Podle letáku Lidlu budou od 10.12.2015 opět nabízeny Lidlskopy. Bude to Skylux 70/700, spektiv 20-60/60 a triedry 10-30x60.
Dnes jsem se pro zajímavost kouknul spektivem a triedrem v Lidlu (pouze v prodejně na plakáty cca 30m daleko).
Zdá se že pokračuje úpadek kvality i zde (kdysi pořízený triedr Bresser 10x50 za 500 funguje obstojně již několik let jako funkční levný přístroj).
Oba letošní přístroje IMHO degraduje použitý zoom okulár, který na kratším konci degraduje pohled na úroveň klíčové dírky (skoro jako by zorné pole zůstávalo při zoomovaní konstantní). Logicky při největším zoomu je šířka zorného pohledu již velmi příjemná.
Spektiv je celoplastový a měl bych strach o zachování mechaniky při nějakém častějším používání.
Opticky je ale spektiv o třídu výše než ten triedr, který se v podstatě nedal zaostřit (alespoň souosost byla v mém kusu použitelná).
Pokud jsem neměl smůlu na konkrétní kus/y, tak bych ani jeden přístroj nedoporučil na cokoliv serioznějšího než hračku pro děti.
A pokud bych musel tak spíše ten spektiv.
Věřím že při maximálním zvětšení může pěkně ukázat Měsíc s krátery, Jupiter s měsíci, srpek Venuše a pár nejjasnějších DSO. Nicméně na hvězdách jsem jej neviděl
takže to berte s rezervou (ale v hračkářství i jiných obchodech lze pořídit za podobné peníze mnohem horší optiku).