Sky Watcher ED80
Re: Sky Watcher ED80
Hades , já netvrdím že si špatně zaostřil jen sem obecně vypsal možnosti . Přesnost zaostření pomocí Bahtinovy masky má nějakou diferenciaci . Masku nemám a hlavním limitem přesnosti zaostření je u mne seing. ( nejlépe FWHM 2 pix = 1,7", ale jindy jen 4 =3,3")
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294 PRO ,EOS 450d
Nene, já to tak neberu, jenom jsem chtěl doplnit informaci, jak jsem ostřil 

William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Neviem ci som v spravnom vlakne, ale kedze sa moja otazka tyka aj dalekohladu SW ED80, tak ju pisem sem.
Fotim s tymto dalekohladom v kombinacii s Canon 450d nejaky ten rok a pomaly zacinam uvazovat, ze by som zrkadlovku vymenil za mono CMOS/CCD kameru, idealne chladenu.
A otazka znie, aka kamera bude vhodna pre tento typ dalekohladu (pouzivam reduktor 0.85x)? Ked sa pozriem na astrofotky tak dominuje ZWO ASI1600, ale existuje nejaka dalsia alternativa pouzitelna s ED80 v podobnej cenovej hladine?
Fotim s tymto dalekohladom v kombinacii s Canon 450d nejaky ten rok a pomaly zacinam uvazovat, ze by som zrkadlovku vymenil za mono CMOS/CCD kameru, idealne chladenu.
A otazka znie, aka kamera bude vhodna pre tento typ dalekohladu (pouzivam reduktor 0.85x)? Ked sa pozriem na astrofotky tak dominuje ZWO ASI1600, ale existuje nejaka dalsia alternativa pouzitelna s ED80 v podobnej cenovej hladine?
SW ED80/600, HEQ5 Pro belt mod., Canon EOS 450Dm, Canon EOS 550D, Canon 50mm F/1.8 II, ASI120MM/MC, ASI1600MM-Cool
Zdravim, vlatním klasický SW ED80 ve verzi Black Diamond, provozuju ho na montáži AZ-GTi. Kombinaci využívám výhradně na astrofotografii, jen občas kouknu na měsíc. S optikou jsem spokojený, ale bohužel to jde provozovat jen při naprostém bezvětří. Jednoduše jsem zjistil, že by bylo nejlepší alespoň kilo shodit (a hlavně rouru o kus zkrátit). Mám tudíž v plánu SWčko prodat a pořídit si něco ve stylu https://www.teleskop-express.de/shop/pr ... uszug.html , nebo líp Lacertu 72/432, která i s reduktorem stojí 600e. Chci se zeptat jestli někdo nemá náhodou přímé srovnání s výše uvedenými kousky, aby z mojí strany nedošlo spíše k downgradu. Případně si nechám rád doporučit uplně jiný kousek, jen bych s cenou nerad šel přes těch cca 600e (koukám i do bazaru). Díky za všechny rady.
AZ-GTi, SW ED80, Canon 450Dm, Canon 100D, Samyang 14/2.8, Binokulár 8x42 Nikon Monarch 5.
Možná jsem to mohl hodit spíš sem viewtopic.php?f=29&t=6031#p153931 , případně přesuňte, díky.
AZ-GTi, SW ED80, Canon 450Dm, Canon 100D, Samyang 14/2.8, Binokulár 8x42 Nikon Monarch 5.
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Měl jsem oba dva přístroje a ED 80 mi přišel s ED 72/432 Lanthan hodně podobný (barva možná lepší v ED 80), dlouho jsem to tedy nezkoumal,ale výhodou byla pro 72 mm lepší přenosnost, fungující rovnač a celková forma zpracování. V současné době mám TS Triplet 90/600 ve dvou kusech a oba jsou výborné, zase o řád výš než předešlé, ale s menšími APO než 60 mm moc zkušeností nemám.
Dobrý seeing, to je oč tu běží...
Fotografování objektů Sluneční soustavy
Meteorologická stanice Břežany II.
Samuelson píše:Zdravim, vlatním klasický SW ED80 ve verzi Black Diamond, provozuju ho na montáži AZ-GTi. Kombinaci využívám výhradně na astrofotografii, jen občas kouknu na měsíc. S optikou jsem spokojený, ale bohužel to jde provozovat jen při naprostém bezvětří. Jednoduše jsem zjistil, že by bylo nejlepší alespoň kilo shodit (a hlavně rouru o kus zkrátit). Mám tudíž v plánu SWčko prodat a pořídit si něco ve stylu https://www.teleskop-express.de/shop/pr ... uszug.html , nebo líp Lacertu 72/432, která i s reduktorem stojí 600e. Chci se zeptat jestli někdo nemá náhodou přímé srovnání s výše uvedenými kousky, aby z mojí strany nedošlo spíše k downgradu. Případně si nechám rád doporučit uplně jiný kousek, jen bych s cenou nerad šel přes těch cca 600e (koukám i do bazaru). Díky za všechny rady.
Zkus to hodit na tenhle stativ.
https://www.firstlightoptics.com/alt-azimuth/sky-watcher-38-stainless-steel-tripod.html
Ja mam stejnej dalekohled s montazi AZ-5 na vizualni pozorovani a taky jsem si koupit tenhle stativ aby se mi to tolik neklepalo.
SW 10'' Dobson| SW 80 ED
24mm Panoptic, 12mm Delos, 8mm Delos,
24mm Panoptic, 12mm Delos, 8mm Delos,
Cztwerec píše:Měl jsem oba dva přístroje a ED 80 mi přišel s ED 72/432 Lanthan hodně podobný (barva možná lepší v ED 80), dlouho jsem to tedy nezkoumal,ale výhodou byla pro 72 mm lepší přenosnost, fungující rovnač a celková forma zpracování. V současné době mám TS Triplet 90/600 ve dvou kusech a oba jsou výborné, zase o řád výš než předešlé, ale s menšími APO než 60 mm moc zkušeností nemám.
A nevíte jak to bylo s vynětací u APS-Cčka?
To Mash: Díky za tip, taky jsem o tom přemýšlel, ale všechno to za tmou tahám na zádech, takže bych radši směřoval k odlehčování.
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Ja jsem tedy vinětaci nepostřehnul ani na apsc.
Dobrý seeing, to je oč tu běží...
-
- Věk: 48
Páni astronomové,
dovolil bych si požádat o radu pro začátečníka. Pořídil jsem si nový SW ED80 (kompletní sadu od atc) a protože jsem do této doby pořizoval snímky pouze přes svůj Nikon D70 s teleobjektivem Sigma APO 70-200 f/2,8 na montáži SW EQM-35 Pro SynScan GoTo, tak jsem se obešel bez pointace (expozice do 120s). Ale s delším ohniskem nového Édéčka to již bude zřejmě problém, takže to musím vyřešit. Tady na AF jsem se dočetl, že spoustu lidí používá hledáček s kamerou, softwarem a notebookem. K ED byl dodán hledáček SW 9x50, který by zřejmě stačil, ale nemá samozřejmě výtah na uchycení kamery a také uchycení hledáčku k hl.tubusu se mi zdá velmi chatrné. Spíš uvažuji o achromátu SW 80/400 f/5, který na atc stojí kolem 2,5 tis. a s jeho upnutím na hl.tubus přes lištu. Nevím, však jestli není příliš těžký. K tomu uvažuji o levné kameře ZWO Kamera ASI 120MM Mini Mono (do 5 tis.). Ale to je jen můj pohled na vyřešení pointace. Možná by jste mi poradili a navrhli nějakou jinou kombinaci "hledáček - kamera". Nechci, ale do toho investovat majlant, na druhou stranu zase nějaké řešení stylu "dodělej doma" mně taky neláká.
Za každou radu budu vděčný.
dovolil bych si požádat o radu pro začátečníka. Pořídil jsem si nový SW ED80 (kompletní sadu od atc) a protože jsem do této doby pořizoval snímky pouze přes svůj Nikon D70 s teleobjektivem Sigma APO 70-200 f/2,8 na montáži SW EQM-35 Pro SynScan GoTo, tak jsem se obešel bez pointace (expozice do 120s). Ale s delším ohniskem nového Édéčka to již bude zřejmě problém, takže to musím vyřešit. Tady na AF jsem se dočetl, že spoustu lidí používá hledáček s kamerou, softwarem a notebookem. K ED byl dodán hledáček SW 9x50, který by zřejmě stačil, ale nemá samozřejmě výtah na uchycení kamery a také uchycení hledáčku k hl.tubusu se mi zdá velmi chatrné. Spíš uvažuji o achromátu SW 80/400 f/5, který na atc stojí kolem 2,5 tis. a s jeho upnutím na hl.tubus přes lištu. Nevím, však jestli není příliš těžký. K tomu uvažuji o levné kameře ZWO Kamera ASI 120MM Mini Mono (do 5 tis.). Ale to je jen můj pohled na vyřešení pointace. Možná by jste mi poradili a navrhli nějakou jinou kombinaci "hledáček - kamera". Nechci, ale do toho investovat majlant, na druhou stranu zase nějaké řešení stylu "dodělej doma" mně taky neláká.
Za každou radu budu vděčný.
viewtopic.php?f=27&t=3309&hilit=zacit+pointovat&start=390#p398889
skús si to prečítať odtiaľ až do konca - pozor na tie krúžky
skús si to prečítať odtiaľ až do konca - pozor na tie krúžky

...astronómia vraj buduje pokoru a charakter. Neexistuje vraj žiadny lepší spôsob, ako ukázať smiešnosť ľudskej namyslenosti...
-
Díky za odkaz. Naštuduji.
To co držím v ruce na obrázku váží 4,5kg. K tomu SW80ED je tam navíc na zakázku dělané upnutí hledáčku 9x50, fokusér (ten skoro nic neváží), originální SW rovnač/reduktor, lišta a ještě jeden upgrade, ale ten má na váhu minimální vliv. Myslím, že kdybys tam místo hledáčku dal ten achromát s lištou, tak to bude na tu montáž, pro potřeby fotografie, moc.
William Optics FluoroStar 110, ASI294MC Pro, EQ-6 R, QHY 5-II M, RaspberryPi 4, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Hlavně tam dát cokoliv většího než 8x50 je naprosto zbytečné. Oni tam jsou zbytečné i ty kruhy na hledáček (není žádný důvod ho mít štelovací), ale nakonec to je jeden z možných způsobů, jak tam hledáček upevnit
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
-
to Hades:
Díky za inspiraci. Můžeš mi ještě napsat přesně jaký typ redukce (fokuséru) a kamery máš na tom hledáčku? Nerad bych se dočkal toho, že si koupím něco jen na základě obrázku a pak to nepůjde zaostřit. Dík.
Díky za inspiraci. Můžeš mi ještě napsat přesně jaký typ redukce (fokuséru) a kamery máš na tom hledáčku? Nerad bych se dočkal toho, že si koupím něco jen na základě obrázku a pak to nepůjde zaostřit. Dík.