S tou velkou pupilou přes 5 mm bych se na Šumavě nebál... Při mých výletech na severní hranici Boletického voj.újezdu, což je ona druhá lokalita na Šumavě se slušnou oblohou, jsem jako nejmenší zvětšení v Maksutov-Newtonu 150 mm používal 28x, což jsem dociloval Naglerem 26 mm - nádherný obraz s bodovými hvězdičkami až do kraje a bez difrakčních křížů, prostě nirvána..

. V ED100 a později v kamarádově ED120ce jsme si nejvíc oblíbili pohled přes Panoptika 35 mm, což byl rovněž téměř dokonalý obraz, protože ty SW EDčka mají velmi malé sklenutí pole. Výstup.pupila byla v tomto případě 3,8mm při takovém "monarovském" rozměru 26x100, nebo 4,6 mm u 26x120. Jako delší okulár jsme měli pak jen Vixena LVW 42 mm, který ale u kraje zorného pole nebyl tak skvělý, jako TV okuláry, což nás při pohledu na to krásné pole v Maksutovu dost štvalo..
Na hranici potřebného kontrastu je Panoptik 35mm i v mém CFF 140/1050 - ovšem pouze na Šumavě. Pupila 4,6 mm je např. v Zubří už moc světlá, tam je použitelným minimem Nagler 26. Já osobně tato minimální základní zvětšení mám moc rád a daleko víc si je užiju na přenosné AZ montáži, kdy si tak brouzdám a brouzdám..
S těmi našimi zorničkami bych já vůbec nebyl tak pesimistický.. Dlouhodobě si dělám takový malý soukromý výzkum, především v rámci testování triedrů pod noční oblohou - není totiž problém dát dohromady početnější skupinu triedrů s různě velkou výstupní pupilou ( včetně velmi dobré Meopty 8x56 ) a tou pak "otestovat" oči několika kamarádů..

Nedávno mne v tomto inspiroval tehdejší šéfredaktor německého astročasopisu Ronald Stoyan, který si nechal po dvaceti letech znovu přeměřit zorničky - s výsledkem 7,9 a 8,1 mm. Tyto hodnoty jsou úctyhodné ze dvou důvodů - zmíněnému pánovi bude určitě přes padesát a ty hodnoty byly před dvaceti lety úplně stejné...

Takže pánové ( a dámy samozř. taky .. ), chce to nepodléhat pesimismu a hlavně trénovat oči ve tmě.. !