Cockovy achromat

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
SKYMASTER

Cockovy achromat

Příspěvek od SKYMASTER »

Na 35cm cocku skutecne asi mit nebudes to ti asi vyjde lepe 1m zrcadlo. 1m DOBSON nevychazi zase tak priserne, ale spise ta obsluha ale pokoukani muze byt skvele.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
Hadra

Cockovy achromat

Příspěvek od Hadra »

Achernar napsal: Mam rad cocky, ale obavam se, ze tak velkou cocku nikdy mit nebudu. Mimochodem ten 300/1200 na AZ montazi, to by bylo PRESNE ono!:-)Ahoj... ;D myslim, ze cocka je uzasna zalezitost a treba nake dobre ED-cko bude casem i realna varianta, ceny klesaji :D, ale i ostatnich dalekohledu. To co vsak vidim na ostravske obloze z balkonu N200/1200 my vyrazilo dech! treba zretelne NGC 2903, M108 atd. a to nizko nad obzorem. Zdalo se mi to neuveritelne, byl jsem jaksi presvedcen, ze ve meste to bude k nicemu. A na cem jinem to vyzkouset nez na galaxiich. Metodologicky validnejsi ;D se to stalo kdy jsem je pozoroval nekolikrat v prubehu nekolika dnu a furt tam byly a to za prumernych podminek. Neni to tak spatne jak jsem si myslel. Neco na tom prumeru bude....oj! nevim co dotat, mejte se .
APO triplet ES 80/480, Triedr WO 8x42
Achernar

Cockovy achromat

Příspěvek od Achernar »

Pavukovi - pres 14cm cocku je pojled absolutne uchvatny, jestli se nekdy naskytne vhodna prilezitost, muzes to vyzkouset, treba celou noc:-)
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Pavuk_

Cockovy achromat

Příspěvek od Pavuk_ »

Achernar napsal: Pavukovi - pres 14cm cocku je pojled absolutne uchvatny, jestli se nekdy naskytne vhodna prilezitost, muzes to vyzkouset, treba celou noc:-)Super, tak prid na
http://astroforum.shodam.net/cgi-bin/ya ... 1105538859
SKYMASTER

Cockovy achromat

Příspěvek od SKYMASTER »

Zalezi hosi na tom, co to je ale za cocku a na co koukas.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
Okin

Cockovy achromat

Příspěvek od Okin »

vlastním achr. 102/900 bresser a nevím, jestli ho mám prodat nebo si ho nechat.
Mám zálusk na SCH-NEW 200/800MEADE v ceně LPI
a el. navádění. Prosím o názor a předem dík.
vla

Cockovy achromat

Příspěvek od vla »

Okin napsal: vlastním achr. 102/900 bresser a nevím, jestli ho mám prodat nebo si ho nechat.
Mám zálusk na SCH-NEW 200/800MEADE v ceně LPI
a el. navádění.  Prosím o názor a předem dík.Já bych si ho zatím nechal, prodejem moc peněz nezískáš, SN má velké centrální stínění a tak by se mohlo stát, že ho na některé objekty ještě rád použiješ, nebo třeba časem na pointaci nebo jen jako lehký dalekohled na krátký výlet, atd... a pokud za rok zjistíš, že jsi ho vůbec nepostrádal bude čas prodat, ale myslím, že to nenastane.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Cockovy achromat

Příspěvek od MMys »

Toho Bressera bych určitě neprodával, využiješ ho třeba jako pointační dalekohled, nebo sebou na dovolenou, kam těžko potáhneš třeba tu SN8.

Otázkou je, k čemu ten dalekohled chceš. Dalekohled je určený primárně spíše k fotografování, nicméně pro tyto účely bych si představoval lepší montáž (bylo mi to potvrzeno i několika dalšími osobami, které měly možnost dalekohled vidět/používat) Tím ale netvrdím, že s tím nejde fotografovat. Jenom ta montáž není optimální pro takový tubus. Na film to půjde, to je bez diskuze, problémy asi budou při použití senzorů s malými pixely (optika kreslí dost velké hvězdy a budou asi i trochu problémy s pointací, možná budu mít možnost si v březnu dalekohled ozkoušet, pak si budu ještě jistější)

Na vizuální pozorování je to dle mne zbytečně komplikované. Tady udělá lepší službu dobson (za tu cenu i výrazně větší).

LPI není žádné velké plus, které by nějak extrémně zvýhodňovalo koupi. Jak již z názvu plyne, snímat tím jdou jen Měsíc a planety a naprosto stejnou (ne-li lepší) službu udělá kvalitní WEB-kamera.

Bohužel samotný tubus s optikou Meade neprodá. Pokud tedy něco na montáži LXD75 pro foto, tak snad raději menší SN6.

Pokud budeme pokračovat v diskuzi o SN-6/8, tak prosím založ téma v sekci Astrotechnika-dalekohledy a nebo pokud to budeš smerovat spíše k diskuzi o focení tak v sekci Astrofotografie-Astrofotografická technika.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Okin

Cockovy achromat

Příspěvek od Okin »

Když už se tady psalo o té pointaci.Na jaký dalekohled a montáž by byl použitelný.Nemám zatím žádné zkušenosti pozorovat touto technikou a tak prosím omluvte možná hloupé otázky.
Předem díky.
ladis
Věk: 46

Cockovy achromat

Příspěvek od ladis »

Achernar napsal: Pavukovi - pres 14cm cocku je pojled absolutne uchvatny, jestli se nekdy naskytne vhodna prilezitost, muzes to vyzkouset, treba celou noc:-)
Musim potvrdit z MHV 2007. Pohled pres Achernaruv refraktor je UCHVATNY!

Pohled je to podobny, jako v mem newtonu 200. Zarazila me ta obrovska sire zorneho pole 2" okularu a jakasi cistota ci oproti newtonu "vune" obrazu, nedokazu to popsat, ale bylo to tam...! Newton mi podava take skvely, kontrastni a ostry obraz, ale jakoby sterilni, ta 14cm cocka davala jeste neco "navic".

Rad se pres Achernaruv old style refraktor zase nekdy podivam!!!
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
sofram
Věk: 66

Cockovy achromat

Příspěvek od sofram »

Je zajímavé jak mystifikujete lidi a mám pocit, že jste jeden z velkých blafalů. Podívejte se na testy TAL a a mlčte. To co o něm říkáte je lež . Vy ho vlastníte nebo jste s ním koukal. Víte jak unikátní má konstrukci objektivu ? Mimo jiné v Sky and Ttelescope mu přisuzují cenu4x vyšší než má díky výkonu. Uprostřed města (Mladá Boleslav) : Jupiter při 166.7 okulár 6mm Vixem vždy více jak 4 pási a stín měsíčku Io jak putuje po planetě, Saturn - jasně viditelné Cassiniho dělení s pasy na planetě se skutečně olivově zbarveným pólem a 3 měsíce již při 100x s Vixen 10mm, Mars - jasně viditelné polaání čepičky, M42 v Tapezu 4 jasně viditelné hvězdy 100x zvětšení s 10mm Vixen, Vixen 40 mm M81 a M82 jasně viditelné o Měsíci nemluvě neboť kdo se na něj podíval přes TAL nechce věřit o co je obraz lepší než v zrcadle. Přijeďte se svým zrcadlem necháme podívat normalní lidi a oni řeknou kde je lepší obraz. Mimo jiné barva se ani na Saturnu či Měsíci i při 166x neprojevuje- ona tam není. Jen na velmi jasných hvězdách se ukáře ale není rušivá. Mimo jiné v VOD AV v Turnově mi objektiv testovali diky panu řediteli RNDr. Melichovi a výsledek ? PV 1/7 - 1/8, SR 0.95 - 0/96, vynikající barevná korekce a - objektiv je na hranici konstrukčních možností. Doporučuji si něco přečíst, nastudovat a pak mluvit. Pokud budte chtit zašlu informace nejen o TAL ale obecně o refraktorech od lidí kteří se tím profesionálně zabývají.
Díval jsem se na ten dalekohled. Abych pravdu řekl, nedělej to. Je to jen achromát. Každý objekt budeš mít lemovaný malou žlutozelenou září (znám z vlastní zkušenosti) a detaily na planetách žádné neuvidíš, a to i díky malému průměru objektivu. 10cm není nic moc. Navíc píšeš, že chceš fotografovat. Tímhle dalkohledem vyfotíš nanejvýš Měsíc a Slunce - pomocí projekce tím fotoadaptérem. Na planety je ten objektiv malý. Expoziční časy vyjdou tak dlouhé, že se detaily vlivem seeingu a chyb montáže ztratí. A na focení jiných objektů v primárním ohnisku je dalekohled nepoužitelný, protože má okulárový výtah pouze 1,25" a to je málo. Na focení na 35mm kinofilm je minimem 2" výtah.
Za stejnou cenu si můžeš koupit pořádný zrcadlový dalekohled na dobsonově montáži se zrcadlem okolo 250mm, jehož obraz bude daleko kvalitnější než u takovéhoto "levného" refraktoru. Všimni si, že samotný refraktor stojí "pouhých" 13 000 Kč, což je na refraktor opravdu málo. Kvalitní refraktor, jehož obraz za něco stojí, vyjde v takovýchto rozměrech minimálně na 40 000 nebo spíše více. Na vizuální pozorování dobson plně vyhoví a zrcadlo okolo 250mm je na planety optimum. Navíc ti nádherně ukáže i deep-sky objekty. Věř tomu, že ty tři planety, ne kterých je něco vidět (Mars, Jupiter a Saturn) se opravdu rychle okoukají a na nic dalšího ten refraktor se světelností f/10 vhodný příliš nebude. Z utíkání planet ze zorného pole u dobsona strach neměj, dá se to zvládnout vpohodě ručně. Navíc, i k dobsonu lze udělat pohon. Zrovna tak fámy o nutné kolimaci zrcadla nejsou tak žhavé. Kolimátor lze buď za 1900 kč koupit, nobo při troše šikovnosti za pár stovek udělat z laserového ukazovátka. A pokud dalekohled hodně nevozíš autem, uděláš kolimaci jednou a pak za pár let znovu, po čištění zrcadla.

A pokud někdy budeš chtít i fotit, seženeš si paralaktickou montáž a 2" okulárový výtah (pokud už tam nebude), nebo pod dobsona postavíš místo paral. montáže Poncetovu plošinu. Ale achromatický refraktor s paralaktickou montáží, kterou vlastně ani pořádně nevyužiješ na focení, se mi zdá dost nešťastné řešení. To je můj názor. Rozhodnout se ale musíš sám.
Cassegrain GSO 203/2436 mm, Montaz Celestron NexStar Evolution, 2" zrcátko Omegon Dielectric, Okulár APM UFF 24 mm 65°, APM UFF 18 mm 65° a APM UFF 10 mm 60°, Celestron X-Cel LX 12 mm 60° a 9 mm 60° Bresser 70/700 mm
Stratus
Věk: 73

Re: Cockovy achromat

Příspěvek od Stratus »

Ty věty se mi zdály nějaké povědomé. Je to tak, podívejte se na odpověď #1 MMys z 24.11.2002!
MilAN
Věk: 77

Cockovy achromat

Příspěvek od MilAN »

to: sofram : komu to píšeš ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
sofram
Věk: 66

Cockovy achromat

Příspěvek od sofram »

Panu MMys. Sice pozdě ale přece. Dost mě to naštvalo. Díky tavým excesum chodím na Astro-forum jen občas. Radší si píšu nebo telefonuku s lidmi jako pan Reichman. Matoušek, Zahajský či RNDr Melich. Jde o to že se snažíme objektivně posuzovat jednotlivé systémy a informujemé se o člancích které byly k danému tématu publikované. Jsem příznivec refraktorů né proto že jsou Newtony špatné ale koukání se do dalekohledu ze strany je pro mě nepřirozené. Navíc všichni co mají zrcadla jsou posedlí neustálou kritikou jiných systému hlavně refraktorů.Nikdy tam ale není moc objektivního. Většinou prostě jděte se vycpat já mam 250tku 300stovku. Ale jaké mají zastínění, material zrcadl a,PTV nebo RMS, odrazivost natož kde to brousili jak velkou mají komu při f/4, f/5 či f/6 (porovnání). Jestli ale tento pán píše o Syntě 120/600 že jde o moderní dublet s fluoritovými skly tak není co dodat. Přitom se stačí podívat na cloudynights.com co o tom refraktorů píší a je po řečech. Omlouvám se za tón ale jsem opravdu rozloben jako již mockrát.
Cassegrain GSO 203/2436 mm, Montaz Celestron NexStar Evolution, 2" zrcátko Omegon Dielectric, Okulár APM UFF 24 mm 65°, APM UFF 18 mm 65° a APM UFF 10 mm 60°, Celestron X-Cel LX 12 mm 60° a 9 mm 60° Bresser 70/700 mm
Kami
Věk: 48

Cockovy achromat

Příspěvek od Kami »

Nejde jednoznačně říci,který druh dalekohledu je lepší. Každý má své výhody a nevýhody. Nechci kritizovat refraktory Tal,ale průměr optiky se ničím nedá nahnat.Též 300-400mm refraktor by byl jednak velmi drahý a obrovské monstrum. Sám vlastním refraktor 125/1583 a vím jak se s ním pěkně pozoruje.Bohužel za Newtonem 170/1022 ztrácí z pohledu sběrné plochy. Je pro a proti. Je levnější koupit-postavit newtona s velkým zrcadlem,než refraktor.Přesto refraktory mají své místo i své kouzlo mezi dalekohledy.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Odpovědět