym prumerem spoustu DSO uvidis, ale velmi slabe, bez detailu.

Napr. M51 - Whirlpool vidis v malem dalekohledu jako dve slabe rozmazane smouhy bez jedineho detailu.
na 200mm newtonu jiz bocnim pohledem chvilemi rozeznavas spiralni ramena, na 300mm jsem ramena videl bocnim pohledem bez problemu, primym videnim chvilemi.

Vse pod relativne dobrou oblohou s MHV kolem 6 (MHV v Zubri)

Nebo M81 a M82 - v lidlskopu (refraktor 70mm) jsou videt jako smouhy bez detailu, v 200mm jiz je bocnim pohledem patrny naznak ramen a v M82 jakasi temna zakouti...

Takze ve vysledku i s malym dalekohledem leccos vidis, ale bez detailu, na 200mm jiz vidis sem tam detaily a na 300mm je to jiz parada.

Jinak pro predstavu - v Zubri jsem na 200mm videl BEZ FILTRU perfektne, zcela jasne a zretelne Rasy v Labuti - po cele jejich delce!
Kluci, co jsem jim je ukazoval, mohou potvrdit...
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
jaro
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jaro »

A čo takto skladací newton, ktorý vyrába Libor Němec ? Napr. priemer 203 by moholl byť prenosný, neváži príliš veľa. Dá sa to pripevniť na vrch batohu. Avšak ešte treba pridať dobson montáž a okuláre.
Ilustačné foto na http://sao.wz.cz/ATM/dalekohledy.htm.
Aké máte na to názory vy skúsenejší ?
Skywatcher 450p, Celestron EDge HD 8", Meade Lightbridge 305/1524, monokular Fomei 20x50, trieder Tento 10x50, trieder TS 20x80.
Pawlos

Příspěvek od Pawlos »

Moc děkuji všem za názory, tolik příspěvků jsem nečekal! O Makovi jsem také přemýšlel, ale trochu jsem se obával jeho delší temperace, nicméně jak plyne z Vašich příspěvků, tak není o moc delší než u SCT. V každém případě mám o čem přemýšlet. Ještě jsem se chtěl zeptat jak je to s životností reflexních poloch zrcadel. Předpokládám, že u otevřeného tubusu Newtona je životnost odrazné plochy primárniho zrcadla kratší než u uzavřeného systému Mak nebo SCT, nevíte jak dlouho zrcadlo u Newtona, Maka, SCT vydrží, než se musí znovu pokovit? A jak je to s antireflexními vrstvami na korekční Shmidtově desce, eventuelně na menisku Maka, zda musí být rovněž po nějaké době obnoveny? A ještě bych měl dvě otázky tak trošku off topic. První, jak často se dá v našich krajích pozorovat? A druhá, těleso, které velmi jasně září už pár minut po západu slunce na západě je venuše? Ještě jednou díky všem!
vaclav1

Příspěvek od vaclav1 »

to Pawlos: Uzavřené soustavy dalekohledů meniskem nebo korekční čočkou není nutné pokovovat znovu primár a sekundár.Antireflexní vrstvy se též nemusí znovu nanášet.Newton a jiné otevřené soustavy dalekohledů(klas.Cassegrain) se odrazné vrstvy na zrcadlech obnovují po cca 5 letech.

Doporučoval bych zakoupit Schmidt-Cassegrain 150-200 mm (je lehký,krátký a přenosný) od firmy Celestron(kvalita optiky) - prodává Supra Praha.

Dalekohled dát na montáž Celestron CG5-GOTO - možnost později pořizovat snímky DSO ccd kamerou nebo digitální zrcadlovkou.Montáž lze pointovat pomocí ccd kamery a notebooku má autoguider port.
Vše je o výši financí které můžete investovat.

Večer na západě svítí jasně Venuše.

Můžete použít PC soft planetárium SkyChart - Ciel je free a montáž umí s tímto softwarem spolupracovat.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Mám zrcadlo od roku 1999, a zatím je OK, kromě pár šmouh, a několika mikrodírek, které absolutně nemají vliv na obraz. Umýval jsem ho za tu dobu asi 2x a občas ofoukal. Těch 5let mi připadá moc krátká doba. Samozřejmě u dalekohledu, který je nezakrytý v kopuli, při střídavých změnách počasí, to bude horší. Možná i těch 5 let. Ale rozhodně ne u dalekohledu, co mám doma, a jen beru na pozorování.

S antireflexemi desek a menisků je větší problém. Prostě je třeba se smířit s tím, že nebudou zachvíli jako nové. Pokud jsou jenom špinavé, nic se neděje, to jde dát vyčistit. Horší je poškození po neodborném čištění. Napaření nových by bylo velmi drahé. Ale vrstvy jsou odolné a samy se jen tak nezpoškodí (orosením a osycháním, zašpiněním). Pokovení zrcadla newtona, tedy když už je potřeba, je otázka nejvýše pár tisícovek u větších zrcadel. Z toho bych nedělal vědu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
pinot

Příspěvek od pinot »

Na tu přenosnost si dej pozor. Mám Maka 127 a vůbec si nedovedu představit, že bych ho s EQ 3-2 nosil v batohu.
Natož průměry 150-200.
Bresser 10x50,  TS INED 70/420 ED Carbon
Astro Professional LE 3 a 5, SKY UWA 6, Meade SWA 24
Česká Lípa
Odpovědět