Včera jsem měl chvíli po testování montáže kouknout přes můj nový SW ED80 a byl jsem mile překvapen. Skutečně je obraz výborný, bez sebemenší barevné vady - jak na jasných hvězdách, tak na planetách. Bohužel, jsem nemohl otestovat maximální zvětšení, protože výrobce nedodává k dalekohledu hranol a bez něj (nebo jiné probloužení stavební délky) prostě nezaostříte. Jako napotvoru jsem doma nechal stavební prvky od Baadera, takže jsem si vypomohl Barlowem bez optiky, abych mohl alespoň něco pozorovat. Obraz je skutečně ostrý a hvězdy jsou prakticky bodové. U měsíců Jupitera byl obraz "živější" a kotoučky krásně vykreslené (lépe než na mém Newtonu 200/1200). Musím uznat, že oproti Newtonu to opravdu tak velký rozdíl v jasu objektů není (rozdíl samozřejmě je, ale čekal jsem mnohem větší) a už se těším na bezměsíčnou noc, až se mrknu na DSO. Max. zvětšení bylo tedy 100x a evidentně to objektivu plně vyhovovalo. Na test barevné vady to bude chtít tak 200x a pak dám vědět.
Po mechanické stránce je dalekohled vyroben precizně a objektiv je zasazen v mohutné kovové objímce. Ostatně umělá hmota je jenom na víčkách. Ostření přes CRAYFORD není potřeba rozebírat - prostě párada. Bál jsem se, že bude potřeba ostření aretovat, ale zaostření se nehnulo při manipulaci s foťákem či okulárem ani o kousek.
Kvalita optiky se projeví až u focení nebo extrémních zvětšeních, takže další výsledky určitě přinesu. Neodpustil jsem si včera vyfotit kulovku M3 (na rychlo, bez dark frame, jediný snímek za svitu Měsíce) a s ostřením jsem si hrál opravdu chviličku. Fotka je dělána bez pointace, ISO 800 a expozice 1min 41s. Dalekohled nebyl perfektně ustaven a při testování montáže bylo vidět, že hvězda za 30 minut měla viditelný drift v deklinaci. Foto je děláno s rozlišením 1536x1024 (small S u EOS 300D) aby bylo možné porovnat s fotkami z Newtonu 200/1200 :