eVscope Unistellar
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Re: eVscope Unistellar
Včera jsem zkoušel v lehkém zákalu při svitu Měsíce (95%) M27 jak si s tím poradí SW eVscope. Myslím, že vzhledem k podmínkám to zvládnul celkem dobře. Od postavení trojnožky na terasu (není vidět Polárka) zobrazil tento objekt za 3,5 minuty včetně veškeré procedury od zapnutí přes ustavení dalekohledu a pořízení snímku.
- Přílohy
-
- WhatsApp Image 2020-10-29 at 21.55.18.jpeg (69.4 KiB) Zobrazeno 2793 x
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Dopsal jsem recenzi, počasí je mizerné a další testy budu dělat později.
http://posec.astro.cz/index.php/clanky/ ... unistellar
http://posec.astro.cz/index.php/clanky/ ... unistellar
Paradni recenze i s pitvanim dalekohledu, moc pekne.
Jen se zeptam, kdyz jsi stahnul obrazy flashky, nezkousel jsi to prijojit jako img v linuxu? To maji opravdu nejaky svuj FS a je sifrovany?
Jen se zeptam, kdyz jsi stahnul obrazy flashky, nezkousel jsi to prijojit jako img v linuxu? To maji opravdu nejaky svuj FS a je sifrovany?
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Díky! Ten jejich OS není úplně klasický souborový systém a řadu věcí dělají v RAM, takže se do toho nedá jednoduše přistupovat. Přes SSH se musí přes klasický RSA klíč 1024 bit apod.
Tak klíč do ssh je jasný, to je hlavně pro ně aby se to dalo rozume obsluhovat/servisovat a nemusel jsi heslovat. Ale stejně by mě zajímalo jak ten obraz disku vypadá. Vlastní FS asi by bylo tolik práce, že proti tomu vývoj dalekohledu je brnkacka.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Opravuji RSA je klíč 4096 bit. Ano ten jejich software musel stát neskutečný peníze vyvíjeli to několik let. Ten je přístupný na SD karte jako soubor s názvem evscope.fw, který se natahuje po zapnutí přístroje a má 19 MB. Po vypnutí dalekohledu se změny v OS neukládají a tedy po vypnutí jsou veškeré změny ztraceny. Podle mě to udělali z důvodů ochrany před kopírováním a řadu procesů nelze vůbec vysledovat, mimo jiné ani komunikaci mezi zařízením (iOS, Android), kterým se přístroj ovládá.
Jasny, tak ochrana je na miste, prace tam bude mraky a prvni cinan by to okopiroval.
Jeste jednou diky za peknou recenzi. Jen mam vzdy z tech closed projektu neprijemny pocit, ale v astro to je tak nejak normalni.
Jeste jednou diky za peknou recenzi. Jen mam vzdy z tech closed projektu neprijemny pocit, ale v astro to je tak nejak normalni.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:

Jen takový dotaz ze zvědavosti:
Dalo by se s tím „koukat“ na sluneční skvrny, pokud by se před objektiv dal filtr/fólie? Nebo to SW nedá...
Dalo by se s tím „koukat“ na sluneční skvrny, pokud by se před objektiv dal filtr/fólie? Nebo to SW nedá...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Ono se dá koukat na planety nebo Měsíc v online režimu, tedy dalekohled to neskládá, takže se dá koukat i na Slunce, přiznám se, že jsem to na Slunci nezkoušel. Měsíc vypadá takhle : , na obrázku je ale udělána White Balance, protože dalekohled ho zobrazí do hněda.
Naposledy upravil(a) Psion dne 25. 01. 2021, 14:09, celkem upraveno 1 x.
Jakou nejkratší expozici je to schopné udělat ? Podle toho by se musely i předřadit filtry.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Minimální expozice je cca 0,06 ms, takže to určitě zvládne bez filtru i když mám udělaný adaptér na vložení filtru před čip.
Tak to někdy schválně zkus... až tedy nebude ten šedý filtr na obloze. 

Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Myslíš tím bez dalšího filtru, minimálně Baader 3,8 fólii (a le spíš 5ND) tam mít musíšPsion píše:Minimální expozice je cca 0,06 ms, takže to určitě zvládne bez filtru i když mám udělaný adaptér na vložení filtru před čip.
lepší rada žádná než špatná
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Samozřejmě jsem předpokládal tu sluneční folii, ale nemusí tam být další filtr typu ND.