Příspěvek #79 od francek » 19. 11. 2019, 08:44
Len tak na okraj témy.
Keď som chcel predstaviť rodine a hlavne deťom, čo vlastne je vidieť cez "moju astrotechniku", skoro to skončilo vyvrátením, alebo aspoň rozladením ďalekohľadu (hlavne deti si museli ďalekohľad "ošahat"), nehovoriac, že neskúsení pozorovatelia tam zväčša neuvidia nič.
Tu sa mi veľmi osvedčil výklopný displej na Canon 600, alebo DSLR Controller v smartfóne alebo tablete, pri Canon6 (nemá výklopný displej). Už pár sekundová expozícia objektu pri vysokom ISO ukáže nádherné farby jasných objektov (narozdiel od šedi priameho pozorovania), nehľadiac na ďalšie možnosti - detailné zväčšovania jednotlivých oblastí na displeji, či live view prehliadka Mesiaca, slnečných škvŕn a pod. Je to síce pohľad na solo light foto so všetkými neduhmi - červeň pozadia, ale vždy viac priblíži daný objekt a hlavne atmosferu pozorovania ako Stellarium a pod.
Celestron Advanced VX, CG-4, RC 152/1380, ED 80/480, Binar 80/300, MAC102/1300, LACERTA MGEN GUIDER, Canon EOS 1000D mod.,Canon EOS 600D mod.Canon EOS 6D mod.