Dobson Flex tube 14 a 16

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20056
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Dobson Flex tube 14 a 16

Příspěvek #121 od MilAN » 07. 01. 2020, 12:51

S Uranem si nelam hlavu, zatím ve všech SW ke Go-To i Push -To, které mně prošly rukama, byla chyba u některých planet ( nebo nevhodný algoritmus pro výpočet jejich poloh).
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1679
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Re: Dobson Flex tube 14 a 16

Příspěvek #122 od nosuh » 07. 01. 2020, 12:57

tak to sem rek jako priklad, protoze sem ho parkrat zkousel, u toho jednoho to najelo 1,5 zorneho pole ok 20mm mimo (sipka dolu + 0,5 zp sipka doprava), nicmene sem vetsinou zkousel treba M1, M42, M45, M35, nejcasteji tu M1 nebo Orionku.
Chtel bych byt priste pripravenej, ale zatim fakt nevim, kde byla chyba
Naposledy upravil(a) nosuh dne 07. 01. 2020, 13:09, celkem upraveno 1 x.
dobson SW 16" Flextube GoTo, dobson SW 10" Classic, GSO 200/800mod, SW Quattro 10", ASI 1600 Pro, ASI 071 Pro

Uživatelský avatar
Lisa
Příspěvky: 146
Registrován: 29. 06. 2016, 17:49
Bydliště: České Budějovice
Věk: 52

Re: Dobson Flex tube 14 a 16

Příspěvek #123 od Lisa » 07. 01. 2020, 13:07

Zkus projít "Synscan_V4_Hand_Control_Manual..." - najdeš tam info k NPE, verzi, Auxiliary Encoder - zjistíš co a jak tam máš nastaveno a pak můžeš ověřit ty enkodery...
Dobson SW GoTo FlexTube 12", OV BDS-NT, BT Remote, RedDot+hl.9x50.-
Ok.: Hyperion, Lunt Eng., Vixen, TV Ethos,Nagler,Panoptic... Filtry: UHC, OIII,... SX el.filtr.kolo, Bino MaxBright® II

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1679
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Re: Dobson Flex tube 14 a 16

Příspěvek #124 od nosuh » 07. 01. 2020, 13:10

zkusim, to je mozny jen s pripojenym dalekohledem ( mam ho 70km daleko, doma mam jen ruckus kabelama), jen s propojenim s PC se do nastaveni nedostanu, co
dobson SW 16" Flextube GoTo, dobson SW 10" Classic, GSO 200/800mod, SW Quattro 10", ASI 1600 Pro, ASI 071 Pro

Uživatelský avatar
Lisa
Příspěvky: 146
Registrován: 29. 06. 2016, 17:49
Bydliště: České Budějovice
Věk: 52

Re: Dobson Flex tube 14 a 16

Příspěvek #125 od Lisa » 07. 01. 2020, 13:20

Bez montáže jsem ji připojenu už dlouho neměl, ale asi to nastavení nebude odpovídat - ručka v ten okamžik neví k jakému typu montáže je připojena (podle toho zobrazuje příslušné menu).
Dobson SW GoTo FlexTube 12", OV BDS-NT, BT Remote, RedDot+hl.9x50.-
Ok.: Hyperion, Lunt Eng., Vixen, TV Ethos,Nagler,Panoptic... Filtry: UHC, OIII,... SX el.filtr.kolo, Bino MaxBright® II

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1679
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Re: Dobson Flex tube 14 a 16

Příspěvek #126 od nosuh » 07. 01. 2020, 13:23

OK, proverim a vyfotim si to pri nejblizsi prilezitosti. Diky
dobson SW 16" Flextube GoTo, dobson SW 10" Classic, GSO 200/800mod, SW Quattro 10", ASI 1600 Pro, ASI 071 Pro

Uživatelský avatar
Lisa
Příspěvky: 146
Registrován: 29. 06. 2016, 17:49
Bydliště: České Budějovice
Věk: 52

Re: Dobson Flex tube 14 a 16

Příspěvek #127 od Lisa » 07. 01. 2020, 14:00

Jen info k tomu jak ověříš ty encodery:
Zkusíš na ručce nastavit zobrazení úhlu a šipkami na ručce zkusíš motorem otočit azimut o 360st(asi bych udělal čárku na základně) a horizont o 90st(je tam stupnice). Musíš zkusit oba směry - tedy tam i zpět a musíš se samozřejmě dostat zpět do výchozích pozic.
To provedeš 2x - jednou s Enable Auxiliary Encoder a podruhé Disable Auxiliary Encoder - vždy by měl zobrazený úhel na ručce odpovídat realitě.
Dobson SW GoTo FlexTube 12", OV BDS-NT, BT Remote, RedDot+hl.9x50.-
Ok.: Hyperion, Lunt Eng., Vixen, TV Ethos,Nagler,Panoptic... Filtry: UHC, OIII,... SX el.filtr.kolo, Bino MaxBright® II

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1679
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Re: Dobson Flex tube 14 a 16

Příspěvek #128 od nosuh » 18. 01. 2020, 12:16

Tak jsem se v tydnu opet trapil s GoTockem. Zjistil jsem jednak verzi SyScanu. Mam 03.37.
IMAG1604.jpg
IMAG1604.jpg (401.69 KiB) Zobrazeno 976 x

a jednak to, ze pomocne encodery zapnout/vypnout nemuzu, neboť je nemam dostupne..v menu Aux Enncoders, napise mi ze nejsou dostupne.
KAzdopadne jsem opet testoval zarovnani (jak z home pozice, tak mimo ni), jak s vymazanyma PAE datama.
Jako Align hvezdy jsem zvolil kombinaci Castor - Mirach, mají podobnou deklinaci. Zarovnani probehlo ok, ale pri najizdeni na objekty byla chyba stejne velka. U najeti na M42 me GoTocko najelo nekam k Running Manovi ( NGC 1977) nad M42. Taky jsem zjistil, ze když jsem pak zkusil párkrát "zaparkovat" do home position, uhel na kterem se montaz zastavila, byl pokazde trochu jiny 5-15°.
IMAG1614.jpg
IMAG1614.jpg (570.81 KiB) Zobrazeno 976 x

IMAG1619.jpg
IMAG1619.jpg (1.44 MiB) Zobrazeno 976 x

Time Zone mam +1, Daylight saving sem zkousel jak yes, tak no, nemá v podstate vliv. I když jsem zkousel jiné kombinace hvezd, výsledek byl podobny..M42 si mysli, ze je nekde pobliz NGC 1977.
Uz fakt netusim kde delam chybu. Pritom v lete a na podzim jsem s tim nemel zadny problém..fakt nechapu :shock:
dobson SW 16" Flextube GoTo, dobson SW 10" Classic, GSO 200/800mod, SW Quattro 10", ASI 1600 Pro, ASI 071 Pro

Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 20056
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 71

Re: Dobson Flex tube 14 a 16

Příspěvek #129 od MilAN » 18. 01. 2020, 12:56

Dát iniciační hvězdy na stejném poledníku, na stejné výšce, na stejná deklinaci, na stejné rektascenzi , Polárku a zenit nevede k dobrému výsledku nikdy ( náhody jsou možné .) (Vyplývá to z transformačních vzorců - transformace rovníkových na azimutální souřadnice- a hodnot goniometrických funkcí v některých polohách) .
Přesto si myslím, že je chyba někde jinde. Zkusil bych najet na 2 iniciační hvězdy, dotáhnout to do správné pozice vždy jen ručkou a poskončení procesu ustavení nechal zaparkovat. A znova bych ten celý proces zopakoval. Pokud to po druhé nezaparkuje ve stejné poloze jako při prvním zaparkování ( ne tedy v té prvotní výchozí poloze) , hledal bych zádrhel v těch enkodérech . Měly by jít fyzicky odpojit na desce montáže jako na EQ-AZ montážích . Tam jsou konektory popsány a stačí je rozpojit.
Nebo nahrát poslední verzi SW - tam je možno je odpojit softwarově.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1679
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Re: Dobson Flex tube 14 a 16

Příspěvek #130 od nosuh » 18. 01. 2020, 14:25

Aha, no ja sem prave nekde cet, ze je dobry prave aby ty hvezdy mely podobnou deklinaci, ale byly od sebe aspon 60° v RA..
dobson SW 16" Flextube GoTo, dobson SW 10" Classic, GSO 200/800mod, SW Quattro 10", ASI 1600 Pro, ASI 071 Pro

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1679
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Re: Dobson Flex tube 14 a 16

Příspěvek #131 od nosuh » 18. 01. 2020, 15:29

MilAN píše:Přesto si myslím, že je chyba někde jinde. Zkusil bych najet na 2 iniciační hvězdy, dotáhnout to do správné pozice vždy jen ručkou a poskončení procesu ustavení nechal zaparkovat. A znova bych ten celý proces zopakoval. Pokud to po druhé nezaparkuje ve stejné poloze jako při prvním zaparkování ( ne tedy v té prvotní výchozí poloze) , hledal bych zádrhel v těch enkodérech . Měly by jít fyzicky odpojit na desce montáže jako na EQ-AZ montážích . Tam jsou konektory popsány a stačí je rozpojit.

Myslis tedy z ne Home pozice ustavit na dve hvezdy a zaparkovat do Home pozice..Spustit z Home pozice a znovu ustavit na ty same hvezdy a opet zaparkovat do Home pozice. A pokud se bude na stupnici lisit hodnota, ukazuje to na problem v encoderech..Me to prave u tech Aux Enc psalo - Not available..
A jeste pred tim bych asi mel vycistit ten PAE error ne..protoze po ustaveni mi to vzdycky pise ze Prev. NPE applied.
dobson SW 16" Flextube GoTo, dobson SW 10" Classic, GSO 200/800mod, SW Quattro 10", ASI 1600 Pro, ASI 071 Pro

Uživatelský avatar
Lisa
Příspěvky: 146
Registrován: 29. 06. 2016, 17:49
Bydliště: České Budějovice
Věk: 52

Re: Dobson Flex tube 14 a 16

Příspěvek #132 od Lisa » 19. 01. 2020, 15:40

Ahoj
Jak jsem psal níže, ty pomocné lze vypnout až od verze 4...
Zkus je ale vyzkoušet i ve verzi 3 podle toho "návodu" - viz
Jen info k tomu jak ověříš ty encodery:...

Jen nebudeš zkoušet ty pomocné vypnout...
Dobson SW GoTo FlexTube 12", OV BDS-NT, BT Remote, RedDot+hl.9x50.-
Ok.: Hyperion, Lunt Eng., Vixen, TV Ethos,Nagler,Panoptic... Filtry: UHC, OIII,... SX el.filtr.kolo, Bino MaxBright® II

Uživatelský avatar
Lisa
Příspěvky: 146
Registrován: 29. 06. 2016, 17:49
Bydliště: České Budějovice
Věk: 52

Re: Dobson Flex tube 14 a 16

Příspěvek #133 od Lisa » 19. 01. 2020, 15:51

To menu je v ručce - Utility-ShowPosition a tam si nastavíš zobrazit úhel a zkusíš oběma motorama(přes šipky na pacce) udělat otáčku o 360st., resp 90st. ...a musí to sedět. Pak bych teprv řešil správný výběr hvězd pro zarovnání....
Dobson SW GoTo FlexTube 12", OV BDS-NT, BT Remote, RedDot+hl.9x50.-
Ok.: Hyperion, Lunt Eng., Vixen, TV Ethos,Nagler,Panoptic... Filtry: UHC, OIII,... SX el.filtr.kolo, Bino MaxBright® II

Uživatelský avatar
Bill
Příspěvky: 4274
Registrován: 11. 01. 2007, 19:54
Bydliště: Uničov

Re: Dobson Flex tube 14 a 16

Příspěvek #134 od Bill » 19. 01. 2020, 16:31

Lisa píše:Jak jsem psal níže, ty pomocné lze vypnout až od verze 4...


Já bych čekal, že 4 je HW verze - poslední verze je
Version 4.39.10 a pro starší ručky Version 3.39.10
To podobnost číslování mi přijde těžko jako náhoda...

Může být ve 4.x něco navíc - ale spíše ve vztahu k ručce a ne k montáži...
M:736 750 113

Uživatelský avatar
nosuh
Příspěvky: 1679
Registrován: 04. 02. 2008, 01:05
Bydliště: Praha
Věk: 40
Kontaktovat uživatele:

Re: Dobson Flex tube 14 a 16

Příspěvek #135 od nosuh » 19. 01. 2020, 18:19

no poslal jsem obr, co mi pise rucka, a to je 03.37..orig navod k tomu nemam, takze nevim presne, co tam je. Kazdopadne je to uz druha verze toho Gotocka, s masivnejsimi motory..
_MG_2508.jpg
_MG_2508.jpg (535.36 KiB) Zobrazeno 855 x

Az zase budu zase u techniky, vyzkousim to, co psal Lisa. Skoda ze tam je mizernej signal na net, blbe se resi problémy, takhle zpetne..
dobson SW 16" Flextube GoTo, dobson SW 10" Classic, GSO 200/800mod, SW Quattro 10", ASI 1600 Pro, ASI 071 Pro


Zpět na “Dalekohledy”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti