No vidim, ze uz jste to probrali ze vsech stran. Tak jen drobna doplneni :
Milane a Martine, Mak s vystupem 1.25" ( aspon muj 127/1500 ) na APS-C formatu prakticky nevinetuje, Canonem 20D se pres nej da normalne fotit, dira cca 32.5mm ( 1.25" + nejaka vule, adapter jde vne diry na T2 zavit ) na pole s uhloprickou 27mm pri svetelnosti f/12 staci. Problem je s neostrosti obrazu v rozich - kvalitne vykreslene pole je tak tech 18mm.
Martinenecku, vykasli se na velke dalekohledy. To je tady mezi nami takovy zlozvyk, prohlasovat se za astronomy, stavet na kopcich skladaci hvezdarny, ktere jsme si puvodne poridili na pozorovani a fotit tim. Nocni obloha se pritom snaze fotografuje optikou, ktera je k fotografovani urcena. Ja osobne si porizuji stale mensi a mensi dalekohledy a teleobjektivy a nemyslim si, ze bych delal stale horsi a horsi fotky.
Pro ilustraci tohle je z testu obycejneho zoomu 70-300.
Astrodalekohled na fotografovani
to : MP :
Původní dotaz byl na MAKa 90/1250, k tomu je moje odpověď, a za ní si stojím, mám odzkoušeno. Do dalších úvah jsem se nepouštěl, ty šly mimo mě.
Původní dotaz byl na MAKa 90/1250, k tomu je moje odpověď, a za ní si stojím, mám odzkoušeno. Do dalších úvah jsem se nepouštěl, ty šly mimo mě.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MilAN napsal: Já bych trochu zchladil optimismus. Tahle sestava není již v ceníku Meade, zrovna tak ani tato montáž.
A Lidl asi na sklad nebere, tipoval bych , že je s tím již konecA tu informaci máš odkud? Co já vím, tak Meade montáž samostatně na svých stránkách nikdy nenabízel, ale dala se samostatně koupit u některých dealerů a pochopitelně v kombinaci s dalekohledy je stále jak na titulní straně v nabídce Meade (můžeš se přesvědčit zde), tak u prodejců a nevidím důvod, proč by ji dávali pryč, když je to jedna z nejpopulárnějších montáží střední cenové hladiny v Americe a má ji odhadem snad dobrá třetina americké astronomické populace - ledaže by vyšli s něčím novějším.
A nemyslel jsem přímo u Lídla, ale od někoho, kdo ji prodává. Sem tam dostane někdo nevhodný dárek nebo se dostane do finanční tísně, stačí si projít sekci Prodám, příkladů je tam dost. A možná na dotaz u Lídla by ji také ještě sehnal, nevím, zda vyprodali vše (ale zřejmě ano, nabídka asi poptávku neuspokojila) a máš pravdu, že na sklad neberou.
A Lidl asi na sklad nebere, tipoval bych , že je s tím již konecA tu informaci máš odkud? Co já vím, tak Meade montáž samostatně na svých stránkách nikdy nenabízel, ale dala se samostatně koupit u některých dealerů a pochopitelně v kombinaci s dalekohledy je stále jak na titulní straně v nabídce Meade (můžeš se přesvědčit zde), tak u prodejců a nevidím důvod, proč by ji dávali pryč, když je to jedna z nejpopulárnějších montáží střední cenové hladiny v Americe a má ji odhadem snad dobrá třetina americké astronomické populace - ledaže by vyšli s něčím novějším.
A nemyslel jsem přímo u Lídla, ale od někoho, kdo ji prodává. Sem tam dostane někdo nevhodný dárek nebo se dostane do finanční tísně, stačí si projít sekci Prodám, příkladů je tam dost. A možná na dotaz u Lídla by ji také ještě sehnal, nevím, zda vyprodali vše (ale zřejmě ano, nabídka asi poptávku neuspokojila) a máš pravdu, že na sklad neberou.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
Máš pravdu,u Meade je v nabídce. Naposledy jsem se díval do ceníku pana Matouška, a tam není, pouze Schmidt -Newtony. Nenapadlo mě ověřovat si to dále jinde.
lepší rada žádná než špatná