Rozbil jsem prasátko a koupil přes astroshop.de dalekohled TS Optics apochromatický refraktor AP130/910 ED triplet photoline 2,5"- OAZ OTA.
Objektiv je osazen sklem Ohara FPL53, které je lepší než FPL51, tak jako je lepší sklo FCD100 než FCD1.( Náhodou mně to utkvělo, nehraju si
na odborníka). Ke koupi APO tripletu mě inspirovalo nadšení zkušenějšího kolegy z fora majkluse, šťastného to majitele refraktoru
ES ED APO 127mm F7,5 FCD1, což je dalekohled osazený standartními skly. Výše je třída "profi" se skly FCD100 (odpovídá FPL53?) a potom Hi End skla.
Pro ty skla FPL53 a navíc větší aperturu 130mm a k tomu ještě nižší současnou cenu (1899 EUR), jsem šel do toho mého TS AP130/910 ED tripletu.
Již při prvním pozemním pozorování a porovnání s levným achromátem MEADE 102/660, jsem si všimnul, že menší achromát kreslí ' ostře ' v celém
zorném poli, ale můj nový APO130/910ED směrem k okrajům "rozmazává". Dost mě to rozčarovalo. Potom se mně rozsvítilo a vzpomněl jsem si, že
pro fotografování se i refraktory osazují korektory. Já přes dalekohled foografovat nebudu, (maximálně s adaptérem mobilem), ale při sledování
chci mít třeba Jupiter při jeho putování zorným polem ostrý od okraje k okraji. Jsem začínající "astronom", ještě se skořábkou na zadku. Budu vděčný
za každou fundovanou radu, jak postupovat a co je k tomu potřeba dokoupit, abych zorné pole mého AP130/910ED tripletu vyrovnal - zaostřil po
celé ploše. Buďte ke mně prosím schovívaví, pocházím z časů, kdy slovo computer bylo pouze v knížkách Sci-Fi a navigátoři k výpočtům používali
logaritmická pravítka. Když jsem maturoval, byly kalkulačky osazeny digitrony (svítící elektronky, místo LED krytalů).Tuto Hi-End kalkulačku jse si
za "bony" mohli koupit v TUZEXU za dva měsíční platy.. HOVGH !
P.S. Vděčný budu za zprávičku zejména od majkluse. Z důvodu porovnání velmi podobných přístrojů