Zrychlení temperace newtonu, účel temperace
To grajda:
Juro, zůstaň v klidu. Já již na to, co na AF napíšeš, reagovat nebudu. A nepleť si aroganci s asertivitou.
Forever over
Juro, zůstaň v klidu. Já již na to, co na AF napíšeš, reagovat nebudu. A nepleť si aroganci s asertivitou.
Forever over
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Ja si myslim ze to co som pozoroval a podlozil obrazkami (niekolkokrat opakovanymi, nie nahoda) je to co napisal michal.b.
pri vyssich polohovych uhloch som s tym problem nemal a snad uz bude tak pekne ze na pokus tesne pri zemi nebudem odkazany (aj ked s tym bolo celkom dost zabavy - je neuveritelne co sa da dalekohladom odpozorovat/natocit na velku dialku).
takze ja pokladam z mojej strany temu za uzavretu.
mitovka
P.S. neprazilo mi na dalekohlad slniecko, som sice amater, ale nejakych 15 rokov to uz je co som si vyrobil prvy dalekohlad, takze aspon trochu suvislosti chapem
pri vyssich polohovych uhloch som s tym problem nemal a snad uz bude tak pekne ze na pokus tesne pri zemi nebudem odkazany (aj ked s tym bolo celkom dost zabavy - je neuveritelne co sa da dalekohladom odpozorovat/natocit na velku dialku).
takze ja pokladam z mojej strany temu za uzavretu.
mitovka
P.S. neprazilo mi na dalekohlad slniecko, som sice amater, ale nejakych 15 rokov to uz je co som si vyrobil prvy dalekohlad, takze aspon trochu suvislosti chapem
mitovka
Tím, že ses dal na víru místo zkoumání příčin, si vnitřně uzavíráš cestu ke skutečnému poznání a možnostem odstranění problému.
.............
/ 1/ pokud jde o radiaci terénu ve dne, nevylepší obraz zakrytí jedné části objektivu
2/ pokud nebyl objektiv osluněn, není důvod k vytékání teplého vzduchu - on se tam nemá kde vzít /
Milan
.............
/ 1/ pokud jde o radiaci terénu ve dne, nevylepší obraz zakrytí jedné části objektivu
2/ pokud nebyl objektiv osluněn, není důvod k vytékání teplého vzduchu - on se tam nemá kde vzít /
Milan
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Mitovka:Mě se stal asi před dvěma měsíci na Saturnu něco podobného.
Dalekohled jsem měl 2 hod. min. venku,Saturn se pomalu šplhal nad obzor tak jsem na něj mrkl a katastrofa:viděl jsem ho snad 20x a kmitali sem a tam.
Rozostřil jsem ho a na jednom okraji se to dost vlnilo,jako by něco vtékalo do rozostřeného obrazce(už si nepamatuji jestli to vtékalo dole nebo nahoře)
Nikdy se mě nic podobného nestalo tak jsem byl vyděšený:špatný seeing,nezkolimovaný nebo nevytemperovaný?
Za 30min se to zlepšilo a za hodinu jsem použil i zv.240x,nádherný obraz.
Dalekohled byl min. 2 hod. venku a týden před pozorováním jsem ho kolimoval laserem.
Tak a ted babo rad,snad se to nebude opakovat často.
Dalekohled jsem měl 2 hod. min. venku,Saturn se pomalu šplhal nad obzor tak jsem na něj mrkl a katastrofa:viděl jsem ho snad 20x a kmitali sem a tam.
Rozostřil jsem ho a na jednom okraji se to dost vlnilo,jako by něco vtékalo do rozostřeného obrazce(už si nepamatuji jestli to vtékalo dole nebo nahoře)
Nikdy se mě nic podobného nestalo tak jsem byl vyděšený:špatný seeing,nezkolimovaný nebo nevytemperovaný?
Za 30min se to zlepšilo a za hodinu jsem použil i zv.240x,nádherný obraz.
Dalekohled byl min. 2 hod. venku a týden před pozorováním jsem ho kolimoval laserem.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
A ak dlouho byl odkrytý (oddeklovaný ) a v jaké poloze ?
A ak dlouho byl odkrytý (oddeklovaný ) a v jaké poloze ?
Na vytemperování je vždy zadeklovaný ve svislé poloze(zrcadlo dole),je pravda,že jsem posléze pozoroval M42,po hodině na ten Saturn,tak že dalekohled k zenitu nemířil,snad jen chvíli,ale nikdy se mi nic podobného nestalo.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
To je ale přesně ono. Jak se může dalekohled vytemperovat, když nemá kudy odejít teplo ? Ten se začne pořádně vyrovnávat až v okamžiku , kdy je možno zrcadlo ochlazovat prouděním vzduchu, a to nejen ze zadní strany, ale i ze strany optické plochy. Takže po oddeklování začne vytékat teplejší vzduch a zrcadlo se začíná vyrovnávat s okolím. A to může trvat hodně dlouho. Teprvče po vyrovnání teplot se obraz uklidní a časem se i dorovná optická plocha zrcadla do původního tvaru.
Dalekohled ale nemůžeš nechat oddeklovaný a mířit do zenitu, protože by se ti zase mohlo brzy zarosit. Lepší je šikmá poloha.
Dalekohled ale nemůžeš nechat oddeklovaný a mířit do zenitu, protože by se ti zase mohlo brzy zarosit. Lepší je šikmá poloha.
Nechávat dalekohled vytemperovat bez dozoru oddeklované i v poloze šikmé mám strach.Mám ho moc rád.Používám hadrový návleky,odejde teplí vduch přes něj?Mám ještě návlek na spodu kvůli prachu.
Taky ho nemůžu nechat v této poloze a oddeklovaný...Už se k němu štelovala kočka, že prozkoumá vnitřek tubusu..
Ale jinak mám dalekohled v nevytápěné chajdě a vytemperuju ten 1 ° rozdílu při pozorování...
Takže takové problémy jak je uvedeno výše ani moc nemám..
P.S. Tak oddekluj ten malý průměr na krytce...
Ale jinak mám dalekohled v nevytápěné chajdě a vytemperuju ten 1 ° rozdílu při pozorování...
Takže takové problémy jak je uvedeno výše ani moc nemám..
P.S. Tak oddekluj ten malý průměr na krytce...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
P.S. Tak oddekluj ten malý průměr na krytce... WinkTaky jsem votom přemýšlel,ale mám ho fakt moc rád,musel bych vyrobit malinkatý přístřešek.
Spíš by mě zajímalo jestli pomůže ta hadra?Jestli teplé vzduch vodejde rychléš,než zadeklované?
Spíš by mě zajímalo jestli pomůže ta hadra?Jestli teplé vzduch vodejde rychléš,než zadeklované?
S tím oddeklováním by jsem osobně viděl jediný řešení v nějaké nepříliš husté síťce.
Jinak- taky mám svůj dalekohled moc rád (a kdo by taky neměl), ale zároveň vím, že všechno se dá natolik dobře opravit, že to může mít ve výsledku i lepší vlastnosti, než před opravou. Takže se neboj, že Ti na to nějakej pták shodí bombu a dalekohled bude zničený... Omyl. [smiley=laugh.gif]
Jinak- taky mám svůj dalekohled moc rád (a kdo by taky neměl), ale zároveň vím, že všechno se dá natolik dobře opravit, že to může mít ve výsledku i lepší vlastnosti, než před opravou. Takže se neboj, že Ti na to nějakej pták shodí bombu a dalekohled bude zničený... Omyl. [smiley=laugh.gif]
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
SW 2''-80°-20/50/96
Jsem asi objevil Ameriku, ale když sedím u dalekohledu v této kose a čučím na Saturn, tak aby člověk ani pomalu nedýchal..Hned se ten vzduch zatetelí a Saturnův prstenec se roztancuje...

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Tak to vypadá,že když si někdo pár metrů před dalekohledem zapálí cigáro hned dude mizerné seeing. 
Jsem asi objevil Ameriku, ale když sedím u dalekohledu v této kose a čučím na Saturn, tak aby člověk ani pomalu nedýchal..Hned se ten vzduch zatetelí a Saturnův prstenec se roztancuje...
:oNa to by mohl pomoct tharosův šnorchl.
:oNa to by mohl pomoct tharosův šnorchl.
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 2''-80°-20/50/96
SW 2''-80°-20/50/96
Temperace a boj s rosením
Dobson byl hodinu venku. Otevřený, našikmo. Pak jsem asi půl hodiny pozoroval, obraz se stále ještě "přeléval" (učím se s laserovým kolimátorem, zkoušel jsem vliv clony na obraz...) a orosil se mi sekundár! Četl jsem tu o rosnici na tubus. Neprodlouží ta rosnice zase čas vytemperování tubusu? Než dalekohled vystydne, nedá se pozorovat a když je vytemperovaný - orosí se :(.
Co s tím? Je nějaká jiná pomoc než zavedení elektrického vyhřívání? Asi počkat až ty podzimní mlhy opadnou a bude mrznout.
Dobson byl hodinu venku. Otevřený, našikmo. Pak jsem asi půl hodiny pozoroval, obraz se stále ještě "přeléval" (učím se s laserovým kolimátorem, zkoušel jsem vliv clony na obraz...) a orosil se mi sekundár! Četl jsem tu o rosnici na tubus. Neprodlouží ta rosnice zase čas vytemperování tubusu? Než dalekohled vystydne, nedá se pozorovat a když je vytemperovaný - orosí se :(.
Co s tím? Je nějaká jiná pomoc než zavedení elektrického vyhřívání? Asi počkat až ty podzimní mlhy opadnou a bude mrznout.
SW dobson 200/1200. Okuláry: 32mm, 25, 13 (Hyperion), 10, 8 (Hyperion), barlow 2x. Triedr: 7x50.