Historické dalekohledy
Re: Historické dalekohledy
Připojuji se k poděkování za tento příspěvek. Činorodý a netuctový člověk ten pan König a nemlich jeho paní, která upřednostnila výběr kupce před ziskem a ctila manželův odkaz. Jen škoda, že mu nebylo dopřáno si tu hvězdárnu déle užít...
- Beda
- Věk: 77
- Kontaktovat uživatele:
Rudolf König byl nejen úspěšný obchodník, ale i dobrý matematik a pozorovatel. Jeho dvojitý refraktor obdržel u fi. Zeiss dle jeho instrukcí ohniska 3400 mm, takže při střední vzdálenosti Měsíce odpovídal 1 mm ve fokálním obrazu úhlu 1´ na Měsíci, což usnadňovalo proměřování fotografických snímků. Prováděl také přesná poziční měření (cca. 8000 v létech 1914-1918), výpočty drah komet (kometa 1857 III), meteorologická měření a zkoumal vliv seeingu na přesnost astronomických pozorování. Jeho vila stojí ve Kupelwiesergasse 12a, 13. vídeňském okrese dodnes, ale kopule je prázdná...
Zřejmě to byl on, kdo nasměroval svého mladšího kolegu a selenografa, Johanna Nepomuka Kriegera ( 1865-1902) do severoitalského Triestu na Adria pobřeží s příznivým středomořským klimatem. Krieger si zde proto v r. 1895 zakoupil dům, a hvězdárnu - Osservatorio Pia - , vybavil na tehdejší dobu špičkovým 254/ 3580 mm refraktorem od fi. Reinfelder und Hertel. Z té doby se dochovalo ca. tisíc přesných kreseb, které svým provedením a rozlišením detailů značně převyšovaly možnosti tehdejší fotografie. Část z nich použil Krieger v r.1898 ve svém prvním „Mondatlas, entworfen nach den Beobachtungen an der Pia-Sternwarte“
https://archive.org/stream/bub_gb_RI06AQAAMAAJ#page/n99
Druhý díl "Mondatlas..." s dalšími Kriegerovými kresbami vydal až po jeho smrti vídeňský Rudolf König v r. 1912.
Povídání o osudu některých selenografů a jedinečném dvojitém Zeissově refraktoru by nebylo úplné bez pohledu do Čech. Je možné spekulovat, do jaké míry a zda-li vůbec ovlivnila práce Königa a Kriegera našeho předního astronoma a selenografa, dlouholetého spolupracovníka Štefánikovy hvězdárny na Petříně, Ing. Antonína Rükla. Dvojitý Zeissův refraktor, který tam měl k dispozici, jakož i výborný lokální seeing, ho pro jeho selenografickou práci jistě mohly inspirovat. Mnohé mapy Měsíce, hvězdné oblohy a těles sluneční soustavy svědčí o jeho mimořádném nadání, pozorovatelském umu a geodetickém vzdělání. Jeho poslední Atlas Měsíce katalogizuje a mapuje v 76 sekcích více než 1000 pojmenovaných měsíčních útvarů do velikosti ca. 1 km. Součástí je také osm map okrajových oblastí Měsíce, které jsou ze Země pozorovatelné jen někdy, při vhodném náklonu - libraci, našeho trabanta. Toto dílo by nemělo chybět v žádné knihovně astronoma amatéra.
http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... 5&idp=2300
Zřejmě to byl on, kdo nasměroval svého mladšího kolegu a selenografa, Johanna Nepomuka Kriegera ( 1865-1902) do severoitalského Triestu na Adria pobřeží s příznivým středomořským klimatem. Krieger si zde proto v r. 1895 zakoupil dům, a hvězdárnu - Osservatorio Pia - , vybavil na tehdejší dobu špičkovým 254/ 3580 mm refraktorem od fi. Reinfelder und Hertel. Z té doby se dochovalo ca. tisíc přesných kreseb, které svým provedením a rozlišením detailů značně převyšovaly možnosti tehdejší fotografie. Část z nich použil Krieger v r.1898 ve svém prvním „Mondatlas, entworfen nach den Beobachtungen an der Pia-Sternwarte“
https://archive.org/stream/bub_gb_RI06AQAAMAAJ#page/n99
Druhý díl "Mondatlas..." s dalšími Kriegerovými kresbami vydal až po jeho smrti vídeňský Rudolf König v r. 1912.
Povídání o osudu některých selenografů a jedinečném dvojitém Zeissově refraktoru by nebylo úplné bez pohledu do Čech. Je možné spekulovat, do jaké míry a zda-li vůbec ovlivnila práce Königa a Kriegera našeho předního astronoma a selenografa, dlouholetého spolupracovníka Štefánikovy hvězdárny na Petříně, Ing. Antonína Rükla. Dvojitý Zeissův refraktor, který tam měl k dispozici, jakož i výborný lokální seeing, ho pro jeho selenografickou práci jistě mohly inspirovat. Mnohé mapy Měsíce, hvězdné oblohy a těles sluneční soustavy svědčí o jeho mimořádném nadání, pozorovatelském umu a geodetickém vzdělání. Jeho poslední Atlas Měsíce katalogizuje a mapuje v 76 sekcích více než 1000 pojmenovaných měsíčních útvarů do velikosti ca. 1 km. Součástí je také osm map okrajových oblastí Měsíce, které jsou ze Země pozorovatelné jen někdy, při vhodném náklonu - libraci, našeho trabanta. Toto dílo by nemělo chybět v žádné knihovně astronoma amatéra.
http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... 5&idp=2300
- Přílohy
-
- Soustrojí dvojitého Zeiss refraktoru.jpg (187.62 KiB) Zobrazeno 2932 x
-
- Montáž dvojitého Zeiss refraktoru 180_210.jpg (147.49 KiB) Zobrazeno 2932 x
-
- Refraktor Reinfelder a Hertel 254mm _3580mm J.N. Kriegera v Triestu.jpg (62.58 KiB) Zobrazeno 2932 x
-
- Osservatorio Pia J.N. Kriegera v italském Triestu.jpg (73.09 KiB) Zobrazeno 2932 x
Díky Bedo za parádní příspěvky, tohle by zasloužilo článek na Posec!
Celestron 200/1200, Meade LX-200ACF
Zerochromat 200/2400, TEC 140
Celestron CG-5 AT GT, Gemini G42
SkyWatcher ED80, Pentax 75 SDHF,
Takahashi FC-100DL, Solarview 50
EOS 40Da cooled, SBIG ST-4000XCM
SBIG ST-402ME, ASI 071
Zerochromat 200/2400, TEC 140
Celestron CG-5 AT GT, Gemini G42
SkyWatcher ED80, Pentax 75 SDHF,
Takahashi FC-100DL, Solarview 50
EOS 40Da cooled, SBIG ST-4000XCM
SBIG ST-402ME, ASI 071
No jeste chvili a bude to na specialni vydani astropisu, opradu pradani clanek. Za sebe take jeste jednou dekuji.
- Beda
- Kontaktovat uživatele:
díky pánové, tahle tématika kolem selenografie a zeissových refraktorů mě zajímala už jako kluka, a jistě by se dalo event. pokračovat. Otázka je, jest-li to tu najde odezvu také u jiných kolegů. Fakt je, že těch tzv. Mayerových zeissových montáži už ve světě moc není a pokud se dobře pamatuji, tak se Vídeň před léty pokoušela odkoupit Königa nazpět. Chtělo by to dát ho pod "památkovou ochranu"
Poprvé jsem s ním jako kluk pozoroval Neptun, a od té doby se mi o něm často zdálo (tedy o tom teleskopu...). Při této příležitosti poděkuji Vláďovi Babičovi, který měl před čtvrt stoletím na starosti mechanické repase teleskopu a úspěšně ten náročný úkol zvládnul. Když jsem ten stroj tenkrát poprvé viděl rozebraný na podlaze centrální kopule, chtělo se mi plakat
. Ale vše dobře dopadlo !
Dokonalou repliku této fotografické montáže si po válce pro své astrografy postavili Čeněk Šiler a B. Hoferka z Kroměříže. Šilerův přístroj je na hvězdárně v provozu dodnes ! Že se jednalo o opravdu kvalitní mechanickou práci s výbornou optikou ( vizuál. refraktor 110/1600 mm od pařížské fi. Manent a 240 mm fotografický Newton od Ing. Rolčíka, který byl před tím léta namontovaný na dvojitém petřínském refrakoru ) posoudíte z přiložené fotky sami ! Stavba trvala šest let a uvážíme-li, v jak těžké době se to realizovalo, nezbývá než smeknout !

Poprvé jsem s ním jako kluk pozoroval Neptun, a od té doby se mi o něm často zdálo (tedy o tom teleskopu...). Při této příležitosti poděkuji Vláďovi Babičovi, který měl před čtvrt stoletím na starosti mechanické repase teleskopu a úspěšně ten náročný úkol zvládnul. Když jsem ten stroj tenkrát poprvé viděl rozebraný na podlaze centrální kopule, chtělo se mi plakat

Dokonalou repliku této fotografické montáže si po válce pro své astrografy postavili Čeněk Šiler a B. Hoferka z Kroměříže. Šilerův přístroj je na hvězdárně v provozu dodnes ! Že se jednalo o opravdu kvalitní mechanickou práci s výbornou optikou ( vizuál. refraktor 110/1600 mm od pařížské fi. Manent a 240 mm fotografický Newton od Ing. Rolčíka, který byl před tím léta namontovaný na dvojitém petřínském refrakoru ) posoudíte z přiložené fotky sami ! Stavba trvala šest let a uvážíme-li, v jak těžké době se to realizovalo, nezbývá než smeknout !
- Přílohy
-
- Astrograf Čeňka Šilera.jpg (193.45 KiB) Zobrazeno 2861 x
Ja bych rad o pokracovani zajem mel, treba by bylo paradni i vice technickych informaci, pokud to vubec je zjistitelne. Treba i to jak ty montaze chodili, prece jenom tam byla vcelku dlouha ohniska a hlavne velka hromada materialu kterym to pohybuje.
Je naprosto uzasne videt jak se s technikou popasovali.
Je naprosto uzasne videt jak se s technikou popasovali.
Re: Zeiss v Lounech
Janek píše:Aktuální stav dalekohledu a montáže Zeiss (získáno darem v r. 1910) na budově gymnázia Václava Hlavatého v Lounech
Až po delší době jsem nalezl tuto diskuzi a dost mě překvapila - chci oživit toto téma (Gymnázium Louny), protože jsem studentem této školy a o zprovoznění dalekohledu mám velký zájem.
Viděl jsem ho na vlastní oči asi 3 roky zpět (tehdy jsem o praktické astronomii moc nevěděl)
Pokusím se nějak pohovořit s učiteli fyziky, kteří mají tomuto oboru nejblíž.
Triedr 10x50 a Vietnamský triedr 8x21, Lídloskop 70/700 s 20, 12 a 4 okulárem.
Jen taková drobnost - snímek Königovu vily v příspěvku #239 (s kopulí a dvěma zevlouny u plotu v levé části) je stranově převrácený.
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
- Beda
- Kontaktovat uživatele:
janek950 píše:Jen taková drobnost - snímek Königovu vily v příspěvku #239 (s kopulí a dvěma zevlouny u plotu v levé části) je stranově převrácený.
díky za upozornění, máš-li orientačně správnou fotku, pošli mi ji prosím !
- HonzaStr
- Věk: 44
Beda píše:janek950 píše:Jen taková drobnost - snímek Königovu vily v příspěvku #239 (s kopulí a dvěma zevlouny u plotu v levé části) je stranově převrácený.
Nedalo mi to a zkusil jsem google, adresa je Kupelwiesergasse 12, 1130 Wien.
https://goo.gl/maps/S1D5d17gVFP2
Viz streetview, případně fotomapa (a dokonce i 3D model!), janek950 má pravdu.
EDIT: Hmmm, při dalším zkoumání si spíš myslím, že ta fotka je správně, ale je to focené "přes roh", kde dneska stojí v původní zahradě ten další barák.
- Beda
- Kontaktovat uživatele:
snímek vídeňské vily R.Königa stranově upravený:
- Přílohy
-
- vila R. Königa ve Vídni.png (425.84 KiB) Zobrazeno 2549 x
- ok1in
- Věk: 60
- Kontaktovat uživatele:
Prošel poměrně velkými úpravami...
Petr, www.ok1in.cz
AR-127L, Omegon 90/500, LS-50THa PT + B600, AZ-EQ6, AllView, ASI-120MC, 174MMC, 178MM, Canon 50D
AR-127L, Omegon 90/500, LS-50THa PT + B600, AZ-EQ6, AllView, ASI-120MC, 174MMC, 178MM, Canon 50D
HonzaStr píše:Beda píše:janek950 píše:Jen taková drobnost - snímek Königovu vily v příspěvku #239 (s kopulí a dvěma zevlouny u plotu v levé části) je stranově převrácený.
Nedalo mi to a zkusil jsem google, adresa je Kupelwiesergasse 12, 1130 Wien.
https://goo.gl/maps/S1D5d17gVFP2
Viz streetview, případně fotomapa (a dokonce i 3D model!), janek950 má pravdu.
EDIT: Hmmm, při dalším zkoumání si spíš myslím, že ta fotka je správně, ale je to focené "přes roh", kde dneska stojí v původní zahradě ten další barák.
Tak se musím omluvit - ten starý snímek není stranově převrácený - je to tak, jak říká HonzaStr. Ta vila je hodně členitá s kopulí v jenom rohu, věžičkou ve druhém a typickou balistrádou, což mě zmátlo. Při pohledu na letecký snímek a streetview na tu "krátkou" stranu vily je to patrné lépe, že jsem se mýlil. Já sice mám foto z roku 2006, ale to tam ještě stál strom, z něhož je dnes už jen pařez (je na streetview snímku taky vidět) před domem, takže to bylo hodně stísněné a strom vadil při pohledu na vilu. Nedá se spolehnout jenom na paměť.
Foto z roku 2006 ...

Přidám ještě Königův náhrobek, který má (alepoň pro mne) dost překvapující podobu.